Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૭. પેસવતીવિમાનવત્થુ

    7. Pesavatīvimānavatthu

    ૬૪૬.

    646.

    ‘‘ફલિકરજતહેમજાલછન્નં , વિવિધચિત્રતલમદ્દસં સુરમ્મં;

    ‘‘Phalikarajatahemajālachannaṃ , vividhacitratalamaddasaṃ surammaṃ;

    બ્યમ્હં સુનિમ્મિતં તોરણૂપપન્નં, રુચકુપકિણ્ણમિદં સુભં વિમાનં.

    Byamhaṃ sunimmitaṃ toraṇūpapannaṃ, rucakupakiṇṇamidaṃ subhaṃ vimānaṃ.

    ૬૪૭.

    647.

    ‘‘ભાતિ ચ દસ દિસા નભેવ સુરિયો, સરદે તમોનુદો સહસ્સરંસી;

    ‘‘Bhāti ca dasa disā nabheva suriyo, sarade tamonudo sahassaraṃsī;

    તથા તપતિમિદં તવ વિમાનં, જલમિવ ધૂમસિખો નિસે નભગ્ગે.

    Tathā tapatimidaṃ tava vimānaṃ, jalamiva dhūmasikho nise nabhagge.

    ૬૪૮.

    648.

    ‘‘મુસતીવ નયનં સતેરતાવ 1, આકાસે ઠપિતમિદં મનુઞ્ઞં;

    ‘‘Musatīva nayanaṃ sateratāva 2, ākāse ṭhapitamidaṃ manuññaṃ;

    વીણામુરજસમ્મતાળઘુટ્ઠં, ઇદ્ધં ઇન્દપુરં યથા તવેદં.

    Vīṇāmurajasammatāḷaghuṭṭhaṃ, iddhaṃ indapuraṃ yathā tavedaṃ.

    ૬૪૯.

    649.

    ‘‘પદુમકુમુદુપ્પલકુવલયં, યોધિક 3 બન્ધુકનોજકા 4 ચ સન્તિ;

    ‘‘Padumakumuduppalakuvalayaṃ, yodhika 5 bandhukanojakā 6 ca santi;

    સાલકુસુમિતપુપ્ફિતા અસોકા, વિવિધદુમગ્ગસુગન્ધસેવિતમિદં.

    Sālakusumitapupphitā asokā, vividhadumaggasugandhasevitamidaṃ.

    ૬૫૦.

    650.

    ‘‘સળલલબુજભુજક 7 સંયુત્તા 8, કુસકસુફુલ્લિતલતાવલમ્બિનીહિ ;

    ‘‘Saḷalalabujabhujaka 9 saṃyuttā 10, kusakasuphullitalatāvalambinīhi ;

    મણિજાલસદિસા યસસ્સિની, રમ્મા પોક્ખરણી ઉપટ્ઠિતા તે.

    Maṇijālasadisā yasassinī, rammā pokkharaṇī upaṭṭhitā te.

    ૬૫૧.

    651.

    ‘‘ઉદકરુહા ચ યેત્થિ પુપ્ફજાતા, થલજા યે ચ સન્તિ રુક્ખજાતા;

    ‘‘Udakaruhā ca yetthi pupphajātā, thalajā ye ca santi rukkhajātā;

    માનુસકામાનુસ્સકા ચ દિબ્બા, સબ્બે તુય્હં નિવેસનમ્હિ જાતા.

    Mānusakāmānussakā ca dibbā, sabbe tuyhaṃ nivesanamhi jātā.

    ૬૫૨.

    652.

    ‘‘કિસ્સ સંયમદમસ્સયં વિપાકો, કેનાસિ કમ્મફલેનિધૂપપન્ના;

    ‘‘Kissa saṃyamadamassayaṃ vipāko, kenāsi kammaphalenidhūpapannā;

    યથા ચ તે અધિગતમિદં વિમાનં, તદનુપદં અવચાસિળારપમ્હે’’તિ 11.

    Yathā ca te adhigatamidaṃ vimānaṃ, tadanupadaṃ avacāsiḷārapamhe’’ti 12.

    ૬૫૩.

    653.

    ‘‘યથા ચ મે અધિગતમિદં વિમાનં, કોઞ્ચમયૂરચકોર 13 સઙ્ઘચરિતં;

    ‘‘Yathā ca me adhigatamidaṃ vimānaṃ, koñcamayūracakora 14 saṅghacaritaṃ;

    દિબ્ય 15 પિલવહંસરાજચિણ્ણં, દિજકારણ્ડવકોકિલાભિનદિતં.

    Dibya 16 pilavahaṃsarājaciṇṇaṃ, dijakāraṇḍavakokilābhinaditaṃ.

    ૬૫૪.

    654.

    ‘‘નાનાસન્તાનકપુપ્ફરુક્ખવિવિધા, પાટલિજમ્બુઅસોકરુક્ખવન્તં;

    ‘‘Nānāsantānakapuppharukkhavividhā, pāṭalijambuasokarukkhavantaṃ;

    યથા ચ મે અધિગતમિદં વિમાનં, તં તે પવેદયામિ 17 સુણોહિ ભન્તે.

    Yathā ca me adhigatamidaṃ vimānaṃ, taṃ te pavedayāmi 18 suṇohi bhante.

    ૬૫૫.

    655.

    ‘‘મગધવરપુરત્થિમેન , નાળકગામો નામ અત્થિ ભન્તે;

    ‘‘Magadhavarapuratthimena , nāḷakagāmo nāma atthi bhante;

    તત્થ અહોસિં પુરે સુણિસા, પેસવતીતિ 19 તત્થ જાનિંસુ મમં.

    Tattha ahosiṃ pure suṇisā, pesavatīti 20 tattha jāniṃsu mamaṃ.

    ૬૫૬.

    656.

    ‘‘સાહમપચિતત્થધમ્મકુસલં , દેવમનુસ્સપૂજિતં મહન્તં;

    ‘‘Sāhamapacitatthadhammakusalaṃ , devamanussapūjitaṃ mahantaṃ;

    ઉપતિસ્સં નિબ્બુતમપ્પમેય્યં, મુદિતમના કુસુમેહિ અબ્ભુકિરિં 21.

    Upatissaṃ nibbutamappameyyaṃ, muditamanā kusumehi abbhukiriṃ 22.

    ૬૫૭.

    657.

    ‘‘પરમગતિગતઞ્ચ પૂજયિત્વા, અન્તિમદેહધરં ઇસિં ઉળારં;

    ‘‘Paramagatigatañca pūjayitvā, antimadehadharaṃ isiṃ uḷāraṃ;

    પહાય માનુસકં સમુસ્સયં, તિદસગતા ઇધ માવસામિ ઠાન’’ન્તિ.

    Pahāya mānusakaṃ samussayaṃ, tidasagatā idha māvasāmi ṭhāna’’nti.

    પેસવતીવિમાનં સત્તમં.

    Pesavatīvimānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સતેરિતાવ (સ્યા॰ ક॰)
    2. sateritāva (syā. ka.)
    3. યૂધિક (સી॰)
    4. યોથિકા ભણ્ડિકા નોજકા (સ્યા॰)
    5. yūdhika (sī.)
    6. yothikā bhaṇḍikā nojakā (syā.)
    7. સુજક (સી॰ સ્યા॰)
    8. સઞ્ઞતા (સી॰)
    9. sujaka (sī. syā.)
    10. saññatā (sī.)
    11. પખુમેતિ (સી॰)
    12. pakhumeti (sī.)
    13. ચઙ્કોર (ક॰)
    14. caṅkora (ka.)
    15. દિબ્બ (સી॰ પી॰)
    16. dibba (sī. pī.)
    17. પવદિસ્સામિ (સી॰), પવેદિસ્સામિ (પી॰)
    18. pavadissāmi (sī.), pavedissāmi (pī.)
    19. સેસવતીતિ (સી॰ સ્યા॰)
    20. sesavatīti (sī. syā.)
    21. અબ્ભોકિરિં (સી॰ સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    22. abbhokiriṃ (sī. syā. pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૭. પેસવતીવિમાનવણ્ણના • 7. Pesavatīvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact