Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. புப்³ப³கம்மபிலோதிகபு³த்³த⁴அபதா³னங்

    10. Pubbakammapilotikabuddhaapadānaṃ

    64.

    64.

    ‘‘அனோதத்தஸராஸன்னே , ரமணீயே ஸிலாதலே;

    ‘‘Anotattasarāsanne , ramaṇīye silātale;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, நானாக³ந்த⁴வனந்தரே.

    Nānāratanapajjote, nānāgandhavanantare.

    65.

    65.

    ‘‘மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன, பரேதோ 1 லோகனாயகோ;

    ‘‘Mahatā bhikkhusaṅghena, pareto 2 lokanāyako;

    ஆஸீனோ ப்³யாகரீ தத்த², புப்³ப³கம்மானி அத்தனோ.

    Āsīno byākarī tattha, pubbakammāni attano.

    66.

    66.

    3 ‘‘ஸுணாத² பி⁴க்க²வோ மய்ஹங், யங் கம்மங் பகதங் மயா;

    4 ‘‘Suṇātha bhikkhavo mayhaṃ, yaṃ kammaṃ pakataṃ mayā;

    பிலோதிகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, பு³த்³த⁴த்தேபி விபச்சதி 5.

    Pilotikassa kammassa, buddhattepi vipaccati 6.

    [1]

    [1]

    67.

    67.

    ‘‘முனாளி நாமஹங் து⁴த்தோ, புப்³பே³ அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸு 7;

    ‘‘Munāḷi nāmahaṃ dhutto, pubbe aññāsu jātisu 8;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஸுரபி⁴ங் 9, அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Paccekabuddhaṃ surabhiṃ 10, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    ப³ஹூவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, து³க்க²ங் வேதே³ஸி வேத³னங்.

    Bahūvassasahassāni, dukkhaṃ vedesi vedanaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammāvasesena, idha pacchimake bhave;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் மயா லத்³த⁴ங், ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ mayā laddhaṃ, sundarikāya kāraṇā.

    [2]

    [2]

    70.

    70.

    ‘‘ஸப்³பா³பி⁴பு⁴ஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, நந்தோ³ நாமாஸி ஸாவகோ;

    ‘‘Sabbābhibhussa buddhassa, nando nāmāsi sāvako;

    தங் அப்³ப⁴க்கா²ய நிரயே, சிரங் ஸங்ஸரிதங் மயா.

    Taṃ abbhakkhāya niraye, ciraṃ saṃsaritaṃ mayā.

    71.

    71.

    ‘‘த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Dasavassasahassāni, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    மனுஸ்ஸபா⁴வங் லத்³தா⁴ஹங், அப்³ப⁴க்கா²னங் ப³ஹுங் லபி⁴ங்.

    Manussabhāvaṃ laddhāhaṃ, abbhakkhānaṃ bahuṃ labhiṃ.

    72.

    72.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, சிஞ்சமானவிகா மமங்;

    ‘‘Tena kammāvasesena, ciñcamānavikā mamaṃ;

    அப்³பா⁴சிக்கி² அபூ⁴தேன, ஜனகாயஸ்ஸ அக்³க³தோ.

    Abbhācikkhi abhūtena, janakāyassa aggato.

    [3]

    [3]

    73.

    73.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணோ ஸுதவா ஆஸிங், அஹங் ஸக்கதபூஜிதோ;

    ‘‘Brāhmaṇo sutavā āsiṃ, ahaṃ sakkatapūjito;

    மஹாவனே பஞ்சஸதே, மந்தே வாசேமி மாணவே.

    Mahāvane pañcasate, mante vācemi māṇave.

    74.

    74.

    ‘‘தத்தா²க³தோ 11 இஸி பீ⁴மோ, பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Tatthāgato 12 isi bhīmo, pañcābhiñño mahiddhiko;

    தங் சாஹங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா, அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Taṃ cāhaṃ āgataṃ disvā, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    75.

    75.

    ‘‘ததோஹங் அவசங் ஸிஸ்ஸே, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி;

    ‘‘Tatohaṃ avacaṃ sisse, kāmabhogī ayaṃ isi;

    மய்ஹம்பி பா⁴ஸமானஸ்ஸ, அனுமோதி³ங்ஸு மாணவா.

    Mayhampi bhāsamānassa, anumodiṃsu māṇavā.

    76.

    76.

    ‘‘ததோ மாணவகா ஸப்³பே³, பி⁴க்க²மானங் குலே குலே;

    ‘‘Tato māṇavakā sabbe, bhikkhamānaṃ kule kule;

    மஹாஜனஸ்ஸ ஆஹங்ஸு, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி.

    Mahājanassa āhaṃsu, kāmabhogī ayaṃ isi.

    77.

    77.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதா இமே;

    ‘‘Tena kammavipākena, pañca bhikkhusatā ime;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் லபு⁴ங் ஸப்³பே³, ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ labhuṃ sabbe, sundarikāya kāraṇā.

    [4]

    [4]

    78.

    78.

    ‘‘வேமாதுபா⁴தரங் புப்³பே³, த⁴னஹேது ஹனிங் அஹங்;

    ‘‘Vemātubhātaraṃ pubbe, dhanahetu haniṃ ahaṃ;

    பக்கி²பிங் கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், ஸிலாய ச அபிங்ஸயிங்.

    Pakkhipiṃ giriduggasmiṃ, silāya ca apiṃsayiṃ.

    79.

    79.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தே³வத³த்தோ ஸிலங் கி²பி;

    ‘‘Tena kammavipākena, devadatto silaṃ khipi;

    அங்கு³ட்ட²ங் பிங்ஸயீ பாதே³, மம பாஸாணஸக்க²ரா.

    Aṅguṭṭhaṃ piṃsayī pāde, mama pāsāṇasakkharā.

    [5]

    [5]

    80.

    80.

    ‘‘புரேஹங் தா³ரகோ ஹுத்வா, கீளமானோ மஹாபதே²;

    ‘‘Purehaṃ dārako hutvā, kīḷamāno mahāpathe;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வான, மக்³கே³ ஸகலிகங் 13 கி²பிங் 14.

    Paccekabuddhaṃ disvāna, magge sakalikaṃ 15 khipiṃ 16.

    81.

    81.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammavipākena, idha pacchimake bhave;

    வத⁴த்த²ங் மங் தே³வத³த்தோ, அபி⁴மாரே பயோஜயி.

    Vadhatthaṃ maṃ devadatto, abhimāre payojayi.

    [6]

    [6]

    82.

    82.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹோ புரே ஆஸிங், பச்சேகமுனிமுத்தமங்;

    ‘‘Hatthāroho pure āsiṃ, paccekamunimuttamaṃ;

    பிண்டா³ய விசரந்தங் தங், ஆஸாதே³ஸிங் க³ஜேனஹங்.

    Piṇḍāya vicarantaṃ taṃ, āsādesiṃ gajenahaṃ.

    83.

    83.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ப⁴ந்தோ 17 நாளாகி³ரீ க³ஜோ;

    ‘‘Tena kammavipākena, bhanto 18 nāḷāgirī gajo;

    கி³ரிப்³ப³ஜே புரவரே, தா³ருணோ ஸமுபாக³மி 19.

    Giribbaje puravare, dāruṇo samupāgami 20.

    [7]

    [7]

    84.

    84.

    ‘‘ராஜாஹங் பத்தி²வோ 21 ஆஸிங், ஸத்தியா புரிஸங் ஹனிங்;

    ‘‘Rājāhaṃ patthivo 22 āsiṃ, sattiyā purisaṃ haniṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே பச்சிஸங் பு⁴ஸங்.

    Tena kammavipākena, niraye paccisaṃ bhusaṃ.

    85.

    85.

    ‘‘கம்முனோ தஸ்ஸ ஸேஸேன, இதா³னி ஸகலங் மம;

    ‘‘Kammuno tassa sesena, idāni sakalaṃ mama;

    பாதே³ ச²விங் பகப்பேஸி 23, ந ஹி கம்மங் வினஸ்ஸதி.

    Pāde chaviṃ pakappesi 24, na hi kammaṃ vinassati.

    [8]

    [8]

    86.

    86.

    ‘‘அஹங் கேவட்டகா³மஸ்மிங், அஹுங் கேவட்டதா³ரகோ;

    ‘‘Ahaṃ kevaṭṭagāmasmiṃ, ahuṃ kevaṭṭadārako;

    மச்ச²கே கா⁴திதே தி³ஸ்வா, ஜனயிங் ஸோமனஸ்ஸகங் 25.

    Macchake ghātite disvā, janayiṃ somanassakaṃ 26.

    87.

    87.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ஸீஸது³க்க²ங் அஹூ மம;

    ‘‘Tena kammavipākena, sīsadukkhaṃ ahū mama;

    ஸப்³பே³ ஸக்கா ச ஹஞ்ஞிங்ஸு, யதா³ ஹனி விடடூபோ⁴ 27.

    Sabbe sakkā ca haññiṃsu, yadā hani viṭaṭūbho 28.

    [9]

    [9]

    88.

    88.

    ‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸாஹங் பாவசனே, ஸாவகே பரிபா⁴ஸயிங்;

    ‘‘Phussassāhaṃ pāvacane, sāvake paribhāsayiṃ;

    யவங் கா²த³த² பு⁴ஞ்ஜத², மா ச பு⁴ஞ்ஜத² ஸாலயோ.

    Yavaṃ khādatha bhuñjatha, mā ca bhuñjatha sālayo.

    89.

    89.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தேமாஸங் கா²தி³தங் யவங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, temāsaṃ khāditaṃ yavaṃ;

    நிமந்திதோ ப்³ராஹ்மணேன, வேரஞ்ஜாயங் வஸிங் ததா³.

    Nimantito brāhmaṇena, verañjāyaṃ vasiṃ tadā.

    [10]

    [10]

    90.

    90.

    ‘‘நிப்³பு³த்³தே⁴ வத்தமானம்ஹி, மல்லபுத்தங் நிஹேட²யிங் 29;

    ‘‘Nibbuddhe vattamānamhi, mallaputtaṃ niheṭhayiṃ 30;

    தேன கம்மவிபாகேன, பிட்டி²து³க்க²ங் அஹூ மம.

    Tena kammavipākena, piṭṭhidukkhaṃ ahū mama.

    [11]

    [11]

    91.

    91.

    ‘‘திகிச்ச²கோ அஹங் ஆஸிங், ஸெட்டி²புத்தங் விரேசயிங்;

    ‘‘Tikicchako ahaṃ āsiṃ, seṭṭhiputtaṃ virecayiṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, ஹோதி பக்க²ந்தி³கா மம.

    Tena kammavipākena, hoti pakkhandikā mama.

    [12]

    [12]

    92.

    92.

    ‘‘அவசாஹங் ஜோதிபாலோ, ஸுக³தங் கஸ்ஸபங் ததா³;

    ‘‘Avacāhaṃ jotipālo, sugataṃ kassapaṃ tadā;

    குதோ நு போ³தி⁴ முண்ட³ஸ்ஸ, போ³தி⁴ பரமது³ல்லபா⁴.

    Kuto nu bodhi muṇḍassa, bodhi paramadullabhā.

    93.

    93.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, அசரிங் து³க்கரங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, acariṃ dukkaraṃ bahuṃ;

    ச²ப்³ப³ஸ்ஸானுருவேளாயங், ததோ போ³தி⁴மபாபுணிங்.

    Chabbassānuruveḷāyaṃ, tato bodhimapāpuṇiṃ.

    94.

    94.

    ‘‘நாஹங் ஏதேன மக்³கே³ன, பாபுணிங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘Nāhaṃ etena maggena, pāpuṇiṃ bodhimuttamaṃ;

    கும்மக்³கே³ன க³வேஸிஸ்ஸங், புப்³ப³கம்மேன வாரிதோ.

    Kummaggena gavesissaṃ, pubbakammena vārito.

    95.

    95.

    ‘‘புஞ்ஞபாபபரிக்கீ²ணோ, ஸப்³ப³ஸந்தாபவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Puññapāpaparikkhīṇo, sabbasantāpavajjito;

    அஸோகோ அனுபாயாஸோ, நிப்³பா³யிஸ்ஸமனாஸவோ.

    Asoko anupāyāso, nibbāyissamanāsavo.

    96.

    96.

    ‘‘ஏவங் ஜினோ வியாகாஸி, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அக்³க³தோ;

    ‘‘Evaṃ jino viyākāsi, bhikkhusaṅghassa aggato;

    ஸப்³பா³பி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, அனோதத்தே மஹாஸரே’’தி.

    Sabbābhiññābalappatto, anotatte mahāsare’’ti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ப⁴க³வா அத்தனோ புப்³ப³சரிதங் கம்மபிலோதிகங் நாம பு³த்³தா⁴பதா³னத⁴ம்மபரியாயங் அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ bhagavā attano pubbacaritaṃ kammapilotikaṃ nāma buddhāpadānadhammapariyāyaṃ abhāsitthāti.

    புப்³ப³கம்மபிலோதிகங் நாம பு³த்³தா⁴பதா³னங் த³ஸமங்.

    Pubbakammapilotikaṃ nāma buddhāpadānaṃ dasamaṃ.

    அவடப²லவக்³கோ³ ஏகூனசத்தாலீஸமோ.

    Avaṭaphalavaggo ekūnacattālīsamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அவடங் லபு³ஜஞ்சேவ, உது³ம்ப³ரபிலக்கு² ச;

    Avaṭaṃ labujañceva, udumbarapilakkhu ca;

    பா²ரு வல்லீ ச கத³லீ, பனஸோ கோடிவீஸகோ.

    Phāru vallī ca kadalī, panaso koṭivīsako.

    புப்³ப³கம்மபிலோதி ச, அபதா³னங் மஹேஸினோ;

    Pubbakammapiloti ca, apadānaṃ mahesino;

    கா³தா²யோ ஏகனவுதி, க³ணிதாயோ விபா⁴விபி⁴.

    Gāthāyo ekanavuti, gaṇitāyo vibhāvibhi.

    சுத்³த³ஸமங் பா⁴ணவாரங்.

    Cuddasamaṃ bhāṇavāraṃ.







    Footnotes:
    1. உபேதோ (உதா³னட்ட²கதா²யங் 4 வக்³கே³, 8 ஸுத்தே)
    2. upeto (udānaṭṭhakathāyaṃ 4 vagge, 8 sutte)
    3. ஸுணாத² பி⁴க்க²வே மய்ஹங், யங் கம்மங் பகதங் மயா; ஏகங் அரஞ்ஞிகங் பி⁴க்கு²ங், தி³ஸ்வா தி³ன்னங் பிலோதிகங்; பத்தி²தங் பட²மங் பு³த்³த⁴ங், பு³த்³த⁴த்தாய மயா ததா³; பிலோதியஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, பு³த்³த⁴த்தேபி விபச்சதி; கோ³பாலகோ புரே ஆஸிங், கா³விங் பாஜேதி கோ³சரங்; பிவந்திங் உத³கங் ஆவிலங், கா³விங் தி³ஸ்வா நிவாரயிங்; தேன கம்மவிபாகேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே; விபாஸிதோ யதி³ச்ச²கங், ந ஹி பாதுங் லபா⁴மஹங் (ஸ்யா॰)
    4. suṇātha bhikkhave mayhaṃ, yaṃ kammaṃ pakataṃ mayā; ekaṃ araññikaṃ bhikkhuṃ, disvā dinnaṃ pilotikaṃ; patthitaṃ paṭhamaṃ buddhaṃ, buddhattāya mayā tadā; pilotiyassa kammassa, buddhattepi vipaccati; gopālako pure āsiṃ, gāviṃ pājeti gocaraṃ; pivantiṃ udakaṃ āvilaṃ, gāviṃ disvā nivārayiṃ; tena kammavipākena, idha pacchimake bhave; vipāsito yadicchakaṃ, na hi pātuṃ labhāmahaṃ (syā.)
    5. ஸுணாத² பி⁴க்க²வே மய்ஹங், யங் கம்மங் பகதங் மயா; ஏகங் அரஞ்ஞிகங் பி⁴க்கு²ங், தி³ஸ்வா தி³ன்னங் பிலோதிகங்; பத்தி²தங் பட²மங் பு³த்³த⁴ங், பு³த்³த⁴த்தாய மயா ததா³; பிலோதியஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, பு³த்³த⁴த்தேபி விபச்சதி; கோ³பாலகோ புரே ஆஸிங், கா³விங் பாஜேதி கோ³சரங்; பிவந்திங் உத³கங் ஆவிலங், கா³விங் தி³ஸ்வா நிவாரயிங்; தேன கம்மவிபாகேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே; விபாஸிதோ யதி³ச்ச²கங், ந ஹி பாதுங் லபா⁴மஹங் (ஸ்யா॰)
    6. suṇātha bhikkhave mayhaṃ, yaṃ kammaṃ pakataṃ mayā; ekaṃ araññikaṃ bhikkhuṃ, disvā dinnaṃ pilotikaṃ; patthitaṃ paṭhamaṃ buddhaṃ, buddhattāya mayā tadā; pilotiyassa kammassa, buddhattepi vipaccati; gopālako pure āsiṃ, gāviṃ pājeti gocaraṃ; pivantiṃ udakaṃ āvilaṃ, gāviṃ disvā nivārayiṃ; tena kammavipākena, idha pacchimake bhave; vipāsito yadicchakaṃ, na hi pātuṃ labhāmahaṃ (syā.)
    7. அஞ்ஞாய ஜாதியா (உதா³ன அட்ட²॰)
    8. aññāya jātiyā (udāna aṭṭha.)
    9. ஸரபு⁴ங் (ஸீ॰)
    10. sarabhuṃ (sī.)
    11. தமாக³தோ (க॰)
    12. tamāgato (ka.)
    13. ஸக்க²லிகங் (க॰)
    14. த³ஹிங் (ஸ்யா॰)
    15. sakkhalikaṃ (ka.)
    16. dahiṃ (syā.)
    17. த³ந்தோ (க॰)
    18. danto (ka.)
    19. மங் உபாக³மி (ஸீ॰)
    20. maṃ upāgami (sī.)
    21. பத்திகோ (ஸ்யா॰ க॰), க²த்தியோ (உதா³ன அட்ட²॰)
    22. pattiko (syā. ka.), khattiyo (udāna aṭṭha.)
    23. பகோபேஸி (ஸீ॰)
    24. pakopesi (sī.)
    25. ஸோமனஸ்ஸஹங் (உதா³ன அட்ட²॰)
    26. somanassahaṃ (udāna aṭṭha.)
    27. விடடுபோ⁴ (ஸ்யா॰ க॰)
    28. viṭaṭubho (syā. ka.)
    29. நிஸேத⁴யிங் (ஸ்யா॰ க॰)
    30. nisedhayiṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 10. புப்³ப³கம்மபிலோதிகபு³த்³த⁴அபதா³னவண்ணனா • 10. Pubbakammapilotikabuddhaapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact