Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. પુગ્ગલપ્પસાદસુત્તં

    10. Puggalappasādasuttaṃ

    ૨૫૦. ‘‘પઞ્ચિમે , ભિક્ખવે, આદીનવા પુગ્ગલપ્પસાદે. કતમે પઞ્ચ? યસ્મિં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલે પુગ્ગલો અભિપ્પસન્નો હોતિ, સો તથારૂપં આપત્તિં આપન્નો હોતિ યથારૂપાય આપત્તિયા સઙ્ઘો ઉક્ખિપતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો પિયો મનાપો સો સઙ્ઘેન ઉક્ખિત્તો’તિ. ભિક્ખૂસુ અપ્પસાદબહુલો હોતિ. ભિક્ખૂસુ અપ્પસાદબહુલો સમાનો અઞ્ઞે ભિક્ખૂ ન ભજતિ. અઞ્ઞે ભિક્ખૂ અભજન્તો સદ્ધમ્મં ન સુણાતિ. સદ્ધમ્મં અસુણન્તો સદ્ધમ્મા પરિહાયતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો આદીનવો પુગ્ગલપ્પસાદે.

    250. ‘‘Pañcime , bhikkhave, ādīnavā puggalappasāde. Katame pañca? Yasmiṃ, bhikkhave, puggale puggalo abhippasanno hoti, so tathārūpaṃ āpattiṃ āpanno hoti yathārūpāya āpattiyā saṅgho ukkhipati. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo piyo manāpo so saṅghena ukkhitto’ti. Bhikkhūsu appasādabahulo hoti. Bhikkhūsu appasādabahulo samāno aññe bhikkhū na bhajati. Aññe bhikkhū abhajanto saddhammaṃ na suṇāti. Saddhammaṃ asuṇanto saddhammā parihāyati. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo ādīnavo puggalappasāde.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પુગ્ગલે પુગ્ગલો અભિપ્પસન્નો હોતિ, સો તથારૂપં આપત્તિં આપન્નો હોતિ યથારૂપાય આપત્તિયા સઙ્ઘો અન્તે નિસીદાપેતિ . તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો પિયો મનાપો સો સઙ્ઘેન અન્તે નિસીદાપિતો’તિ. ભિક્ખૂસુ અપ્પસાદબહુલો હોતિ. ભિક્ખૂસુ અપ્પસાદબહુલો સમાનો અઞ્ઞે ભિક્ખૂ ન ભજતિ. અઞ્ઞે ભિક્ખૂ અભજન્તો સદ્ધમ્મં ન સુણાતિ. સદ્ધમ્મં અસુણન્તો સદ્ધમ્મા પરિહાયતિ. અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો આદીનવો પુગ્ગલપ્પસાદે.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ puggale puggalo abhippasanno hoti, so tathārūpaṃ āpattiṃ āpanno hoti yathārūpāya āpattiyā saṅgho ante nisīdāpeti . Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo piyo manāpo so saṅghena ante nisīdāpito’ti. Bhikkhūsu appasādabahulo hoti. Bhikkhūsu appasādabahulo samāno aññe bhikkhū na bhajati. Aññe bhikkhū abhajanto saddhammaṃ na suṇāti. Saddhammaṃ asuṇanto saddhammā parihāyati. Ayaṃ, bhikkhave, dutiyo ādīnavo puggalappasāde.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, યસ્મિં પુગ્ગલે પુગ્ગલો અભિપ્પસન્નો હોતિ, સો દિસાપક્કન્તો હોતિ…પે॰… સો વિબ્ભન્તો હોતિ…પે॰… સો કાલઙ્કતો હોતિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘યો ખો મ્યાયં પુગ્ગલો પિયો મનાપો સો કાલઙ્કતો’તિ. અઞ્ઞે ભિક્ખૂ ન ભજતિ. અઞ્ઞે ભિક્ખૂ અભજન્તો સદ્ધમ્મં ન સુણાતિ. સદ્ધમ્મં અસુણન્તો સદ્ધમ્મા પરિહાયતિ. અયં, ભિક્ખવે, પઞ્ચમો આદીનવો પુગ્ગલપ્પસાદે. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચ આદીનવા પુગ્ગલપ્પસાદે’’તિ. દસમં.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, yasmiṃ puggale puggalo abhippasanno hoti, so disāpakkanto hoti…pe… so vibbhanto hoti…pe… so kālaṅkato hoti. Tassa evaṃ hoti – ‘yo kho myāyaṃ puggalo piyo manāpo so kālaṅkato’ti. Aññe bhikkhū na bhajati. Aññe bhikkhū abhajanto saddhammaṃ na suṇāti. Saddhammaṃ asuṇanto saddhammā parihāyati. Ayaṃ, bhikkhave, pañcamo ādīnavo puggalappasāde. Ime kho, bhikkhave, pañca ādīnavā puggalappasāde’’ti. Dasamaṃ.

    દુચ્ચરિતવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Duccaritavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દુચ્ચરિતં કાયદુચ્ચરિતં, વચીદુચ્ચરિતં મનોદુચ્ચરિતં;

    Duccaritaṃ kāyaduccaritaṃ, vacīduccaritaṃ manoduccaritaṃ;

    ચતૂહિ પરે દ્વે સિવથિકા, પુગ્ગલપ્પસાદેન ચાતિ.

    Catūhi pare dve sivathikā, puggalappasādena cāti.

    પઞ્ચમપણ્ણાસકં સમત્તં.

    Pañcamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. પુગ્ગલપ્પસાદસુત્તવણ્ણના • 10. Puggalappasādasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. પઠમદીઘચારિકસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Paṭhamadīghacārikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact