Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. પીતિસુત્તવણ્ણના

    6. Pītisuttavaṇṇanā

    ૧૭૬. છટ્ઠે કિન્તિ મયન્તિ કેન નામ ઉપાયેન મયં. પવિવેકં પીતિન્તિ પઠમદુતિયજ્ઝાનાનિ નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકપીતિં. કામૂપસંહિતન્તિ કામનિસ્સિતં દુવિધે કામે આરબ્ભ ઉપ્પજ્જનકં. અકુસલૂપસંહિતન્તિ ‘‘મિગસૂકરાદયો વિજ્ઝિસ્સામી’’તિ સરં ખિપિત્વા તસ્મિં વિરદ્ધે ‘‘વિરદ્ધં મયા’’તિ એવં અકુસલે નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકં. તાદિસેસુ પન ઠાનેસુ અવિરજ્ઝન્તસ્સ ‘‘સુટ્ઠુ મે વિદ્ધં, સુટ્ઠુ મે પહટ’’ન્તિ ઉપ્પજ્જનકં અકુસલૂપસંહિતં સુખં સોમનસ્સં નામ. દાનાદિઉપકરણાનં અસમ્પત્તિયા ઉપ્પજ્જમાનં પન કુસલૂપસંહિતં દુક્ખં દોમનસ્સન્તિ વેદિતબ્બં.

    176. Chaṭṭhe kinti mayanti kena nāma upāyena mayaṃ. Pavivekaṃ pītinti paṭhamadutiyajjhānāni nissāya uppajjanakapītiṃ. Kāmūpasaṃhitanti kāmanissitaṃ duvidhe kāme ārabbha uppajjanakaṃ. Akusalūpasaṃhitanti ‘‘migasūkarādayo vijjhissāmī’’ti saraṃ khipitvā tasmiṃ viraddhe ‘‘viraddhaṃ mayā’’ti evaṃ akusale nissāya uppajjanakaṃ. Tādisesu pana ṭhānesu avirajjhantassa ‘‘suṭṭhu me viddhaṃ, suṭṭhu me pahaṭa’’nti uppajjanakaṃ akusalūpasaṃhitaṃ sukhaṃ somanassaṃ nāma. Dānādiupakaraṇānaṃ asampattiyā uppajjamānaṃ pana kusalūpasaṃhitaṃ dukkhaṃ domanassanti veditabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. પીતિસુત્તં • 6. Pītisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૬. સારજ્જસુત્તાદિવણ્ણના • 1-6. Sārajjasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact