Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૭. તિંસનિપાતો

    17. Tiṃsanipāto

    ૧. ફુસ્સત્થેરગાથા

    1. Phussattheragāthā

    ૯૪૯.

    949.

    પાસાદિકે બહૂ દિસ્વા, ભાવિતત્તે સુસંવુતે;

    Pāsādike bahū disvā, bhāvitatte susaṃvute;

    ઇસિ પણ્ડરસગોત્તો 1, અપુચ્છિ ફુસ્સસવ્હયં.

    Isi paṇḍarasagotto 2, apucchi phussasavhayaṃ.

    ૯૫૦.

    950.

    ‘‘કિંછન્દા કિમધિપ્પાયા, કિમાકપ્પા ભવિસ્સરે;

    ‘‘Kiṃchandā kimadhippāyā, kimākappā bhavissare;

    અનાગતમ્હિ કાલમ્હિ, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’.

    Anāgatamhi kālamhi, taṃ me akkhāhi pucchito’’.

    ૯૫૧.

    951.

    ‘‘સુણોહિ વચનં મય્હં, ઇસિપણ્ડરસવ્હય;

    ‘‘Suṇohi vacanaṃ mayhaṃ, isipaṇḍarasavhaya;

    સક્કચ્ચં ઉપધારેહિ, આચિક્ખિસ્સામ્યનાગતં.

    Sakkaccaṃ upadhārehi, ācikkhissāmyanāgataṃ.

    ૯૫૨.

    952.

    ‘‘કોધના ઉપનાહી ચ, મક્ખી થમ્ભી સઠા બહૂ;

    ‘‘Kodhanā upanāhī ca, makkhī thambhī saṭhā bahū;

    ઉસ્સુકી નાનાવાદા ચ, ભવિસ્સન્તિ અનાગતે.

    Ussukī nānāvādā ca, bhavissanti anāgate.

    ૯૫૩.

    953.

    ‘‘અઞ્ઞાતમાનિનો ધમ્મે, ગમ્ભીરે તીરગોચરા;

    ‘‘Aññātamānino dhamme, gambhīre tīragocarā;

    લહુકા અગરુ ધમ્મે, અઞ્ઞમઞ્ઞમગારવા.

    Lahukā agaru dhamme, aññamaññamagāravā.

    ૯૫૪.

    954.

    ‘‘બહૂ આદીનવા લોકે, ઉપ્પજ્જિસ્સન્ત્યનાગતે;

    ‘‘Bahū ādīnavā loke, uppajjissantyanāgate;

    સુદેસિતં ઇમં ધમ્મં, કિલેસેસ્સન્તિ 3 દુમ્મતી.

    Sudesitaṃ imaṃ dhammaṃ, kilesessanti 4 dummatī.

    ૯૫૫.

    955.

    ‘‘ગુણહીનાપિ સઙ્ઘમ્હિ, વોહરન્તા વિસારદા;

    ‘‘Guṇahīnāpi saṅghamhi, voharantā visāradā;

    બલવન્તો ભવિસ્સન્તિ, મુખરા અસ્સુતાવિનો.

    Balavanto bhavissanti, mukharā assutāvino.

    ૯૫૬.

    956.

    ‘‘ગુણવન્તોપિ સઙ્ઘમ્હિ, વોહરન્તા યથાત્થતો;

    ‘‘Guṇavantopi saṅghamhi, voharantā yathātthato;

    દુબ્બલા તે ભવિસ્સન્તિ, હિરીમના અનત્થિકા.

    Dubbalā te bhavissanti, hirīmanā anatthikā.

    ૯૫૭.

    957.

    ‘‘રજતં જાતરૂપઞ્ચ, ખેત્તં વત્થુમજેળકં;

    ‘‘Rajataṃ jātarūpañca, khettaṃ vatthumajeḷakaṃ;

    દાસિદાસઞ્ચ દુમ્મેધા, સાદિયિસ્સન્ત્યનાગતે.

    Dāsidāsañca dummedhā, sādiyissantyanāgate.

    ૯૫૮.

    958.

    ‘‘ઉજ્ઝાનસઞ્ઞિનો બાલા, સીલેસુ અસમાહિતા;

    ‘‘Ujjhānasaññino bālā, sīlesu asamāhitā;

    ઉન્નળા વિચરિસ્સન્તિ, કલહાભિરતા મગા.

    Unnaḷā vicarissanti, kalahābhiratā magā.

    ૯૫૯.

    959.

    ‘‘ઉદ્ધતા ચ ભવિસ્સન્તિ, નીલચીવરપારુતા;

    ‘‘Uddhatā ca bhavissanti, nīlacīvarapārutā;

    કુહા થદ્ધા લપા સિઙ્ગી, ચરિસ્સન્ત્યરિયા વિય.

    Kuhā thaddhā lapā siṅgī, carissantyariyā viya.

    ૯૬૦.

    960.

    ‘‘તેલસણ્ઠેહિ કેસેહિ, ચપલા અઞ્જનક્ખિકા;

    ‘‘Telasaṇṭhehi kesehi, capalā añjanakkhikā;

    રથિયાય ગમિસ્સન્તિ, દન્તવણ્ણિકપારુતા.

    Rathiyāya gamissanti, dantavaṇṇikapārutā.

    ૯૬૧.

    961.

    ‘‘અજેગુચ્છં વિમુત્તેહિ, સુરત્તં અરહદ્ધજં;

    ‘‘Ajegucchaṃ vimuttehi, surattaṃ arahaddhajaṃ;

    જિગુચ્છિસ્સન્તિ કાસાવં, ઓદાતેસુ સમુચ્છિતા 5.

    Jigucchissanti kāsāvaṃ, odātesu samucchitā 6.

    ૯૬૨.

    962.

    ‘‘લાભકામા ભવિસ્સન્તિ, કુસીતા હીનવીરિયા;

    ‘‘Lābhakāmā bhavissanti, kusītā hīnavīriyā;

    કિચ્છન્તા વનપત્થાનિ, ગામન્તેસુ વસિસ્સરે.

    Kicchantā vanapatthāni, gāmantesu vasissare.

    ૯૬૩.

    963.

    ‘‘યે યે લાભં લભિસ્સન્તિ, મિચ્છાજીવરતા સદા;

    ‘‘Ye ye lābhaṃ labhissanti, micchājīvaratā sadā;

    તે તેવ અનુસિક્ખન્તા, ભજિસ્સન્તિ અસંયતા.

    Te teva anusikkhantā, bhajissanti asaṃyatā.

    ૯૬૪.

    964.

    ‘‘યે યે અલાભિનો લાભં, ન તે પુજ્જા ભવિસ્સરે;

    ‘‘Ye ye alābhino lābhaṃ, na te pujjā bhavissare;

    સુપેસલેપિ તે ધીરે, સેવિસ્સન્તિ ન તે તદા.

    Supesalepi te dhīre, sevissanti na te tadā.

    ૯૬૫.

    965.

    ‘‘મિલક્ખુરજનં રત્તં 7, ગરહન્તા સકં ધજં;

    ‘‘Milakkhurajanaṃ rattaṃ 8, garahantā sakaṃ dhajaṃ;

    તિત્થિયાનં ધજં કેચિ, ધારિસ્સન્ત્યવદાતકં.

    Titthiyānaṃ dhajaṃ keci, dhārissantyavadātakaṃ.

    ૯૬૬.

    966.

    ‘‘અગારવો ચ કાસાવે, તદા તેસં ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Agāravo ca kāsāve, tadā tesaṃ bhavissati;

    પટિસઙ્ખા ચ કાસાવે, ભિક્ખૂનં ન ભવિસ્સતિ.

    Paṭisaṅkhā ca kāsāve, bhikkhūnaṃ na bhavissati.

    ૯૬૭.

    967.

    ‘‘અભિભૂતસ્સ દુક્ખેન, સલ્લવિદ્ધસ્સ રુપ્પતો;

    ‘‘Abhibhūtassa dukkhena, sallaviddhassa ruppato;

    પટિસઙ્ખા મહાઘોરા, નાગસ્સાસિ અચિન્તિયા.

    Paṭisaṅkhā mahāghorā, nāgassāsi acintiyā.

    ૯૬૮.

    968.

    ‘‘છદ્દન્તો હિ તદા દિસ્વા, સુરત્તં અરહદ્ધજં;

    ‘‘Chaddanto hi tadā disvā, surattaṃ arahaddhajaṃ;

    તાવદેવ ભણી ગાથા, ગજો અત્થોપસંહિતા’’.

    Tāvadeva bhaṇī gāthā, gajo atthopasaṃhitā’’.

    ૯૬૯.

    969.

    9 ‘‘અનિક્કસાવો કાસાવં, યો વત્થં પરિધસ્સતિ 10;

    11 ‘‘Anikkasāvo kāsāvaṃ, yo vatthaṃ paridhassati 12;

    અપેતો દમસચ્ચેન, ન સો કાસાવમરહતિ.

    Apeto damasaccena, na so kāsāvamarahati.

    ૯૭૦.

    970.

    ‘‘યો ચ વન્તકાસાવસ્સ, સીલેસુ સુસમાહિતો;

    ‘‘Yo ca vantakāsāvassa, sīlesu susamāhito;

    ઉપેતો દમસચ્ચેન, સ વે કાસાવમરહતિ.

    Upeto damasaccena, sa ve kāsāvamarahati.

    ૯૭૧.

    971.

    ‘‘વિપન્નસીલો દુમ્મેધો, પાકટો કામકારિયો;

    ‘‘Vipannasīlo dummedho, pākaṭo kāmakāriyo;

    વિબ્ભન્તચિત્તો નિસ્સુક્કો, ન સો કાસાવમરહતિ.

    Vibbhantacitto nissukko, na so kāsāvamarahati.

    ૯૭૨.

    972.

    ‘‘યો ચ સીલેન સમ્પન્નો, વીતરાગો સમાહિતો;

    ‘‘Yo ca sīlena sampanno, vītarāgo samāhito;

    ઓદાતમનસઙ્કપ્પો, સ વે કાસાવમરહતિ.

    Odātamanasaṅkappo, sa ve kāsāvamarahati.

    ૯૭૩.

    973.

    ‘‘ઉદ્ધતો ઉન્નળો બાલો, સીલં યસ્સ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘Uddhato unnaḷo bālo, sīlaṃ yassa na vijjati;

    ઓદાતકં અરહતિ, કાસાવં કિં કરિસ્સતિ.

    Odātakaṃ arahati, kāsāvaṃ kiṃ karissati.

    ૯૭૪.

    974.

    ‘‘ભિક્ખૂ ચ ભિક્ખુનિયો ચ, દુટ્ઠચિત્તા અનાદરા;

    ‘‘Bhikkhū ca bhikkhuniyo ca, duṭṭhacittā anādarā;

    તાદીનં મેત્તચિત્તાનં, નિગ્ગણ્હિસ્સન્ત્યનાગતે.

    Tādīnaṃ mettacittānaṃ, niggaṇhissantyanāgate.

    ૯૭૫.

    975.

    ‘‘સિક્ખાપેન્તાપિ થેરેહિ, બાલા ચીવરધારણં;

    ‘‘Sikkhāpentāpi therehi, bālā cīvaradhāraṇaṃ;

    ન સુણિસ્સન્તિ દુમ્મેધા, પાકટા કામકારિયા.

    Na suṇissanti dummedhā, pākaṭā kāmakāriyā.

    ૯૭૬.

    976.

    ‘‘તે તથા સિક્ખિતા બાલા, અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા;

    ‘‘Te tathā sikkhitā bālā, aññamaññaṃ agāravā;

    નાદિયિસ્સન્તુપજ્ઝાયે, ખળુઙ્કો વિય સારથિં.

    Nādiyissantupajjhāye, khaḷuṅko viya sārathiṃ.

    ૯૭૭.

    977.

    ‘‘એવં અનાગતદ્ધાનં, પટિપત્તિ ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Evaṃ anāgataddhānaṃ, paṭipatti bhavissati;

    ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, પત્તે કાલમ્હિ પચ્છિમે.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, patte kālamhi pacchime.

    ૯૭૮.

    978.

    ‘‘પુરા આગચ્છતે એતં, અનાગતં મહબ્ભયં;

    ‘‘Purā āgacchate etaṃ, anāgataṃ mahabbhayaṃ;

    સુબ્બચા હોથ સખિલા, અઞ્ઞમઞ્ઞં સગારવા.

    Subbacā hotha sakhilā, aññamaññaṃ sagāravā.

    ૯૭૯.

    979.

    ‘‘મેત્તચિત્તા કારુણિકા, હોથ સીલેસુ સંવુતા;

    ‘‘Mettacittā kāruṇikā, hotha sīlesu saṃvutā;

    આરદ્ધવીરિયા પહિતત્તા, નિચ્ચં દળ્હપરક્કમા.

    Āraddhavīriyā pahitattā, niccaṃ daḷhaparakkamā.

    ૯૮૦.

    980.

    ‘‘પમાદં ભયતો દિસ્વા, અપ્પમાદઞ્ચ ખેમતો;

    ‘‘Pamādaṃ bhayato disvā, appamādañca khemato;

    ભાવેથટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં, ફુસન્તા અમતં પદ’’ન્તિ.

    Bhāvethaṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, phusantā amataṃ pada’’nti.

    … ફુસ્સો થેરો….

    … Phusso thero….







    Footnotes:
    1. પણ્ડરસ્સ ગોત્તો (સી॰)
    2. paṇḍarassa gotto (sī.)
    3. કિલેસિસ્સન્તિ (સી॰), કિલિસિસ્સન્તિ (સ્યા॰ ક॰)
    4. kilesissanti (sī.), kilisissanti (syā. ka.)
    5. ઓદાતે સુસમુચ્છિતા (સી॰)
    6. odāte susamucchitā (sī.)
    7. પિલક્ખરજનં રત્તં (?)
    8. pilakkharajanaṃ rattaṃ (?)
    9. ધ॰ પ॰ ૯; જા॰ ૧.૨.૧૪૧; ૧.૧૬.૧૨૨
    10. પરિદહિસ્સતિ (સી॰ સ્યા॰)
    11. dha. pa. 9; jā. 1.2.141; 1.16.122
    12. paridahissati (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. ફુસ્સત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Phussattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact