Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    14. போஸாலமாணவபுச்சா²

    14. Posālamāṇavapucchā

    137.

    137.

    ‘‘யோ அதீதங் ஆதி³ஸதி, [இச்சாயஸ்மா போஸாலோ]

    ‘‘Yo atītaṃ ādisati, [iccāyasmā posālo]

    அனேஜோ சி²ன்னஸங்ஸயோ;

    Anejo chinnasaṃsayo;

    பாரகு³ங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்.

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ.

    138.

    138.

    ‘‘விபூ⁴தரூபஸஞ்ஞிஸ்ஸ, ஸப்³ப³காயப்பஹாயினோ;

    ‘‘Vibhūtarūpasaññissa, sabbakāyappahāyino;

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, நத்தி² கிஞ்சீதி பஸ்ஸதோ;

    Ajjhattañca bahiddhā ca, natthi kiñcīti passato;

    ஞாணங் ஸக்கானுபுச்சா²மி, கத²ங் நெய்யோ ததா²விதோ⁴’’.

    Ñāṇaṃ sakkānupucchāmi, kathaṃ neyyo tathāvidho’’.

    139.

    139.

    ‘‘விஞ்ஞாணட்டி²தியோ ஸப்³பா³, [போஸாலாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Viññāṇaṭṭhitiyo sabbā, [posālāti bhagavā]

    அபி⁴ஜானங் ததா²க³தோ;

    Abhijānaṃ tathāgato;

    திட்ட²ந்தமேனங் ஜானாதி, விமுத்தங் தப்பராயணங்.

    Tiṭṭhantamenaṃ jānāti, vimuttaṃ tapparāyaṇaṃ.

    140.

    140.

    ‘‘ஆகிஞ்சஞ்ஞஸம்ப⁴வங் ஞத்வா, நந்தீ³ ஸங்யோஜனங் இதி;

    ‘‘Ākiñcaññasambhavaṃ ñatvā, nandī saṃyojanaṃ iti;

    ஏவமேதங் அபி⁴ஞ்ஞாய, ததோ தத்த² விபஸ்ஸதி;

    Evametaṃ abhiññāya, tato tattha vipassati;

    ஏதங் 1 ஞாணங் தத²ங் தஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வுஸீமதோ’’தி.

    Etaṃ 2 ñāṇaṃ tathaṃ tassa, brāhmaṇassa vusīmato’’ti.

    போஸாலமாணவபுச்சா² சுத்³த³ஸமா.

    Posālamāṇavapucchā cuddasamā.







    Footnotes:
    1. ஏவங் (ஸ்யா॰ க॰)
    2. evaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 14. போஸாலமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 14. Posālamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact