Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    ધમ્મુદ્દેસવારકથા

    Dhammuddesavārakathā

    ફસ્સપઞ્ચમકરાસિવણ્ણના

    Phassapañcamakarāsivaṇṇanā

    ‘‘તસ્મિં સમયે ફસ્સો હોતી’’તિઆદિકાય પાળિયા ફસ્સાદીનં કામાવચરતાદિદસ્સને ન તપ્પરભાવો, સભાવદસ્સને એવ પન તપ્પરભાવોતિ દસ્સેતિ ‘‘ન હિ ફસ્સાદીન’’ન્તિઆદિના.

    ‘‘Tasmiṃ samaye phasso hotī’’tiādikāya pāḷiyā phassādīnaṃ kāmāvacaratādidassane na tapparabhāvo, sabhāvadassane eva pana tapparabhāvoti dasseti ‘‘na hi phassādīna’’ntiādinā.

    ચિત્તકિરિયાભાવેનાતિ ચિત્તબ્યાપારભાવેન. ફસ્સસ્સ સમ્પજ્જનમુપ્પજ્જનમેવ. સન્નિપતિતપ્પવત્તિયા પચ્ચયો હોતીતિ એતેન ચિત્તારમ્મણસન્નિપાતકારણં ફસ્સો ચિત્તારમ્મણસન્નિપાતોતિ વુત્તોતિ દસ્સેતિ. ફસ્સો હિ ચિત્તસ્સ આરમ્મણે ફુસનાકારેનેવ પવત્તિતો તસ્સ આરમ્મણે સન્નિપતિતપ્પવત્તિયા પચ્ચયોતિ ચ વુચ્ચતિ. સા ચસ્સ ફુસનાકારપ્પવત્તિ સાખગ્ગે ઠિતં દિસ્વા ભૂમિસણ્ઠિતસ્સ અવીરકપુરિસસ્સ જઙ્ઘચલનં, અમ્બિલઅમ્બપક્કાદિં ખાદન્તં દિસ્વા મુખે ખેળુપ્પત્તિ, દયાલુકસ્સ પરં હઞ્ઞમાનં દિસ્વા સરીરકમ્પનન્તિ એવમાદીસુ પરિબ્યત્તા હોતિ. તબ્બિસેસભૂતા રૂપધમ્માતિ યથા પટિહનનવસેન અઞ્ઞમઞ્ઞં આસન્નતરં ઉપ્પજ્જમાનેસુ રૂપધમ્મવિસેસેસુ સઙ્ઘટ્ટનપરિયાયો, એવં ચિત્તારમ્મણાનં વિસયકરણવિસયભાવપ્પત્તિ પટિહનનાકારેન હોતિ. સો ચ ચિત્તનિસ્સિતો ધમ્મવિસેસો સઙ્ઘટ્ટનપરિયાયેન વુત્તો, યદાહ ‘‘એવ’’ન્તિઆદિ. કેચિ પન ‘‘સઙ્ઘટ્ટનરસો ફસ્સો પઞ્ચદ્વારિકોવ, ન ઇતરો વત્થારમ્મણસઙ્ઘટ્ટનાભાવતો’’તિ વદન્તિ, તં ન યુજ્જતિ ઉપચારસિદ્ધત્તા સઙ્ઘટ્ટનસ્સ. ઇતરથા પઞ્ચદ્વારિકસ્સપિ તં ન સમ્ભવેય્યાતિ. ઇન્દ્રિયમનસિકારેસુ યથાપવત્તમાનેસુ તંતંઆરમ્મણે વિઞ્ઞાણં ઉપ્પજ્જતિ, તેસં તથાપવત્તિયેવ વિઞ્ઞાણસ્સ વિસયભાવકરણં.

    Cittakiriyābhāvenāti cittabyāpārabhāvena. Phassassa sampajjanamuppajjanameva. Sannipatitappavattiyā paccayo hotīti etena cittārammaṇasannipātakāraṇaṃ phasso cittārammaṇasannipātoti vuttoti dasseti. Phasso hi cittassa ārammaṇe phusanākāreneva pavattito tassa ārammaṇe sannipatitappavattiyā paccayoti ca vuccati. Sā cassa phusanākārappavatti sākhagge ṭhitaṃ disvā bhūmisaṇṭhitassa avīrakapurisassa jaṅghacalanaṃ, ambilaambapakkādiṃ khādantaṃ disvā mukhe kheḷuppatti, dayālukassa paraṃ haññamānaṃ disvā sarīrakampananti evamādīsu paribyattā hoti. Tabbisesabhūtā rūpadhammāti yathā paṭihananavasena aññamaññaṃ āsannataraṃ uppajjamānesu rūpadhammavisesesu saṅghaṭṭanapariyāyo, evaṃ cittārammaṇānaṃ visayakaraṇavisayabhāvappatti paṭihananākārena hoti. So ca cittanissito dhammaviseso saṅghaṭṭanapariyāyena vutto, yadāha ‘‘eva’’ntiādi. Keci pana ‘‘saṅghaṭṭanaraso phasso pañcadvārikova, na itaro vatthārammaṇasaṅghaṭṭanābhāvato’’ti vadanti, taṃ na yujjati upacārasiddhattā saṅghaṭṭanassa. Itarathā pañcadvārikassapi taṃ na sambhaveyyāti. Indriyamanasikāresu yathāpavattamānesu taṃtaṃārammaṇe viññāṇaṃ uppajjati, tesaṃ tathāpavattiyeva viññāṇassa visayabhāvakaraṇaṃ.

    ‘‘યં ખો, ભિક્ખવે, ઇમે પઞ્ચ કામગુણે પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જતિ સુખં સોમનસ્સં, અયં વુચ્ચતિ કામાનં અસ્સાદો’’તિઆદિવચનતો (અ॰ નિ॰ ૯.૩૪) સુખવેદનાવ અસ્સાદોતિ આહ ‘‘અસ્સાદભાવતો’’તિ. ફુસનાદિભાવેન આરમ્મણગ્ગહણં એકદેસાનુભવનન્તિ અનુપચરિતમેવ ફસ્સાદીનં અનુભવનકિચ્ચમાહ.

    ‘‘Yaṃ kho, bhikkhave, ime pañca kāmaguṇe paṭicca uppajjati sukhaṃ somanassaṃ, ayaṃ vuccati kāmānaṃ assādo’’tiādivacanato (a. ni. 9.34) sukhavedanāva assādoti āha ‘‘assādabhāvato’’ti. Phusanādibhāvena ārammaṇaggahaṇaṃ ekadesānubhavananti anupacaritameva phassādīnaṃ anubhavanakiccamāha.

    નિમિત્તેનાતિ નીલાદિના દીઘાદિના ચ નિમિત્તેન. એતેનુપાયેનાતિ યથા ઞાણપ્પધાને ચિત્તુપ્પાદે સઞ્ઞા ઞાણમનુવત્તતિ, એવં સમાધિપ્પધાને સમાધિન્તિ દસ્સેતિ.

    Nimittenāti nīlādinā dīghādinā ca nimittena. Etenupāyenāti yathā ñāṇappadhāne cittuppāde saññā ñāṇamanuvattati, evaṃ samādhippadhāne samādhinti dasseti.

    પબન્ધતીતિ પટ્ઠપેતિ સમ્પયુત્તધમ્મે સકસકકિચ્ચે પટ્ઠપેતિ. તેનેવ હિ તદત્થં વિવરન્તો ‘‘પવત્તેતી’’તિ આહ.

    Pabandhatīti paṭṭhapeti sampayuttadhamme sakasakakicce paṭṭhapeti. Teneva hi tadatthaṃ vivaranto ‘‘pavattetī’’ti āha.

    વિજ્જમાનતાવાચી હોતિ-સદ્દો, વિજ્જમાનતા ચ સઙ્ખતધમ્માનં ઉપ્પજ્જનેન વિના નત્થીતિ ‘‘ચિત્તં ન તથા અત્થતો નુપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં. તેન યસ્મા ચિત્તં ન નુપ્પજ્જતિ ઉપ્પજ્જતિ એવ, તસ્મા ચિત્તં હોતીતિ વુત્તન્તિ અયમેત્થ અટ્ઠકથાય અત્થો. એવમવટ્ઠિતે હોતિ-ઉપ્પજ્જતિ-સદ્દાનં સમાનત્થત્તેન ન કિઞ્ચિ પયોજનં દિસ્સતિ. અથ વા ભવનં નામ સત્તા, સત્તા ચ ઉપ્પાદાદિના સમઙ્ગિતાતિ ફસ્સાદીનં ખણત્તયપરિયાપન્નતા ‘‘ફસ્સો હોતી’’તિઆદીસુ હોતિ-સદ્દેન વુત્તા. તત્થ યો ભાવો ઉપ્પાદસમઙ્ગી, ન સો ન હોતિ નામ, તસ્મા ઉપ્પજ્જતિ-સદ્દેન વુચ્ચમાનસ્સ અત્થસ્સ હોતિ-સદ્દવચનીયતા ન ન સમ્ભવતિ. ઉપ્પન્નં હોતીતિ એત્થ પન કિઞ્ચાપિ ઉપ્પન્ન-સદ્દેનેવ ઉપ્પાદાદિસમઙ્ગિતા વુચ્ચતિ, તબ્ભાવાનતિવત્તિ પન હોતિ-સદ્દેન વુત્તા ખણત્તયવીતિવત્તેપિ ઉપ્પન્ન-સદ્દસ્સ વત્તનતો, તસ્મા ન એત્થ ઉપ્પજ્જતિ-સદ્દેન સમાનત્થતાસબ્ભાવદસ્સનં વિય ઉપ્પજ્જતિદસ્સનમ્પિ વિરુજ્ઝતિ પાકટકરણભાવતો. ઇતરથા ‘‘ચિત્તં ઉપ્પન્નં હોતી’’તિ ઇમિનાવ ચિત્તસ્સ વિજ્જમાનભાવો દસ્સિતોતિ કિં પુન વિજ્જમાનભાવદસ્સનેનાતિ ન ન સક્કા વત્તું, સમયવવત્થાનવસેન સવિસેસં વુત્તમ્પિ ચિત્તં ફસ્સાદીહિ સહુપ્પત્તિયા સુટ્ઠુતરં નિબ્બિસેસન્તિ દસ્સેતું ચિત્તસ્સ પુન વચનં. ઉદ્દિટ્ઠધમ્માનંયેવ ચેત્થ નિદ્દેસવારે વિભજનં, ન વિભઙ્ગે વિય પાળિયા આરુળ્હસબ્બપદાનન્તિ ‘‘ઉદ્દેસવારે સઙ્ગણ્હનત્થં નિદ્દેસવારે વિભજનત્થ’’ન્તિ અયમ્પિ અત્થો નિચ્ચલો. તથા હિ ‘‘યસ્મિં સમયે રૂપૂપપત્તિયા મગ્ગં ભાવેતી’’તિઆદીસુ મગ્ગાદયો ન વિભત્તા. અપિચ અધિપતિભાવેન ઇન્દ્રિયેસુ વિય ફસ્સવેદનાસઞ્ઞાચેતનાહિ સહ સબ્બચિત્તુપ્પાદસાધારણરાસિયં ગહેતબ્બત્તા સમયવવત્થાને વુત્તમ્પિ ચિત્તં ફસ્સપઞ્ચમકે વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    Vijjamānatāvācī hoti-saddo, vijjamānatā ca saṅkhatadhammānaṃ uppajjanena vinā natthīti ‘‘cittaṃ na tathā atthato nuppajjatī’’ti vuttaṃ. Tena yasmā cittaṃ na nuppajjati uppajjati eva, tasmā cittaṃ hotīti vuttanti ayamettha aṭṭhakathāya attho. Evamavaṭṭhite hoti-uppajjati-saddānaṃ samānatthattena na kiñci payojanaṃ dissati. Atha vā bhavanaṃ nāma sattā, sattā ca uppādādinā samaṅgitāti phassādīnaṃ khaṇattayapariyāpannatā ‘‘phasso hotī’’tiādīsu hoti-saddena vuttā. Tattha yo bhāvo uppādasamaṅgī, na so na hoti nāma, tasmā uppajjati-saddena vuccamānassa atthassa hoti-saddavacanīyatā na na sambhavati. Uppannaṃ hotīti ettha pana kiñcāpi uppanna-saddeneva uppādādisamaṅgitā vuccati, tabbhāvānativatti pana hoti-saddena vuttā khaṇattayavītivattepi uppanna-saddassa vattanato, tasmā na ettha uppajjati-saddena samānatthatāsabbhāvadassanaṃ viya uppajjatidassanampi virujjhati pākaṭakaraṇabhāvato. Itarathā ‘‘cittaṃ uppannaṃ hotī’’ti imināva cittassa vijjamānabhāvo dassitoti kiṃ puna vijjamānabhāvadassanenāti na na sakkā vattuṃ, samayavavatthānavasena savisesaṃ vuttampi cittaṃ phassādīhi sahuppattiyā suṭṭhutaraṃ nibbisesanti dassetuṃ cittassa puna vacanaṃ. Uddiṭṭhadhammānaṃyeva cettha niddesavāre vibhajanaṃ, na vibhaṅge viya pāḷiyā āruḷhasabbapadānanti ‘‘uddesavāre saṅgaṇhanatthaṃ niddesavāre vibhajanattha’’nti ayampi attho niccalo. Tathā hi ‘‘yasmiṃ samaye rūpūpapattiyā maggaṃ bhāvetī’’tiādīsu maggādayo na vibhattā. Apica adhipatibhāvena indriyesu viya phassavedanāsaññācetanāhi saha sabbacittuppādasādhāraṇarāsiyaṃ gahetabbattā samayavavatthāne vuttampi cittaṃ phassapañcamake vuttanti daṭṭhabbaṃ.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / ફસ્સપઞ્ચમકરાસિવણ્ણના • Phassapañcamakarāsivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact