Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
மஹாவக்³கோ³
Mahāvaggo
1. புக்³க³லகதா²
1. Puggalakathā
1. ஸுத்³த⁴ஸச்சிகட்டோ²
1. Suddhasaccikaṭṭho
1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா
1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā
1. தத்த² புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னாதி அயங் புச்சா². ஆமந்தாதி அயங் படிஜானநா. கஸ்ஸ பனாயங் புச்சா², கஸ்ஸ படிஜானநாதி? அஸுகஸ்ஸாதி ந வத்தப்³பா³. ப⁴க³வதா ஹி இமஸ்மிங் பகரணே நானப்பகாரானங் லத்³தீ⁴னங் விஸோத⁴னத்த²ங் தந்திவஸேன மாதிகா ட²பிதா. ஸா தே²ரேன ஸத்தா²ரா தி³ன்னநயே ட²த்வா தந்திவஸேன விப⁴த்தா. ந ஹி தே²ரோ யத்தகா எத்த² வாத³மக்³கா³ த³ஸ்ஸிதா, தத்தகேஹி வாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் வாதே³ன விக்³கா³ஹிககத²ங் கதே²ஸி. ஏவங் ஸந்தேபி பன தாஸங் தாஸங் கதா²னங் அத்த²ஸ்ஸ ஸுகா²வதா⁴ரணத்த²ங் ஸகவாதீ³புச்சா², பரவாதீ³புச்சா², ஸகவாதீ³படிஞ்ஞா, பரவாதீ³படிஞ்ஞாதி ஏவங் விபா⁴க³ங் த³ஸ்ஸெத்வாவ அத்த²வண்ணனங் கரிஸ்ஸாம.
1. Tattha puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenāti ayaṃ pucchā. Āmantāti ayaṃ paṭijānanā. Kassa panāyaṃ pucchā, kassa paṭijānanāti? Asukassāti na vattabbā. Bhagavatā hi imasmiṃ pakaraṇe nānappakārānaṃ laddhīnaṃ visodhanatthaṃ tantivasena mātikā ṭhapitā. Sā therena satthārā dinnanaye ṭhatvā tantivasena vibhattā. Na hi thero yattakā ettha vādamaggā dassitā, tattakehi vādīhi saddhiṃ vādena viggāhikakathaṃ kathesi. Evaṃ santepi pana tāsaṃ tāsaṃ kathānaṃ atthassa sukhāvadhāraṇatthaṃ sakavādīpucchā, paravādīpucchā, sakavādīpaṭiññā, paravādīpaṭiññāti evaṃ vibhāgaṃ dassetvāva atthavaṇṇanaṃ karissāma.
புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னாதி ஹி அயங் ஸகவாதீ³புச்சா². தாய ‘‘யே அத்தி² புக்³க³லோதி ஏவங்லத்³தி⁴கா புக்³க³லவாதி³னோ, தே ஏவங் புச்சி²தப்³பா³’’தி தீ³பேதி. கே பன புக்³க³லவாதி³னோதி? ஸாஸனே வஜ்ஜிபுத்தகா சேவ ஸமிதியா ச ப³ஹித்³தா⁴ ச ப³ஹூ அஞ்ஞதித்தி²யா. தத்த² புக்³க³லோதி அத்தா, ஸத்தோ ஜீவோ. உபலப்³ப⁴தீதி பஞ்ஞாய உபக³ந்த்வா லப்³ப⁴தி, ஞாயதீதி அத்தோ². ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னாதி எத்த² ஸச்சிகட்டோ²தி மாயாமரீசிஆத³யோ விய அபூ⁴தாகாரேன அக்³க³ஹேதப்³போ³ பூ⁴தட்டோ². பரமத்தோ²தி அனுஸ்ஸவாதி³வஸேன அக்³க³ஹேதப்³போ³ உத்தமத்தோ². உப⁴யேனாபி யோ பரதோ ‘‘புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன, ரூபஞ்ச உபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³னா க²ந்தா⁴யதனதா⁴துஇந்த்³ரியவஸேன ஸத்தபஞ்ஞாஸவிதோ⁴ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ த³ஸ்ஸிதோ . யதா² ஸோ பூ⁴தேன ஸபா⁴வட்டே²ன உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் தவ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி புச்ச²தி. பரவாதீ³ ஆமந்தாதி படிஜானாதி. படிஜானநஞ்ஹி கத்த²சி ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி ஆக³ச்ச²தி, கத்த²சி ‘‘ஆமோ’’தி படிஜானநங் ஆக³ச்ச²தி. இத⁴ பன ‘‘ஆமந்தா’’தி ஆக³தங். தத்ராயங் அதி⁴ப்பாயோ – ஸோ ஹி யங் தங் பரதோ வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘அத்தி² புக்³க³லோ அத்தஹிதாய படிபன்னோ’’தி ஸுத்தங் ஆக³தங், தங் க³ஹெத்வா யஸ்மா பன ப⁴க³வா ஸச்சவாதீ³ ந விஸங்வாத³னபுரெக்கா²ரோ வாசங் பா⁴ஸதி, நாபி அனுஸ்ஸவாதி³வஸேன த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, ஸதே³வகங் பன லோகங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா பவேதே³தி, தஸ்மா யோ தேன வுத்தோ ‘‘அத்தி² புக்³க³லோ அத்தஹிதாய படிபன்னோ’’தி, ஸோ ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னேவ அத்தீ²தி லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா ‘‘ஆமந்தா’’தி படிஜானாதி.
Puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenāti hi ayaṃ sakavādīpucchā. Tāya ‘‘ye atthi puggaloti evaṃladdhikā puggalavādino, te evaṃ pucchitabbā’’ti dīpeti. Ke pana puggalavādinoti? Sāsane vajjiputtakā ceva samitiyā ca bahiddhā ca bahū aññatitthiyā. Tattha puggaloti attā, satto jīvo. Upalabbhatīti paññāya upagantvā labbhati, ñāyatīti attho. Saccikaṭṭhaparamatthenāti ettha saccikaṭṭhoti māyāmarīciādayo viya abhūtākārena aggahetabbo bhūtaṭṭho. Paramatthoti anussavādivasena aggahetabbo uttamattho. Ubhayenāpi yo parato ‘‘puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthena, rūpañca upalabbhatī’’tiādinā khandhāyatanadhātuindriyavasena sattapaññāsavidho dhammappabhedo dassito . Yathā so bhūtena sabhāvaṭṭhena upalabbhati, evaṃ tava puggalo upalabbhatīti pucchati. Paravādī āmantāti paṭijānāti. Paṭijānanañhi katthaci ‘‘āma, bhante’’ti āgacchati, katthaci ‘‘āmo’’ti paṭijānanaṃ āgacchati. Idha pana ‘‘āmantā’’ti āgataṃ. Tatrāyaṃ adhippāyo – so hi yaṃ taṃ parato vuttaṃ bhagavatā – ‘‘atthi puggalo attahitāya paṭipanno’’ti suttaṃ āgataṃ, taṃ gahetvā yasmā pana bhagavā saccavādī na visaṃvādanapurekkhāro vācaṃ bhāsati, nāpi anussavādivasena dhammaṃ deseti, sadevakaṃ pana lokaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedeti, tasmā yo tena vutto ‘‘atthi puggalo attahitāya paṭipanno’’ti, so saccikaṭṭhaparamattheneva atthīti laddhiṃ gahetvā ‘‘āmantā’’ti paṭijānāti.
அத²ஸ்ஸ தாதி³ஸஸ்ஸ லேஸவசனஸ்ஸ ச²லவாத³ஸ்ஸ ஓகாஸங் அத³த³மானோ ஸகவாதீ³ யோ ஸச்சிகட்டோ²திஆதி³மாஹ. தத்ராயங் அதி⁴ப்பாயோ – ய்வாயங் பரதோ ‘‘ஸப்பச்சயோ அப்பச்சயோ, ஸங்க²தோ அஸங்க²தோ, ஸஸ்ஸதோ, அஸஸ்ஸதோ ஸனிமித்தோ அனிமித்தோ’’தி ஏவங் பரிதீ³பிதோ ரூபாதி³ஸத்தபஞ்ஞாஸவிதோ⁴ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ ஆக³தோ; ந ஸம்முதிஸச்சவஸேன, நாபி அனுஸ்ஸவாதி³வஸேன க³ஹேதப்³போ³. அத்தனோ பன பூ⁴ததாய ஏவ ஸச்சிகட்டோ², அத்தபச்சக்க²தாய ச பரமத்தோ². தங் ஸந்தா⁴யாஹ – ‘‘யோ ஸச்சிகட்டோ² பரமத்தோ², ததோ ஸோ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னா’’தி.
Athassa tādisassa lesavacanassa chalavādassa okāsaṃ adadamāno sakavādī yo saccikaṭṭhotiādimāha. Tatrāyaṃ adhippāyo – yvāyaṃ parato ‘‘sappaccayo appaccayo, saṅkhato asaṅkhato, sassato, asassato sanimitto animitto’’ti evaṃ paridīpito rūpādisattapaññāsavidho dhammappabhedo āgato; na sammutisaccavasena, nāpi anussavādivasena gahetabbo. Attano pana bhūtatāya eva saccikaṭṭho, attapaccakkhatāya ca paramattho. Taṃ sandhāyāha – ‘‘yo saccikaṭṭho paramattho, tato so puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenā’’ti.
ததோதி கரணவசனமேதங், தஸ்மா தேன ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன ஸோ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி அயமெத்த² அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ருப்பனாதி³பே⁴தே³ன வா ஸப்பச்சயாதி³பே⁴தே³ன வா ஆகாரேன யோ ஸச்சிகட்ட²பரமத்தோ² உபலப்³ப⁴தி, கிங் தே புக்³க³லோபி தேனாகாரேன உபலப்³ப⁴தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³தி அவஜானநா பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸோ ஹி ததா²ரூபங் புக்³க³லங் அனிச்ச²ந்தோ அவஜானாதி. தத்ராயங் பத³ச்சே²தோ³ – ‘ந ஹி ஏவங் வத்தப்³பே³’தி, ந ஹி ஏவந்திபி வட்டதி. த்³வின்னம்பி ஏவங் ந வத்தப்³போ³தி அத்தோ².
Tatoti karaṇavacanametaṃ, tasmā tena saccikaṭṭhaparamatthena so puggalo upalabbhatīti ayamettha attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ruppanādibhedena vā sappaccayādibhedena vā ākārena yo saccikaṭṭhaparamattho upalabbhati, kiṃ te puggalopi tenākārena upalabbhatīti? Na hevaṃ vattabbeti avajānanā paravādissa. So hi tathārūpaṃ puggalaṃ anicchanto avajānāti. Tatrāyaṃ padacchedo – ‘na hi evaṃ vattabbe’ti, na hi evantipi vaṭṭati. Dvinnampi evaṃ na vattabboti attho.
ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹந்தி ஸகவாதி³வசனங். யஸ்மா தே புரிமாய வத்தப்³ப³படிஞ்ஞாய பச்சி²மா நவத்தப்³ப³படிஞ்ஞா, பச்சி²மாய ச புரிமா ந ஸந்தி⁴யதி, தஸ்மாபி நிக்³க³ஹங் பத்தோ. தங் நிக்³க³ஹங் தோ³ஸங் அபராத⁴ங் ஸம்படிச்சா²ஹீதி அத்தோ². ஏவங் நிக்³க³ஹங் ஆஜானாபெத்வா இதா³னி தங் ட²பனாய சேவ அனுலோமபடிலோமதோ பாபனாரோபனானஞ்ச வஸேன பாகடங் கரொந்தோ ஹஞ்சி புக்³க³லோதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஹஞ்சி புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி யதி³ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி, ஸசே புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னாதி அத்தோ². அயங் தாவ பரவாதீ³பக்க²ஸ்ஸ ட²பனதோ நிக்³க³ஹபாபனாரோபனானங் லக்க²ணபூ⁴தா அனுலோமட²பனா நாம. தேன வத ரேதிஆதி³ அனுலோமபக்கே² நிக்³க³ஹஸ்ஸ பாபிதத்தா அனுலோமபாபனா நாம. தத்த² தேனாதி காரணவசனங். வதாதி ஓகப்பனவசனங். ரேதி ஆமந்தனவசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – தேன, ரே வத்தப்³பே³ வத, ரே ஹம்போ⁴, ப⁴த்³ரமுக², தேன காரணேன வத்தப்³போ³யேவாதி. யங் தத்த² வதே³ஸீதிஆதி³ அனுலோமபக்கே² நிக்³க³ஹஸ்ஸ ஆரோபிதத்தா அனுலோமரோபனா நாம. யங் தஸ்ஸ பரியோஸானே மிச்சா²திபத³ங் தஸ்ஸ புரதோ இத³ங் தே’தி ஆஹரிதப்³ப³ங். இத³ங் தே மிச்சா²தி அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ². பரதோ ச பாளியங் ஏதங் ஆக³தமேவ.
Ājānāhi niggahanti sakavādivacanaṃ. Yasmā te purimāya vattabbapaṭiññāya pacchimā navattabbapaṭiññā, pacchimāya ca purimā na sandhiyati, tasmāpi niggahaṃ patto. Taṃ niggahaṃ dosaṃ aparādhaṃ sampaṭicchāhīti attho. Evaṃ niggahaṃ ājānāpetvā idāni taṃ ṭhapanāya ceva anulomapaṭilomato pāpanāropanānañca vasena pākaṭaṃ karonto hañci puggalotiādimāha. Tattha hañci puggalo upalabbhatīti yadi puggalo upalabbhati, sace puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenāti attho. Ayaṃ tāva paravādīpakkhassa ṭhapanato niggahapāpanāropanānaṃ lakkhaṇabhūtā anulomaṭhapanā nāma. Tena vata retiādi anulomapakkhe niggahassa pāpitattā anulomapāpanā nāma. Tattha tenāti kāraṇavacanaṃ. Vatāti okappanavacanaṃ. Reti āmantanavacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – tena, re vattabbe vata, re hambho, bhadramukha, tena kāraṇena vattabboyevāti. Yaṃ tattha vadesītiādi anulomapakkhe niggahassa āropitattā anulomaropanā nāma. Yaṃ tassa pariyosāne micchātipadaṃ tassa purato idaṃ te’ti āharitabbaṃ. Idaṃ te micchāti ayañhettha attho. Parato ca pāḷiyaṃ etaṃ āgatameva.
நோ சே பன வத்தப்³பே³திஆதி³ ‘‘ந ஹேவங் வத்தப்³பே³’’தி படிக்கி²த்தபக்க²ஸ்ஸ ட²பிதத்தா படிலோமதோ நிக்³க³ஹபாபனாரோபனானங் லக்க²ணபூ⁴தா படிலோமட²பனா நாம. நோ ச வத ரேதிஆதி³ படிலோமபக்கே² நிக்³க³ஹஸ்ஸ பாபிதத்தா படிலோமபாபனா நாம. புன யங் தத்த² வதே³ஸீதிஆதி³ படிலோமபக்கே² நிக்³க³ஹஸ்ஸ ஆரோபிதத்தா படிலோமரோபனா நாம. இதா⁴பி பரியோஸானே மிச்சா²திபத³ஸ்ஸ புரதோ இத³ங் தேதி ஆஹரிதப்³ப³மேவ. பரதோபி ஏவரூபேஸு டா²னேஸு ஏஸேவ நயோ.
No ce pana vattabbetiādi ‘‘na hevaṃ vattabbe’’ti paṭikkhittapakkhassa ṭhapitattā paṭilomato niggahapāpanāropanānaṃ lakkhaṇabhūtā paṭilomaṭhapanā nāma. No ca vata retiādi paṭilomapakkhe niggahassa pāpitattā paṭilomapāpanā nāma. Puna yaṃ tattha vadesītiādi paṭilomapakkhe niggahassa āropitattā paṭilomaropanā nāma. Idhāpi pariyosāne micchātipadassa purato idaṃ teti āharitabbameva. Paratopi evarūpesu ṭhānesu eseva nayo.
தத்ராயங் ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸங்கே²பத்தோ² – யதி³ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன, தேன வத போ⁴ ஸோ உபலப்³ப⁴தீதி வத்தப்³போ³. யங் பன தத்த² வதே³ஸி ‘‘வத்தப்³போ³ கோ² புரிமபஞ்ஹே ‘ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன உபலப்³ப⁴தீ’தி, நோ ச வத்தப்³போ³ து³தியபஞ்ஹே ‘ததோ ஸோ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீ’’’தி, இத³ங் தே மிச்சா²தி ஏவங் தாவ அனுலோமதோ ட²பனாபாபனாரோபனா ஹொந்தி. அத² ந வத்தப்³போ³ து³தியபஞ்ஹே ‘‘ததோ ஸோ உபலப்³ப⁴தீ’’தி, புரிமபஞ்ஹேபி ந வத்தப்³போ³வ. யங் பனெத்த² வதே³ஸி ‘‘வத்தப்³போ³ கோ² புரிமபஞ்ஹே ‘ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன உபலப்³ப⁴தீ’தி, நோ ச வத்தப்³போ³ து³தியபஞ்ஹே ‘ததோ ஸோ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீ’’’தி, இத³ங் தே மிச்சா²தி ஏவங் படிலோமதோ ட²பனாபாபனாரோபனா ஹொந்தி. ஏவமேதங் நிக்³க³ஹஸ்ஸ ச அனுலோமபடிலோமதோ சதுன்னங் பாபனாரோபனானஞ்ச வுத்தத்தா உபலப்³ப⁴தீதிஆதி³கங் அனுலோமபஞ்சகங் நாம. எத்த² ச கிஞ்சாபி அனுலோமதோ பாபனாரோபனாஹி ஏகோ, படிலோமதோ பாபனாரோபனாஹி ஏகோதி த்³வே நிக்³க³ஹா கதா. ‘ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹ’ந்தி ஏதஸ்ஸேவ பனெத்த² புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி பட²மங் வாத³ங் நிஸ்ஸாய பட²மஸ்ஸ நிக்³க³ஹஸ்ஸ த்³வீஹாகாரேஹி ஆரோபிதத்தா ஏகோவாயங் நிக்³க³ஹோதி பட²மோ நிக்³க³ஹோ.
Tatrāyaṃ ādito paṭṭhāya saṅkhepattho – yadi puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthena, tena vata bho so upalabbhatīti vattabbo. Yaṃ pana tattha vadesi ‘‘vattabbo kho purimapañhe ‘saccikaṭṭhaparamatthena upalabbhatī’ti, no ca vattabbo dutiyapañhe ‘tato so puggalo upalabbhatī’’’ti, idaṃ te micchāti evaṃ tāva anulomato ṭhapanāpāpanāropanā honti. Atha na vattabbo dutiyapañhe ‘‘tato so upalabbhatī’’ti, purimapañhepi na vattabbova. Yaṃ panettha vadesi ‘‘vattabbo kho purimapañhe ‘saccikaṭṭhaparamatthena upalabbhatī’ti, no ca vattabbo dutiyapañhe ‘tato so puggalo upalabbhatī’’’ti, idaṃ te micchāti evaṃ paṭilomato ṭhapanāpāpanāropanā honti. Evametaṃ niggahassa ca anulomapaṭilomato catunnaṃ pāpanāropanānañca vuttattā upalabbhatītiādikaṃ anulomapañcakaṃ nāma. Ettha ca kiñcāpi anulomato pāpanāropanāhi eko, paṭilomato pāpanāropanāhi ekoti dve niggahā katā. ‘Ājānāhi niggaha’nti etasseva panettha puggalo upalabbhatīti paṭhamaṃ vādaṃ nissāya paṭhamassa niggahassa dvīhākārehi āropitattā ekovāyaṃ niggahoti paṭhamo niggaho.
2. இதா³னி பச்சனீகனயோ ஹோதி. தத்த² புச்சா² பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸோ ஹி ‘‘அத்தி² புக்³க³லோ அத்தஹிதாய படிபன்னோ’’தி க³ஹிதத்தா ‘‘நுபலப்³ப⁴தீ’’தி அஸம்படிச்ச²ந்தோ ஏவங் புச்ச²தி. ஸகவாதீ³ யதா² ரூபாதி³த⁴ம்மா உபலப்³ப⁴ந்தி, ஏவங் அனுபலப்³ப⁴னீயதோ ஆமந்தாதி படிஜானாதி. புன இதரோ அத்தனா அதி⁴ப்பேதங் ஸச்சிகட்ட²ங்யேவ ஸந்தா⁴ய யோ ஸச்சிகட்டோ²திஆதி³மாஹ. ஸம்முதிஸச்சபரமத்த²ஸச்சானி வா ஏகதோ கத்வாபி ஏவமாஹ. ஸகவாதீ³ ‘புக்³க³லோ’தி உபாதா³பஞ்ஞத்திஸப்³பா⁴வதோபி த்³வின்னங் ஸச்சானங் ஏகதோ கத்வா புச்சி²தத்தாபி ந ஹேவந்தி படிக்கி²பதி.
2. Idāni paccanīkanayo hoti. Tattha pucchā paravādissa. So hi ‘‘atthi puggalo attahitāya paṭipanno’’ti gahitattā ‘‘nupalabbhatī’’ti asampaṭicchanto evaṃ pucchati. Sakavādī yathā rūpādidhammā upalabbhanti, evaṃ anupalabbhanīyato āmantāti paṭijānāti. Puna itaro attanā adhippetaṃ saccikaṭṭhaṃyeva sandhāya yo saccikaṭṭhotiādimāha. Sammutisaccaparamatthasaccāni vā ekato katvāpi evamāha. Sakavādī ‘puggalo’ti upādāpaññattisabbhāvatopi dvinnaṃ saccānaṃ ekato katvā pucchitattāpi na hevanti paṭikkhipati.
இதா³னி கிஞ்சாபி தேன பட²மங் பரமத்த²ஸச்சவஸேன நுபலப்³ப⁴னீயதா ஸம்படிச்சி²தா, பச்சா² ஸம்முதிஸச்சவஸேன வோமிஸ்ஸகவஸேன வா படிக்கி²த்தா. பரவாதீ³ பன ‘நுபலப்³ப⁴தீ’தி வசனஸாமஞ்ஞமத்தங் ச²லவாத³ங் நிஸ்ஸாய யங் தயா பட²மங் படிஞ்ஞாதங், தங் பச்சா² படிக்கி²த்தந்தி ப⁴ண்ட³னஸ்ஸ படிப⁴ண்ட³னங் விய அத்தனோ கதஸ்ஸ நிக்³க³ஹகம்மஸ்ஸ படிகம்மங் கரொந்தோ ஆஜானாஹி படிகம்மந்தி ஆஹ. இதா³னி யதா²ஸ்ஸ அனுலோமபஞ்சகே ஸகவாதி³னா வாத³ட்ட²பனங் கத்வா அனுலோமபடிலோமதோ பாபனாரோபனாஹி நிக்³க³ஹோ பாகடோ கதோ, ஏவங் படிகம்மங் பாகடங் கரொந்தோ ஹஞ்சி புக்³க³லோதிஆதி³மாஹ. தங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ அத்த²தோ வேதி³தப்³ப³ங். யஸ்மா பனெத்த² ட²பனா நாம பரவாதீ³பக்க²ஸ்ஸ ட²பனதோ ‘‘அயங் தவ தோ³ஸோ’’தி த³ஸ்ஸேதுங் ட²பனமத்தமேவ ஹோதி, ந நிக்³க³ஹஸ்ஸ வா படிகம்மஸ்ஸ வா பாகடபா⁴வகரணங், பாபனாரோபனாஹி பனஸ்ஸ பாகடகரணங் ஹோதி. தஸ்மா இத³ங் அனுலோமபடிலோமதோ பாபனாரோபனானங் வஸேன சதூஹாகாரேஹி. படிகம்மஸ்ஸ கதத்தா படிகம்மசதுக்கங் நாமாதி ஏகங் சதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Idāni kiñcāpi tena paṭhamaṃ paramatthasaccavasena nupalabbhanīyatā sampaṭicchitā, pacchā sammutisaccavasena vomissakavasena vā paṭikkhittā. Paravādī pana ‘nupalabbhatī’ti vacanasāmaññamattaṃ chalavādaṃ nissāya yaṃ tayā paṭhamaṃ paṭiññātaṃ, taṃ pacchā paṭikkhittanti bhaṇḍanassa paṭibhaṇḍanaṃ viya attano katassa niggahakammassa paṭikammaṃ karonto ājānāhi paṭikammanti āha. Idāni yathāssa anulomapañcake sakavādinā vādaṭṭhapanaṃ katvā anulomapaṭilomato pāpanāropanāhi niggaho pākaṭo kato, evaṃ paṭikammaṃ pākaṭaṃ karonto hañci puggalotiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttanayeneva atthato veditabbaṃ. Yasmā panettha ṭhapanā nāma paravādīpakkhassa ṭhapanato ‘‘ayaṃ tava doso’’ti dassetuṃ ṭhapanamattameva hoti, na niggahassa vā paṭikammassa vā pākaṭabhāvakaraṇaṃ, pāpanāropanāhi panassa pākaṭakaraṇaṃ hoti. Tasmā idaṃ anulomapaṭilomato pāpanāropanānaṃ vasena catūhākārehi. Paṭikammassa katattā paṭikammacatukkaṃ nāmāti ekaṃ catukkaṃ veditabbaṃ.
3. ஏவங் படிகம்மங் கத்வா இதா³னி ய்வாஸ்ஸ அனுலோமபஞ்சகே ஸகவாதி³னா நிக்³க³ஹோ கதோ, தஸ்ஸ தமேவ ச²லவாத³ங் நிஸ்ஸாய து³க்கடபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ த்வஞ்சே பன மஞ்ஞஸீதிஆதி³மாஹ. தத்த² த்வங் சே பன மஞ்ஞஸீதி யதி³ த்வங் மஞ்ஞஸி. வத்தப்³பே³ கோ²தி இத³ங் பச்சனீகே ஆமந்தாதி படிஞ்ஞங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் . நோ ச வத்தப்³பே³தி இத³ங் பன ந ஹேவாதி அவஜானநங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேன தவ தத்தா²தி தேன காரணேன த்வங்யேவ தஸ்மிங் நுபலப்³ப⁴தீதி பக்கே² – ‘‘ஹேவங் படிஜானந்தந்தி ஆமந்தா’’தி ஏவங் படிஜானந்தோ. ஹேவங் நிக்³க³ஹேதப்³பே³தி புன ந ஹேவாதி அவஜானந்தோ ஏவங் நிக்³க³ஹேதப்³போ³. அத² தங் நிக்³க³ண்ஹாமாதி அதே²வங் நிக்³க³ஹாரஹங் தங் நிக்³க³ண்ஹாம. ஸுனிக்³க³ஹிதோ ச ஹோஸீதி ஸகேன மதேன நிக்³க³ஹிதத்தா ஸுனிக்³க³ஹிதோ ச ப⁴வஸி.
3. Evaṃ paṭikammaṃ katvā idāni yvāssa anulomapañcake sakavādinā niggaho kato, tassa tameva chalavādaṃ nissāya dukkaṭabhāvaṃ dassento tvañce pana maññasītiādimāha. Tattha tvaṃ ce pana maññasīti yadi tvaṃ maññasi. Vattabbe khoti idaṃ paccanīke āmantāti paṭiññaṃ sandhāya vuttaṃ . No ca vattabbeti idaṃ pana na hevāti avajānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Tena tava tatthāti tena kāraṇena tvaṃyeva tasmiṃ nupalabbhatīti pakkhe – ‘‘hevaṃ paṭijānantanti āmantā’’ti evaṃ paṭijānanto. Hevaṃ niggahetabbeti puna na hevāti avajānanto evaṃ niggahetabbo. Atha taṃ niggaṇhāmāti athevaṃ niggahārahaṃ taṃ niggaṇhāma. Suniggahito ca hosīti sakena matena niggahitattā suniggahito ca bhavasi.
ஏவமஸ்ஸ நிக்³க³ஹேதப்³ப³பா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தங் நிக்³க³ண்ஹந்தோ ஹஞ்சீதிஆதி³மாஹ. தத்த² ட²பனாபாபனாரோபனா ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³. பரியோஸானே பன இத³ங் தே மிச்சா²தி இத³ங் தவ வசனங் மிச்சா² ஹோதீதி அத்தோ². இத³ங் ச²லவாதே³ன சதூஹி ஆகாரேஹி நிக்³க³ஹஸ்ஸ கதத்தா நிக்³க³ஹசதுக்கங் நாம.
Evamassa niggahetabbabhāvaṃ dassetvā idāni taṃ niggaṇhanto hañcītiādimāha. Tattha ṭhapanāpāpanāropanā heṭṭhā vuttanayeneva veditabbā. Pariyosāne pana idaṃ te micchāti idaṃ tava vacanaṃ micchā hotīti attho. Idaṃ chalavādena catūhi ākārehi niggahassa katattā niggahacatukkaṃ nāma.
4. ஏவங் நிக்³க³ஹங் கத்வாபி இதா³னி ‘‘யதி³ அயங் மயா தவ மதேன கதோ நிக்³க³ஹோ து³ன்னிக்³க³ஹோ, யோ மம தயா ஹெட்டா² அனுலோமபஞ்சகே கதோ நிக்³க³ஹோ, ஸோபி து³ன்னிக்³க³ஹோ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஏஸே சே து³ன்னிக்³க³ஹிதேதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஏஸே சே து³ன்னிக்³க³ஹிதேதி ஏஸோ சே தவ வாதோ³ மயா து³ன்னிக்³க³ஹிதோ. அத² வா ஏஸோ சே தவ மயா கதோ நிக்³க³ஹோ து³ன்னிக்³க³ஹோ. ஹேவமேவங் தத்த² த³க்கா²தி தத்தா²பி தயா மம ஹெட்டா² கதே நிக்³க³ஹே ஏவமேவங் பஸ்ஸ. இதா³னி ய்வாஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸகவாதி³னா நிக்³க³ஹோ கதோ, தங் ‘‘வத்தப்³பே³ கோ²’’திஆதி³வசனேன த³ஸ்ஸெத்வா புன தங் நிக்³க³ஹங் அனிக்³க³ஹபா⁴வங் உபனெந்தோ நோ ச மயங் தயாதிஆதி³மாஹ. தத்த² நோ ச மயங் தயா தத்த² ஹேதாய படிஞ்ஞாயாதிஆதீ³ஸு அயமத்தோ² – யஸ்மா ஸோ தயா மம கதோ நிக்³க³ஹோ து³ன்னிக்³க³ஹோ, தஸ்மா மயங் தயா தத்த² அனுலோமபஞ்சகே ஆமந்தாதி ஏதாய படிஞ்ஞாய ஏவங் படிஜானந்தா புன ந ஹேவாதி படிக்கே²பே கதேபி ‘‘ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹ’’ந்தி ஏவங் ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³யேவ. ஏவங் அனிக்³க³ஹேதப்³ப³ம்பி மங் நிக்³க³ண்ஹாஸி, ஈதி³ஸேன பன நிக்³க³ஹேன து³ன்னிக்³க³ஹிதா மயங் ஹோம.
4. Evaṃ niggahaṃ katvāpi idāni ‘‘yadi ayaṃ mayā tava matena kato niggaho dunniggaho, yo mama tayā heṭṭhā anulomapañcake kato niggaho, sopi dunniggaho’’ti dassento ese ce dunniggahitetiādimāha. Tattha ese ce dunniggahiteti eso ce tava vādo mayā dunniggahito. Atha vā eso ce tava mayā kato niggaho dunniggaho. Hevamevaṃ tattha dakkhāti tatthāpi tayā mama heṭṭhā kate niggahe evamevaṃ passa. Idāni yvāssa heṭṭhā sakavādinā niggaho kato, taṃ ‘‘vattabbe kho’’tiādivacanena dassetvā puna taṃ niggahaṃ aniggahabhāvaṃ upanento no ca mayaṃ tayātiādimāha. Tattha no ca mayaṃ tayā tattha hetāya paṭiññāyātiādīsu ayamattho – yasmā so tayā mama kato niggaho dunniggaho, tasmā mayaṃ tayā tattha anulomapañcake āmantāti etāya paṭiññāya evaṃ paṭijānantā puna na hevāti paṭikkhepe katepi ‘‘ājānāhi niggaha’’nti evaṃ na niggahetabboyeva. Evaṃ aniggahetabbampi maṃ niggaṇhāsi, īdisena pana niggahena dunniggahitā mayaṃ homa.
இதா³னி யங் நிக்³க³ஹங் ஸந்தா⁴ய ‘‘து³ன்னிக்³க³ஹிதா ச ஹோமா’’தி அவோச, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஹஞ்சி புக்³க³லோ…பே॰… இத³ங் தே மிச்சா²திஆஹ. ஏவமித³ங் அனுலோமபடிலோமதோ சதூஹி பாபனாரோபனாஹி நிக்³க³ஹஸ்ஸ உபனீதத்தா உபனயனசதுக்கங் நாம ஹோதி.
Idāni yaṃ niggahaṃ sandhāya ‘‘dunniggahitā ca homā’’ti avoca, taṃ dassetuṃ hañci puggalo…pe… idaṃ te micchātiāha. Evamidaṃ anulomapaṭilomato catūhi pāpanāropanāhi niggahassa upanītattā upanayanacatukkaṃ nāma hoti.
5. இதா³னி ‘‘ந ஹேவங் நிக்³க³ஹேதப்³பே³’’திஆதி³கங் நிக்³க³மனசதுக்கங் நாம ஹோதி. தத்த² ந ஹேவங் நிக்³க³ஹேதப்³பே³தி யதா²ஹங் தயா நிக்³க³ஹிதோ, ந ஹி ஏவங் நிக்³க³ஹேதப்³போ³. ஏதஸ்ஸ ஹி நிக்³க³ஹஸ்ஸ து³ன்னிக்³க³ஹபா⁴வோ மயா ஸாதி⁴தோ. தேன ஹீதி தேன காரணேன, யஸ்மா ஏஸ நிக்³க³ஹோ து³ன்னிக்³க³ஹோ, தஸ்மா யங் மங் நிக்³க³ண்ஹாஸி ஹஞ்சி புக்³க³லோ…பே॰… இத³ங் தே மிச்சா²தி, இத³ங் நிக்³க³ண்ஹனங் தவ மிச்சா²தி அத்தோ². தேன ஹி யே கதே நிக்³க³ஹேதி யேன காரணேன இத³ங் மிச்சா², தேன காரணேன யோ தயா நிக்³க³ஹோ கதோ, ஸோ து³க்கடோ. யங் மயா படிகம்மங் கதங், ததே³வ ஸுகதங். யாபி சேஸா படிகம்மசதுக்காதி³வஸேன கதா²மக்³க³ஸம்படிபாத³னா கதா, ஸாபி ஸுகதா. ஏவமேதங் புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதிஆதி³கஸ்ஸ அனுலோமபஞ்சகஸ்ஸ நுபலப்³ப⁴தீதிஆதி³கானங் படிகம்மனிக்³க³ஹோபனயனநிக்³க³மனசதுக்கானங் வஸேன அனுலோமபச்சனீகபஞ்சகங் நாம நித்³தி³ட்ட²ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதா ஸகவாதி³னோ புப்³ப³பக்கே² ஸதி பரவாதி³னோ வசனஸாமஞ்ஞமத்தேன ச²லவாதே³ன ஜயோ ஹோதி.
5. Idāni ‘‘na hevaṃ niggahetabbe’’tiādikaṃ niggamanacatukkaṃ nāma hoti. Tattha na hevaṃ niggahetabbeti yathāhaṃ tayā niggahito, na hi evaṃ niggahetabbo. Etassa hi niggahassa dunniggahabhāvo mayā sādhito. Tena hīti tena kāraṇena, yasmā esa niggaho dunniggaho, tasmā yaṃ maṃ niggaṇhāsi hañci puggalo…pe… idaṃ te micchāti, idaṃ niggaṇhanaṃ tava micchāti attho. Tena hi ye kate niggaheti yena kāraṇena idaṃ micchā, tena kāraṇena yo tayā niggaho kato, so dukkaṭo. Yaṃ mayā paṭikammaṃ kataṃ, tadeva sukataṃ. Yāpi cesā paṭikammacatukkādivasena kathāmaggasampaṭipādanā katā, sāpi sukatā. Evametaṃ puggalo upalabbhatītiādikassa anulomapañcakassa nupalabbhatītiādikānaṃ paṭikammaniggahopanayananiggamanacatukkānaṃ vasena anulomapaccanīkapañcakaṃ nāma niddiṭṭhanti veditabbaṃ. Ettāvatā sakavādino pubbapakkhe sati paravādino vacanasāmaññamattena chalavādena jayo hoti.
2. பச்சனீகானுலோமவண்ணனா
2. Paccanīkānulomavaṇṇanā
6. இதா³னி யதா² பரவாதி³னோ புப்³ப³பக்கே² ஸதி ஸகவாதி³னோ த⁴ம்மேனேவ ததே²ன ஸுஜயோ ஹோதி, ததா² வாது³ப்பத்திங் த³ஸ்ஸேதுங் புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீதி பச்சனீகானுலோமபஞ்சகங் ஆரத்³த⁴ங். தத்த² பச்சனீகே புச்சா² பரவாதி³ஸ்ஸ, ரூபாதி³பே⁴த³ங் ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய படிஞ்ஞா ஸகவாதி³ஸ்ஸ. ஸுத்³த⁴ஸம்முதிஸச்சங் வா பரமத்த²மிஸ்ஸகங் வா ஸம்முதிஸச்சங் ஸந்தா⁴ய யோ ஸச்சிகட்டோ²தி புன அனுயோகோ³ பரவாதி³ஸ்ஸ, ஸம்முதிவஸேன நுபலப்³ப⁴தீதி நவத்தப்³ப³த்தா மிஸ்ஸகவஸேன வா அனுயோக³ஸ்ஸ ஸங்கிண்ணத்தா ந ஹேவந்தி படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸ. படிஞ்ஞாதங் படிக்கி²பதீதி வசனஸாமஞ்ஞமத்தேன ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹந்திஆதி³வசனங் பரவாதி³ஸ்ஸ. ஏவமயங் புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீதி து³தியவாத³ங் நிஸ்ஸாய து³தியோ நிக்³க³ஹோ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³. ஏவங் தேன ச²லேன நிக்³க³ஹோ ஆரோபிதோ.
6. Idāni yathā paravādino pubbapakkhe sati sakavādino dhammeneva tathena sujayo hoti, tathā vāduppattiṃ dassetuṃ puggalo nupalabbhatīti paccanīkānulomapañcakaṃ āraddhaṃ. Tattha paccanīke pucchā paravādissa, rūpādibhedaṃ saccikaṭṭhaparamatthaṃ sandhāya paṭiññā sakavādissa. Suddhasammutisaccaṃ vā paramatthamissakaṃ vā sammutisaccaṃ sandhāya yo saccikaṭṭhoti puna anuyogo paravādissa, sammutivasena nupalabbhatīti navattabbattā missakavasena vā anuyogassa saṃkiṇṇattā na hevanti paṭikkhepo sakavādissa. Paṭiññātaṃ paṭikkhipatīti vacanasāmaññamattena ājānāhi niggahantiādivacanaṃ paravādissa. Evamayaṃ puggalo nupalabbhatīti dutiyavādaṃ nissāya dutiyo niggaho hotīti veditabbo. Evaṃ tena chalena niggaho āropito.
7-10. இதா³னி த⁴ம்மேன ஸமேன அத்தனோ வாதே³ ஜயங் த³ஸ்ஸேதுங் அனுலோமனயே புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, அத்தனோ லத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸாய படிஞ்ஞா பரவாதி³ஸ்ஸ. லத்³தி⁴யா ஓகாஸங் அத³த்வா பரமத்த²வஸேன புன அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, பரமத்த²வஸேன புக்³க³லஸ்ஸ அபா⁴வதோ படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ. ததோ பரங் த⁴ம்மேன ஸமேன அத்தனோ ஜயத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆஜானாஹி படிகம்மந்திஆதி³ ஸப்³ப³ங் ஸகவாதீ³வசனமேவ ஹோதி. தத்த² ஸப்³பே³ஸங் படிகம்மனிக்³க³ஹோபனயனநிக்³க³மனசதுக்கானங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஏவமித³ங் புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீதிஆதி³கஸ்ஸ பச்சனீகபஞ்சகஸ்ஸ உபலப்³ப⁴தீதிஆதீ³னங் படிகம்மனிக்³க³ஹோபனயனநிக்³க³மனசதுக்கானஞ்ச வஸேன பச்சனீகானுலோமபஞ்சகங் நாம நித்³தி³ட்ட²ங் ஹோதி. ஏவமேதானி பட²மஸச்சிகட்டே² த்³வே பஞ்சகானி நித்³தி³ட்டா²னி. தத்த² புரிமபஞ்சகே பரவாதி³ஸ்ஸ ஸகவாதி³னா கதோ நிக்³க³ஹோ ஸுனிக்³க³ஹோ. ஸகவாதி³ஸ்ஸ பன பரவாதி³னா ச²லவாத³ங் நிஸ்ஸாய படிகம்மங் கத்வா அத்தனா ஸாதி⁴தோ ஜயோ து³ஜ்ஜயோ. து³தியபஞ்சகே ஸகவாதி³ஸ்ஸ பரவாதி³னா கதோ நிக்³க³ஹோ து³ன்னிக்³க³ஹோ. பரவாதி³ஸ்ஸ பன ஸகவாதி³னா த⁴ம்மவாத³ங் நிஸ்ஸாய படிகம்மங் கத்வா அத்தனா ஸாதி⁴தோ ஜயோ ஸுஜயோதி பட²மஸச்சிகட்டோ². தத்தே²தங் வுச்சதி –
7-10. Idāni dhammena samena attano vāde jayaṃ dassetuṃ anulomanaye pucchā sakavādissa, attano laddhiṃ nissāya paṭiññā paravādissa. Laddhiyā okāsaṃ adatvā paramatthavasena puna anuyogo sakavādissa, paramatthavasena puggalassa abhāvato paṭikkhepo paravādissa. Tato paraṃ dhammena samena attano jayadassanatthaṃ ājānāhi paṭikammantiādi sabbaṃ sakavādīvacanameva hoti. Tattha sabbesaṃ paṭikammaniggahopanayananiggamanacatukkānaṃ heṭṭhā vuttanayeneva attho veditabbo. Evamidaṃ puggalo nupalabbhatītiādikassa paccanīkapañcakassa upalabbhatītiādīnaṃ paṭikammaniggahopanayananiggamanacatukkānañca vasena paccanīkānulomapañcakaṃ nāma niddiṭṭhaṃ hoti. Evametāni paṭhamasaccikaṭṭhe dve pañcakāni niddiṭṭhāni. Tattha purimapañcake paravādissa sakavādinā kato niggaho suniggaho. Sakavādissa pana paravādinā chalavādaṃ nissāya paṭikammaṃ katvā attanā sādhito jayo dujjayo. Dutiyapañcake sakavādissa paravādinā kato niggaho dunniggaho. Paravādissa pana sakavādinā dhammavādaṃ nissāya paṭikammaṃ katvā attanā sādhito jayo sujayoti paṭhamasaccikaṭṭho. Tatthetaṃ vuccati –
‘‘நிக்³க³ஹோ பரவாதி³ஸ்ஸ, ஸுத்³தோ⁴ பட²மபஞ்சகே;
‘‘Niggaho paravādissa, suddho paṭhamapañcake;
அஸுத்³தோ⁴ பன தஸ்ஸேவ, படிகம்மஜயோ தஹிங்.
Asuddho pana tasseva, paṭikammajayo tahiṃ.
‘‘நிக்³க³ஹோ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, அஸுத்³தோ⁴ து³தியபஞ்சகே;
‘‘Niggaho sakavādissa, asuddho dutiyapañcake;
விஸுத்³தோ⁴ பன தஸ்ஸேவ, படிகம்மஜயோ தஹிங்.
Visuddho pana tasseva, paṭikammajayo tahiṃ.
‘‘தஸ்மா த்³வீஸுபி டா²னேஸு, ஜயோவ ஸகவாதி³னோ;
‘‘Tasmā dvīsupi ṭhānesu, jayova sakavādino;
த⁴ம்மேன ஹி ஜயோ நாம, அத⁴ம்மேன குதோ ஜயோ.
Dhammena hi jayo nāma, adhammena kuto jayo.
‘‘ஸச்சிகட்டே² யதா² செத்த², பஞ்சகத்³வயமண்டி³தே;
‘‘Saccikaṭṭhe yathā cettha, pañcakadvayamaṇḍite;
த⁴ம்மாத⁴ம்மவஸேனேவ, வுத்தோ ஜயபராஜயோ.
Dhammādhammavaseneva, vutto jayaparājayo.
‘‘இதோ பரேஸு ஸப்³பே³ஸு, ஸச்சிகட்டே²ஸு பண்டி³தோ;
‘‘Ito paresu sabbesu, saccikaṭṭhesu paṇḍito;
ஏவமேவ விபா⁴வெய்ய, உபோ⁴ ஜயபராஜயே’’தி.
Evameva vibhāveyya, ubho jayaparājaye’’ti.
2. ஓகாஸஸச்சிகட்டோ²
2. Okāsasaccikaṭṭho
1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா
1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā
11. ஏவங் ஸுத்³தி⁴கஸச்சிகட்ட²ங் வித்தா²ரெத்வா இதா³னி தமேவ அபரேஹி ஓகாஸாதீ³ஹி நயேஹி வித்தா²ரேதுங் புன புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா பரவாதி³ஸ்ஸ. புன ஸப்³ப³த்தா²தி ஸரீரங் ஸந்தா⁴ய அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, ரூபஸ்மிங் அத்தானங் ஸமனுபஸ்ஸனாதோ³ஸஞ்ச ‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீர’ந்தி ஆபஜ்ஜனதோ³ஸஞ்ச தி³ஸ்வா படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸமெத்த² அனுலோமபச்சனீகபஞ்சகே ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். பாடோ² பன ஸங்கி²த்தோ . தத்த² யஸ்மா ஸரீரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸப்³ப³த்த² ந உபலப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தே ஸரீரதோ ப³ஹி உபலப்³ப⁴தீதி ஆபஜ்ஜதி. தஸ்மா பச்சனீகே படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, பட²மங் அனுஜானித்வா பச்சா² அவஜானாதீதி ச²லவாத³ஸ்ஸ வஸேன படிகம்மங் பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸங் பாகடமேவ.
11. Evaṃ suddhikasaccikaṭṭhaṃ vitthāretvā idāni tameva aparehi okāsādīhi nayehi vitthāretuṃ puna puggalo upalabbhatītiādi āraddhaṃ. Tattha pucchā sakavādissa, paṭiññā paravādissa. Puna sabbatthāti sarīraṃ sandhāya anuyogo sakavādissa, rūpasmiṃ attānaṃ samanupassanādosañca ‘aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’nti āpajjanadosañca disvā paṭikkhepo paravādissa. Sesamettha anulomapaccanīkapañcake heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Pāṭho pana saṅkhitto . Tattha yasmā sarīraṃ sandhāya ‘‘sabbattha na upalabbhatī’’ti vutte sarīrato bahi upalabbhatīti āpajjati. Tasmā paccanīke paṭikkhepo sakavādissa, paṭhamaṃ anujānitvā pacchā avajānātīti chalavādassa vasena paṭikammaṃ paravādissa. Sesaṃ pākaṭameva.
3. காலஸச்சிகட்டோ²
3. Kālasaccikaṭṭho
1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா
1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā
12. து³தியனயே ஸப்³ப³தா³தி புரிமபச்சி²மஜாதிகாலஞ்ச த⁴ரமானபரினிப்³பு³தகாலஞ்ச ஸந்தா⁴ய அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, ஸ்வேவ க²த்தியோ ஸோ ப்³ராஹ்மணோதிஆதீ³னங் ஆபத்திதோ³ஸஞ்ச த⁴ரமானபரினிப்³பு³தானங் விஸேஸாபா⁴வதோ³ஸஞ்ச தி³ஸ்வா படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸங் பட²மனயே வுத்தஸதி³ஸமேவ.
12. Dutiyanaye sabbadāti purimapacchimajātikālañca dharamānaparinibbutakālañca sandhāya anuyogo sakavādissa, sveva khattiyo so brāhmaṇotiādīnaṃ āpattidosañca dharamānaparinibbutānaṃ visesābhāvadosañca disvā paṭikkhepo paravādissa. Sesaṃ paṭhamanaye vuttasadisameva.
4. அவயவஸச்சிகட்டோ²
4. Avayavasaccikaṭṭho
1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா
1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā
13. ததியனயே ஸப்³பே³ஸூதி க²ந்தா⁴யதனாதீ³னி ஸந்தா⁴ய அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, ரூபஸ்மிங் அத்தா, சக்கு²ஸ்மிங் அத்தாதிஆதி³தோ³ஸப⁴யேன படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸங் தாதி³ஸமேவாதி.
13. Tatiyanaye sabbesūti khandhāyatanādīni sandhāya anuyogo sakavādissa, rūpasmiṃ attā, cakkhusmiṃ attātiādidosabhayena paṭikkhepo paravādissa. Sesaṃ tādisamevāti.
ஓகாஸதி³ஸச்சிகட்டா²தி³
Okāsadisaccikaṭṭhādi
2. பச்சனீகானுலோமவண்ணனா
2. Paccanīkānulomavaṇṇanā
14. ஏவமேதானி தீணி அனுலோமபச்சனீகபஞ்சகே அனுலோமமத்தவஸேனேவ தாவ படிபாடியா பா⁴ஜெத்வா புன பச்சனீகானுலோமபஞ்சகே பச்சனீகமத்தவஸேனேவ பா⁴ஜேதுங் புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² அனுலோமபஞ்சகஸ்ஸ பாளியங் ஸங்கி²பித்வா ஆக³தே பச்சனீகே வுத்தனயேனேவ பச்சனீகஸ்ஸ ச பாளியங் ஸங்கி²பித்வா ஆக³தே அனுலோமே வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. எத்தாவதா ஸுத்³தி⁴கஸ்ஸ சேவ இமேஸஞ்ச திண்ணந்தி சதுன்னங் ஸச்சிகட்டா²னங் ஏகேகஸ்மிங் ஸச்சிகட்டே² அனுலோமபச்சனீகஸ்ஸ பச்சனீகானுலோமஸ்ஸ சாதி த்³வின்னங் த்³வின்னங் பச்சனீகானங் வஸேன அயங் அட்ட²முகா² நாம வாத³யுத்தி நித்³தி³ட்டா² ஹோதீதி வேதி³தப்³பா³. யா ஏகேகஸ்மிங் முகே² ஏகேகஸ்ஸ நிக்³க³ஹஸ்ஸ வஸேன அட்ட²கனிக்³க³ஹோதி பாளியங் லிகி²யதி. தத்தே²தங் வுச்சதி –
14. Evametāni tīṇi anulomapaccanīkapañcake anulomamattavaseneva tāva paṭipāṭiyā bhājetvā puna paccanīkānulomapañcake paccanīkamattavaseneva bhājetuṃ puggalo nupalabbhatītiādi āraddhaṃ. Tattha anulomapañcakassa pāḷiyaṃ saṅkhipitvā āgate paccanīke vuttanayeneva paccanīkassa ca pāḷiyaṃ saṅkhipitvā āgate anulome vuttanayeneva attho veditabbo. Ettāvatā suddhikassa ceva imesañca tiṇṇanti catunnaṃ saccikaṭṭhānaṃ ekekasmiṃ saccikaṭṭhe anulomapaccanīkassa paccanīkānulomassa cāti dvinnaṃ dvinnaṃ paccanīkānaṃ vasena ayaṃ aṭṭhamukhā nāma vādayutti niddiṭṭhā hotīti veditabbā. Yā ekekasmiṃ mukhe ekekassa niggahassa vasena aṭṭhakaniggahoti pāḷiyaṃ likhiyati. Tatthetaṃ vuccati –
‘‘ஏவங் சதுப்³பி³தே⁴ பஞ்ஹே, பஞ்சகத்³வயபே⁴த³தோ;
‘‘Evaṃ catubbidhe pañhe, pañcakadvayabhedato;
ஏஸா அட்ட²முகா² நாம, வாத³யுத்தி பகாஸிதா.
Esā aṭṭhamukhā nāma, vādayutti pakāsitā.
‘‘அட்டே²வ நிக்³க³ஹா தத்த², சத்தாரோ தேஸு த⁴ம்மிகா;
‘‘Aṭṭheva niggahā tattha, cattāro tesu dhammikā;
அத⁴ம்மிகா ச சத்தாரோ, ஸப்³ப³த்த² ஸகவாதி³னோ;
Adhammikā ca cattāro, sabbattha sakavādino;
ஜயோ பராஜயோ சேவ, ஸப்³ப³த்த² பரவாதி³னோ’’தி.
Jayo parājayo ceva, sabbattha paravādino’’ti.
ஸச்சிகட்ட²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Saccikaṭṭhavaṇṇanā niṭṭhitā.
5. ஸுத்³தி⁴கஸங்ஸந்த³னவண்ணனா
5. Suddhikasaṃsandanavaṇṇanā
17-27. இதா³னி ரூபாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸச்சிகட்ட²ஸங்ஸந்த³னங் ஹோதி. தத்த² ரூபஞ்சாதி யதா² ரூபங் பரமத்த²தோ உபலப்³ப⁴தி, கிங் தே புக்³க³லோபி ததே²வ உபலப்³ப⁴தீதி ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, அத்தி² புக்³க³லோதி வசனமத்தங் க³ஹெத்வா படிஞ்ஞா பரவாதி³ஸ்ஸ. யதி³ தே ரூபங் விய பரமத்த²தோ புக்³க³லோ அத்தி², ரூபதோ வேத³னாதீ³னங் விய புக்³க³லஸ்ஸாபி அஞ்ஞத்தங் ஆபஜ்ஜதீதி அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸ, ஸமயஸுத்தவிரோத⁴ங் தி³ஸ்வா படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸங் அத்த²தோ பாகடமேவ. த⁴ம்மதோ பனெத்த² ஸத்தபஞ்ஞாஸபே⁴த³ஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²ஸ்ஸ வஸேன ஸகவாதீ³பக்க²மூலகே அனுலோமபச்சனீகே ஸத்தபஞ்ஞாஸ அனுலோமபஞ்சகானி த³ஸ்ஸிதானி. படிகம்மசதுக்காதீ³னி ஸங்கி²த்தானி. பரவாதீ³பக்க²மூலகேபி பச்சனீகானுலோமே ஸத்தபஞ்ஞாஸ படிலோமபஞ்சகானி த³ஸ்ஸிதானி. படிகம்மசதுக்காதீ³னி ஸங்கி²த்தானி. தத்த² ‘‘வுத்தங் ப⁴க³வதா’’தி வசனமத்தேன புக்³க³லஸ்ஸ அத்தி²தங் ரூபஸ்ஸ ச ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²வஸேன உபலப்³ப⁴னீயதங் த³ஸ்ஸெத்வா உபி⁴ன்னங் அஞ்ஞத்தங் படிஜானாபனத்த²ங் வுத்தங் ப⁴க³வதாதி அனுயோகோ³ பரவாதி³ஸ்ஸ, ஸம்முதிபரமத்தா²னங் ஏகத்தனானத்தபஞ்ஹஸ்ஸ ட²பனீயத்தா படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸ. ஸேஸமிதா⁴பி அத்த²தோ பாகடமேவாதி.