Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના

    Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ૪૦૬-૭. દ્વિક્ખત્તું પુચ્છિતત્તા ‘‘પુચ્છાદ્વય’’ન્તિ વુત્તં. હેતુપચ્ચયાનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘છ ચીવરાની’’તિ. કસ્મા વેદિતબ્બાનીતિ આહ ‘‘પુબ્બપયોગાદીનઞ્હી’’તિઆદિ. હીતિ યસ્મા. તાનિયેવાતિ છ ચીવરાનિ એવ. એવસદ્દો પચ્છાપિ યોજેતબ્બો, તાનિ એવાતિ અત્થો. હીતિ સચ્ચં, પુબ્બકરણાદીનિ ન અત્થીતિ યોજના.

    406-7. Dvikkhattuṃ pucchitattā ‘‘pucchādvaya’’nti vuttaṃ. Hetupaccayānaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘cha cīvarānī’’ti. Kasmā veditabbānīti āha ‘‘pubbapayogādīnañhī’’tiādi. ti yasmā. Tāniyevāti cha cīvarāni eva. Evasaddo pacchāpi yojetabbo, tāni evāti attho. ti saccaṃ, pubbakaraṇādīni na atthīti yojanā.

    ૪૦૮. ‘‘ઇમાય સઙ્ઘાટિયા’’તિઆદિના વચીભેદાકારં દસ્સેતિ. કથિનત્થારકેન યસ્મા પચ્ચુદ્ધારો ચ અધિટ્ઠાનઞ્ચ કરીયતિ, તસ્મા કિરિયાતિ વુચ્ચતિ. તેન વુત્તં ‘‘પચ્ચુદ્ધારો ચેવ અધિટ્ઠાનઞ્ચા’’તિ.

    408. ‘‘Imāya saṅghāṭiyā’’tiādinā vacībhedākāraṃ dasseti. Kathinatthārakena yasmā paccuddhāro ca adhiṭṭhānañca karīyati, tasmā kiriyāti vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘paccuddhāro ceva adhiṭṭhānañcā’’ti.

    ૪૧૧. વત્થુવિપન્નાદીનં સરૂપં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અકપ્પિયદુસ્સં હોતી’’તિઆદિ. વિનાસં, વિકારં વા પજ્જતીતિ વિપન્નં, વત્થુમેવ વિપન્નં વત્થુવિપન્નં.

    411. Vatthuvipannādīnaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘akappiyadussaṃ hotī’’tiādi. Vināsaṃ, vikāraṃ vā pajjatīti vipannaṃ, vatthumeva vipannaṃ vatthuvipannaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૩. પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગો • 3. Pubbakaraṇanidānādivibhāgo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact