Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૯. પિણ્ડપાતપારિસુદ્ધિસુત્તં

    9. Piṇḍapātapārisuddhisuttaṃ

    ૪૩૮. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અથ ખો આયસ્મા સારિપુત્તો સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો આયસ્મન્તં સારિપુત્તં ભગવા એતદવોચ –

    438. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho āyasmā sāriputto sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ sāriputtaṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘વિપ્પસન્નાનિ ખો તે, સારિપુત્ત, ઇન્દ્રિયાનિ, પરિસુદ્ધો છવિવણ્ણો પરિયોદાતો. કતમેન ખો ત્વં, સારિપુત્ત, વિહારેન એતરહિ બહુલં વિહરસી’’તિ? ‘‘સુઞ્ઞતાવિહારેન ખો અહં, ભન્તે, એતરહિ બહુલં વિહરામી’’તિ. ‘‘સાધુ, સાધુ, સારિપુત્ત! મહાપુરિસવિહારેન કિર ત્વં, સારિપુત્ત, એતરહિ બહુલં વિહરસિ. મહાપુરિસવિહારો એસો 1, સારિપુત્ત, યદિદં – સુઞ્ઞતા. તસ્માતિહ, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ સચે આકઙ્ખેય્ય – ‘સુઞ્ઞતાવિહારેન બહુલં 2 વિહરેય્ય’ન્તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, અત્થિ નુ ખો મે તત્થ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યેસુ રૂપેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, અત્થિ મે તત્થ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યેસુ રૂપેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, નત્થિ મે તત્થ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યેસુ રૂપેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Vippasannāni kho te, sāriputta, indriyāni, parisuddho chavivaṇṇo pariyodāto. Katamena kho tvaṃ, sāriputta, vihārena etarahi bahulaṃ viharasī’’ti? ‘‘Suññatāvihārena kho ahaṃ, bhante, etarahi bahulaṃ viharāmī’’ti. ‘‘Sādhu, sādhu, sāriputta! Mahāpurisavihārena kira tvaṃ, sāriputta, etarahi bahulaṃ viharasi. Mahāpurisavihāro eso 3, sāriputta, yadidaṃ – suññatā. Tasmātiha, sāriputta, bhikkhu sace ākaṅkheyya – ‘suññatāvihārena bahulaṃ 4 vihareyya’nti, tena, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, atthi nu kho me tattha cakkhuviññeyyesu rūpesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, atthi me tattha cakkhuviññeyyesu rūpesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, natthi me tattha cakkhuviññeyyesu rūpesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૩૯. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, અત્થિ નુ ખો મે તત્થ સોતવિઞ્ઞેય્યેસુ સદ્દેસુ…પે॰… ઘાનવિઞ્ઞેય્યેસુ ગન્ધેસુ… જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યેસુ રસેસુ … કાયવિઞ્ઞેય્યેસુ ફોટ્ઠબ્બેસુ… મનોવિઞ્ઞેય્યેસુ ધમ્મેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ? સચે , સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, અત્થિ મે તત્થ મનોવિઞ્ઞેય્યેસુ ધમ્મેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘યેન ચાહં મગ્ગેન ગામં પિણ્ડાય પાવિસિં, યસ્મિઞ્ચ પદેસે પિણ્ડાય અચરિં, યેન ચ મગ્ગેન ગામતો પિણ્ડાય પટિક્કમિં, નત્થિ મે તત્થ મનોવિઞ્ઞેય્યેસુ ધમ્મેસુ છન્દો વા રાગો વા દોસો વા મોહો વા પટિઘં વાપિ ચેતસો’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    439. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, atthi nu kho me tattha sotaviññeyyesu saddesu…pe… ghānaviññeyyesu gandhesu… jivhāviññeyyesu rasesu … kāyaviññeyyesu phoṭṭhabbesu… manoviññeyyesu dhammesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti? Sace , sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, atthi me tattha manoviññeyyesu dhammesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘yena cāhaṃ maggena gāmaṃ piṇḍāya pāvisiṃ, yasmiñca padese piṇḍāya acariṃ, yena ca maggena gāmato piṇḍāya paṭikkamiṃ, natthi me tattha manoviññeyyesu dhammesu chando vā rāgo vā doso vā moho vā paṭighaṃ vāpi cetaso’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૦. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘પહીના નુ ખો મે પઞ્ચ કામગુણા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અપ્પહીના ખો મે પઞ્ચ કામગુણા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના પઞ્ચન્નં કામગુણાનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘પહીના ખો મે પઞ્ચ કામગુણા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    440. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘pahīnā nu kho me pañca kāmaguṇā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘appahīnā kho me pañca kāmaguṇā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā pañcannaṃ kāmaguṇānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘pahīnā kho me pañca kāmaguṇā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૧. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘પહીના નુ ખો મે પઞ્ચ નીવરણા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અપ્પહીના ખો મે પઞ્ચ નીવરણા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના પઞ્ચન્નં નીવરણાનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘પહીના ખો મે પઞ્ચ નીવરણા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    441. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘pahīnā nu kho me pañca nīvaraṇā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘appahīnā kho me pañca nīvaraṇā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā pañcannaṃ nīvaraṇānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘pahīnā kho me pañca nīvaraṇā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૨. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘પરિઞ્ઞાતા નુ ખો મે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અપરિઞ્ઞાતા ખો મે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના પઞ્ચન્નં ઉપાદાનક્ખન્ધાનં પરિઞ્ઞાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘પરિઞ્ઞાતા ખો મે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    442. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘pariññātā nu kho me pañcupādānakkhandhā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘apariññātā kho me pañcupādānakkhandhā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ pariññāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘pariññātā kho me pañcupādānakkhandhā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૩. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતા નુ ખો મે ચત્તારો સતિપટ્ઠાના’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતા ખો મે ચત્તારો સતિપટ્ઠાના’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ચતુન્નં સતિપટ્ઠાનાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતા ખો મે ચત્તારો સતિપટ્ઠાના’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    443. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitā nu kho me cattāro satipaṭṭhānā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitā kho me cattāro satipaṭṭhānā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā catunnaṃ satipaṭṭhānānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitā kho me cattāro satipaṭṭhānā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૪. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતા નુ ખો મે ચત્તારો સમ્મપ્પધાના’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતા ખો મે ચત્તારો સમ્મપ્પધાના’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ચતુન્નં સમ્મપ્પધાનાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતા ખો મે ચત્તારો સમ્મપ્પધાના’તિ , તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    444. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitā nu kho me cattāro sammappadhānā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitā kho me cattāro sammappadhānā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā catunnaṃ sammappadhānānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitā kho me cattāro sammappadhānā’ti , tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૫. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતા નુ ખો મે ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતા ખો મે ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ચતુન્નં ઇદ્ધિપાદાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતા ખો મે ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    445. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitā nu kho me cattāro iddhipādā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitā kho me cattāro iddhipādā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā catunnaṃ iddhipādānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitā kho me cattāro iddhipādā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૬. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતાનિ નુ ખો મે પઞ્ચિન્દ્રિયાની’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતાનિ ખો મે પઞ્ચિન્દ્રિયાની’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના પઞ્ચન્નં ઇન્દ્રિયાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતાનિ ખો મે પઞ્ચિન્દ્રિયાની’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    446. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitāni nu kho me pañcindriyānī’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitāni kho me pañcindriyānī’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā pañcannaṃ indriyānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitāni kho me pañcindriyānī’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૭. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતાનિ નુ ખો મે પઞ્ચ બલાની’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતાનિ ખો મે પઞ્ચ બલાની’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના પઞ્ચન્નં બલાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતાનિ ખો મે પઞ્ચ બલાની’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    447. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitāni nu kho me pañca balānī’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitāni kho me pañca balānī’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā pañcannaṃ balānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitāni kho me pañca balānī’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૮. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતા નુ ખો મે સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતા ખો મે સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના સત્તન્નં બોજ્ઝઙ્ગાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતા ખો મે સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    448. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitā nu kho me satta bojjhaṅgā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitā kho me satta bojjhaṅgā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā sattannaṃ bojjhaṅgānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitā kho me satta bojjhaṅgā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૪૯. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતો નુ ખો મે અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતો ખો મે અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના અરિયસ્સ અટ્ઠઙ્ગિકસ્સ મગ્ગસ્સ ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતો ખો મે અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો’તિ , તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    449. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvito nu kho me ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvito kho me ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvito kho me ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’ti , tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૫૦. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘ભાવિતા નુ ખો મે સમથો ચ વિપસ્સના ચા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અભાવિતા ખો મે સમથો ચ વિપસ્સના ચા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના સમથવિપસ્સનાનં ભાવનાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ભાવિતા ખો મે સમથો ચ વિપસ્સના ચા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    450. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘bhāvitā nu kho me samatho ca vipassanā cā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘abhāvitā kho me samatho ca vipassanā cā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā samathavipassanānaṃ bhāvanāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘bhāvitā kho me samatho ca vipassanā cā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૫૧. ‘‘પુન ચપરં, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના ઇતિ પટિસઞ્ચિક્ખિતબ્બં – ‘સચ્છિકતા નુ ખો મે વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચા’તિ? સચે, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અસચ્છિકતા ખો મે વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના વિજ્જાય વિમુત્તિયા સચ્છિકિરિયાય વાયમિતબ્બં. સચે પન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘સચ્છિકતા ખો મે વિજ્જા ચ વિમુત્તિ ચા’તિ, તેન, સારિપુત્ત, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    451. ‘‘Puna caparaṃ, sāriputta, bhikkhunā iti paṭisañcikkhitabbaṃ – ‘sacchikatā nu kho me vijjā ca vimutti cā’ti? Sace, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘asacchikatā kho me vijjā ca vimutti cā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā vijjāya vimuttiyā sacchikiriyāya vāyamitabbaṃ. Sace pana, sāriputta, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘sacchikatā kho me vijjā ca vimutti cā’ti, tena, sāriputta, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ૪૫૨. ‘‘યે હિ કેચિ, સારિપુત્ત, અતીતમદ્ધાનં સમણા વા બ્રાહ્મણા વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેસું, સબ્બે તે એવમેવ પચ્ચવેક્ખિત્વા પચ્ચવેક્ખિત્વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેસું. યેપિ હિ કેચિ, સારિપુત્ત, અનાગતમદ્ધાનં સમણા વા બ્રાહ્મણા વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેસ્સન્તિ, સબ્બે તે એવમેવ પચ્ચવેક્ખિત્વા પચ્ચવેક્ખિત્વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેસ્સન્તિ. યેપિ હિ કેચિ, સારિપુત્ત, એતરહિ સમણા વા બ્રાહ્મણા વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેન્તિ, સબ્બે તે એવમેવ પચ્ચવેક્ખિત્વા પચ્ચવેક્ખિત્વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેન્તિ. તસ્માતિહ, સારિપુત્ત 5, ‘પચ્ચવેક્ખિત્વા પચ્ચવેક્ખિત્વા પિણ્ડપાતં પરિસોધેસ્સામા’તિ – એવઞ્હિ વો, સારિપુત્ત, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ.

    452. ‘‘Ye hi keci, sāriputta, atītamaddhānaṃ samaṇā vā brāhmaṇā vā piṇḍapātaṃ parisodhesuṃ, sabbe te evameva paccavekkhitvā paccavekkhitvā piṇḍapātaṃ parisodhesuṃ. Yepi hi keci, sāriputta, anāgatamaddhānaṃ samaṇā vā brāhmaṇā vā piṇḍapātaṃ parisodhessanti, sabbe te evameva paccavekkhitvā paccavekkhitvā piṇḍapātaṃ parisodhessanti. Yepi hi keci, sāriputta, etarahi samaṇā vā brāhmaṇā vā piṇḍapātaṃ parisodhenti, sabbe te evameva paccavekkhitvā paccavekkhitvā piṇḍapātaṃ parisodhenti. Tasmātiha, sāriputta 6, ‘paccavekkhitvā paccavekkhitvā piṇḍapātaṃ parisodhessāmā’ti – evañhi vo, sāriputta, sikkhitabba’’nti.

    ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમનો આયસ્મા સારિપુત્તો ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દીતિ.

    Idamavoca bhagavā. Attamano āyasmā sāriputto bhagavato bhāsitaṃ abhinandīti.

    પિણ્ડપાતપારિસુદ્ધિસુત્તં નિટ્ઠિતં નવમં.

    Piṇḍapātapārisuddhisuttaṃ niṭṭhitaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. હેસ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. એતરહિ બહુલં (સી॰ પી॰)
    3. hesa (sī. syā. kaṃ. pī.)
    4. etarahi bahulaṃ (sī. pī.)
    5. વો સારિપુત્ત એવં સિક્ખિતબ્બં (સી॰ પી॰)
    6. vo sāriputta evaṃ sikkhitabbaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. પિણ્ડપાતપારિસુદ્ધિસુત્તવણ્ણના • 9. Piṇḍapātapārisuddhisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૯. પિણ્ડપાતપારિસુદ્ધિસુત્તવણ્ણના • 9. Piṇḍapātapārisuddhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact