Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૩. પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગો

    3. Pubbakaraṇanidānādivibhāgo

    ૪૦૫. પુબ્બકરણં કિંનિદાનં, કિંસમુદયં, કિંજાતિકં, કિંપભવં, કિંસમ્ભારં, કિંસમુટ્ઠાનં ? પચ્ચુદ્ધારો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? અધિટ્ઠાનં કિંનિદાનં, કિંસમુદયં, કિંજાતિકં, કિંપભવં, કિંસમ્ભારં, કિંસમુટ્ઠાનં? અત્થારો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? માતિકા ચ પલિબોધા ચ કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા કિંસમુટ્ઠાના? આસા ચ અનાસા ચ કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા, કિંસમુટ્ઠાના?

    405. Pubbakaraṇaṃ kiṃnidānaṃ, kiṃsamudayaṃ, kiṃjātikaṃ, kiṃpabhavaṃ, kiṃsambhāraṃ, kiṃsamuṭṭhānaṃ ? Paccuddhāro kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Adhiṭṭhānaṃ kiṃnidānaṃ, kiṃsamudayaṃ, kiṃjātikaṃ, kiṃpabhavaṃ, kiṃsambhāraṃ, kiṃsamuṭṭhānaṃ? Atthāro kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Mātikā ca palibodhā ca kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā kiṃsamuṭṭhānā? Āsā ca anāsā ca kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā?

    પુબ્બકરણં પયોગનિદાનં, પયોગસમુદયં, પયોગજાતિકં, પયોગપભવં, પયોગસમ્ભારં, પયોગસમુટ્ઠાનં. પચ્ચુદ્ધારો પુબ્બકરણનિદાનો, પુબ્બકરણસમુદયો, પુબ્બકરણજાતિકો, પુબ્બકરણપભવો, પુબ્બકરણસમ્ભારો, પુબ્બકરણસમુટ્ઠાનો. અધિટ્ઠાનં પચ્ચુદ્ધારનિદાનં, પચ્ચુદ્ધારસમુદયં, પચ્ચુદ્ધારજાતિકં, પચ્ચુદ્ધારપભવં, પચ્ચુદ્ધારસમ્ભારં, પચ્ચુદ્ધારસમુટ્ઠાનં. અત્થારો અધિટ્ઠાનનિદાનો, અધિટ્ઠાનસમુદયો, અધિટ્ઠાનજાતિકો, અધિટ્ઠાનપભવો, અધિટ્ઠાનસમ્ભારો, અધિટ્ઠાનસમુટ્ઠાનો. માતિકા ચ પલિબોધા ચ અત્થારનિદાના, અત્થારસમુદયા, અત્થારજાતિકા, અત્થારપભવા, અત્થારસમ્ભારા, અત્થારસમુટ્ઠાના. આસા ચ અનાસા ચ વત્થુનિદાના, વત્થુસમુદયા, વત્થુજાતિકા, વત્થુપભવા, વત્થુસમ્ભારા, વત્થુસમુટ્ઠાના.

    Pubbakaraṇaṃ payoganidānaṃ, payogasamudayaṃ, payogajātikaṃ, payogapabhavaṃ, payogasambhāraṃ, payogasamuṭṭhānaṃ. Paccuddhāro pubbakaraṇanidāno, pubbakaraṇasamudayo, pubbakaraṇajātiko, pubbakaraṇapabhavo, pubbakaraṇasambhāro, pubbakaraṇasamuṭṭhāno. Adhiṭṭhānaṃ paccuddhāranidānaṃ, paccuddhārasamudayaṃ, paccuddhārajātikaṃ, paccuddhārapabhavaṃ, paccuddhārasambhāraṃ, paccuddhārasamuṭṭhānaṃ. Atthāro adhiṭṭhānanidāno, adhiṭṭhānasamudayo, adhiṭṭhānajātiko, adhiṭṭhānapabhavo, adhiṭṭhānasambhāro, adhiṭṭhānasamuṭṭhāno. Mātikā ca palibodhā ca atthāranidānā, atthārasamudayā, atthārajātikā, atthārapabhavā, atthārasambhārā, atthārasamuṭṭhānā. Āsā ca anāsā ca vatthunidānā, vatthusamudayā, vatthujātikā, vatthupabhavā, vatthusambhārā, vatthusamuṭṭhānā.

    ૪૦૬. પયોગો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો, પુબ્બકરણં…પે॰… પચ્ચુદ્ધારો… અધિટ્ઠાનં… અત્થારો… માતિકા ચ પલિબોધા ચ… વત્થુ… આસા ચ અનાસા ચ કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા, કિંસમુટ્ઠાના?

    406. Payogo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno, pubbakaraṇaṃ…pe… paccuddhāro… adhiṭṭhānaṃ… atthāro… mātikā ca palibodhā ca… vatthu… āsā ca anāsā ca kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā?

    પયોગો હેતુનિદાનો, હેતુસમુદયો, હેતુજાતિકો, હેતુપભવો, હેતુસમ્ભારો, હેતુસમુટ્ઠાનો. પુબ્બકરણં…પે॰… પચ્ચુદ્ધારો… અધિટ્ઠાનં… અત્થારો … માતિકા ચ પલિબોધા ચ… વત્થુ… આસા ચ અનાસા ચ હેતુનિદાના, હેતુસમુદયા, હેતુજાતિકા, હેતુપભવા, હેતુસમ્ભારા, હેતુસમુટ્ઠાના.

    Payogo hetunidāno, hetusamudayo, hetujātiko, hetupabhavo, hetusambhāro, hetusamuṭṭhāno. Pubbakaraṇaṃ…pe… paccuddhāro… adhiṭṭhānaṃ… atthāro … mātikā ca palibodhā ca… vatthu… āsā ca anāsā ca hetunidānā, hetusamudayā, hetujātikā, hetupabhavā, hetusambhārā, hetusamuṭṭhānā.

    ૪૦૭. પયોગો કિંનિદાનો, કિંસમુદયો, કિંજાતિકો, કિંપભવો, કિંસમ્ભારો, કિંસમુટ્ઠાનો? પુબ્બકરણં…પે॰… પચ્ચુદ્ધારો… અધિટ્ઠાનં… અત્થારો… માતિકા ચ પલિબોધા ચ… વત્થુ… આસા ચ અનાસા ચ કિંનિદાના, કિંસમુદયા, કિંજાતિકા, કિંપભવા, કિંસમ્ભારા, કિંસમુટ્ઠાના?

    407. Payogo kiṃnidāno, kiṃsamudayo, kiṃjātiko, kiṃpabhavo, kiṃsambhāro, kiṃsamuṭṭhāno? Pubbakaraṇaṃ…pe… paccuddhāro… adhiṭṭhānaṃ… atthāro… mātikā ca palibodhā ca… vatthu… āsā ca anāsā ca kiṃnidānā, kiṃsamudayā, kiṃjātikā, kiṃpabhavā, kiṃsambhārā, kiṃsamuṭṭhānā?

    પયોગો પચ્ચયનિદાનો, પચ્ચયસમુદયો, પચ્ચયજાતિકો, પચ્ચયપભવો, પચ્ચયસમ્ભારો, પચ્ચયસમુટ્ઠાનો. પુબ્બકરણં…પે॰… પચ્ચુદ્ધારો… અધિટ્ઠાનં… અત્થારો… માતિકા ચ પલિબોધા ચ… વત્થુ… આસા ચ અનાસા ચ પચ્ચયનિદાના, પચ્ચયસમુદયા, પચ્ચયજાતિકા, પચ્ચયપભવા, પચ્ચયસમ્ભારા, પચ્ચયસમુટ્ઠાના.

    Payogo paccayanidāno, paccayasamudayo, paccayajātiko, paccayapabhavo, paccayasambhāro, paccayasamuṭṭhāno. Pubbakaraṇaṃ…pe… paccuddhāro… adhiṭṭhānaṃ… atthāro… mātikā ca palibodhā ca… vatthu… āsā ca anāsā ca paccayanidānā, paccayasamudayā, paccayajātikā, paccayapabhavā, paccayasambhārā, paccayasamuṭṭhānā.

    ૪૦૮. પુબ્બકરણં કતિહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતં? પુબ્બકરણં સત્તહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતં. ધોવનેન, વિચારણેન, છેદનેન, બન્ધનેન, સિબ્બનેન, રજનેન, કપ્પકરણેન – પુબ્બકરણં ઇમેહિ સત્તહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતં.

    408. Pubbakaraṇaṃ katihi dhammehi saṅgahitaṃ? Pubbakaraṇaṃ sattahi dhammehi saṅgahitaṃ. Dhovanena, vicāraṇena, chedanena, bandhanena, sibbanena, rajanena, kappakaraṇena – pubbakaraṇaṃ imehi sattahi dhammehi saṅgahitaṃ.

    પચ્ચુદ્ધારો કતિહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતો? પચ્ચુદ્ધારો તીહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતો – સઙ્ઘાટિયા, ઉત્તરાસઙ્ગેન, અન્તરવાસકેન.

    Paccuddhāro katihi dhammehi saṅgahito? Paccuddhāro tīhi dhammehi saṅgahito – saṅghāṭiyā, uttarāsaṅgena, antaravāsakena.

    અધિટ્ઠાનં કતિહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતં? અધિટ્ઠાનં તીહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતં – સઙ્ઘાટિયા, ઉત્તરાસઙ્ગેન, અન્તરવાસકેન.

    Adhiṭṭhānaṃ katihi dhammehi saṅgahitaṃ? Adhiṭṭhānaṃ tīhi dhammehi saṅgahitaṃ – saṅghāṭiyā, uttarāsaṅgena, antaravāsakena.

    અત્થારો કતિહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતો? અત્થારો એકેન ધમ્મેન સઙ્ગહિતો – વચીભેદેન.

    Atthāro katihi dhammehi saṅgahito? Atthāro ekena dhammena saṅgahito – vacībhedena.

    કથિનસ્સ કતિ મૂલાનિ, કતિ વત્થૂનિ, કતિ ભૂમિયો? કથિનસ્સ એકં મૂલં – સઙ્ઘો; તીણિ વત્થૂનિ – સઙ્ઘાટિ, ઉત્તરાસઙ્ગો, અન્તરવાસકો, છ ભૂમિયો – ખોમં, કપ્પાસિકં, કોસેય્યં, કમ્બલં, સાણં, ભઙ્ગં.

    Kathinassa kati mūlāni, kati vatthūni, kati bhūmiyo? Kathinassa ekaṃ mūlaṃ – saṅgho; tīṇi vatthūni – saṅghāṭi, uttarāsaṅgo, antaravāsako, cha bhūmiyo – khomaṃ, kappāsikaṃ, koseyyaṃ, kambalaṃ, sāṇaṃ, bhaṅgaṃ.

    કથિનસ્સ કો આદિ, કિં મજ્ઝે, કિં પરિયોસાનં? કથિનસ્સ પુબ્બકરણં આદિ, ક્રિયા મજ્ઝે, અત્થારો પરિયોસાનં.

    Kathinassa ko ādi, kiṃ majjhe, kiṃ pariyosānaṃ? Kathinassa pubbakaraṇaṃ ādi, kriyā majjhe, atthāro pariyosānaṃ.

    ૪૦૯. કતિહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અભબ્બો કથિનં અત્થરિતું? કતિહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો ભબ્બો કથિનં અત્થરિતું? અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અભબ્બો કથિનં અત્થરિતું. અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો ભબ્બો કથિનં અત્થરિતું. કતમેહિ અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અભબ્બો કથિનં અત્થરિતું? પુબ્બકરણં ન જાનાતિ, પચ્ચુદ્ધારં ન જાનાતિ, અધિટ્ઠાનં ન જાનાતિ, અત્થારં ન જાનાતિ, માતિકં ન જાનાતિ, પલિબોધં ન જાનાતિ, ઉદ્ધારં ન જાનાતિ, આનિસંસં ન જાનાતિ – ઇમેહિ અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો અભબ્બો કથિનં અત્થરિતું. કતમેહિ અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો ભબ્બો કથિનં અત્થરિતું? પુબ્બકરણં જાનાતિ, પચ્ચુદ્ધારં જાનાતિ, અધિટ્ઠાનં જાનાતિ, અત્થારં જાનાતિ, માતિકં જાનાતિ, પલિબોધં જાનાતિ, ઉદ્ધારં જાનાતિ, આનિસંસં જાનાતિ – ઇમેહિ અટ્ઠહઙ્ગેહિ સમન્નાગતો પુગ્ગલો ભબ્બો કથિનં અત્થરિતું.

    409. Katihaṅgehi samannāgato puggalo abhabbo kathinaṃ attharituṃ? Katihaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ? Aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo abhabbo kathinaṃ attharituṃ. Aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ. Katamehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo abhabbo kathinaṃ attharituṃ? Pubbakaraṇaṃ na jānāti, paccuddhāraṃ na jānāti, adhiṭṭhānaṃ na jānāti, atthāraṃ na jānāti, mātikaṃ na jānāti, palibodhaṃ na jānāti, uddhāraṃ na jānāti, ānisaṃsaṃ na jānāti – imehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo abhabbo kathinaṃ attharituṃ. Katamehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ? Pubbakaraṇaṃ jānāti, paccuddhāraṃ jānāti, adhiṭṭhānaṃ jānāti, atthāraṃ jānāti, mātikaṃ jānāti, palibodhaṃ jānāti, uddhāraṃ jānāti, ānisaṃsaṃ jānāti – imehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ.

    ૪૧૦. કતિનં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા ન રુહન્તિ? કતિનં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા રુહન્તિ? તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા ન રુહન્તિ. તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા રુહન્તિ. કતમેસં તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા ન રુહન્તિ? નિસ્સીમટ્ઠો અનુમોદતિ, અનુમોદેન્તો ન વાચં ભિન્દતિ, વાચં ભિન્દન્તો ન પરં વિઞ્ઞાપેતિ – ઇમેસં તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા ન રુહન્તિ. કતમેસં તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા રુહન્તિ? સીમટ્ઠો અનુમોદતિ, અનુમોદેન્તો વાચં ભિન્દતિ, વાચં ભિન્દન્તો પરં વિઞ્ઞાપેતિ – ઇમેસં તિણ્ણં પુગ્ગલાનં કથિનત્થારા રુહન્તિ.

    410. Katinaṃ puggalānaṃ kathinatthārā na ruhanti? Katinaṃ puggalānaṃ kathinatthārā ruhanti? Tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā na ruhanti. Tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā ruhanti. Katamesaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā na ruhanti? Nissīmaṭṭho anumodati, anumodento na vācaṃ bhindati, vācaṃ bhindanto na paraṃ viññāpeti – imesaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā na ruhanti. Katamesaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā ruhanti? Sīmaṭṭho anumodati, anumodento vācaṃ bhindati, vācaṃ bhindanto paraṃ viññāpeti – imesaṃ tiṇṇaṃ puggalānaṃ kathinatthārā ruhanti.

    ૪૧૧. કતિ કથિનત્થારા ન રુહન્તિ? કતિ કથિનત્થારા રુહન્તિ? તયો કથિનત્થારા ન રુહન્તિ. તયો કથિનત્થારા રુહન્તિ. કતમે તયો કથિનત્થારા ન રુહન્તિ? વત્થુવિપન્નઞ્ચેવ હોતિ, કાલવિપન્નઞ્ચ, કરણવિપન્નઞ્ચ – ઇમે તયો કથિનત્થારા ન રુહન્તિ. કતમે તયો કથિનત્થારા રુહન્તિ? વત્થુસમ્પન્નઞ્ચેવ હોતિ, કાલસમ્પન્નઞ્ચ, કરણસમ્પન્નઞ્ચ – ઇમે તયો કથિનત્થારા રુહન્તિ.

    411. Kati kathinatthārā na ruhanti? Kati kathinatthārā ruhanti? Tayo kathinatthārā na ruhanti. Tayo kathinatthārā ruhanti. Katame tayo kathinatthārā na ruhanti? Vatthuvipannañceva hoti, kālavipannañca, karaṇavipannañca – ime tayo kathinatthārā na ruhanti. Katame tayo kathinatthārā ruhanti? Vatthusampannañceva hoti, kālasampannañca, karaṇasampannañca – ime tayo kathinatthārā ruhanti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / પુબ્બકરણનિદાનાદિવિભાગવણ્ણના • Pubbakaraṇanidānādivibhāgavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact