Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘ નિકાય (અટ્ઠકથા) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
૯. પોટ્ઠપાદસુત્તવણ્ણના
9. Poṭṭhapādasuttavaṇṇanā
પોટ્ઠપાદપરિબ્બાજકવત્થુવણ્ણના
Poṭṭhapādaparibbājakavatthuvaṇṇanā
૪૦૬. એવં મે સુત્તં…પે॰… સાવત્થિયન્તિ પોટ્ઠપાદસુત્તં. તત્રાયં અપુબ્બપદવણ્ણના. સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામેતિ સાવત્થિં ઉપનિસ્સાય યો જેતસ્સ કુમારસ્સ વને અનાથપિણ્ડિકેન ગહપતિના આરામો કારિતો, તત્થ વિહરતિ. પોટ્ઠપાદો પરિબ્બાજકોતિ નામેન પોટ્ઠપાદો નામ છન્નપરિબ્બાજકો. સો કિર ગિહિકાલે બ્રાહ્મણમહાસાલો કામેસુઆદીનવં દિસ્વા ચત્તાલીસકોટિપરિમાણં ભોગક્ખન્ધં પહાય પબ્બજિત્વા તિત્થિયાનં ગણાચરિયો જાતો. સમયં પવદન્તિ એત્થાતિ સમયપ્પવાદકો, તસ્મિં કિર ઠાને ચઙ્કીતારુક્ખપોક્ખરસાતિપ્પભુતયો બ્રાહ્મણા નિગણ્ઠઅચેલકપરિબ્બાજકાદયો ચ પબ્બજિતા સન્નિપતિત્વા અત્તનો અત્તનો સમયં વદન્તિ કથેન્તિ દીપેન્તિ, તસ્મા સો આરામો સમયપ્પવાદકોતિ વુચ્ચતિ. સ્વેવ ચ તિન્દુકાચીરસઙ્ખાતાય તિમ્બરૂરુક્ખપન્તિયા પરિક્ખિત્તત્તા તિન્દુકાચીરો. યસ્મા પનેત્થ પઠમં એકાવ સાલા અહોસિ, પચ્છા મહાપુઞ્ઞં પરિબ્બાજકં નિસ્સાય બહૂ સાલા કતા. તસ્મા તમેવ એકં સાલં ઉપાદાય લદ્ધનામવસેન એકસાલકોતિ વુચ્ચતિ. મલ્લિકાય પન પસેનદિરઞ્ઞો દેવિયા ઉય્યાનભૂતો સો પુપ્ફફલસમ્પન્નો આરામોતિ કત્વા મલ્લિકાય આરામોતિ સઙ્ખ્યં ગતો. તસ્મિં સમયપ્પવાદકે તિન્દુકાચીરે એકસાલકે મલ્લિકાય આરામે.
406.Evaṃme suttaṃ…pe… sāvatthiyanti poṭṭhapādasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāmeti sāvatthiṃ upanissāya yo jetassa kumārassa vane anāthapiṇḍikena gahapatinā ārāmo kārito, tattha viharati. Poṭṭhapādo paribbājakoti nāmena poṭṭhapādo nāma channaparibbājako. So kira gihikāle brāhmaṇamahāsālo kāmesuādīnavaṃ disvā cattālīsakoṭiparimāṇaṃ bhogakkhandhaṃ pahāya pabbajitvā titthiyānaṃ gaṇācariyo jāto. Samayaṃ pavadanti etthāti samayappavādako, tasmiṃ kira ṭhāne caṅkītārukkhapokkharasātippabhutayo brāhmaṇā nigaṇṭhaacelakaparibbājakādayo ca pabbajitā sannipatitvā attano attano samayaṃ vadanti kathenti dīpenti, tasmā so ārāmo samayappavādakoti vuccati. Sveva ca tindukācīrasaṅkhātāya timbarūrukkhapantiyā parikkhittattā tindukācīro. Yasmā panettha paṭhamaṃ ekāva sālā ahosi, pacchā mahāpuññaṃ paribbājakaṃ nissāya bahū sālā katā. Tasmā tameva ekaṃ sālaṃ upādāya laddhanāmavasena ekasālakoti vuccati. Mallikāya pana pasenadirañño deviyā uyyānabhūto so pupphaphalasampanno ārāmoti katvā mallikāya ārāmoti saṅkhyaṃ gato. Tasmiṃ samayappavādake tindukācīre ekasālake mallikāya ārāme.
પટિવસતીતિ નિવાસફાસુતાય વસતિ. અથેકદિવસં ભગવા પચ્ચૂસસમયે સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં પત્થરિત્વા લોકં પરિગ્ગણ્હન્તો ઞાણજાલસ્સ અન્તોગતં પરિબ્બાજકં દિસ્વા – ‘‘અયં પોટ્ઠપાદો મય્હં ઞાણજાલે પઞ્ઞાયતિ, કિન્નુ ખો ભવિસ્સતી’’તિ ઉપપરિક્ખન્તો અદ્દસ – ‘‘અહં અજ્જ તત્થ ગમિસ્સામિ, અથ મં પોટ્ઠપાદો નિરોધઞ્ચ નિરોધવુટ્ઠાનઞ્ચ પુચ્છિસ્સતિ, તસ્સાહં સબ્બબુદ્ધાનં ઞાણેન સંસન્દિત્વા તદુભયં કથેસ્સામિ, અથ સો કતિપાહચ્ચયેન ચિત્તં હત્થિસારિપુત્તં ગહેત્વા મમ સન્તિકં આગમિસ્સતિ, તેસમહં ધમ્મં દેસેસ્સામિ, દેસનાવસાને પોટ્ઠપાદો મં સરણં ગમિસ્સતિ, ચિત્તો હત્થિસારિપુત્તો મમ સન્તિકે પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિસ્સતી’’તિ. તતો પાતોવ સરીરપટિજગ્ગનં કત્વા સુરત્તદુપટ્ટં નિવાસેત્વા વિજ્જુલતાસદિસં કાયબન્ધનં બન્ધિત્વા યુગન્ધરપબ્બતં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતમહામેઘં વિય મેઘવણ્ણં પંસુકૂલં એકંસવરગતં કત્વા પચ્ચગ્ઘં સેલમયપત્તં વામઅંસકૂટે લગ્ગેત્વા સાવત્થિં પિણ્ડાય પવિસિસ્સામીતિ સીહો વિય હિમવન્તપાદા વિહારા નિક્ખમિ. ઇમમત્થં સન્ધાય – ‘‘અથ ખો ભગવા’’તિઆદિ વુત્તં.
Paṭivasatīti nivāsaphāsutāya vasati. Athekadivasaṃ bhagavā paccūsasamaye sabbaññutaññāṇaṃ pattharitvā lokaṃ pariggaṇhanto ñāṇajālassa antogataṃ paribbājakaṃ disvā – ‘‘ayaṃ poṭṭhapādo mayhaṃ ñāṇajāle paññāyati, kinnu kho bhavissatī’’ti upaparikkhanto addasa – ‘‘ahaṃ ajja tattha gamissāmi, atha maṃ poṭṭhapādo nirodhañca nirodhavuṭṭhānañca pucchissati, tassāhaṃ sabbabuddhānaṃ ñāṇena saṃsanditvā tadubhayaṃ kathessāmi, atha so katipāhaccayena cittaṃ hatthisāriputtaṃ gahetvā mama santikaṃ āgamissati, tesamahaṃ dhammaṃ desessāmi, desanāvasāne poṭṭhapādo maṃ saraṇaṃ gamissati, citto hatthisāriputto mama santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇissatī’’ti. Tato pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā surattadupaṭṭaṃ nivāsetvā vijjulatāsadisaṃ kāyabandhanaṃ bandhitvā yugandharapabbataṃ parikkhipitvā ṭhitamahāmeghaṃ viya meghavaṇṇaṃ paṃsukūlaṃ ekaṃsavaragataṃ katvā paccagghaṃ selamayapattaṃ vāmaaṃsakūṭe laggetvā sāvatthiṃ piṇḍāya pavisissāmīti sīho viya himavantapādā vihārā nikkhami. Imamatthaṃ sandhāya – ‘‘atha kho bhagavā’’tiādi vuttaṃ.
૪૦૭. એતદહોસીતિ નગરદ્વારસમીપં ગન્ત્વા અત્તનો રુચિવસેન સૂરિયં ઓલોકેત્વા અતિપ્પગભાવમેવ દિસ્વા એતં અહોસિ. યંનૂનાહન્તિ સંસયપરિદીપનો વિય નિપાતો, બુદ્ધાનઞ્ચ સંસયો નામ નત્થિ – ‘‘ઇદં કરિસ્સામ, ઇદં ન કરિસ્સામ, ઇમસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામ, ઇમસ્સ ન દેસેસ્સામા’’તિ એવં પરિવિતક્કપુબ્બભાગો પનેસ સબ્બબુદ્ધાનં લબ્ભતિ. તેનાહ – ‘‘યંનૂનાહ’’ન્તિ, યદિ પનાહન્તિ અત્થો.
407.Etadahosīti nagaradvārasamīpaṃ gantvā attano rucivasena sūriyaṃ oloketvā atippagabhāvameva disvā etaṃ ahosi. Yaṃnūnāhanti saṃsayaparidīpano viya nipāto, buddhānañca saṃsayo nāma natthi – ‘‘idaṃ karissāma, idaṃ na karissāma, imassa dhammaṃ desessāma, imassa na desessāmā’’ti evaṃ parivitakkapubbabhāgo panesa sabbabuddhānaṃ labbhati. Tenāha – ‘‘yaṃnūnāha’’nti, yadi panāhanti attho.
૪૦૮. ઉન્નાદિનિયાતિ ઉચ્ચં નદમાનાય, એવં નદમાનાય ચસ્સા ઉદ્ધં ગમનવસેન ઉચ્ચો, દિસાસુ પત્થટવસેન મહા સદ્દોતિ ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દાય, તેસઞ્હિ પરિબ્બાજકાનં પાતોવ વુટ્ઠાય કત્તબ્બં નામ ચેતિયવત્તં વા બોધિવત્તં વા આચરિયુપજ્ઝાયવત્તં વા યોનિસો મનસિકારો વા નત્થિ. તેન તે પાતોવ વુટ્ઠાય બાલાતપે નિસિન્ના – ‘‘ઇમસ્સ હત્થો સોભનો, ઇમસ્સ પાદો’’તિ એવં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ હત્થપાદાદીનિ વા આરબ્ભ, ઇત્થિપુરિસદારકદારિકાદીનં વણ્ણે વા, અઞ્ઞં વા કામસ્સાદભવસ્સાદાદિવત્થું આરબ્ભ કથં સમુટ્ઠાપેત્વા અનુપુબ્બેન રાજકથાદિઅનેકવિધં તિરચ્છાનકથં કથેન્તિ. તેન વુત્તં – ‘‘ઉન્નાદિનિયા ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દાય અનેકવિહિતં તિરચ્છાનકથં કથેન્તિયા’’તિ.
408.Unnādiniyāti uccaṃ nadamānāya, evaṃ nadamānāya cassā uddhaṃ gamanavasena ucco, disāsu patthaṭavasena mahā saddoti uccāsaddamahāsaddāya, tesañhi paribbājakānaṃ pātova vuṭṭhāya kattabbaṃ nāma cetiyavattaṃ vā bodhivattaṃ vā ācariyupajjhāyavattaṃ vā yoniso manasikāro vā natthi. Tena te pātova vuṭṭhāya bālātape nisinnā – ‘‘imassa hattho sobhano, imassa pādo’’ti evaṃ aññamaññassa hatthapādādīni vā ārabbha, itthipurisadārakadārikādīnaṃ vaṇṇe vā, aññaṃ vā kāmassādabhavassādādivatthuṃ ārabbha kathaṃ samuṭṭhāpetvā anupubbena rājakathādianekavidhaṃ tiracchānakathaṃ kathenti. Tena vuttaṃ – ‘‘unnādiniyā uccāsaddamahāsaddāya anekavihitaṃ tiracchānakathaṃ kathentiyā’’ti.
તતો પોટ્ઠપાદો પરિબ્બાજકો તે પરિબ્બાજકે ઓલોકેત્વા – ‘‘ઇમે પરિબ્બાજકા અતિવિય અઞ્ઞમઞ્ઞં અગારવા, મયઞ્ચ સમણસ્સ ગોતમસ્સ પાતુભાવતો પટ્ઠાય સૂરિયુગ્ગમને ખજ્જોપનકૂપમા જાતા, લાભસક્કારોપિ નો પરિહીનો. સચે પનિમં ઠાનં સમણો ગોતમો વા ગોતમસ્સ સાવકો વા ગિહી ઉપટ્ઠાકો વા તસ્સ આગચ્છેય્ય , અતિવિય લજ્જનીયં ભવિસ્સતિ, પરિસદોસો ખો પન પરિસજેટ્ઠકસ્સેવ ઉપરિ આરોહતી’’તિ ઇતોચિતો ચ વિલોકેન્તો ભગવન્તં અદ્દસ. તેન વુત્તં – ‘‘અદ્દસા ખો પોટ્ઠપાદો પરિબ્બાજકો…પે॰… તુણ્હી અહેસુ’’ન્તિ.
Tato poṭṭhapādo paribbājako te paribbājake oloketvā – ‘‘ime paribbājakā ativiya aññamaññaṃ agāravā, mayañca samaṇassa gotamassa pātubhāvato paṭṭhāya sūriyuggamane khajjopanakūpamā jātā, lābhasakkāropi no parihīno. Sace panimaṃ ṭhānaṃ samaṇo gotamo vā gotamassa sāvako vā gihī upaṭṭhāko vā tassa āgaccheyya , ativiya lajjanīyaṃ bhavissati, parisadoso kho pana parisajeṭṭhakasseva upari ārohatī’’ti itocito ca vilokento bhagavantaṃ addasa. Tena vuttaṃ – ‘‘addasā kho poṭṭhapādo paribbājako…pe… tuṇhī ahesu’’nti.
૪૦૯. તત્થ સણ્ઠપેસીતિ સિક્ખાપેસિ, વજ્જમસ્સા પટિચ્છાદેસિ. યથા સુસણ્ઠિતા હોતિ, તથા નં ઠપેસિ. યથા નામ પરિસમજ્ઝં પવિસન્તો પુરિસો વજ્જપટિચ્છાદનત્થં નિવાસનં સણ્ઠપેતિ, પારુપનં સણ્ઠપેતિ, રજોકિણ્ણટ્ઠાનં પુઞ્છતિ; એવમસ્સા વજ્જપટિચ્છાદનત્થં – ‘‘અપ્પસદ્દા ભોન્તો’’તિ સિક્ખાપેન્તો યથા સુસણ્ઠિતા હોતિ, તથા નં ઠપેસીતિ અત્થો. અપ્પસદ્દકામોતિ અપ્પસદ્દં ઇચ્છતિ, એકો નિસીદતિ, એકો તિટ્ઠતિ, ન ગણસઙ્ગણિકાય યાપેતિ. ઉપસઙ્કમિતબ્બં મઞ્ઞેય્યાતિ ઇધાગન્તબ્બં મઞ્ઞેય્ય. કસ્મા પનેસ ભગવતો ઉપસઙ્કમનં પચ્ચાસીસતીતિ? અત્તનો વુદ્ધિં પત્થયમાનો. પરિબ્બાજકા કિર બુદ્ધેસુ વા બુદ્ધસાવકેસુ વા અત્તનો સન્તિકં આગતેસુ – ‘‘અજ્જ અમ્હાકં સન્તિકં સમણો ગોતમો આગતો , સારિપુત્તો આગતો, ન ખો પન તે યસ્સ વા તસ્સ વા સન્તિકં ગચ્છન્તિ, પસ્સથ અમ્હાકં ઉત્તમભાવ’’ન્તિ અત્તનો ઉપટ્ઠાકાનં સન્તિકે અત્તાનં ઉક્ખિપન્તિ, ઉચ્ચે ઠાને ઠપેન્તિ, ભગવતોપિ ઉપટ્ઠાકે ગણ્હિતું વાયમન્તિ. તે કિર ભગવતો ઉપટ્ઠાકે દિસ્વા એવં વદન્તિ – ‘‘તુમ્હાકં સત્થા ભવં ગોતમોપિ ગોતમસાવકાપિ અમ્હાકં સન્તિકં આગચ્છન્તિ, મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં સમગ્ગા. તુમ્હે પન અમ્હે અક્ખીહિપિ પસ્સિતું ન ઇચ્છથ, સામીચિકમ્મં ન કરોથ, કિં વો અમ્હેહિ અપરદ્ધ’’ન્તિ. અથેકચ્ચે મનુસ્સા – ‘‘બુદ્ધાપિ એતેસં સન્તિકં ગચ્છન્તિ કિં અમ્હાક’’ન્તિ તતો પટ્ઠાય તે દિસ્વા નપ્પમજ્જન્તિ. તુણ્હી અહેસુન્તિ પોટ્ઠપાદં પરિવારેત્વા નિસ્સદ્દા નિસીદિંસુ.
409. Tattha saṇṭhapesīti sikkhāpesi, vajjamassā paṭicchādesi. Yathā susaṇṭhitā hoti, tathā naṃ ṭhapesi. Yathā nāma parisamajjhaṃ pavisanto puriso vajjapaṭicchādanatthaṃ nivāsanaṃ saṇṭhapeti, pārupanaṃ saṇṭhapeti, rajokiṇṇaṭṭhānaṃ puñchati; evamassā vajjapaṭicchādanatthaṃ – ‘‘appasaddā bhonto’’ti sikkhāpento yathā susaṇṭhitā hoti, tathā naṃ ṭhapesīti attho. Appasaddakāmoti appasaddaṃ icchati, eko nisīdati, eko tiṭṭhati, na gaṇasaṅgaṇikāya yāpeti. Upasaṅkamitabbaṃ maññeyyāti idhāgantabbaṃ maññeyya. Kasmā panesa bhagavato upasaṅkamanaṃ paccāsīsatīti? Attano vuddhiṃ patthayamāno. Paribbājakā kira buddhesu vā buddhasāvakesu vā attano santikaṃ āgatesu – ‘‘ajja amhākaṃ santikaṃ samaṇo gotamo āgato , sāriputto āgato, na kho pana te yassa vā tassa vā santikaṃ gacchanti, passatha amhākaṃ uttamabhāva’’nti attano upaṭṭhākānaṃ santike attānaṃ ukkhipanti, ucce ṭhāne ṭhapenti, bhagavatopi upaṭṭhāke gaṇhituṃ vāyamanti. Te kira bhagavato upaṭṭhāke disvā evaṃ vadanti – ‘‘tumhākaṃ satthā bhavaṃ gotamopi gotamasāvakāpi amhākaṃ santikaṃ āgacchanti, mayaṃ aññamaññaṃ samaggā. Tumhe pana amhe akkhīhipi passituṃ na icchatha, sāmīcikammaṃ na karotha, kiṃ vo amhehi aparaddha’’nti. Athekacce manussā – ‘‘buddhāpi etesaṃ santikaṃ gacchanti kiṃ amhāka’’nti tato paṭṭhāya te disvā nappamajjanti. Tuṇhī ahesunti poṭṭhapādaṃ parivāretvā nissaddā nisīdiṃsu.
૪૧૦. સ્વાગતં, ભન્તેતિ સુટ્ઠુ આગમનં, ભન્તે, ભગવતો; ભગવતિ હિ નો આગતે આનન્દો હોતિ, ગતે સોકોતિ દીપેતિ. ચિરસ્સં ખો, ભન્તેતિ કસ્મા આહ? કિં ભગવા પુબ્બેપિ તત્થ ગતપુબ્બોતિ, ન ગતપુબ્બો. મનુસ્સાનં પન – ‘‘કુહિં ગચ્છન્તા, કુતો આગતત્થ, કિં મગ્ગમૂળ્હત્થ, ચિરસ્સં આગતત્થા’’તિ એવમાદયો પિયસમુદાચારા હોન્તિ, તસ્મા એવમાહ. એવઞ્ચ પન વત્વા ન માનથદ્ધો હુત્વા નિસીદિ, ઉટ્ઠાયાસના ભગવતો પચ્ચુગ્ગમનમકાસિ. ભગવન્તઞ્હિ ઉપગતં દિસ્વા આસનેન અનિમન્તેન્તો વા અપચિતિં અકરોન્તો વા દુલ્લભો. કસ્મા? ઉચ્ચાકુલીનતાય. અયમ્પિ પરિબ્બાજકો અત્તનો નિસિન્નાસનં પપ્ફોટેત્વા ભગવન્તં આસનેન નિમન્તેન્તો – ‘‘નિસીદતુ, ભન્તે, ભગવા ઇદમાસનં પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ આહ. અન્તરાકથા વિપ્પકતાતિ નિસિન્નાનં વો આદિતો પટ્ઠાય યાવ મમાગમનં, એતસ્મિં અન્તરે કા નામ કથા વિપ્પકતા, મમાગમનપચ્ચયા કતમા કથા પરિયન્તં ન ગતા, વદથ, યાવ નં પરિયન્તં નેત્વા દેમીતિ સબ્બઞ્ઞુપવારણં પવારેસિ. અથ પરિબ્બાજકો – ‘‘નિરત્થકકથા એસા નિસ્સારા વટ્ટસન્નિસ્સિતા, ન તુમ્હાકં પુરતો વત્તબ્બતં અરહતી’’તિ દીપેન્તો ‘‘તિટ્ઠતેસા , ભન્તે’’તિઆદિમાહ.
410.Svāgataṃ, bhanteti suṭṭhu āgamanaṃ, bhante, bhagavato; bhagavati hi no āgate ānando hoti, gate sokoti dīpeti. Cirassaṃ kho, bhanteti kasmā āha? Kiṃ bhagavā pubbepi tattha gatapubboti, na gatapubbo. Manussānaṃ pana – ‘‘kuhiṃ gacchantā, kuto āgatattha, kiṃ maggamūḷhattha, cirassaṃ āgatatthā’’ti evamādayo piyasamudācārā honti, tasmā evamāha. Evañca pana vatvā na mānathaddho hutvā nisīdi, uṭṭhāyāsanā bhagavato paccuggamanamakāsi. Bhagavantañhi upagataṃ disvā āsanena animantento vā apacitiṃ akaronto vā dullabho. Kasmā? Uccākulīnatāya. Ayampi paribbājako attano nisinnāsanaṃ papphoṭetvā bhagavantaṃ āsanena nimantento – ‘‘nisīdatu, bhante, bhagavā idamāsanaṃ paññatta’’nti āha. Antarākathā vippakatāti nisinnānaṃ vo ādito paṭṭhāya yāva mamāgamanaṃ, etasmiṃ antare kā nāma kathā vippakatā, mamāgamanapaccayā katamā kathā pariyantaṃ na gatā, vadatha, yāva naṃ pariyantaṃ netvā demīti sabbaññupavāraṇaṃ pavāresi. Atha paribbājako – ‘‘niratthakakathā esā nissārā vaṭṭasannissitā, na tumhākaṃ purato vattabbataṃ arahatī’’ti dīpento ‘‘tiṭṭhatesā , bhante’’tiādimāha.
અભિસઞ્ઞાનિરોધકથાવણ્ણના
Abhisaññānirodhakathāvaṇṇanā
૪૧૧. તિટ્ઠતેસા , ભન્તેતિ સચે ભગવા સોતુકામો ભવિસ્સતિ, પચ્છાપેસા કથા ન દુલ્લભા ભવિસ્સતિ, અમ્હાકં પનિમાય કથાય અત્થો નત્થિ. ભગવતો પનાગમનં લભિત્વા મયં અઞ્ઞદેવ સુકારણં પુચ્છામાતિ દીપેતિ. તતો તં પુચ્છન્તો – ‘‘પુરિમાનિ, ભન્તે’’તિઆદિમાહ. તત્થ કોતૂહલસાલાયન્તિ કોતૂહલસાલા નામ પચ્ચેકસાલા નત્થિ. યત્થ પન નાનાતિત્થિયા સમણબ્રાહ્મણા નાનાવિધં કથં પવત્તેન્તિ, સા બહૂનં – ‘‘અયં કિં વદતિ, અયં કિં વદતી’’તિ કોતૂહલુપ્પત્તિટ્ઠાનતો કોતૂહલસાલાતિ વુચ્ચતિ. અભિસઞ્ઞાનિરોધેતિ એત્થ અભીતિ ઉપસગ્ગમત્તં. સઞ્ઞાનિરોધેતિ ચિત્તનિરોધે, ખણિકનિરોધે કથા ઉપ્પન્નાતિ અત્થો. ઇદં પન તસ્સા ઉપ્પત્તિકારણં. યદા કિર ભગવા જાતકં વા કથેતિ, સિક્ખાપદં વા પઞ્ઞપેતિ તદા સકલજમ્બુદીપે ભગવતો કિત્તિઘોસો પત્થરતિ, તિત્થિયા તં સુત્વા – ‘‘ભવં કિર ગોતમો પુબ્બચરિયં કથેસિ, મયં કિં ન સક્કોમ તાદિસં કિઞ્ચિ કથેતુ’’ન્તિ ભગવતો પટિભાગકિરિયં કરોન્તા એકં ભવન્તરસમયં કથેન્તિ – ‘‘ભવં ગોતમો સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેસિ, મયં કિં ન સક્કોમ પઞ્ઞપેતુ’’ન્તિ અત્તનો સાવકાનં કિઞ્ચિદેવ સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેન્તિ. તદા પન ભગવા અટ્ઠવિધપરિસમજ્ઝે નિસીદિત્વા નિરોધકથં કથેસિ. તિત્થિયા તં સુત્વા – ‘‘ભવં કિર ગોતમો નિરોધં નામ કથેસિ, મયમ્પિ તં કથેસ્સામા’’તિ સન્નિપતિત્વા કથયિંસુ. તેન વુત્તં – ‘‘અભિસઞ્ઞાનિરોધે કથા ઉદપાદી’’તિ.
411.Tiṭṭhatesā, bhanteti sace bhagavā sotukāmo bhavissati, pacchāpesā kathā na dullabhā bhavissati, amhākaṃ panimāya kathāya attho natthi. Bhagavato panāgamanaṃ labhitvā mayaṃ aññadeva sukāraṇaṃ pucchāmāti dīpeti. Tato taṃ pucchanto – ‘‘purimāni, bhante’’tiādimāha. Tattha kotūhalasālāyanti kotūhalasālā nāma paccekasālā natthi. Yattha pana nānātitthiyā samaṇabrāhmaṇā nānāvidhaṃ kathaṃ pavattenti, sā bahūnaṃ – ‘‘ayaṃ kiṃ vadati, ayaṃ kiṃ vadatī’’ti kotūhaluppattiṭṭhānato kotūhalasālāti vuccati. Abhisaññānirodheti ettha abhīti upasaggamattaṃ. Saññānirodheti cittanirodhe, khaṇikanirodhe kathā uppannāti attho. Idaṃ pana tassā uppattikāraṇaṃ. Yadā kira bhagavā jātakaṃ vā katheti, sikkhāpadaṃ vā paññapeti tadā sakalajambudīpe bhagavato kittighoso pattharati, titthiyā taṃ sutvā – ‘‘bhavaṃ kira gotamo pubbacariyaṃ kathesi, mayaṃ kiṃ na sakkoma tādisaṃ kiñci kathetu’’nti bhagavato paṭibhāgakiriyaṃ karontā ekaṃ bhavantarasamayaṃ kathenti – ‘‘bhavaṃ gotamo sikkhāpadaṃ paññapesi, mayaṃ kiṃ na sakkoma paññapetu’’nti attano sāvakānaṃ kiñcideva sikkhāpadaṃ paññapenti. Tadā pana bhagavā aṭṭhavidhaparisamajjhe nisīditvā nirodhakathaṃ kathesi. Titthiyā taṃ sutvā – ‘‘bhavaṃ kira gotamo nirodhaṃ nāma kathesi, mayampi taṃ kathessāmā’’ti sannipatitvā kathayiṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘abhisaññānirodhe kathā udapādī’’ti.
તત્રેકચ્ચેતિ તેસુ એકચ્ચે. પુરિમો ચેત્થ ય્વાયં બાહિરે તિત્થાયતને પબ્બજિતો ચિત્તપ્પવત્તિયં દોસં દિસ્વા અચિત્તકભાવો સન્તોતિ સમાપત્તિં ભાવેત્વા ઇતો ચુતો પઞ્ચ કપ્પસતાનિ અસઞ્ઞીભવે ઠત્વા પુન ઇધ ઉપ્પજ્જતિ. તસ્સ સઞ્ઞુપ્પાદે ચ નિરોધે ચ હેતું અપસ્સન્તો – અહેતૂ અપ્પચ્ચયાતિ આહ.
Tatrekacceti tesu ekacce. Purimo cettha yvāyaṃ bāhire titthāyatane pabbajito cittappavattiyaṃ dosaṃ disvā acittakabhāvo santoti samāpattiṃ bhāvetvā ito cuto pañca kappasatāni asaññībhave ṭhatvā puna idha uppajjati. Tassa saññuppāde ca nirodhe ca hetuṃ apassanto – ahetū appaccayāti āha.
દુતિયો નં નિસેધેત્વા મિગસિઙ્ગતાપસસ્સ અસઞ્ઞકભાવં ગહેત્વા – ‘‘ઉપેતિપિ અપેતિપી’’તિ આહ. મિગસિઙ્ગતાપસો કિર અત્તન્તપો ઘોરતપો પરમધિતિન્દ્રિયો અહોસિ. તસ્સ સીલતેજેન સક્કવિમાનં ઉણ્હં અહોસિ. સક્કો દેવરાજા ‘‘સક્કટ્ઠાનં નુ ખો તાપસો પત્થેતી’’તિ અલમ્બુસં નામ દેવકઞ્ઞં – ‘તાપસસ્સ તપં ભિન્દિત્વા એહી’તિ પેસેસિ. સા તત્થ ગતા. તાપસો પઠમદિવસે તં દિસ્વાવ પલાયિત્વા પણ્ણસાલં પાવિસિ. દુતિયદિવસે કામચ્છન્દનીવરણેન ભગ્ગો તં હત્થે અગ્ગહેસિ, સો તેન દિબ્બફસ્સેન ફુટ્ઠો વિસઞ્ઞી હુત્વા તિણ્ણં સંવચ્છરાનં અચ્ચયેન સઞ્ઞં પટિલભિ. તં સો દિટ્ઠિગતિકો – ‘‘તિણ્ણં સંવચ્છરાનં અચ્ચયેન નિરોધા વુટ્ઠિતો’’તિ મઞ્ઞમાનો એવમાહ.
Dutiyo naṃ nisedhetvā migasiṅgatāpasassa asaññakabhāvaṃ gahetvā – ‘‘upetipi apetipī’’ti āha. Migasiṅgatāpaso kira attantapo ghoratapo paramadhitindriyo ahosi. Tassa sīlatejena sakkavimānaṃ uṇhaṃ ahosi. Sakko devarājā ‘‘sakkaṭṭhānaṃ nu kho tāpaso patthetī’’ti alambusaṃ nāma devakaññaṃ – ‘tāpasassa tapaṃ bhinditvā ehī’ti pesesi. Sā tattha gatā. Tāpaso paṭhamadivase taṃ disvāva palāyitvā paṇṇasālaṃ pāvisi. Dutiyadivase kāmacchandanīvaraṇena bhaggo taṃ hatthe aggahesi, so tena dibbaphassena phuṭṭho visaññī hutvā tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena saññaṃ paṭilabhi. Taṃ so diṭṭhigatiko – ‘‘tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena nirodhā vuṭṭhito’’ti maññamāno evamāha.
તતિયો નં નિસેધેત્વા આથબ્બણપયોગં સન્ધાય ‘‘ઉપકડ્ઢન્તિપિ અપકડ્ઢન્તિપી’’તિ આહ. આથબ્બણિકા કિર આથબ્બણં પયોજેત્વા સત્તં સીસચ્છિન્નં વિય હત્થચ્છિન્નં વિય મતં વિય ચ કત્વા દસ્સેન્તિ. તસ્સ પુન પાકતિકભાવં દિસ્વા સો દિટ્ઠિગતિકો – ‘‘નિરોધા વુટ્ઠિતો અય’’ન્તિ મઞ્ઞમાનો એવમાહ.
Tatiyo naṃ nisedhetvā āthabbaṇapayogaṃ sandhāya ‘‘upakaḍḍhantipi apakaḍḍhantipī’’ti āha. Āthabbaṇikā kira āthabbaṇaṃ payojetvā sattaṃ sīsacchinnaṃ viya hatthacchinnaṃ viya mataṃ viya ca katvā dassenti. Tassa puna pākatikabhāvaṃ disvā so diṭṭhigatiko – ‘‘nirodhā vuṭṭhito aya’’nti maññamāno evamāha.
ચતુત્થો નં નિસેધેત્વા યક્ખદાસીનં મદનિદ્દં સન્ધાય ‘‘સન્તિ હિ ભો દેવતા’’તિઆદિમાહ. યક્ખદાસિયો કિર સબ્બરત્તિં દેવતૂપહારં કુરુમાના નચ્ચિત્વા ગાયિત્વા અરુણોદયે એકં સુરાપાતિં પિવિત્વા પરિવત્તિત્વા સુપિત્વા દિવા વુટ્ઠહન્તિ. તં દિસ્વા સો દિટ્ઠિગતિકો – ‘‘સુત્તકાલે નિરોધં સમાપન્ના, પબુદ્ધકાલે નિરોધા વુટ્ઠિતા’’તિ મઞ્ઞમાનો એવમાહ.
Catuttho naṃ nisedhetvā yakkhadāsīnaṃ madaniddaṃ sandhāya ‘‘santi hi bho devatā’’tiādimāha. Yakkhadāsiyo kira sabbarattiṃ devatūpahāraṃ kurumānā naccitvā gāyitvā aruṇodaye ekaṃ surāpātiṃ pivitvā parivattitvā supitvā divā vuṭṭhahanti. Taṃ disvā so diṭṭhigatiko – ‘‘suttakāle nirodhaṃ samāpannā, pabuddhakāle nirodhā vuṭṭhitā’’ti maññamāno evamāha.
અયં પન પોટ્ઠપાદો પરિબ્બાજકો પણ્ડિતજાતિકો. તેનસ્સ તં કથં સુત્વા વિપ્પટિસારો ઉપ્પજ્જિ. ‘‘ઇમેસં કથા એળમૂગકથા વિય ચત્તારો હિ નિરોધે એતે પઞ્ઞપેન્તિ, ઇમિના ચ નિરોધેન નામ એકેન ભવિતબ્બં, ન બહુના. તેનાપિ એકેન અઞ્ઞેનેવ ભવિતબ્બં, સો પન અઞ્ઞેન ઞાતું ન સક્કા અઞ્ઞત્ર સબ્બઞ્ઞુના. સચે ભગવા ઇધ અભવિસ્સ ‘અયં નિરોધો અયં ન નિરોધો’તિ દીપસહસ્સં વિય ઉજ્જાલેત્વા અજ્જમેવ પાકટં અકરિસ્સા’’તિ દસબલઞ્ઞેવ અનુસ્સરિ. તસ્મા ‘‘તસ્સ મય્હં ભન્તે’’તિઆદિમાહ. તત્થ અહો નૂનાતિ અનુસ્સરણત્થે નિપાતદ્વયં, તેન તસ્સ ભગવન્તં અનુસ્સરન્તસ્સ એતદહોસિ ‘‘અહો નૂન ભગવા અહો નૂન સુગતો’’તિ. યો ઇમેસન્તિ યો એતેસં નિરોધધમ્માનં સુકુસલો નિપુણો છેકો, સો ભગવા અહો નૂન કથેય્ય, સુગતો અહો નૂન કથેય્યાતિ અયમેત્થ અધિપ્પાયો. પકતઞ્ઞૂતિ ચિણ્ણવસિતાય પકતિં સભાવં જાનાતીતિ પકતઞ્ઞૂ. કથં નુ ખોતિ ઇદં પરિબ્બાજકો ‘‘મયં ભગવા ન જાનામ, તુમ્હે જાનાથ, કથેથ નો’’તિ આયાચન્તો વદતિ. અથ ભગવા કથેન્તો ‘‘તત્ર પોટ્ઠપાદા’’તિઆદિમાહ.
Ayaṃ pana poṭṭhapādo paribbājako paṇḍitajātiko. Tenassa taṃ kathaṃ sutvā vippaṭisāro uppajji. ‘‘Imesaṃ kathā eḷamūgakathā viya cattāro hi nirodhe ete paññapenti, iminā ca nirodhena nāma ekena bhavitabbaṃ, na bahunā. Tenāpi ekena aññeneva bhavitabbaṃ, so pana aññena ñātuṃ na sakkā aññatra sabbaññunā. Sace bhagavā idha abhavissa ‘ayaṃ nirodho ayaṃ na nirodho’ti dīpasahassaṃ viya ujjāletvā ajjameva pākaṭaṃ akarissā’’ti dasabalaññeva anussari. Tasmā ‘‘tassa mayhaṃ bhante’’tiādimāha. Tattha aho nūnāti anussaraṇatthe nipātadvayaṃ, tena tassa bhagavantaṃ anussarantassa etadahosi ‘‘aho nūna bhagavā aho nūna sugato’’ti. Yo imesanti yo etesaṃ nirodhadhammānaṃ sukusalo nipuṇo cheko, so bhagavā aho nūna katheyya, sugato aho nūna katheyyāti ayamettha adhippāyo. Pakataññūti ciṇṇavasitāya pakatiṃ sabhāvaṃ jānātīti pakataññū. Kathaṃ nu khoti idaṃ paribbājako ‘‘mayaṃ bhagavā na jānāma, tumhe jānātha, kathetha no’’ti āyācanto vadati. Atha bhagavā kathento ‘‘tatra poṭṭhapādā’’tiādimāha.
અહેતુકસઞ્ઞુપ્પાદનિરોધકથાવણ્ણના
Ahetukasaññuppādanirodhakathāvaṇṇanā
૪૧૨. તત્થ તત્રાતિ તેસુ સમણબ્રાહ્મણેસુ. આદિતોવ તેસં અપરદ્ધન્તિ તેસં આદિમ્હિયેવ વિરદ્ધં, ઘરમજ્ઝેયેવ પક્ખલિતાતિ દીપેતિ. સહેતૂ સપ્પચ્ચયાતિ એત્થ હેતુપિ પચ્ચયોપિ કારણસ્સેવ નામં, સકારણાતિ અત્થો. તં પન કારણં દસ્સેન્તો ‘‘સિક્ખા એકા’’તિ આહ. તત્થ સિક્ખા એકા સઞ્ઞા ઉપ્પજ્જન્તીતિ સિક્ખાય એકચ્ચા સઞ્ઞા જાયન્તીતિ અત્થો.
412. Tattha tatrāti tesu samaṇabrāhmaṇesu. Āditova tesaṃ aparaddhanti tesaṃ ādimhiyeva viraddhaṃ, gharamajjheyeva pakkhalitāti dīpeti. Sahetū sappaccayāti ettha hetupi paccayopi kāraṇasseva nāmaṃ, sakāraṇāti attho. Taṃ pana kāraṇaṃ dassento ‘‘sikkhā ekā’’ti āha. Tattha sikkhā ekā saññā uppajjantīti sikkhāya ekaccā saññā jāyantīti attho.
૪૧૩. કા ચ સિક્ખાતિ ભગવા અવોચાતિ કતમા ચ સા સિક્ખાતિ ભગવા વિત્થારેતુકમ્યતાપુચ્છાવસેન અવોચ. અથ યસ્મા અધિસીલસિક્ખા અધિચિત્તસિક્ખા અધિપઞ્ઞાસિક્ખાતિ તિસ્સો સિક્ખા હોન્તિ. તસ્મા તા દસ્સેન્તો ભગવા સઞ્ઞાય સહેતુકં ઉપ્પાદનિરોધં દીપેતું બુદ્ધુપ્પાદતો પભુતિ તન્તિધમ્મં ઠપેન્તો ‘‘ઇધ પોટ્ઠપાદ, તથાગતો લોકે’’તિઆદિમાહ. તત્થ અધિસીલસિક્ખા અધિચિત્તસિક્ખાતિ દ્વે એવ સિક્ખા સરૂપેન આગતા, તતિયા પન ‘‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદાતિ ખો પોટ્ઠપાદ મયા એકંસિકો ધમ્મો દેસિતો’’તિ એત્થ સમ્માદિટ્ઠિસમ્માસઙ્કપ્પવસેન પરિયાપન્નત્તા આગતાતિ વેદિતબ્બા. કામસઞ્ઞાતિ પઞ્ચકામગુણિકરાગોપિ અસમુપ્પન્નકામચારોપિ . તત્થ પઞ્ચકામગુણિકરાગો અનાગામિમગ્ગેન સમુગ્ઘાતં ગચ્છતિ, અસમુપ્પન્નકામચારો પન ઇમસ્મિં ઠાને વટ્ટતિ. તસ્મા તસ્સ યા પુરિમા કામસઞ્ઞાતિ તસ્સ પઠમજ્ઝાનસમઙ્ગિનો યા પુબ્બે ઉપ્પન્નપુબ્બાય કામસઞ્ઞાય સદિસત્તા પુરિમા કામસઞ્ઞાતિ વુચ્ચેય્ય, સા નિરુજ્ઝતિ, અનુપ્પન્નાવ નુપ્પજ્જતીતિ અત્થો.
413.Kā ca sikkhāti bhagavā avocāti katamā ca sā sikkhāti bhagavā vitthāretukamyatāpucchāvasena avoca. Atha yasmā adhisīlasikkhā adhicittasikkhā adhipaññāsikkhāti tisso sikkhā honti. Tasmā tā dassento bhagavā saññāya sahetukaṃ uppādanirodhaṃ dīpetuṃ buddhuppādato pabhuti tantidhammaṃ ṭhapento ‘‘idha poṭṭhapāda, tathāgato loke’’tiādimāha. Tattha adhisīlasikkhā adhicittasikkhāti dve eva sikkhā sarūpena āgatā, tatiyā pana ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadāti kho poṭṭhapāda mayā ekaṃsiko dhammo desito’’ti ettha sammādiṭṭhisammāsaṅkappavasena pariyāpannattā āgatāti veditabbā. Kāmasaññāti pañcakāmaguṇikarāgopi asamuppannakāmacāropi . Tattha pañcakāmaguṇikarāgo anāgāmimaggena samugghātaṃ gacchati, asamuppannakāmacāro pana imasmiṃ ṭhāne vaṭṭati. Tasmā tassa yā purimā kāmasaññāti tassa paṭhamajjhānasamaṅgino yā pubbe uppannapubbāya kāmasaññāya sadisattā purimā kāmasaññāti vucceyya, sā nirujjhati, anuppannāva nuppajjatīti attho.
વિવેકજપીતિસુખસુખુમસચ્ચસઞ્ઞીયેવ તસ્મિં સમયે હોતીતિ તસ્મિં પઠમજ્ઝાનસમયે વિવેકજપીતિસુખસઙ્ખાતા સુખુમસઞ્ઞા સચ્ચા હોતિ, ભૂતા હોતીતિ અત્થો. અથ વા કામચ્છન્દાદિઓળારિકઙ્ગપ્પહાનવસેન સુખુમા ચ સા ભૂતતાય સચ્ચા ચ સઞ્ઞાતિ સુખુમસચ્ચસઞ્ઞા, વિવેકજેહિ પીતિસુખેહિ સમ્પયુત્તા સુખુમસચ્ચસઞ્ઞાતિ વિવેકજપીતિસુખસુખુમસચ્ચસઞ્ઞા સા અસ્સ અત્થીતિ વિવેકજપીતિસુખસુખુમસચ્ચસઞ્ઞીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. એસ નયો સબ્બત્થ. એવમ્પિ સિક્ખાતિ એત્થ યસ્મા પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જન્તો અધિટ્ઠહન્તો, વુટ્ઠહન્તો ચ સિક્ખતિ, તસ્મા તં એવં સિક્ખિતબ્બતો સિક્ખાતિ વુચ્ચતિ. તેનપિ સિક્ખાસઙ્ખાતેન પઠમજ્ઝાનેન એવં એકા વિવેકજપીતિસુખસુખુમસચ્ચસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતિ. એવં એકા કામસઞ્ઞા નિરુજ્ઝતીતિ અત્થો. અયં સિક્ખાતિ ભગવા અવોચાતિ અયં પઠમજ્ઝાનસઙ્ખાતા એકા સિક્ખાતિ, ભગવા આહ. એતેનુપાયેન સબ્બત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો.
Vivekajapītisukhasukhumasaccasaññīyeva tasmiṃ samaye hotīti tasmiṃ paṭhamajjhānasamaye vivekajapītisukhasaṅkhātā sukhumasaññā saccā hoti, bhūtā hotīti attho. Atha vā kāmacchandādioḷārikaṅgappahānavasena sukhumā ca sā bhūtatāya saccā ca saññāti sukhumasaccasaññā, vivekajehi pītisukhehi sampayuttā sukhumasaccasaññāti vivekajapītisukhasukhumasaccasaññā sā assa atthīti vivekajapītisukhasukhumasaccasaññīti evamettha attho daṭṭhabbo. Esa nayo sabbattha. Evampi sikkhāti ettha yasmā paṭhamajjhānaṃ samāpajjanto adhiṭṭhahanto, vuṭṭhahanto ca sikkhati, tasmā taṃ evaṃ sikkhitabbato sikkhāti vuccati. Tenapi sikkhāsaṅkhātena paṭhamajjhānena evaṃ ekā vivekajapītisukhasukhumasaccasaññā uppajjati. Evaṃ ekā kāmasaññā nirujjhatīti attho. Ayaṃ sikkhāti bhagavā avocāti ayaṃ paṭhamajjhānasaṅkhātā ekā sikkhāti, bhagavā āha. Etenupāyena sabbattha attho daṭṭhabbo.
યસ્મા પન અટ્ઠમસમાપત્તિયા અઙ્ગતો સમ્મસનં બુદ્ધાનંયેવ હોતિ, સાવકેસુ સારિપુત્તસદિસાનમ્પિ નત્થિ, કલાપતો સમ્મસનંયેવ પન સાવકાનં હોતિ, ઇદઞ્ચ ‘‘સઞ્ઞા સઞ્ઞા’’તિ, એવં અઙ્ગતો સમ્મસનં ઉદ્ધટં. તસ્મા આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનપરમંયેવ સઞ્ઞં દસ્સેત્વા પુન તદેવ સઞ્ઞગ્ગન્તિ દસ્સેતું ‘‘યતો ખો પોટ્ઠપાદ…પે॰… સઞ્ઞગ્ગં ફુસતી’’તિ આહ.
Yasmā pana aṭṭhamasamāpattiyā aṅgato sammasanaṃ buddhānaṃyeva hoti, sāvakesu sāriputtasadisānampi natthi, kalāpato sammasanaṃyeva pana sāvakānaṃ hoti, idañca ‘‘saññā saññā’’ti, evaṃ aṅgato sammasanaṃ uddhaṭaṃ. Tasmā ākiñcaññāyatanaparamaṃyeva saññaṃ dassetvā puna tadeva saññagganti dassetuṃ ‘‘yato kho poṭṭhapāda…pe… saññaggaṃ phusatī’’ti āha.
૪૧૪. તત્થ યતો ખો પોટ્ઠપાદ ભિક્ખૂતિ યો નામ પોટ્ઠપાદ ભિક્ખુ. ઇધ સકસઞ્ઞી હોતીતિ ઇધ સાસને સકસઞ્ઞી હોતિ, અયમેવ વા પાઠો, અત્તનો પઠમજ્ઝાનસઞ્ઞાય સઞ્ઞવા હોતીતિ અત્થો. સો તતો અમુત્ર તતો અમુત્રાતિ સો ભિક્ખુ તતો પઠમજ્ઝાનતો અમુત્ર દુતિયજ્ઝાને, તતોપિ અમુત્ર તતિયજ્ઝાનેતિ એવં તાય તાય ઝાનસઞ્ઞાય સકસઞ્ઞી સકસઞ્ઞી હુત્વા અનુપુબ્બેન સઞ્ઞગ્ગં ફુસતિ. સઞ્ઞગ્ગન્તિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં વુચ્ચતિ. કસ્મા? લોકિયાનં કિચ્ચકારકસમાપત્તીનં અગ્ગત્તા. આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિયઞ્હિ ઠત્વા નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનમ્પિ નિરોધમ્પિ સમાપજ્જન્તિ. ઇતિ સા લોકિયાનં કિચ્ચકારકસમાપત્તીનં અગ્ગત્તા સઞ્ઞગ્ગન્તિ વુચ્ચતિ, તં ફુસતિ પાપુણાતીતિ અત્થો.
414. Tattha yato kho poṭṭhapāda bhikkhūti yo nāma poṭṭhapāda bhikkhu. Idha sakasaññī hotīti idha sāsane sakasaññī hoti, ayameva vā pāṭho, attano paṭhamajjhānasaññāya saññavā hotīti attho. So tato amutra tato amutrāti so bhikkhu tato paṭhamajjhānato amutra dutiyajjhāne, tatopi amutra tatiyajjhāneti evaṃ tāya tāya jhānasaññāya sakasaññī sakasaññī hutvā anupubbena saññaggaṃ phusati. Saññagganti ākiñcaññāyatanaṃ vuccati. Kasmā? Lokiyānaṃ kiccakārakasamāpattīnaṃ aggattā. Ākiñcaññāyatanasamāpattiyañhi ṭhatvā nevasaññānāsaññāyatanampi nirodhampi samāpajjanti. Iti sā lokiyānaṃ kiccakārakasamāpattīnaṃ aggattā saññagganti vuccati, taṃ phusati pāpuṇātīti attho.
ઇદાનિ અભિસઞ્ઞાનિરોધં દસ્સેતું ‘‘તસ્સ સઞ્ઞગ્ગે ઠિતસ્સા’’તિઆદિમાહ. તત્થ ચેતેય્યં, અભિસઙ્ખરેય્યન્તિ પદદ્વયે ચ ઝાનં સમાપજ્જન્તો ચેતેતિ નામ, પુનપ્પુનં કપ્પેતીતિ અત્થો. ઉપરિસમાપત્તિઅત્થાય નિકન્તિં કુરુમાનો અભિસઙ્ખરોતિ નામ. ઇમા ચ મે સઞ્ઞા નિરુજ્ઝેય્યુન્તિ ઇમા આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસઞ્ઞા નિરુજ્ઝેય્યું. અઞ્ઞા ચ ઓળારિકાતિ અઞ્ઞા ચ ઓળારિકા ભવઙ્ગસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જેય્યું. સો ન ચેવ ચેતેતિ ન અભિસઙ્ખરોતીતિ એત્થ કામં ચેસ ચેતેન્તોવ ન ચેતેતિ, અભિસઙ્ખરોન્તોવ નાભિસઙ્ખરોતિ. ઇમસ્સ ભિક્ખુનો આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનતો વુટ્ઠાય નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપજ્જિત્વા ‘‘એકં દ્વે ચિત્તવારે ઠસ્સામી’’તિ આભોગસમન્નાહારો નત્થિ. ઉપરિનિરોધસમાપત્તત્થાય એવ પન આભોગસમન્નાહારો અત્થિ, સ્વાયમત્થો પુત્તઘરાચિક્ખણેન દીપેતબ્બો.
Idāni abhisaññānirodhaṃ dassetuṃ ‘‘tassa saññagge ṭhitassā’’tiādimāha. Tattha ceteyyaṃ, abhisaṅkhareyyanti padadvaye ca jhānaṃ samāpajjanto ceteti nāma, punappunaṃ kappetīti attho. Uparisamāpattiatthāya nikantiṃ kurumāno abhisaṅkharoti nāma. Imā ca me saññā nirujjheyyunti imā ākiñcaññāyatanasaññā nirujjheyyuṃ. Aññā ca oḷārikāti aññā ca oḷārikā bhavaṅgasaññā uppajjeyyuṃ. So na ceva ceteti na abhisaṅkharotīti ettha kāmaṃ cesa cetentova na ceteti, abhisaṅkharontova nābhisaṅkharoti. Imassa bhikkhuno ākiñcaññāyatanato vuṭṭhāya nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpajjitvā ‘‘ekaṃ dve cittavāre ṭhassāmī’’ti ābhogasamannāhāro natthi. Uparinirodhasamāpattatthāya eva pana ābhogasamannāhāro atthi, svāyamattho puttagharācikkhaṇena dīpetabbo.
પિતુઘરમજ્ઝેન કિર ગન્ત્વા પચ્છાભાગે પુત્તસ્સ ઘરં હોતિ, તતો પણીતં ભોજનં આદાય આસનસાલં આગતં દહરં થેરો – ‘‘મનાપો પિણ્ડપાતો કુતો આભતો’’તિ પુચ્છિ. સો ‘‘અસુકસ્સ ઘરતો’’તિ લદ્ધઘરમેવ આચિક્ખિ. યેન પનસ્સ પિતુઘરમજ્ઝેન ગતોપિ આગતોપિ તત્થ આભોગોપિ નત્થિ. તત્થ આસનસાલા વિય આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ દટ્ઠબ્બા, પિતુગેહં વિય નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનસમાપત્તિ, પુત્તગેહં વિય નિરોધસમાપત્તિ, આસનસાલાય ઠત્વા પિતુઘરં અમનસિકરિત્વા પુત્તઘરાચિક્ખણં વિય આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનતો વુટ્ઠાય નેવસઞ્ઞાનાસઞ્ઞાયતનં સમાપજ્જિત્વા ‘‘એકં દ્વે ચિત્તવારે ઠસ્સામી’’તિ પિતુઘરં અમનસિકરિત્વાવ ઉપરિનિરોધસમાપત્તત્થાય મનસિકારો, એવમેસ ચેતેન્તોવ ન ચેતેતિ, અભિસઙ્ખરોન્તોવ નાભિસઙ્ખરોતિ. તા ચેવ સઞ્ઞાતિ તા ઝાનસઞ્ઞા નિરુજ્ઝન્તિ. અઞ્ઞા ચાતિ અઞ્ઞા ચ ઓળારિકા ભવઙ્ગસઞ્ઞા નુપ્પજ્જન્તિ. સો નિરોધં ફુસતીતિ સો એવં પટિપન્નો ભિક્ખુ સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધં ફુસતિ વિન્દતિ પટિલભતિ.
Pitugharamajjhena kira gantvā pacchābhāge puttassa gharaṃ hoti, tato paṇītaṃ bhojanaṃ ādāya āsanasālaṃ āgataṃ daharaṃ thero – ‘‘manāpo piṇḍapāto kuto ābhato’’ti pucchi. So ‘‘asukassa gharato’’ti laddhagharameva ācikkhi. Yena panassa pitugharamajjhena gatopi āgatopi tattha ābhogopi natthi. Tattha āsanasālā viya ākiñcaññāyatanasamāpatti daṭṭhabbā, pitugehaṃ viya nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti, puttagehaṃ viya nirodhasamāpatti, āsanasālāya ṭhatvā pitugharaṃ amanasikaritvā puttagharācikkhaṇaṃ viya ākiñcaññāyatanato vuṭṭhāya nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpajjitvā ‘‘ekaṃ dve cittavāre ṭhassāmī’’ti pitugharaṃ amanasikaritvāva uparinirodhasamāpattatthāya manasikāro, evamesa cetentova na ceteti, abhisaṅkharontova nābhisaṅkharoti. Tā ceva saññāti tā jhānasaññā nirujjhanti. Aññā cāti aññā ca oḷārikā bhavaṅgasaññā nuppajjanti. So nirodhaṃ phusatīti so evaṃ paṭipanno bhikkhu saññāvedayitanirodhaṃ phusati vindati paṭilabhati.
અનુપુબ્બાભિસઞ્ઞાનિરોધસમ્પજાનસમાપત્તિન્તિ એત્થ અભીતિ ઉપસગ્ગમત્તં, સમ્પજાનપદં નિરોધપદેન અન્તરિકં કત્વા વુત્તં. અનુપટિપાટિયા સમ્પજાનસઞ્ઞાનિરોધસમાપત્તીતિ અયં પનેત્થત્થો. તત્રાપિ સમ્પજાનસઞ્ઞાનિરોધસમાપત્તીતિ સમ્પજાનન્તસ્સ અન્તે સઞ્ઞા નિરોધસમાપત્તિ સમ્પજાનન્તસ્સ વા પણ્ડિતસ્સ ભિક્ખુનો સઞ્ઞાનિરોધસમાપત્તીતિ અયં વિસેસત્થો.
Anupubbābhisaññānirodhasampajānasamāpattinti ettha abhīti upasaggamattaṃ, sampajānapadaṃ nirodhapadena antarikaṃ katvā vuttaṃ. Anupaṭipāṭiyā sampajānasaññānirodhasamāpattīti ayaṃ panetthattho. Tatrāpi sampajānasaññānirodhasamāpattīti sampajānantassa ante saññā nirodhasamāpatti sampajānantassa vā paṇḍitassa bhikkhuno saññānirodhasamāpattīti ayaṃ visesattho.
ઇદાનિ ઇધ ઠત્વા નિરોધસમાપત્તિકથા કથેતબ્બા. સા પનેસા સબ્બાકારેન વિસુદ્ધિમગ્ગે પઞ્ઞાભાવનાનિસંસાધિકારે કથિતા, તસ્મા તત્થ કથિતતોવ ગહેતબ્બા.
Idāni idha ṭhatvā nirodhasamāpattikathā kathetabbā. Sā panesā sabbākārena visuddhimagge paññābhāvanānisaṃsādhikāre kathitā, tasmā tattha kathitatova gahetabbā.
એવં ભગવા પોટ્ઠપાદસ્સ પરિબ્બાજકસ્સ નિરોધકથં કથેત્વા – અથ નં તાદિસાય કથાય અઞ્ઞત્થ અભાવં પટિજાનાપેતું ‘‘તં કિં મઞ્ઞસી’’તિઆદિમાહ. પરિબ્બાજકોપિ ‘‘ભગવા અજ્જ તુમ્હાકં કથં ઠપેત્વા ન મયા એવરૂપા કથા સુતપુબ્બા’’તિ પટિજાનન્તો, ‘‘નો હેતં ભન્તે’’તિ વત્વા પુન સક્કચ્ચં ભગવતો કથાય ઉગ્ગહિતભાવં દસ્સેન્તો ‘‘એવં ખો અહં ભન્તે’’તિઆદિમાહ. અથસ્સ ભગવા ‘‘સુઉગ્ગહિતં તયા’’તિ અનુજાનન્તો ‘‘એવં પોટ્ઠપાદા’’તિ આહ.
Evaṃ bhagavā poṭṭhapādassa paribbājakassa nirodhakathaṃ kathetvā – atha naṃ tādisāya kathāya aññattha abhāvaṃ paṭijānāpetuṃ ‘‘taṃ kiṃ maññasī’’tiādimāha. Paribbājakopi ‘‘bhagavā ajja tumhākaṃ kathaṃ ṭhapetvā na mayā evarūpā kathā sutapubbā’’ti paṭijānanto, ‘‘no hetaṃ bhante’’ti vatvā puna sakkaccaṃ bhagavato kathāya uggahitabhāvaṃ dassento ‘‘evaṃ kho ahaṃ bhante’’tiādimāha. Athassa bhagavā ‘‘suuggahitaṃ tayā’’ti anujānanto ‘‘evaṃ poṭṭhapādā’’ti āha.