Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    20. பு²ஸ்ஸபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    20. Phussabuddhavaṃso

    1.

    1.

    தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, அஹு ஸத்தா² அனுத்தரோ;

    Tattheva maṇḍakappamhi, ahu satthā anuttaro;

    அனுபமோ அஸமஸமோ, பு²ஸ்ஸோ லோகக்³க³னாயகோ.

    Anupamo asamasamo, phusso lokagganāyako.

    2.

    2.

    ஸோபி ஸப்³ப³ங் தமங் ஹந்த்வா, விஜடெத்வா மஹாஜடங்;

    Sopi sabbaṃ tamaṃ hantvā, vijaṭetvā mahājaṭaṃ;

    ஸதே³வகங் தப்பயந்தோ, அபி⁴வஸ்ஸி அமதம்பு³னா.

    Sadevakaṃ tappayanto, abhivassi amatambunā.

    3.

    3.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, பு²ஸ்ஸே நக்க²த்தமங்க³லே;

    Dhammacakkaṃ pavattente, phusse nakkhattamaṅgale;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    நவுதிஸதஸஹஸ்ஸானங் , து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு;

    Navutisatasahassānaṃ , dutiyābhisamayo ahu;

    அஸீதிஸதஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītisatasahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், பு²ஸ்ஸஸ்ஸாபி மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, phussassāpi mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    6.

    6.

    ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங் , பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Saṭṭhisatasahassānaṃ , paṭhamo āsi samāgamo;

    பஞ்ஞாஸஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Paññāsasatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    7.

    7.

    சத்தாரீஸஸதஸஹஸ்ஸானங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Cattārīsasatasahassānaṃ, tatiyo āsi samāgamo;

    அனுபாதா³ விமுத்தானங், வொச்சி²ன்னபடிஸந்தி⁴னங்.

    Anupādā vimuttānaṃ, vocchinnapaṭisandhinaṃ.

    8.

    8.

    அஹங் தேன ஸமயேன, விஜிதாவீ நாம க²த்தியோ;

    Ahaṃ tena samayena, vijitāvī nāma khattiyo;

    ச²ட்³ட³யித்வா மஹாரஜ்ஜங், பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Chaḍḍayitvā mahārajjaṃ, pabbajiṃ tassa santike.

    9.

    9.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, பு²ஸ்ஸோ லோகக்³க³னாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, phusso lokagganāyako;

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Dvenavute ito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    10.

    10.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    11.

    11.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    12.

    12.

    ஸுத்தந்தங் வினயஞ்சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    Suttantaṃ vinayañcāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வா, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvā, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    13.

    13.

    தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, ப்³ரஹ்மங் பா⁴வெத்வ பா⁴வனங்;

    Tatthappamatto viharanto, brahmaṃ bhāvetva bhāvanaṃ;

    அபி⁴ஞ்ஞாஸு பாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹங்.

    Abhiññāsu pāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchahaṃ.

    14.

    14.

    காஸிகங் நாம நக³ரங், ஜயஸேனோ நாம க²த்தியோ;

    Kāsikaṃ nāma nagaraṃ, jayaseno nāma khattiyo;

    ஸிரிமா நாம ஜனிகா, பு²ஸ்ஸஸ்ஸாபி மஹேஸினோ.

    Sirimā nāma janikā, phussassāpi mahesino.

    15.

    15.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    க³ருளபக்க² ஹங்ஸ ஸுவண்ணபா⁴ரா, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Garuḷapakkha haṃsa suvaṇṇabhārā, tayo pāsādamuttamā.

    16.

    16.

    திங்ஸஇத்தி²ஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tiṃsaitthisahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    கிஸாகோ³தமீ நாம நாரீ, அனூபமோ நாம அத்ரஜோ.

    Kisāgotamī nāma nārī, anūpamo nāma atrajo.

    17.

    17.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஹத்தி²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, hatthiyānena nikkhami;

    ச²மாஸங் பதா⁴னசாரங், அசரீ புரிஸுத்தமோ.

    Chamāsaṃ padhānacāraṃ, acarī purisuttamo.

    18.

    18.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, பு²ஸ்ஸோ லோகக்³க³னாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, phusso lokagganāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    19.

    19.

    ஸுரக்கி²தோ த⁴ம்மஸேனோ, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Surakkhito dhammaseno, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸபி⁴யோ நாமுபட்டா²கோ, பு²ஸ்ஸஸ்ஸாபி மஹேஸினோ.

    Sabhiyo nāmupaṭṭhāko, phussassāpi mahesino.

    20.

    20.

    சாலா ச உபசாலா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Cālā ca upacālā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஆமண்டோ³தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, āmaṇḍoti pavuccati.

    21.

    21.

    த⁴னஞ்சயோ விஸாகோ² ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Dhanañcayo visākho ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    பது³மா சேவ நாகா³ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Padumā ceva nāgā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    22.

    22.

    அட்ட²பண்ணாஸரதனங் , ஸோபி அச்சுக்³க³தோ முனி;

    Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ , sopi accuggato muni;

    ஸோப⁴தே ஸதரங்ஸீவ, உளுராஜாவ பூரிதோ.

    Sobhate sataraṃsīva, uḷurājāva pūrito.

    23.

    23.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    24.

    24.

    ஓவதி³த்வா ப³ஹூ ஸத்தே, ஸந்தாரெத்வா ப³ஹூ ஜனே;

    Ovaditvā bahū satte, santāretvā bahū jane;

    ஸோபி ஸத்தா² அதுலயஸோ, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Sopi satthā atulayaso, nibbuto so sasāvako.

    25.

    25.

    பு²ஸ்ஸோ ஜினவரோ ஸத்தா², ஸேனாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Phusso jinavaro satthā, senārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    பு²ஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ அட்டா²ரஸமோ.

    Phussassa bhagavato vaṃso aṭṭhārasamo.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 20. பு²ஸ்ஸபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 20. Phussabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact