Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi

    ૧૪. પોસાલમાણવપુચ્છા

    14. Posālamāṇavapucchā

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘યો અતીતં આદિસતિ, [ઇચ્ચાયસ્મા પોસાલો]

    ‘‘Yo atītaṃ ādisati, [iccāyasmā posālo]

    અનેજો છિન્નસંસયો;

    Anejo chinnasaṃsayo;

    પારગું સબ્બધમ્માનં, અત્થિ પઞ્હેન આગમં.

    Pāraguṃ sabbadhammānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘વિભૂતરૂપસઞ્ઞિસ્સ, સબ્બકાયપ્પહાયિનો;

    ‘‘Vibhūtarūpasaññissa, sabbakāyappahāyino;

    અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ, નત્થિ કિઞ્ચીતિ પસ્સતો;

    Ajjhattañca bahiddhā ca, natthi kiñcīti passato;

    ઞાણં સક્કાનુપુચ્છામિ, કથં નેય્યો તથાવિધો’’.

    Ñāṇaṃ sakkānupucchāmi, kathaṃ neyyo tathāvidho’’.

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિયો સબ્બા, [પોસાલાતિ ભગવા]

    ‘‘Viññāṇaṭṭhitiyo sabbā, [posālāti bhagavā]

    અભિજાનં તથાગતો;

    Abhijānaṃ tathāgato;

    તિટ્ઠન્તમેનં જાનાતિ, વિમુત્તં તપ્પરાયણં.

    Tiṭṭhantamenaṃ jānāti, vimuttaṃ tapparāyaṇaṃ.

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘આકિઞ્ચઞ્ઞસમ્ભવં ઞત્વા, નન્દી સંયોજનં ઇતિ;

    ‘‘Ākiñcaññasambhavaṃ ñatvā, nandī saṃyojanaṃ iti;

    એવમેતં અભિઞ્ઞાય, તતો તત્થ વિપસ્સતિ;

    Evametaṃ abhiññāya, tato tattha vipassati;

    એતં 1 ઞાણં તથં તસ્સ, બ્રાહ્મણસ્સ વુસીમતો’’તિ.

    Etaṃ 2 ñāṇaṃ tathaṃ tassa, brāhmaṇassa vusīmato’’ti.

    પોસાલમાણવપુચ્છા ચુદ્દસમા.

    Posālamāṇavapucchā cuddasamā.







    Footnotes:
    1. એવં (સ્યા॰ ક॰)
    2. evaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / ૧૪. પોસાલમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના • 14. Posālamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact