Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. પીતિસુત્તં

    6. Pītisuttaṃ

    ૧૭૬. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ પઞ્ચમત્તેહિ ઉપાસકસતેહિ પરિવુતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ –

    176. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati pañcamattehi upāsakasatehi parivuto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘તુમ્હે ખો, ગહપતિ, ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન . ન ખો, ગહપતિ, તાવતકેનેવ તુટ્ઠિ કરણીયા – ‘મયં ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેના’તિ . તસ્માતિહ, ગહપતિ, એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘કિન્તિ મયં કાલેન કાલં પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરેય્યામા’તિ! એવઞ્હિ વો, ગહપતિ, સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ.

    ‘‘Tumhe kho, gahapati, bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena . Na kho, gahapati, tāvatakeneva tuṭṭhi karaṇīyā – ‘mayaṃ bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārenā’ti . Tasmātiha, gahapati, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘kinti mayaṃ kālena kālaṃ pavivekaṃ pītiṃ upasampajja vihareyyāmā’ti! Evañhi vo, gahapati, sikkhitabba’’nti.

    એવં વુત્તે આયસ્મા સારિપુત્તો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે, અબ્ભુતં, ભન્તે! યાવ સુભાસિતં ચિદં, ભન્તે, ભગવતા – ‘તુમ્હે ખો, ગહપતિ, ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન. ન ખો, ગહપતિ, તાવતકેનેવ તુટ્ઠિ કરણીયા – મયં ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેનાતિ. તસ્માતિહ, ગહપતિ, એવં સિક્ખિતબ્બં – કિન્તિ મયં કાલેન કાલં પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરેય્યામાતિ! એવઞ્હિ વો, ગહપતિ, સિક્ખિતબ્બ’ન્તિ. યસ્મિં, ભન્તે, સમયે અરિયસાવકો પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, પઞ્ચસ્સ ઠાનાનિ તસ્મિં સમયે ન હોન્તિ. યમ્પિસ્સ કામૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ કામૂપસંહિતં સુખં સોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ અકુસલૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ અકુસલૂપસંહિતં સુખં સોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ કુસલૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યસ્મિં, ભન્તે, સમયે અરિયસાવકો પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ઇમાનિસ્સ પઞ્ચ 1 ઠાનાનિ તસ્મિં સમયે ન હોન્તી’’તિ.

    Evaṃ vutte āyasmā sāriputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāva subhāsitaṃ cidaṃ, bhante, bhagavatā – ‘tumhe kho, gahapati, bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena. Na kho, gahapati, tāvatakeneva tuṭṭhi karaṇīyā – mayaṃ bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārenāti. Tasmātiha, gahapati, evaṃ sikkhitabbaṃ – kinti mayaṃ kālena kālaṃ pavivekaṃ pītiṃ upasampajja vihareyyāmāti! Evañhi vo, gahapati, sikkhitabba’nti. Yasmiṃ, bhante, samaye ariyasāvako pavivekaṃ pītiṃ upasampajja viharati, pañcassa ṭhānāni tasmiṃ samaye na honti. Yampissa kāmūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa kāmūpasaṃhitaṃ sukhaṃ somanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa akusalūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa akusalūpasaṃhitaṃ sukhaṃ somanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa kusalūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yasmiṃ, bhante, samaye ariyasāvako pavivekaṃ pītiṃ upasampajja viharati, imānissa pañca 2 ṭhānāni tasmiṃ samaye na hontī’’ti.

    ‘‘સાધુ સાધુ, સારિપુત્ત! યસ્મિં, સારિપુત્ત, સમયે અરિયસાવકો પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, પઞ્ચસ્સ ઠાનાનિ તસ્મિં સમયે ન હોન્તિ. યમ્પિસ્સ કામૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ કામૂપસંહિતં સુખં સોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ અકુસલૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ અકુસલૂપસંહિતં સુખં સોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યમ્પિસ્સ કુસલૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સં, તમ્પિસ્સ તસ્મિં સમયે ન હોતિ. યસ્મિં, સારિપુત્ત, સમયે અરિયસાવકો પવિવેકં પીતિં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ, ઇમાનિસ્સ 3 પઞ્ચ ઠાનાનિ તસ્મિં સમયે ન હોન્તી’’તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Sādhu sādhu, sāriputta! Yasmiṃ, sāriputta, samaye ariyasāvako pavivekaṃ pītiṃ upasampajja viharati, pañcassa ṭhānāni tasmiṃ samaye na honti. Yampissa kāmūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa kāmūpasaṃhitaṃ sukhaṃ somanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa akusalūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa akusalūpasaṃhitaṃ sukhaṃ somanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yampissa kusalūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassaṃ, tampissa tasmiṃ samaye na hoti. Yasmiṃ, sāriputta, samaye ariyasāvako pavivekaṃ pītiṃ upasampajja viharati, imānissa 4 pañca ṭhānāni tasmiṃ samaye na hontī’’ti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. ઇમાનિ પઞ્ચસ્સ (સ્યા॰ કં॰)
    2. imāni pañcassa (syā. kaṃ.)
    3. ઇમાનેત્થ (સી॰)
    4. imānettha (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. પીતિસુત્તવણ્ણના • 6. Pītisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૬. સારજ્જસુત્તાદિવણ્ણના • 1-6. Sārajjasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact