Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૫૧. પિતુઘાતકવત્થુ

    51. Pitughātakavatthu

    ૧૧૩. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરો માણવકો પિતરં જીવિતા વોરોપેસિ. સો તેન પાપકેન કમ્મેન અટ્ટીયતિ હરાયતિ જિગુચ્છતિ. અથ ખો તસ્સ માણવકસ્સ એતદહોસિ ‘‘કેન નુ ખો અહં ઉપાયેન ઇમસ્સ પાપકસ્સ કમ્મસ્સ નિક્ખન્તિં કરેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો તસ્સ માણવકસ્સ એતદહોસિ ‘‘ઇમે ખો સમણા સક્યપુત્તિયા ધમ્મચારિનો સમચારિનો બ્રહ્મચારિનો સચ્ચવાદિનો સીલવન્તો કલ્યાણધમ્મા, સચે ખો અહં સમણેસુ સક્યપુત્તિયેસુ પબ્બજેય્યં, એવાહં ઇમસ્સ પાપકસ્સ કમ્મસ્સ નિક્ખન્તિં કરેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો સો માણવકો ભિક્ખૂ ઉપસઙ્કમિત્વા પબ્બજ્જં યાચિ. ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં ઉપાલિં એતદવોચું – ‘‘પુબ્બેપિ ખો, આવુસો ઉપાલિ, નાગો માણવકવણ્ણેન ભિક્ખૂસુ પબ્બજિતો, ઇઙ્ઘાવુસો, ઉપાલિ, ઇમં માણવકં અનુયુઞ્જાહી’’તિ. અથ ખો સો માણવકો આયસ્મતા ઉપાલિના અનુયુઞ્જીયમાનો એતમત્થં આરોચેસિ. આયસ્મા ઉપાલિ ભિક્ખૂનં એતમત્થં આરોચેસિ. ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. પિતુઘાતકો, ભિક્ખવે, અનુપસમ્પન્નો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો, ઉપસમ્પન્નો નાસેતબ્બોતિ.

    113. Tena kho pana samayena aññataro māṇavako pitaraṃ jīvitā voropesi. So tena pāpakena kammena aṭṭīyati harāyati jigucchati. Atha kho tassa māṇavakassa etadahosi ‘‘kena nu kho ahaṃ upāyena imassa pāpakassa kammassa nikkhantiṃ kareyya’’nti. Atha kho tassa māṇavakassa etadahosi ‘‘ime kho samaṇā sakyaputtiyā dhammacārino samacārino brahmacārino saccavādino sīlavanto kalyāṇadhammā, sace kho ahaṃ samaṇesu sakyaputtiyesu pabbajeyyaṃ, evāhaṃ imassa pāpakassa kammassa nikkhantiṃ kareyya’’nti. Atha kho so māṇavako bhikkhū upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Bhikkhū āyasmantaṃ upāliṃ etadavocuṃ – ‘‘pubbepi kho, āvuso upāli, nāgo māṇavakavaṇṇena bhikkhūsu pabbajito, iṅghāvuso, upāli, imaṃ māṇavakaṃ anuyuñjāhī’’ti. Atha kho so māṇavako āyasmatā upālinā anuyuñjīyamāno etamatthaṃ ārocesi. Āyasmā upāli bhikkhūnaṃ etamatthaṃ ārocesi. Bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Pitughātako, bhikkhave, anupasampanno na upasampādetabbo, upasampanno nāsetabboti.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / માતુઘાતકાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Mātughātakādivatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact