Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    மஹாவக்³கோ³

    Mahāvaggo

    1. புக்³க³லகதா²

    1. Puggalakathā

    1. ஸுத்³த⁴ஸச்சிகட்டோ²

    1. Suddhasaccikaṭṭho

    1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா

    1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā

    1. மாயாய அமணிஆத³யோ மணிஆதி³ஆகாரேன தி³ஸ்ஸமானா ‘‘மாயா’’தி வுத்தா. அபூ⁴தேன மணிஉத³காதி³ஆகாரேன க³ய்ஹமானா மாயாமரீசிஆத³யோ அபூ⁴தஞ்ஞெய்யாகாரத்தா அஸச்சிகட்டா². யோ ததா² ந ஹோதி, ஸோ ஸச்சிகட்டோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘மாயா…பே॰… பூ⁴தத்தோ²’’தி. அனுஸ்ஸவாதி³வஸேன க³ய்ஹமானோ ததா²பி ஹோதி அஞ்ஞதா²பீதி தாதி³ஸோ ஞெய்யோ ந பரமத்தோ², அத்தபச்சக்கோ² பன பரமத்தோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அனுஸ்ஸவா…பே॰… உத்தமத்தோ²’’தி.

    1. Māyāya amaṇiādayo maṇiādiākārena dissamānā ‘‘māyā’’ti vuttā. Abhūtena maṇiudakādiākārena gayhamānā māyāmarīciādayo abhūtaññeyyākārattā asaccikaṭṭhā. Yo tathā na hoti, so saccikaṭṭhoti dassento āha ‘‘māyā…pe… bhūtattho’’ti. Anussavādivasena gayhamāno tathāpi hoti aññathāpīti tādiso ñeyyo na paramattho, attapaccakkho pana paramatthoti dassento āha ‘‘anussavā…pe… uttamattho’’ti.

    ச²லவாத³ஸ்ஸாதி அத்தீ²தி வசனஸாமஞ்ஞேன அத்தீ²தி வுத்தேஹி ரூபாதீ³ஹி ஸாமஞ்ஞவசனஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஸோ ஸச்சி…பே॰… லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஆமந்தாதி படிஜானாதீ’’தி வசனதோ பன ‘‘ச²லவாத³ஸ்ஸா’’தி ந ஸக்கா வத்துங். ந ஹி லத்³தி⁴ ச²லந்தி. ஓகாஸங் அத³த³மானோதி பதிட்ட²ங் பச்சி²ந்த³ந்தோ. யதி³ ஸச்சிகட்டே²ன உபலப்³ப⁴தி, ரூபாத³யோ விய உபலப்³பெ⁴ய்ய, ததா² அனுபலப்³ப⁴னீயதோ ந தவ வாதோ³ திட்ட²தீதி நிவத்தெந்தோதி அதி⁴ப்பாயோ. தங் ஸந்தா⁴யாதி ‘‘யோ ஸச்சிகட்டோ²’’தி எத்த² வுத்தோ யோ ஸச்சிகட்டோ², ஸோ ஸப்பச்சயாதி³பா⁴வேன தீ³பிதோ ‘‘ரூபஞ்ச உபலப்³ப⁴தீ’’திஆதீ³ஸு ஆக³தோ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³தி த³ஸ்ஸேதி.

    Chalavādassāti atthīti vacanasāmaññena atthīti vuttehi rūpādīhi sāmaññavacanassāti adhippāyo. ‘‘So sacci…pe… laddhiṃ gahetvā āmantāti paṭijānātī’’ti vacanato pana ‘‘chalavādassā’’ti na sakkā vattuṃ. Na hi laddhi chalanti. Okāsaṃ adadamānoti patiṭṭhaṃ pacchindanto. Yadi saccikaṭṭhena upalabbhati, rūpādayo viya upalabbheyya, tathā anupalabbhanīyato na tava vādo tiṭṭhatīti nivattentoti adhippāyo. Taṃ sandhāyāti ‘‘yo saccikaṭṭho’’ti ettha vutto yo saccikaṭṭho, so sappaccayādibhāvena dīpito ‘‘rūpañca upalabbhatī’’tiādīsu āgato dhammappabhedoti dasseti.

    ‘‘தேன ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னா’’தி வத்வா ‘‘தேனாகாரேனா’’தி வத³தோ அயமதி⁴ப்பாயோ – ஸச்சிகட்ட²பரமத்தா²காரேன உபலப்³ப⁴மானங் ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன உபலப்³ப⁴மானங் நாம ஹோதீதி. அஞ்ஞதா² ததோதி தஸ்ஸ தேனாகாரேனாதி வத்தப்³ப³ங் ஸியா. கோ பனேதிஸ்ஸா புரிமபுச்சா²ய ச விஸேஸோதி? புரிமபுச்சா²ய ஸத்தபஞ்ஞாஸவிதோ⁴ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ யதா² பூ⁴தேன ஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி வுத்தங். இத⁴ பன பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³ப⁴மானோ ஸோ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ யேன ருப்பனாதி³ஸப்பச்சயாதி³ஆகாரேன உபலப்³ப⁴தி, கிங் தேனாகாரேன புக்³க³லோபி உபலப்³ப⁴தீதி ஏஸ விஸேஸோ. யதா² பன ரூபங் விய பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³ப⁴மானா வேத³னா ந ருப்பனாகாரேன உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ விய பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³ப⁴மானோ புக்³க³லோ ந ருப்பனாதி³ஸப்பச்சயாதி³ஆகாரேன உபலப்³ப⁴தீதி ஸக்கா பரவாதி³னா வத்துந்தி அசோத³னீயங் ஏதங் ஸியா. அவஜானநஞ்ச தஸ்ஸ யுத்தந்தி நிக்³க³ஹோ ச ந காதப்³போ³. த⁴ம்மப்பபே⁴த³தோ பன அஞ்ஞஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ அஸித்³த⁴த்தா த⁴ம்மப்பபே⁴தா³காரேனேவ சோதே³தி. அவஜானநேனேவ நிக்³க³ஹங் த³ஸ்ஸேதி. அனுஜானநாவஜானநபக்கா² ஸாமஞ்ஞவிஸேஸேஹி படிஞ்ஞாபடிக்கே²பபக்கா² அனுலோமபடிலோமபக்கா² பட²மது³தியனயாதி அயமேதேஸங் விஸேஸோ வேதி³தப்³போ³.

    ‘‘Tenasaccikaṭṭhaparamatthenā’’ti vatvā ‘‘tenākārenā’’ti vadato ayamadhippāyo – saccikaṭṭhaparamatthākārena upalabbhamānaṃ saccikaṭṭhaparamatthena upalabbhamānaṃ nāma hotīti. Aññathā tatoti tassa tenākārenāti vattabbaṃ siyā. Ko panetissā purimapucchāya ca visesoti? Purimapucchāya sattapaññāsavidho dhammappabhedo yathā bhūtena sabhāvatthena upalabbhati, evaṃ puggalo upalabbhatīti vuttaṃ. Idha pana bhūtasabhāvatthena upalabbhamāno so dhammappabhedo yena ruppanādisappaccayādiākārena upalabbhati, kiṃ tenākārena puggalopi upalabbhatīti esa viseso. Yathā pana rūpaṃ viya bhūtasabhāvatthena upalabbhamānā vedanā na ruppanākārena upalabbhati, evaṃ dhammappabhedo viya bhūtasabhāvatthena upalabbhamāno puggalo na ruppanādisappaccayādiākārena upalabbhatīti sakkā paravādinā vattunti acodanīyaṃ etaṃ siyā. Avajānanañca tassa yuttanti niggaho ca na kātabbo. Dhammappabhedato pana aññassa saccikaṭṭhassa asiddhattā dhammappabhedākāreneva codeti. Avajānaneneva niggahaṃ dasseti. Anujānanāvajānanapakkhā sāmaññavisesehi paṭiññāpaṭikkhepapakkhā anulomapaṭilomapakkhā paṭhamadutiyanayāti ayametesaṃ viseso veditabbo.

    ‘‘தேன வத ரே வத்தப்³பே³’’தி வத³ந்தோ வத்தப்³ப³ஸ்ஸ அவசனே தோ³ஸங் பாபேதீதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ‘‘நிக்³க³ஹஸ்ஸ பாபிதத்தா’’தி வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘ஏவமேதங் நிக்³க³ஹஸ்ஸ ச அனுலோமபடிலோமதோ சதுன்னங் பாபனாரோபனஞ்ச வுத்தத்தா உபலப்³ப⁴தீதிஆதி³கங் அனுலோமபஞ்சகங் நாமா’’தி வுத்தங், அனுலோமபடிலோமதோ பன த்³வீஹி ட²பனாஹி ஸஹ ஸத்தகேன ப⁴விதப்³ப³ங், தங்வஜ்ஜனே வா காரணங் வத்தப்³ப³ங். யங் பன வக்க²தி ‘‘ட²பனா நாம பரவாதீ³பக்க²ஸ்ஸ ட²பனதோ ‘அயங் தவ தோ³ஸோ’தி த³ஸ்ஸேதுங் ட²பனமத்தமேவ ஹோதி, ந நிக்³க³ஹஸ்ஸ வா படிகம்மஸ்ஸ வா பாகடபா⁴வகரண’’ந்தி (கதா²॰ அட்ட²॰ 2). தேனாதி⁴ப்பாயேன இதா⁴பி ட²பனாத்³வயங் வஜ்ஜேதி. யதா² பன தத்த² படிகம்மபஞ்சகபா⁴வங் அவத்வா படிகம்மசதுக்கபா⁴வங் வக்க²தி, ஏவமிதா⁴பி நிக்³க³ஹசதுக்கபா⁴வோ வத்தப்³போ³ ஸியா. ஸுத்³தி⁴கனிக்³க³ஹஸ்ஸ பன நிக்³க³ஹப்பதா⁴னத்தா உத்³தே³ஸபா⁴வேன வுத்தோ நிக்³க³ஹோவ விஸுங் வுத்தோதி த³ட்ட²ப்³போ³. யே பன ‘‘அயதா²பூ⁴தனிக்³க³ஹத்தா தத்த² படிகம்மங் விஸுங் ந வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி, தேஸங் து³தியே வாத³முகே² நிக்³க³ஹசதுக்கபா⁴வோ படிகம்மபஞ்சகபா⁴வோ ச ஆபஜ்ஜதி.

    ‘‘Tena vata re vattabbe’’ti vadanto vattabbassa avacane dosaṃ pāpetīti iminā adhippāyena ‘‘niggahassa pāpitattā’’ti vuttanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Evametaṃ niggahassa ca anulomapaṭilomato catunnaṃ pāpanāropanañca vuttattā upalabbhatītiādikaṃ anulomapañcakaṃ nāmā’’ti vuttaṃ, anulomapaṭilomato pana dvīhi ṭhapanāhi saha sattakena bhavitabbaṃ, taṃvajjane vā kāraṇaṃ vattabbaṃ. Yaṃ pana vakkhati ‘‘ṭhapanā nāma paravādīpakkhassa ṭhapanato ‘ayaṃ tava doso’ti dassetuṃ ṭhapanamattameva hoti, na niggahassa vā paṭikammassa vā pākaṭabhāvakaraṇa’’nti (kathā. aṭṭha. 2). Tenādhippāyena idhāpi ṭhapanādvayaṃ vajjeti. Yathā pana tattha paṭikammapañcakabhāvaṃ avatvā paṭikammacatukkabhāvaṃ vakkhati, evamidhāpi niggahacatukkabhāvo vattabbo siyā. Suddhikaniggahassa pana niggahappadhānattā uddesabhāvena vutto niggahova visuṃ vuttoti daṭṭhabbo. Ye pana ‘‘ayathābhūtaniggahattā tattha paṭikammaṃ visuṃ na vutta’’nti vadanti, tesaṃ dutiye vādamukhe niggahacatukkabhāvo paṭikammapañcakabhāvo ca āpajjati.

    2. அத்தனா அதி⁴ப்பேதங் ஸச்சிகட்ட²மேவாதி ஸம்முதிஸச்சங் ஸந்தா⁴யாதி அதி⁴ப்பாயோ. வக்க²தி ஹி ‘‘ஸுத்³த⁴ஸம்முதிஸச்சங் வா பரமத்த²மிஸ்ஸகங் வா ஸம்முதிஸச்சங் ஸந்தா⁴ய ‘யோ ஸச்சிகட்டோ²’தி புன அனுயோகோ³ பரவாதி³ஸ்ஸா’’தி (கதா²॰ அட்ட²॰ 6). தத்த² யதி³ பரவாதி³னா அத்தனா அதி⁴ப்பேதஸச்சிகட்டோ² ஸம்முதிஸச்சங், ஸம்முதிஸச்சாகாரேன புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி வத³ந்தேன ஸமானலத்³தி⁴கோ நப்படிஸேதி⁴தப்³போ³, கதா² ஏவாயங் நாரபி⁴தப்³பா³. அத² ஸகவாதி³னா அத்தனா ச அதி⁴ப்பேதஸச்சிகட்ட²ங்யேவ ஸந்தா⁴ய பரவாதீ³ ‘‘யோ ஸச்சிகட்டோ²’’திஆதி³மாஹாதி அயமத்தோ². ஸகவாதி³னா ஸம்முதிஸச்சங்யேவ ஸச்சிகட்டோ²தி அதி⁴ப்பேதந்தி ஆபஜ்ஜதி. யதி³ உப⁴யங் அதி⁴ப்பேதங், புன ‘‘ஸம்முதிஸச்சபரமத்த²ஸச்சானி வா ஏகதோ கத்வாபி ஏவமாஹா’’தி ந வத்தப்³ப³ங் ஸியாதி. யதி³ ச த்³வேபி ஸச்சானி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தா², ஸச்சிகட்டே²கதே³ஸேன உபலத்³தி⁴ங் இச்ச²ந்தேன ‘‘புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னா’’திஆதி³ அனுயோகோ³ ந காதப்³போ³, ந ச ஸச்சிகட்டே²கதே³ஸேன அனுயோகோ³ யுத்தோ. ந ஹி வேத³யிதாகாரேன உபலப்³ப⁴மானா வேத³னா ருப்பனாகாரேன உபலப்³ப⁴தீதி அனுயுஞ்ஜிதப்³பா³, ந ச பரவாதீ³ ருப்பனாதி³ஸபா⁴வங் புக்³க³லங் இச்ச²தி, அத² கோ² ஸச்சிகட்ட²பரமத்த²மேவாதி. பரமத்த²ஸச்சதோ அஞ்ஞஸ்மிங் ஸச்சிகட்டே² விஜ்ஜமானே நாஸ்ஸ பரமத்த²ஸச்சதா அனுயுஞ்ஜிதப்³பா³. அஸச்சிகட்டே² ஸச்சிகட்ட²வோஹாரங் ஆரோபெத்வா தங் ஸந்தா⁴ய புச்ச²தீதி வத³ந்தானங் வோஹரிதஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ அத்தனா அதி⁴ப்பேதஸச்சிகட்ட²தா ந யுத்தா. வோஹரிதபரமத்த²ஸச்சிகட்டா²னஞ்ச த்³வின்னங் ஸச்சிகட்ட²பா⁴வே வுத்தனயோவ தோ³ஸோ. ஸம்முதிஸச்சாகாரேன உபலப்³ப⁴மானஞ்ச பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³பெ⁴ய்ய வா ந வா. யதி³ பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன உபலப்³ப⁴தி, புக்³க³லோபி உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²னாதி அனுஜானந்தோ நானுயுஞ்ஜிதப்³போ³. அத² ந பூ⁴தஸபா⁴வத்தே²ன, தங்வினிமுத்தோ ஸம்முதிஸச்சஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²பரமத்தா²காரோ ந வத்தப்³போ³ அஸித்³த⁴த்தா. வக்க²தி ச ‘‘யதா² ரூபாத³யோ பச்சத்தலக்க²ணஸாமஞ்ஞலக்க²ணவஸேன அத்தி², ந ஏவங் புக்³க³லோ’’தி. தஸ்மா மக்³கி³தப்³போ³ எத்த² அதி⁴ப்பாயோ.

    2. Attanā adhippetaṃ saccikaṭṭhamevāti sammutisaccaṃ sandhāyāti adhippāyo. Vakkhati hi ‘‘suddhasammutisaccaṃ vā paramatthamissakaṃ vā sammutisaccaṃ sandhāya ‘yo saccikaṭṭho’ti puna anuyogo paravādissā’’ti (kathā. aṭṭha. 6). Tattha yadi paravādinā attanā adhippetasaccikaṭṭho sammutisaccaṃ, sammutisaccākārena puggalo upalabbhatīti vadantena samānaladdhiko nappaṭisedhitabbo, kathā evāyaṃ nārabhitabbā. Atha sakavādinā attanā ca adhippetasaccikaṭṭhaṃyeva sandhāya paravādī ‘‘yo saccikaṭṭho’’tiādimāhāti ayamattho. Sakavādinā sammutisaccaṃyeva saccikaṭṭhoti adhippetanti āpajjati. Yadi ubhayaṃ adhippetaṃ, puna ‘‘sammutisaccaparamatthasaccāni vā ekato katvāpi evamāhā’’ti na vattabbaṃ siyāti. Yadi ca dvepi saccāni saccikaṭṭhaparamatthā, saccikaṭṭhekadesena upaladdhiṃ icchantena ‘‘puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenā’’tiādi anuyogo na kātabbo, na ca saccikaṭṭhekadesena anuyogo yutto. Na hi vedayitākārena upalabbhamānā vedanā ruppanākārena upalabbhatīti anuyuñjitabbā, na ca paravādī ruppanādisabhāvaṃ puggalaṃ icchati, atha kho saccikaṭṭhaparamatthamevāti. Paramatthasaccato aññasmiṃ saccikaṭṭhe vijjamāne nāssa paramatthasaccatā anuyuñjitabbā. Asaccikaṭṭhe saccikaṭṭhavohāraṃ āropetvā taṃ sandhāya pucchatīti vadantānaṃ voharitasaccikaṭṭhassa attanā adhippetasaccikaṭṭhatā na yuttā. Voharitaparamatthasaccikaṭṭhānañca dvinnaṃ saccikaṭṭhabhāve vuttanayova doso. Sammutisaccākārena upalabbhamānañca bhūtasabhāvatthena upalabbheyya vā na vā. Yadi bhūtasabhāvatthena upalabbhati, puggalopi upalabbhati saccikaṭṭhaparamatthenāti anujānanto nānuyuñjitabbo. Atha na bhūtasabhāvatthena, taṃvinimutto sammutisaccassa saccikaṭṭhaparamatthākāro na vattabbo asiddhattā. Vakkhati ca ‘‘yathā rūpādayo paccattalakkhaṇasāmaññalakkhaṇavasena atthi, na evaṃ puggalo’’ti. Tasmā maggitabbo ettha adhippāyo.

    த்³வின்னங் ஸச்சானந்தி எத்த² ஸச்சத்³வயாகாரேன அனுபலப்³ப⁴னீயதோ அனுஞ்ஞெய்யமேதங் ஸியா, ந வா கிஞ்சி வத்தப்³ப³ங். யதா² ஹி ஏகதே³ஸேன பரமத்தா²காரேன அனுபலப்³ப⁴னீயதா அனுஜானநஸ்ஸ ந காரணங், ஏவங் ஏகதே³ஸேன ஸம்முதியாகாரேன உபலப்³ப⁴னீயதா படிக்கே²பஸ்ஸ சாதி மக்³கி³தப்³போ³ எத்தா²பி அதி⁴ப்பாயோ. நுபலப்³ப⁴தீதி வசனஸாமஞ்ஞமத்தந்தி நுபலப்³ப⁴தீதி இத³மேவ வசனங் அனுஞ்ஞாதங் படிக்கி²த்தஞ்சாதி ஏதங் ச²லவாத³ங் நிஸ்ஸாயாதி அதி⁴ப்பாயோ. யதா² உபலப்³ப⁴தீதி ஏதஸ்ஸேவ அனுஜானநபடிக்கே²பேஹி அஹங் நிக்³க³ஹேதப்³போ³, ஏவங் நுபலப்³ப⁴தீதி ஏதஸ்ஸேவ அனுஜானநபடிக்கே²பேஹி த்வந்தி ஏவங் ஸம்ப⁴வந்தஸ்ஸ ஸாமஞ்ஞேன அஸம்ப⁴வந்தஸ்ஸ கப்பனங் பனெத்த² ச²லவாதோ³ ப⁴விதுங் அரஹதி. தேன நுபலப்³ப⁴தீதி வசனஸாமஞ்ஞமத்தங் ச²லவாத³ஸ்ஸ காரணத்தா ‘‘ச²லவாதோ³’’தி வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். வசனஸாமஞ்ஞமத்தஞ்ச ச²லவாத³ஞ்ச நிஸ்ஸாயாதி வா அத்தோ². ட²பனா நிக்³க³ஹப்படிகம்மானங் பாகடபா⁴வகரணங் ந ஹோதீதி இத³ங் விசாரேதப்³ப³ங். ந ஹி பக்க²ட்ட²பனேன வினா புரிமங் அனுஜானித்வா பச்சி²மஸ்ஸ அவஜானநங், பச்சி²மங் வா அவஜானந்தஸ்ஸ புரிமானுஜானநங் மிச்சா²தி ஸக்கா ஆரோபேதுந்தி.

    Dvinnaṃ saccānanti ettha saccadvayākārena anupalabbhanīyato anuññeyyametaṃ siyā, na vā kiñci vattabbaṃ. Yathā hi ekadesena paramatthākārena anupalabbhanīyatā anujānanassa na kāraṇaṃ, evaṃ ekadesena sammutiyākārena upalabbhanīyatā paṭikkhepassa cāti maggitabbo etthāpi adhippāyo. Nupalabbhatīti vacanasāmaññamattanti nupalabbhatīti idameva vacanaṃ anuññātaṃ paṭikkhittañcāti etaṃ chalavādaṃ nissāyāti adhippāyo. Yathā upalabbhatīti etasseva anujānanapaṭikkhepehi ahaṃ niggahetabbo, evaṃ nupalabbhatīti etasseva anujānanapaṭikkhepehi tvanti evaṃ sambhavantassa sāmaññena asambhavantassa kappanaṃ panettha chalavādo bhavituṃ arahati. Tena nupalabbhatīti vacanasāmaññamattaṃ chalavādassa kāraṇattā ‘‘chalavādo’’ti vuttanti daṭṭhabbaṃ. Vacanasāmaññamattañca chalavādañca nissāyāti vā attho. Ṭhapanā niggahappaṭikammānaṃ pākaṭabhāvakaraṇaṃ na hotīti idaṃ vicāretabbaṃ. Na hi pakkhaṭṭhapanena vinā purimaṃ anujānitvā pacchimassa avajānanaṃ, pacchimaṃ vā avajānantassa purimānujānanaṃ micchāti sakkā āropetunti.

    3. தவாதி, படிஜானந்தந்தி ச பச்சத்தே ஸாமிஉபயோக³வசனானீதி அதி⁴ப்பாயேன ‘‘த்வங்யேவ படிஜானந்தோ’’தி ஆஹ.

    3. Tavāti, paṭijānantanti ca paccatte sāmiupayogavacanānīti adhippāyena ‘‘tvaṃyeva paṭijānanto’’ti āha.

    4-5. சதூஹி பாபனாரோபனாஹி நிக்³க³ஹஸ்ஸ உபனீதத்தாதி ‘‘து³ன்னிக்³க³ஹிதா ச ஹோம, ஹஞ்சீ’’திஆதி³னா தயா மம கதோ நிக்³க³ஹோ, மயா தவ கதோ நிக்³க³ஹோ விய மிச்சா²தி ஏவங் தேன அனுலோமபஞ்சகே சதூஹி பாபனாரோபனாஹி கதஸ்ஸ நிக்³க³ஹஸ்ஸ தேன நியாமேன து³க்கடபா⁴வஸ்ஸ அத்தனா கதனிக்³க³ஹேன ஸஹ உபனீதத்தா அனிக்³க³ஹபா⁴வஸ்ஸ வா உபக³மிதத்தாதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏவமேவ தேன ஹி யங் நிக்³க³ண்ஹாஸி ஹஞ்சி…பே॰… இத³ங் தே மிச்சா²தி ஏதஸ்ஸ அனிக்³க³ஹபா⁴வனிக³மனஸ்ஸேவ நிக்³க³மனசதுக்கதா வேதி³தப்³பா³.

    4-5. Catūhi pāpanāropanāhi niggahassa upanītattāti ‘‘dunniggahitā ca homa, hañcī’’tiādinā tayā mama kato niggaho, mayā tava kato niggaho viya micchāti evaṃ tena anulomapañcake catūhi pāpanāropanāhi katassa niggahassa tena niyāmena dukkaṭabhāvassa attanā kataniggahena saha upanītattā aniggahabhāvassa vā upagamitattāti attho daṭṭhabbo. Evameva tena hi yaṃ niggaṇhāsi hañci…pe… idaṃ te micchāti etassa aniggahabhāvanigamanasseva niggamanacatukkatā veditabbā.

    அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Anulomapaccanīkavaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. பச்சனீகானுலோமவண்ணனா

    2. Paccanīkānulomavaṇṇanā

    7-10. ‘‘அத்தனோ லத்³தி⁴ங் நிஸ்ஸாய படிஞ்ஞா பரவாதி³ஸ்ஸா’’தி வத்வா புன ‘‘பரமத்த²வஸேன புக்³க³லஸ்ஸ அபா⁴வதோ படிக்கே²போ பரவாதி³ஸ்ஸா’’தி வுத்தங். தத்ராயங் படிக்கே²போ அத்தனோ லத்³தி⁴யா யதி³ கதோ, பரமத்த²தோ அஞ்ஞேன ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி அயமஸ்ஸ லத்³தீ⁴தி ஆபஜ்ஜதி. ததா² ச ஸதி நாயங் ஸம்முதிஸச்சவஸேன உபலத்³தி⁴ங் இச்ச²ந்தேன நிக்³க³ஹேதப்³போ³. அத² அத்தனோ லத்³தி⁴ங் நிக்³கூ³ஹித்வா பரஸ்ஸ லத்³தி⁴வஸேன படிக்கி²பதி, புரிமபடிஞ்ஞாய அவிரோதி⁴தத்தா ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³. ந ஹி அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச லத்³தி⁴ங் வத³ந்தஸ்ஸ தோ³ஸோ ஆபஜ்ஜதீதி. அத்தனோ பன லத்³தி⁴யா படிஜானித்வா பரலத்³தி⁴யா படிக்கி²பந்தேன அத்தனோ லத்³தி⁴ங் ச²ட்³டெ³த்வா பரலத்³தி⁴ க³ஹிதா ஹோதீதி நிக்³க³ஹேதப்³போ³தி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ ஸியா.

    7-10. ‘‘Attano laddhiṃ nissāya paṭiññā paravādissā’’ti vatvā puna ‘‘paramatthavasena puggalassa abhāvato paṭikkhepo paravādissā’’ti vuttaṃ. Tatrāyaṃ paṭikkhepo attano laddhiyā yadi kato, paramatthato aññena saccikaṭṭhaparamatthena puggalo upalabbhatīti ayamassa laddhīti āpajjati. Tathā ca sati nāyaṃ sammutisaccavasena upaladdhiṃ icchantena niggahetabbo. Atha attano laddhiṃ niggūhitvā parassa laddhivasena paṭikkhipati, purimapaṭiññāya avirodhitattā na niggahetabbo. Na hi attano ca parassa ca laddhiṃ vadantassa doso āpajjatīti. Attano pana laddhiyā paṭijānitvā paraladdhiyā paṭikkhipantena attano laddhiṃ chaḍḍetvā paraladdhi gahitā hotīti niggahetabboti ayamettha adhippāyo siyā.

    பச்சனீகானுலோமவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paccanīkānulomavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸுத்³த⁴ஸச்சிகட்ட²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suddhasaccikaṭṭhavaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. ஓகாஸஸச்சிகட்டோ²

    2. Okāsasaccikaṭṭho

    1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா

    1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā

    11. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸப்³ப³ஸ்மிங் ஸரீரேதி அயமத்தோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸரீரங் ஸந்தா⁴யா’’தி. தத்தா²தி தஸ்மிங் ஸங்கி²த்தபாடே². யஸ்மா ஸரீரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸப்³ப³த்த² ந உபலப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தே ஸரீரதோ ப³ஹி உபலப்³ப⁴தீதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா பச்சனீகே படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸாதி ஏதேன ந கேனசி ஸபா⁴வேன புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி அயமத்தோ² வுத்தோ ஹோதி. ந ஹி கேனசி ஸபா⁴வேன உபலப்³ப⁴மானஸ்ஸ ஸரீரதத³ஞ்ஞாவிமுத்தோ உபலத்³தி⁴ஓகாஸோ அத்தீ²தி.

    11. Sabbatthāti sabbasmiṃ sarīreti ayamatthoti dassento āha ‘‘sarīraṃ sandhāyā’’ti. Tatthāti tasmiṃ saṃkhittapāṭhe. Yasmā sarīraṃ sandhāya ‘‘sabbattha na upalabbhatī’’ti vutte sarīrato bahi upalabbhatīti āpajjati, tasmā paccanīke paṭikkhepo sakavādissāti etena na kenaci sabhāvena puggalo upalabbhatīti ayamattho vutto hoti. Na hi kenaci sabhāvena upalabbhamānassa sarīratadaññāvimutto upaladdhiokāso atthīti.

    3. காலஸச்சிகட்டோ²

    3. Kālasaccikaṭṭho

    1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா

    1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā

    12. புரிமபச்சி²மஜாதிகாலஞ்சாதி மஜ்ஜி²மஜாதிகாலே உபலப்³ப⁴மானஸ்ஸ தஸ்ஸேவ புரிமபச்சி²மஜாதிகாலேஸு உபலத்³தி⁴ங் ஸந்தா⁴யாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸேஸங் பட²மனயே வுத்தஸதி³ஸமேவாதி இமேஸு தீஸு பட²மே ‘‘ஸப்³ப³த்தா²’’தி ஏதஸ்மிங் நயே வுத்தஸதி³ஸமேவ, கிங் தங்? பாட²ஸ்ஸ ஸங்கி²த்ததாதி அத்தோ². இதா⁴பி ஹி யஸ்மா ‘‘ஸப்³ப³தா³ ந உபலப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தே ஏகதா³ உபலப்³ப⁴தீதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா பச்சனீகே படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸாதி யோஜேதப்³ப³ந்தி.

    12. Purimapacchimajātikālañcāti majjhimajātikāle upalabbhamānassa tasseva purimapacchimajātikālesu upaladdhiṃ sandhāyāti adhippāyo. Sesaṃ paṭhamanaye vuttasadisamevāti imesu tīsu paṭhame ‘‘sabbatthā’’ti etasmiṃ naye vuttasadisameva, kiṃ taṃ? Pāṭhassa saṃkhittatāti attho. Idhāpi hi yasmā ‘‘sabbadā na upalabbhatī’’ti vutte ekadā upalabbhatīti āpajjati, tasmā paccanīke paṭikkhepo sakavādissāti yojetabbanti.

    4. அவயவஸச்சிகட்டோ²

    4. Avayavasaccikaṭṭho

    1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா

    1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā

    13. ததியனயே ச யஸ்மா ‘‘ஸப்³பே³ஸு ந உபலப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தே ஏகஸ்மிங் உபலப்³ப⁴தீதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா பச்சனீகே படிக்கே²போ ஸகவாதி³ஸ்ஸாதி யோஜேதப்³ப³ங். தேனாஹ ‘‘தாதி³ஸமேவா’’தி.

    13. Tatiyanaye ca yasmā ‘‘sabbesu na upalabbhatī’’ti vutte ekasmiṃ upalabbhatīti āpajjati, tasmā paccanīke paṭikkhepo sakavādissāti yojetabbaṃ. Tenāha ‘‘tādisamevā’’ti.

    ஓகாஸாதி³ஸச்சிகட்டோ²

    Okāsādisaccikaṭṭho

    2. பச்சனீகானுலோமவண்ணனா

    2. Paccanīkānulomavaṇṇanā

    14. தத்த² அனுலோமபஞ்சகஸ்ஸாதிஆதி³ம்ஹி அனுலோமபஞ்சகந்தி நிக்³க³ஹபஞ்சகங், பச்சனீகந்தி ச படிகம்மங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தத்த² அனுலோமபஞ்சகஸ்ஸ ‘‘ஸப்³ப³த்த² புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³கஸ்ஸ அத்தோ² ‘‘ஸப்³ப³த்த² புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³பாளிங் ஸங்கி²பித்வா ஆக³தே ஸரூபேன அவுத்தே ‘‘யஸ்மா ஸரீரங் ஸந்தா⁴யா’’திஆதி³னா (கதா²॰ அட்ட²॰ 11) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³, பச்சனீகஸ்ஸ ச ‘‘ஸப்³ப³த்த² புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³கஸ்ஸ படிகம்மகரணவஸேன வுத்தஸ்ஸ அத்தோ² படிகம்மாதி³பாளிங் ஸங்கி²பித்வா ஆதி³மத்தத³ஸ்ஸனேன ஆக³தே ‘‘புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³ம்ஹி அனுலோமே ‘‘ஸப்³ப³த்தா²தி ஸரீரங் ஸந்தா⁴ய அனுயோகோ³ ஸகவாதி³ஸ்ஸா’’திஆதி³னா (கதா²॰ அட்ட²॰ 11) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³தி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அத² வா தத்தா²தி யங் ஆரத்³த⁴ங், தஸ்மிந்தி ஏவங் அத்த²ங் அக்³க³ஹெத்வா தத்த² தேஸு தீஸு முகே²ஸூதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. அனுலோமபஞ்சகமூலகா செத்த² ஸப்³பா³னுலோமபச்சனீகபஞ்சகபாளி அனுலோமபஞ்சகஸ்ஸ பாளீதி வுத்தா, ததா² பச்சனீகானுலோமபஞ்சகபாளி ச பச்சனீகஸ்ஸ பாளீதி. தங் ஸங்கி²பித்வா படிகம்மவஸேன ஆக³தே ஸரூபேன அவுத்தே ‘‘புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³கே பச்சனீகே ‘‘உபலப்³ப⁴தீ’’திஆதி³கே அனுலோமே ச அத்தோ² ஹெட்டா² ஸுத்³தி⁴கஸச்சிகட்டே² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி.

    14. Tattha anulomapañcakassātiādimhi anulomapañcakanti niggahapañcakaṃ, paccanīkanti ca paṭikammaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tattha anulomapañcakassa ‘‘sabbattha puggalo nupalabbhatī’’tiādikassa attho ‘‘sabbattha puggalo nupalabbhatī’’tiādipāḷiṃ saṃkhipitvā āgate sarūpena avutte ‘‘yasmā sarīraṃ sandhāyā’’tiādinā (kathā. aṭṭha. 11) vuttanayena veditabbo, paccanīkassa ca ‘‘sabbattha puggalo upalabbhatī’’tiādikassa paṭikammakaraṇavasena vuttassa attho paṭikammādipāḷiṃ saṃkhipitvā ādimattadassanena āgate ‘‘puggalo upalabbhatī’’tiādimhi anulome ‘‘sabbatthāti sarīraṃ sandhāya anuyogo sakavādissā’’tiādinā (kathā. aṭṭha. 11) vuttanayena veditabboti evamattho daṭṭhabbo. Atha vā tatthāti yaṃ āraddhaṃ, tasminti evaṃ atthaṃ aggahetvā tattha tesu tīsu mukhesūti attho gahetabbo. Anulomapañcakamūlakā cettha sabbānulomapaccanīkapañcakapāḷi anulomapañcakassa pāḷīti vuttā, tathā paccanīkānulomapañcakapāḷi ca paccanīkassa pāḷīti. Taṃ saṃkhipitvā paṭikammavasena āgate sarūpena avutte ‘‘puggalo nupalabbhatī’’tiādike paccanīke ‘‘upalabbhatī’’tiādike anulome ca attho heṭṭhā suddhikasaccikaṭṭhe vuttanayeneva veditabboti vuttaṃ hoti.

    ஸச்சிகட்ட²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saccikaṭṭhavaṇṇanā niṭṭhitā.

    5. ஸுத்³தி⁴கஸங்ஸந்த³னவண்ணனா

    5. Suddhikasaṃsandanavaṇṇanā

    17-27. ரூபாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸச்சிகட்ட²ஸங்ஸந்த³னந்தி ஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ரூபாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³னங், ஸச்சிகட்டே² வா ரூபாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் புக்³க³லஸ்ஸ ஸங்ஸந்த³னந்தி அதி⁴ப்பாயோ. புக்³க³லோ ரூபஞ்சாதி -காரஸ்ஸ ஸமுச்சயத்த²த்தா யதா² ரூபந்தி ஏவங் நித³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தோ அத்தோ² விசாரேதப்³போ³. ரூபாதீ³ஹி அஞ்ஞோ அனஞ்ஞோ ச புக்³க³லோ ந வத்தப்³போ³தி லத்³தி⁴ ஸமயோ. ‘‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீரந்தி அப்³யாகதமேதங் ப⁴க³வதா’’திஆதி³கங் (ஸங்॰ நி॰ 4.416) ஸுத்தங். அனுஞ்ஞாயமானே தது³ப⁴யவிரோதோ⁴ ஆபஜ்ஜதீதி இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ஸமயஸுத்தவிரோத⁴ங் தி³ஸ்வா’’தி.

    17-27. Rūpādīhisaddhiṃ saccikaṭṭhasaṃsandananti saccikaṭṭhassa puggalassa rūpādīhi saddhiṃ saṃsandanaṃ, saccikaṭṭhe vā rūpādīhi saddhiṃ puggalassa saṃsandananti adhippāyo. Puggalo rūpañcāti ca-kārassa samuccayatthattā yathā rūpanti evaṃ nidassanavasena vutto attho vicāretabbo. Rūpādīhi añño anañño ca puggalo na vattabboti laddhi samayo. ‘‘Aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīranti abyākatametaṃ bhagavatā’’tiādikaṃ (saṃ. ni. 4.416) suttaṃ. Anuññāyamāne tadubhayavirodho āpajjatīti imamatthaṃ sandhāyāha ‘‘samayasuttavirodhaṃ disvā’’ti.

    த⁴ம்மதோதி பாளிதோ. ‘‘படிகம்மசதுக்காதீ³னி ஸங்கி²த்தானி. பரவாதீ³…பே॰… த³ஸ்ஸிதானீ’’தி வத³ந்தேஹி புக்³க³லோ நுபலப்³ப⁴தி…பே॰… ஆஜானாஹி படிகம்மந்தி எத்த² ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹந்தி பாடோ² தி³ட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதி. அஞ்ஞத்தங் படிஜானாபனத்த²ந்தி யதா² மயா அஞ்ஞத்தங் வத்தப்³ப³ங், ததா² ச தயாபி தங் வத்தப்³ப³ந்தி அஞ்ஞத்தபடிஞ்ஞாய சோத³னத்த²ந்தி அத்தோ². ஸம்முதிபரமத்தா²னங் ஏகத்தனானத்தபஞ்ஹஸ்ஸ ட²பனீயத்தாதி அப்³யாகதத்தாதி அத்தோ². யதி³ ட²பனீயத்தா படிக்கி²பிதப்³ப³ங், பரேனபி ட²பனீயத்தா லத்³தி⁴மேவ நிஸ்ஸாய படிக்கே²போ கதோதி ஸோபி ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³ ஸியா. பரோ பன புக்³க³லோதி கஞ்சி ஸபா⁴வங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ ட²பனீயத்தங் இச்ச²தி, ஸதி ச ஸபா⁴வே ட²பனீயதா ந யுத்தாதி நிக்³க³ஹேதப்³போ³. ஸம்முதி பன கோசி ஸபா⁴வோ நத்தி². தேனேவஸ்ஸ ஏகத்தனானத்தபஞ்ஹஸ்ஸ ட²பனீயதங் வத³ந்தோ ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³தி ஸகவாதி³னா படிக்கே²போ கதோதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ யுத்தோ.

    Dhammatoti pāḷito. ‘‘Paṭikammacatukkādīni saṃkhittāni. Paravādī…pe… dassitānī’’ti vadantehi puggalo nupalabbhati…pe… ājānāhi paṭikammanti ettha ājānāhi niggahanti pāṭho diṭṭho bhavissati. Aññattaṃ paṭijānāpanatthanti yathā mayā aññattaṃ vattabbaṃ, tathā ca tayāpi taṃ vattabbanti aññattapaṭiññāya codanatthanti attho. Sammutiparamatthānaṃ ekattanānattapañhassa ṭhapanīyattāti abyākatattāti attho. Yadi ṭhapanīyattā paṭikkhipitabbaṃ, parenapi ṭhapanīyattā laddhimeva nissāya paṭikkhepo katoti sopi na niggahetabbo siyā. Paro pana puggaloti kañci sabhāvaṃ gahetvā tassa ṭhapanīyattaṃ icchati, sati ca sabhāve ṭhapanīyatā na yuttāti niggahetabbo. Sammuti pana koci sabhāvo natthi. Tenevassa ekattanānattapañhassa ṭhapanīyataṃ vadanto na niggahetabboti sakavādinā paṭikkhepo katoti ayamettha adhippāyo yutto.

    ஸுத்³தி⁴கஸங்ஸந்த³னவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suddhikasaṃsandanavaṇṇanā niṭṭhitā.

    6. ஓபம்மஸங்ஸந்த³னவண்ணனா

    6. Opammasaṃsandanavaṇṇanā

    28-36. உபலத்³தி⁴ஸாமஞ்ஞேன அஞ்ஞத்தபுச்சா² சாதி இத³ஞ்ச த்³வின்னங் ஸமானதா நோ அஞ்ஞத்தஸ்ஸ காரணங் யுத்தங், அத² கோ² விஸுங் அத்தனோ ஸபா⁴வேன ஸச்சிகட்ட²பரமத்தே²ன உபலப்³ப⁴னீயதாதி விசாரேதப்³ப³ங். ‘‘ஏகவீஸாதி⁴கானீ’’தி புரிமபாடோ², வீஸாதி⁴கானீதி பன படி²தப்³ப³ங்.

    28-36. Upaladdhisāmaññena aññattapucchā cāti idañca dvinnaṃ samānatā no aññattassa kāraṇaṃ yuttaṃ, atha kho visuṃ attano sabhāvena saccikaṭṭhaparamatthena upalabbhanīyatāti vicāretabbaṃ. ‘‘Ekavīsādhikānī’’ti purimapāṭho, vīsādhikānīti pana paṭhitabbaṃ.

    37-45. ‘‘அத்தி² புக்³க³லோ’’தி ஸுத்தங் அனுஜானாபெந்தேன உபலத்³தி⁴ அனுஜானிதா ஹோதீதி மஞ்ஞமானோ ஆஹ ‘‘உபலத்³தி⁴ஸாமஞ்ஞங் ஆரோபெத்வா’’தி. வீஸாதி⁴கானி நவ படிகம்மபஞ்சகஸதானி த³ஸ்ஸிதானீதி ஏதேன ஸுத்³தி⁴கஸங்ஸந்த³னேபி ‘‘ஆஜானாஹி படிகம்ம’’மிச்சேவ பாடோ²தி விஞ்ஞாயதி. யஞ்ச வாத³முகே²ஸு ஸுத்³தி⁴கஸச்சிகட்டே² ‘‘படிகம்மசதுக்க’’ந்தி வுத்தங், தம்பி ‘‘படிகம்மபஞ்சக’’ந்தி.

    37-45. ‘‘Atthi puggalo’’ti suttaṃ anujānāpentena upaladdhi anujānitā hotīti maññamāno āha ‘‘upaladdhisāmaññaṃ āropetvā’’ti. Vīsādhikāni nava paṭikammapañcakasatāni dassitānīti etena suddhikasaṃsandanepi ‘‘ājānāhi paṭikamma’’micceva pāṭhoti viññāyati. Yañca vādamukhesu suddhikasaccikaṭṭhe ‘‘paṭikammacatukka’’nti vuttaṃ, tampi ‘‘paṭikammapañcaka’’nti.

    ஓபம்மஸங்ஸந்த³னவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Opammasaṃsandanavaṇṇanā niṭṭhitā.

    7. சதுக்கனயஸங்ஸந்த³னவண்ணனா

    7. Catukkanayasaṃsandanavaṇṇanā

    46-52. ஏகத⁴ம்மதோபி அஞ்ஞத்தங் அனிச்ச²ந்தோ ரூபாதி³ஏகேகத⁴ம்மவஸேன நானுயுஞ்ஜிதப்³போ³. ஸமுதா³யதோ ஹி அயங் அஞ்ஞத்தங் அனிச்ச²ந்தோ ஏகதே³ஸதோ அனஞ்ஞத்தங் படிக்கி²பந்தோ ந நிக்³க³ஹாரஹோ ஸியாதி ஏதங் வசனோகாஸங் நிவத்தேதுங் ‘‘அயஞ்ச அனுயோகோ³’’திஆதி³மாஹ. ஸகலந்தி ஸத்தபஞ்ஞாஸவிதோ⁴ த⁴ம்மப்பபே⁴தோ³ புக்³க³லோதி வா பரமத்த²ஸச்சங் புக்³க³லோதி வா ஏவங் ஸகலங் ஸந்தா⁴யாதி அத்தோ². ஏவங் ஸகலங் பரமத்த²ங் சிந்தெத்வா தந்திவஸேன அனுயோக³லக்க²ணஸ்ஸ ட²பிதத்தா ஸகலபரமத்த²தோ ச அஞ்ஞஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ அபா⁴வா ஸச்சிகட்டே²ன புக்³க³லேன ததோ அஞ்ஞேன ந ப⁴விதப்³ப³ந்தி ‘‘ரூபங் புக்³க³லோ’’தி இமங் பஞ்ஹங் படிக்கி²பந்தஸ்ஸ நிக்³க³ஹாரோபனங் யுத்தந்தி அத்தோ².

    46-52. Ekadhammatopi aññattaṃ anicchanto rūpādiekekadhammavasena nānuyuñjitabbo. Samudāyato hi ayaṃ aññattaṃ anicchanto ekadesato anaññattaṃ paṭikkhipanto na niggahāraho siyāti etaṃ vacanokāsaṃ nivattetuṃ ‘‘ayañca anuyogo’’tiādimāha. Sakalanti sattapaññāsavidho dhammappabhedo puggaloti vā paramatthasaccaṃ puggaloti vā evaṃ sakalaṃ sandhāyāti attho. Evaṃ sakalaṃ paramatthaṃ cintetvā tantivasena anuyogalakkhaṇassa ṭhapitattā sakalaparamatthato ca aññassa saccikaṭṭhassa abhāvā saccikaṭṭhena puggalena tato aññena na bhavitabbanti ‘‘rūpaṃ puggalo’’ti imaṃ pañhaṃ paṭikkhipantassa niggahāropanaṃ yuttanti attho.

    ஸபா⁴க³வினிப்³போ⁴க³தோதி ரூபதோ அஞ்ஞஸபா⁴க³த்தாதி வுத்தங் ஹோதி. ஸப்³ப³த⁴ம்மாதி ரூபவஜ்ஜே ஸப்³ப³த⁴ம்மே வத³தி. ‘‘ரூபஸ்மிங் புக்³க³லோ’’தி எத்த² நிஸ்ஸயவினாஸே வினாஸாபத்திப⁴யேன படிக்கி²பதீதி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘உச்சே²த³தி³ட்டி²ப⁴யேன சேவா’’தி. தீஸு பன ஸமயவிரோதே⁴ன படிக்கே²போ அதி⁴ப்பேதோ. ந ஹி ஸோ ஸக்காயதி³ட்டி²ங் இச்ச²தி, அபிச ஸஸ்ஸததி³ட்டி²ப⁴யேன படிக்கி²பதீதி யுத்தங் வத்துங். ஸக்காயதி³ட்டீ²ஸு ஹி பஞ்சேவ உச்சே²த³தி³ட்டி²யோ, ஸேஸாஸஸ்ஸததி³ட்டி²யோதி. அஞ்ஞத்ர ரூபாதி எத்த² ச ரூபவா புக்³க³லோதி அயமத்தோ² ஸங்க³ஹிதோதி வேதி³தப்³போ³.

    Sabhāgavinibbhogatoti rūpato aññasabhāgattāti vuttaṃ hoti. Sabbadhammāti rūpavajje sabbadhamme vadati. ‘‘Rūpasmiṃ puggalo’’ti ettha nissayavināse vināsāpattibhayena paṭikkhipatīti adhippāyenāha ‘‘ucchedadiṭṭhibhayena cevā’’ti. Tīsu pana samayavirodhena paṭikkhepo adhippeto. Na hi so sakkāyadiṭṭhiṃ icchati, apica sassatadiṭṭhibhayena paṭikkhipatīti yuttaṃ vattuṃ. Sakkāyadiṭṭhīsu hi pañceva ucchedadiṭṭhiyo, sesāsassatadiṭṭhiyoti. Aññatra rūpāti ettha ca rūpavā puggaloti ayamattho saṅgahitoti veditabbo.

    சதுக்கனயஸங்ஸந்த³னவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Catukkanayasaṃsandanavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நிட்டி²தா ச ஸங்ஸந்த³னகதா²வண்ணனா.

    Niṭṭhitā ca saṃsandanakathāvaṇṇanā.

    8. லக்க²ணயுத்திவண்ணனா

    8. Lakkhaṇayuttivaṇṇanā

    54. பச்சனீகானுலோமேதி இத³ங் யங் வக்க²தி ‘‘ச²லவஸேன பன வத்தப்³ப³ங் ‘ஆஜானாஹி படிகம்ம’ந்திஆதீ³’’தி (கதா²॰ அட்ட²॰ 54), தேன பன ந ஸமேதி. பச்சனீகானுலோமே ஹி பச்சனீகே ‘‘ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹ’’ந்தி வத்தப்³ப³ங், ந பன ‘‘படிகம்ம’’ந்தி.

    54. Paccanīkānulometi idaṃ yaṃ vakkhati ‘‘chalavasena pana vattabbaṃ ‘ājānāhi paṭikamma’ntiādī’’ti (kathā. aṭṭha. 54), tena pana na sameti. Paccanīkānulome hi paccanīke ‘‘ājānāhi niggaha’’nti vattabbaṃ, na pana ‘‘paṭikamma’’nti.

    லக்க²ணயுத்திவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Lakkhaṇayuttivaṇṇanā niṭṭhitā.

    9. வசனஸோத⁴னவண்ணனா

    9. Vacanasodhanavaṇṇanā

    55-59. புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தீதி பத³த்³வயஸ்ஸ அத்த²தோ ஏகத்தேதி எத்த² ததே³வ ஏகத்தங் பரேன ஸம்படிச்சி²தங் அஸம்படிச்சி²தந்தி விசாரேதப்³ப³மேதங். புக்³க³லஸ்ஸ ஹி அவிப⁴ஜிதப்³ப³தங், உபலப்³ப⁴தீதி ஏதஸ்ஸ விப⁴ஜிதப்³ப³தங் வத³ந்தோ விப⁴ஜிதப்³பா³விப⁴ஜிதப்³ப³த்தா²னங் உபலப்³ப⁴திபுக்³க³ல-ஸத்³தா³னங் கத²ங் அத்த²தோ ஏகத்தங் ஸம்படிச்செ²ய்யாதி? யதா² ச விப⁴ஜிதப்³பா³விப⁴ஜிதப்³ப³த்தா²னங் உபலப்³ப⁴தி-ரூப-ஸத்³தா³னங் தங் விபா⁴க³ங் வத³தோ ரூபங் கிஞ்சி உபலப்³ப⁴தி, கிஞ்சி ந உபலப்³ப⁴தீதி அயங் பஸங்கோ³ நாபஜ்ஜதி, ஏவங் ஏதஸ்ஸபி யதா²வுத்தவிபா⁴க³ங் வத³தோ யதா²ஆபாதி³தேன பஸங்கே³ன ந ப⁴விதப்³ப³ந்தி மக்³கி³தப்³போ³ எத்த² அதி⁴ப்பாயோ.

    55-59. Puggaloupalabbhatīti padadvayassa atthato ekatteti ettha tadeva ekattaṃ parena sampaṭicchitaṃ asampaṭicchitanti vicāretabbametaṃ. Puggalassa hi avibhajitabbataṃ, upalabbhatīti etassa vibhajitabbataṃ vadanto vibhajitabbāvibhajitabbatthānaṃ upalabbhatipuggala-saddānaṃ kathaṃ atthato ekattaṃ sampaṭiccheyyāti? Yathā ca vibhajitabbāvibhajitabbatthānaṃ upalabbhati-rūpa-saddānaṃ taṃ vibhāgaṃ vadato rūpaṃ kiñci upalabbhati, kiñci na upalabbhatīti ayaṃ pasaṅgo nāpajjati, evaṃ etassapi yathāvuttavibhāgaṃ vadato yathāāpāditena pasaṅgena na bhavitabbanti maggitabbo ettha adhippāyo.

    60. ‘‘ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸூ’’தி (ஸு॰ நி॰ 1125) ஏதேன அத்த²தோ புக்³க³லோ நத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நத்தீ²திபி வுத்த’’ந்தி.

    60. ‘‘Suññato lokaṃ avekkhassū’’ti (su. ni. 1125) etena atthato puggalo natthīti vuttaṃ hotīti āha ‘‘natthītipi vutta’’nti.

    வசனஸோத⁴னவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vacanasodhanavaṇṇanā niṭṭhitā.

    10. பஞ்ஞத்தானுயோக³வண்ணனா

    10. Paññattānuyogavaṇṇanā

    61-66. ரூபகாயாவிரஹங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ரூபகாயஸப்³பா⁴வதோ’’தி ஆஹ. ‘‘ரூபினோ வா அரூபினோ வா’’தி (இதிவு॰ 90) ஸுத்தே ஆக³தபஞ்ஞத்திங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ததா²ரூபாய ச பஞ்ஞத்தியா அத்தி²தாயா’’தி. வீதராக³ஸப்³பா⁴வதோதி காமீபா⁴வஸ்ஸ அனேகந்திகத்தா காமதா⁴துயா ஆயத்தத்தாபா⁴வதோ ச ‘‘காமீ’’தி ந வத்தப்³போ³தி படிக்கி²பதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    61-66. Rūpakāyāvirahaṃ sandhāya ‘‘rūpakāyasabbhāvato’’ti āha. ‘‘Rūpino vā arūpino vā’’ti (itivu. 90) sutte āgatapaññattiṃ sandhāya ‘‘tathārūpāya ca paññattiyā atthitāyā’’ti. Vītarāgasabbhāvatoti kāmībhāvassa anekantikattā kāmadhātuyā āyattattābhāvato ca ‘‘kāmī’’ti na vattabboti paṭikkhipatīti adhippāyo.

    67. காயானுபஸ்ஸனாயாதி காரணவசனமேதங், காயானுபஸ்ஸனாய காரணபூ⁴தாய ஏவங்லத்³தி⁴கத்தாதி அத்தோ². ஆஹச்ச பா⁴ஸிதந்தி ‘‘அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீரந்தி அப்³யாகதமேதங் மயா’’தி (ம॰ நி॰ 2.128) ஆஹச்ச பா⁴ஸிதங்.

    67. Kāyānupassanāyāti kāraṇavacanametaṃ, kāyānupassanāya kāraṇabhūtāya evaṃladdhikattāti attho. Āhacca bhāsitanti ‘‘aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīranti abyākatametaṃ mayā’’ti (ma. ni. 2.128) āhacca bhāsitaṃ.

    பஞ்ஞத்தானுயோக³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paññattānuyogavaṇṇanā niṭṭhitā.

    11. க³திஅனுயோக³வண்ணனா

    11. Gatianuyogavaṇṇanā

    69-72. ‘‘த³ஸ்ஸெந்தோ ‘தேன ஹி புக்³க³லோ ஸந்தா⁴வதீ’திஆதி³மாஹா’’தி வுத்தங், ‘‘த³ஸ்ஸெந்தோ ‘ந வத்தப்³ப³ங் புக்³க³லோ ஸந்தா⁴வதீ’திஆதி³மாஹா’’தி பன ப⁴விதப்³ப³ங், த³ஸ்ஸெத்வாதி வா வத்தப்³ப³ங்.

    69-72. ‘‘Dassento‘tena hi puggalo sandhāvatī’tiādimāhā’’ti vuttaṃ, ‘‘dassento ‘na vattabbaṃ puggalo sandhāvatī’tiādimāhā’’ti pana bhavitabbaṃ, dassetvāti vā vattabbaṃ.
