Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. પેમસુત્તં

    10. Pemasuttaṃ

    ૨૦૦. ‘‘ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, (પેમાનિ) 1 જાયન્તિ. કતમાનિ ચત્તારિ? પેમા પેમં જાયતિ, પેમા દોસો જાયતિ, દોસા પેમં જાયતિ, દોસા દોસો જાયતિ.

    200. ‘‘Cattārimāni, bhikkhave, (pemāni) 2 jāyanti. Katamāni cattāri? Pemā pemaṃ jāyati, pemā doso jāyati, dosā pemaṃ jāyati, dosā doso jāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પેમા પેમં જાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પુગ્ગલસ્સ ઇટ્ઠો હોતિ કન્તો મનાપો. તં પરે ઇટ્ઠેન કન્તેન મનાપેન સમુદાચરન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો ઇટ્ઠો કન્તો મનાપો, તં પરે ઇટ્ઠેન કન્તેન મનાપેન સમુદાચરન્તી’તિ . સો તેસુ પેમં જનેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પેમા પેમં જાયતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, pemā pemaṃ jāyati? Idha, bhikkhave, puggalo puggalassa iṭṭho hoti kanto manāpo. Taṃ pare iṭṭhena kantena manāpena samudācaranti. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo iṭṭho kanto manāpo, taṃ pare iṭṭhena kantena manāpena samudācarantī’ti . So tesu pemaṃ janeti. Evaṃ kho, bhikkhave, pemā pemaṃ jāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પેમા દોસો જાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પુગ્ગલસ્સ ઇટ્ઠો હોતિ કન્તો મનાપો. તં પરે અનિટ્ઠેન અકન્તેન અમનાપેન સમુદાચરન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો ઇટ્ઠો કન્તો મનાપો, તં પરે અનિટ્ઠેન અકન્તેન અમનાપેન સમુદાચરન્તી’તિ. સો તેસુ દોસં જનેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પેમા દોસો જાયતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, pemā doso jāyati? Idha, bhikkhave, puggalo puggalassa iṭṭho hoti kanto manāpo. Taṃ pare aniṭṭhena akantena amanāpena samudācaranti. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo iṭṭho kanto manāpo, taṃ pare aniṭṭhena akantena amanāpena samudācarantī’ti. So tesu dosaṃ janeti. Evaṃ kho, bhikkhave, pemā doso jāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, દોસા પેમં જાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પુગ્ગલસ્સ અનિટ્ઠો હોતિ અકન્તો અમનાપો. તં પરે અનિટ્ઠેન અકન્તેન અમનાપેન સમુદાચરન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો અનિટ્ઠો અકન્તો અમનાપો, તં પરે અનિટ્ઠેન અકન્તેન અમનાપેન સમુદાચરન્તી’તિ. સો તેસુ પેમં જનેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, દોસા પેમં જાયતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, dosā pemaṃ jāyati? Idha, bhikkhave, puggalo puggalassa aniṭṭho hoti akanto amanāpo. Taṃ pare aniṭṭhena akantena amanāpena samudācaranti. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo aniṭṭho akanto amanāpo, taṃ pare aniṭṭhena akantena amanāpena samudācarantī’ti. So tesu pemaṃ janeti. Evaṃ kho, bhikkhave, dosā pemaṃ jāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, દોસા દોસો જાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પુગ્ગલસ્સ અનિટ્ઠો હોતિ અકન્તો અમનાપો . તં પરે ઇટ્ઠેન કન્તેન મનાપેન સમુદાચરન્તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો અનિટ્ઠો અકન્તો અમનાપો, તં પરે ઇટ્ઠેન કન્તેન મનાપેન સમુદાચરન્તી’તિ. સો તેસુ દોસં જનેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, દોસા દોસો જાયતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ પેમાનિ જાયન્તિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, dosā doso jāyati? Idha, bhikkhave, puggalo puggalassa aniṭṭho hoti akanto amanāpo . Taṃ pare iṭṭhena kantena manāpena samudācaranti. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo aniṭṭho akanto amanāpo, taṃ pare iṭṭhena kantena manāpena samudācarantī’ti. So tesu dosaṃ janeti. Evaṃ kho, bhikkhave, dosā doso jāyati. Imāni kho, bhikkhave, cattāri pemāni jāyanti.

    ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે ભિક્ખુ વિવિચ્ચેવ કામેહિ…પે॰… પઠમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, યમ્પિસ્સ પેમા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યોપિસ્સ પેમા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યમ્પિસ્સ દોસા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યોપિસ્સ દોસા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ.

    ‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati, yampissa pemā pemaṃ jāyati tampissa tasmiṃ samaye na hoti, yopissa pemā doso jāyati sopissa tasmiṃ samaye na hoti, yampissa dosā pemaṃ jāyati tampissa tasmiṃ samaye na hoti, yopissa dosā doso jāyati sopissa tasmiṃ samaye na hoti.

    ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે ભિક્ખુ વિતક્કવિચારાનં વૂપસમા…પે॰… દુતિયં ઝાનં…પે॰… તતિયં ઝાનં…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, યમ્પિસ્સ પેમા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યોપિસ્સ પેમા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યમ્પિસ્સ દોસા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ, યોપિસ્સ દોસા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ.

    ‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye bhikkhu vitakkavicārānaṃ vūpasamā…pe… dutiyaṃ jhānaṃ…pe… tatiyaṃ jhānaṃ…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati, yampissa pemā pemaṃ jāyati tampissa tasmiṃ samaye na hoti, yopissa pemā doso jāyati sopissa tasmiṃ samaye na hoti, yampissa dosā pemaṃ jāyati tampissa tasmiṃ samaye na hoti, yopissa dosā doso jāyati sopissa tasmiṃ samaye na hoti.

    ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે ભિક્ખુ આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, યમ્પિસ્સ પેમા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ પહીનં હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવંકતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મં, યોપિસ્સ પેમા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ પહીનો હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવંકતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો, યમ્પિસ્સ દોસા પેમં જાયતિ તમ્પિસ્સ પહીનં હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલં તાલાવત્થુકતં અનભાવંકતં આયતિં અનુપ્પાદધમ્મં, યોપિસ્સ દોસા દોસો જાયતિ સોપિસ્સ પહીનો હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવંકતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ નેવ ઉસ્સેનેતિ ન પટિસેનેતિ 3 ન ધૂપાયતિ ન પજ્જલતિ ન સમ્પજ્ઝાયતિ 4.

    ‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati, yampissa pemā pemaṃ jāyati tampissa pahīnaṃ hoti ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṃkataṃ āyatiṃ anuppādadhammaṃ, yopissa pemā doso jāyati sopissa pahīno hoti ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṃkato āyatiṃ anuppādadhammo, yampissa dosā pemaṃ jāyati tampissa pahīnaṃ hoti ucchinnamūlaṃ tālāvatthukataṃ anabhāvaṃkataṃ āyatiṃ anuppādadhammaṃ, yopissa dosā doso jāyati sopissa pahīno hoti ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṃkato āyatiṃ anuppādadhammo. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu neva usseneti na paṭiseneti 5 na dhūpāyati na pajjalati na sampajjhāyati 6.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઉસ્સેનેતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, રૂપવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા અત્તાનં; વેદનં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, વેદનાવન્તં વા અત્તાનં , અત્તનિ વા વેદનં, વેદનાય વા અત્તાનં; સઞ્ઞં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, સઞ્ઞાવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા સઞ્ઞં, સઞ્ઞાય વા અત્તાનં; સઙ્ખારે અત્તતો સમનુપસ્સતિ, સઙ્ખારવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા સઙ્ખારે, સઙ્ખારેસુ વા અત્તાનં; વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, વિઞ્ઞાણવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ઉસ્સેનેતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu usseneti? Idha, bhikkhave, bhikkhu rūpaṃ attato samanupassati, rūpavantaṃ vā attānaṃ, attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ; vedanaṃ attato samanupassati, vedanāvantaṃ vā attānaṃ , attani vā vedanaṃ, vedanāya vā attānaṃ; saññaṃ attato samanupassati, saññāvantaṃ vā attānaṃ, attani vā saññaṃ, saññāya vā attānaṃ; saṅkhāre attato samanupassati, saṅkhāravantaṃ vā attānaṃ, attani vā saṅkhāre, saṅkhāresu vā attānaṃ; viññāṇaṃ attato samanupassati, viññāṇavantaṃ vā attānaṃ, attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu usseneti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન ઉસ્સેનેતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન રૂપવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા રૂપં, ન રૂપસ્મિં વા અત્તાનં; ન વેદનં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન વેદનાવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા વેદનં, ન વેદનાય વા અત્તાનં; ન સઞ્ઞં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન સઞ્ઞાવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા સઞ્ઞં , ન સઞ્ઞાય વા અત્તાનં; ન સઙ્ખારે અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન સઙ્ખારવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા સઙ્ખારે, ન સઙ્ખારેસુ વા અત્તાનં; ન વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન વિઞ્ઞાણવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, ન વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન ઉસ્સેનેતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu na usseneti? Idha, bhikkhave, bhikkhu na rūpaṃ attato samanupassati, na rūpavantaṃ vā attānaṃ, na attani vā rūpaṃ, na rūpasmiṃ vā attānaṃ; na vedanaṃ attato samanupassati, na vedanāvantaṃ vā attānaṃ, na attani vā vedanaṃ, na vedanāya vā attānaṃ; na saññaṃ attato samanupassati, na saññāvantaṃ vā attānaṃ, na attani vā saññaṃ , na saññāya vā attānaṃ; na saṅkhāre attato samanupassati, na saṅkhāravantaṃ vā attānaṃ, na attani vā saṅkhāre, na saṅkhāresu vā attānaṃ; na viññāṇaṃ attato samanupassati, na viññāṇavantaṃ vā attānaṃ, na attani vā viññāṇaṃ, na viññāṇasmiṃ vā attānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu na usseneti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પટિસેનેતિ? ઇધ , ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અક્કોસન્તં પચ્ચક્કોસતિ, રોસન્તં પટિરોસતિ, ભણ્ડન્તં પટિભણ્ડતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પટિસેનેતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu paṭiseneti? Idha , bhikkhave, bhikkhu akkosantaṃ paccakkosati, rosantaṃ paṭirosati, bhaṇḍantaṃ paṭibhaṇḍati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu paṭiseneti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન પટિસેનેતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અક્કોસન્તં ન પચ્ચક્કોસતિ, રોસન્તં ન પટિરોસતિ, ભણ્ડન્તં ન પટિભણ્ડતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન પટિસેનેતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu na paṭiseneti? Idha, bhikkhave, bhikkhu akkosantaṃ na paccakkosati, rosantaṃ na paṭirosati, bhaṇḍantaṃ na paṭibhaṇḍati. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu na paṭiseneti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ધૂપાયતિ? અસ્મીતિ, ભિક્ખવે, સતિ ઇત્થસ્મીતિ હોતિ, એવંસ્મીતિ હોતિ, અઞ્ઞથાસ્મીતિ હોતિ, અસસ્મીતિ હોતિ, સતસ્મીતિ હોતિ, સન્તિ હોતિ, ઇત્થં સન્તિ હોતિ, એવં સન્તિ હોતિ, અઞ્ઞથા સન્તિ હોતિ, અપિહં સન્તિ હોતિ, અપિહં ઇત્થં સન્તિ હોતિ, અપિહં એવં સન્તિ હોતિ, અપિહં અઞ્ઞથા સન્તિ હોતિ, ભવિસ્સન્તિ હોતિ, ઇત્થં ભવિસ્સન્તિ હોતિ, એવં ભવિસ્સન્તિ હોતિ, અઞ્ઞથા ભવિસ્સન્તિ હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ધૂપાયતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu dhūpāyati? Asmīti, bhikkhave, sati itthasmīti hoti, evaṃsmīti hoti, aññathāsmīti hoti, asasmīti hoti, satasmīti hoti, santi hoti, itthaṃ santi hoti, evaṃ santi hoti, aññathā santi hoti, apihaṃ santi hoti, apihaṃ itthaṃ santi hoti, apihaṃ evaṃ santi hoti, apihaṃ aññathā santi hoti, bhavissanti hoti, itthaṃ bhavissanti hoti, evaṃ bhavissanti hoti, aññathā bhavissanti hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu dhūpāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન ધૂપાયતિ? અસ્મીતિ, ભિક્ખવે, અસતિ ઇત્થસ્મીતિ ન હોતિ, એવંસ્મીતિ ન હોતિ, અઞ્ઞથાસ્મીતિ ન હોતિ, અસસ્મીતિ ન હોતિ, સતસ્મીતિ ન હોતિ, સન્તિ ન હોતિ, ઇત્થં સન્તિ ન હોતિ, એવં સન્તિ ન હોતિ, અઞ્ઞથા સન્તિ ન હોતિ, અપિહં સન્તિ ન હોતિ, અપિહં ઇત્થં સન્તિ ન હોતિ, અપિહં એવં સન્તિ ન હોતિ, અપિહં અઞ્ઞથા સન્તિ ન હોતિ, ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, ઇત્થં ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, એવં ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, અઞ્ઞથા ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન ધૂપાયતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, bhikkhu na dhūpāyati? Asmīti, bhikkhave, asati itthasmīti na hoti, evaṃsmīti na hoti, aññathāsmīti na hoti, asasmīti na hoti, satasmīti na hoti, santi na hoti, itthaṃ santi na hoti, evaṃ santi na hoti, aññathā santi na hoti, apihaṃ santi na hoti, apihaṃ itthaṃ santi na hoti, apihaṃ evaṃ santi na hoti, apihaṃ aññathā santi na hoti, bhavissanti na hoti, itthaṃ bhavissanti na hoti, evaṃ bhavissanti na hoti, aññathā bhavissanti na hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu na dhūpāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પજ્જલતિ? ઇમિના અસ્મીતિ, ભિક્ખવે, સતિ ઇમિના ઇત્થસ્મીતિ હોતિ, ઇમિના એવંસ્મીતિ હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથાસ્મીતિ હોતિ, ઇમિના અસસ્મીતિ હોતિ, ઇમિના સતસ્મીતિ હોતિ, ઇમિના સન્તિ હોતિ, ઇમિના ઇત્થં સન્તિ હોતિ, ઇમિના એવં સન્તિ હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથા સન્તિ હોતિ, ઇમિના અપિહં સન્તિ હોતિ, ઇમિના અપિહં ઇત્થં સન્તિ હોતિ, ઇમિના અપિહં એવં સન્તિ હોતિ, ઇમિના અપિહં અઞ્ઞથા સન્તિ હોતિ, ઇમિના ભવિસ્સન્તિ હોતિ, ઇમિના ઇત્થં ભવિસ્સન્તિ હોતિ, ઇમિના એવં ભવિસ્સન્તિ હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથા ભવિસ્સન્તિ હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ પજ્જલતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu pajjalati? Iminā asmīti, bhikkhave, sati iminā itthasmīti hoti, iminā evaṃsmīti hoti, iminā aññathāsmīti hoti, iminā asasmīti hoti, iminā satasmīti hoti, iminā santi hoti, iminā itthaṃ santi hoti, iminā evaṃ santi hoti, iminā aññathā santi hoti, iminā apihaṃ santi hoti, iminā apihaṃ itthaṃ santi hoti, iminā apihaṃ evaṃ santi hoti, iminā apihaṃ aññathā santi hoti, iminā bhavissanti hoti, iminā itthaṃ bhavissanti hoti, iminā evaṃ bhavissanti hoti, iminā aññathā bhavissanti hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu pajjalati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન પજ્જલતિ? ઇમિના અસ્મીતિ, ભિક્ખવે, અસતિ ઇમિના ઇત્થસ્મીતિ ન હોતિ, ઇમિના એવંસ્મીતિ ન હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથાસ્મીતિ ન હોતિ, ઇમિના અસસ્મીતિ ન હોતિ, ઇમિના સતસ્મીતિ ન હોતિ, ઇમિના સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના ઇત્થં સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના એવં સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથા સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અપિહં સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અપિહં ઇત્થં સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અપિહં એવં સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અપિહં અઞ્ઞથા સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના ઇત્થં ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના એવં ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ, ઇમિના અઞ્ઞથા ભવિસ્સન્તિ ન હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન પજ્જલતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu na pajjalati? Iminā asmīti, bhikkhave, asati iminā itthasmīti na hoti, iminā evaṃsmīti na hoti, iminā aññathāsmīti na hoti, iminā asasmīti na hoti, iminā satasmīti na hoti, iminā santi na hoti, iminā itthaṃ santi na hoti, iminā evaṃ santi na hoti, iminā aññathā santi na hoti, iminā apihaṃ santi na hoti, iminā apihaṃ itthaṃ santi na hoti, iminā apihaṃ evaṃ santi na hoti, iminā apihaṃ aññathā santi na hoti, iminā bhavissanti na hoti, iminā itthaṃ bhavissanti na hoti, iminā evaṃ bhavissanti na hoti, iminā aññathā bhavissanti na hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu na pajjalati.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્પજ્ઝાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અસ્મિમાનો પહીનો ન હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવંકતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સમ્પજ્ઝાયતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, bhikkhu sampajjhāyati? Idha, bhikkhave, bhikkhuno asmimāno pahīno na hoti ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṃkato āyatiṃ anuppādadhammo. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu sampajjhāyati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન સમ્પજ્ઝાયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો અસ્મિમાનો પહીનો હોતિ ઉચ્છિન્નમૂલો તાલાવત્થુકતો અનભાવંકતો આયતિં અનુપ્પાદધમ્મો. એવં ખો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ન સમ્પજ્ઝાયતી’’તિ. દસમં.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, bhikkhu na sampajjhāyati? Idha, bhikkhave, bhikkhuno asmimāno pahīno hoti ucchinnamūlo tālāvatthukato anabhāvaṃkato āyatiṃ anuppādadhammo. Evaṃ kho, bhikkhave, bhikkhu na sampajjhāyatī’’ti. Dasamaṃ.

    મહાવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Mahāvaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સોતાનુગતં ઠાનં, ભદ્દિય સામુગિય વપ્પ સાળ્હા ચ;

    Sotānugataṃ ṭhānaṃ, bhaddiya sāmugiya vappa sāḷhā ca;

    મલ્લિક અત્તન્તાપો, તણ્હા પેમેન ચ દસા તેતિ.

    Mallika attantāpo, taṇhā pemena ca dasā teti.

    ચતુત્થમહાપણ્ણાસકં સમત્તં.

    Catutthamahāpaṇṇāsakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. ( ) નત્થિ સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰ પોત્થકેસુ
    2. ( ) natthi sī. syā. kaṃ. pī. potthakesu
    3. ન પટિસ્સેનેતિ (સી॰ પી॰)
    4. ન અપજ્ઝાયતિ (સી॰), ન પજ્ઝાયતિ (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    5. na paṭisseneti (sī. pī.)
    6. na apajjhāyati (sī.), na pajjhāyati (syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. પેમસુત્તવણ્ણના • 10. Pemasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. તણ્હાસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Taṇhāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact