Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi

    ૧૬. પિઙ્ગિયમાણવપુચ્છા

    16. Piṅgiyamāṇavapucchā

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘જિણ્ણોહમસ્મિ અબલો વીતવણ્ણો, [ઇચ્ચાયસ્મા પિઙ્ગિયો]

    ‘‘Jiṇṇohamasmi abalo vītavaṇṇo, [iccāyasmā piṅgiyo]

    નેત્તા ન સુદ્ધા સવનં ન ફાસુ;

    Nettā na suddhā savanaṃ na phāsu;

    માહં નસ્સં મોમુહો અન્તરાવ, આચિક્ખ ધમ્મં યમહં વિજઞ્ઞં;

    Māhaṃ nassaṃ momuho antarāva, ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;

    જાતિજરાય ઇધ વિપ્પહાનં’’.

    Jātijarāya idha vippahānaṃ’’.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘દિસ્વાન રૂપેસુ વિહઞ્ઞમાને, [પિઙ્ગિયાતિ ભગવા]

    ‘‘Disvāna rūpesu vihaññamāne, [piṅgiyāti bhagavā]

    રુપ્પન્તિ રૂપેસુ જના પમત્તા;

    Ruppanti rūpesu janā pamattā;

    તસ્મા તુવં પિઙ્ગિય અપ્પમત્તો, જહસ્સુ રૂપં અપુનબ્ભવાય’’.

    Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu rūpaṃ apunabbhavāya’’.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘દિસા ચતસ્સો વિદિસા ચતસ્સો, ઉદ્ધં અધો દસ દિસા ઇમાયો;

    ‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;

    ન તુય્હં અદિટ્ઠં અસુતં અમુતં 1, અથો અવિઞ્ઞાતં કિઞ્ચનમત્થિ 2 લોકે;

    Na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ asutaṃ amutaṃ 3, atho aviññātaṃ kiñcanamatthi 4 loke;

    આચિક્ખ ધમ્મં યમહં વિજઞ્ઞં, જાતિજરાય ઇધ વિપ્પહાનં’’.

    Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ, jātijarāya idha vippahānaṃ’’.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘તણ્હાધિપન્ને મનુજે પેક્ખમાનો, [પિઙ્ગિયાતિ ભગવા]

    ‘‘Taṇhādhipanne manuje pekkhamāno, [piṅgiyāti bhagavā]

    સન્તાપજાતે જરસા પરેતે;

    Santāpajāte jarasā parete;

    તસ્મા તુવં પિઙ્ગિય અપ્પમત્તો, જહસ્સુ તણ્હં અપુનબ્ભવાયા’’તિ.

    Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu taṇhaṃ apunabbhavāyā’’ti.

    પિઙ્ગિયમાણવપુચ્છા સોળસમા.

    Piṅgiyamāṇavapucchā soḷasamā.







    Footnotes:
    1. અસુતં અમુતં વા (સી॰), અસુતામુતં વા (સ્યા॰), અસુતં’મુતં વા (પી॰)
    2. કઞ્ચિ મત્થિ (સ્યા॰), કિઞ્ચિ નત્થિ (પી॰), કિઞ્ચિનમત્થિ (ક॰)
    3. asutaṃ amutaṃ vā (sī.), asutāmutaṃ vā (syā.), asutaṃ’mutaṃ vā (pī.)
    4. kañci matthi (syā.), kiñci natthi (pī.), kiñcinamatthi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / ૧૬. પિઙ્ગિયમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના • 16. Piṅgiyamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact