Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
પુઞ્ઞકિરિયવત્થાદિકથાવણ્ણના
Puññakiriyavatthādikathāvaṇṇanā
અપચિતિ એવ અપચિતિસહગતં પુઞ્ઞકિરિયાવત્થુ યથા ‘‘નન્દિરાગસહગતા’’તિ. અપચિતિ વા ચેતનાસમ્પયુત્તકધમ્મા કાયવચીકિરિયા વા, તંસહિતા ચેતના અપચિતિસહગતં. હિતફરણેનાતિ દેસકે મેત્તાફરણેન, ‘‘એવં મે હિતં ભવિસ્સતી’’તિ પવત્તેન હિતચિત્તેન વા. કમ્મસ્સકતાઞાણં દિટ્ઠિજુકમ્મં. નિયમલક્ખણન્તિ મહપ્ફલતાનિયમસ્સ લક્ખણં. સીલમયે સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ ચારિત્તવસેન. અનવજ્જવત્થું પરિચ્ચજન્તો વિય અબ્ભનુમોદમાનોપિ પરસ્સ સમ્પત્તિયા મોદતીતિ અબ્ભનુમોદના દાનમયે સઙ્ગહિતા. ભાવેન્તોપીતિ અસમત્તભાવનં સન્ધાયાહ. સમત્તા હિ અપ્પના હોતીતિ. અટ્ઠેવ કોટ્ઠાસે કત્વાતિ એકસ્સ સત્તસ્સ એકસ્મિં ખણે ઉપ્પન્નમેકં પઠમચિત્તં દસ્સેત્વા અઞ્ઞાનિ તાદિસાનિ અદસ્સેન્તેન સબ્બાનિ તાનિ સરિક્ખટ્ઠેન એકીકતાનિ હોન્તિ, તથા સેસાનિપીતિ એવં અટ્ઠ કત્વા.
Apaciti eva apacitisahagataṃ puññakiriyāvatthu yathā ‘‘nandirāgasahagatā’’ti. Apaciti vā cetanāsampayuttakadhammā kāyavacīkiriyā vā, taṃsahitā cetanā apacitisahagataṃ. Hitapharaṇenāti desake mettāpharaṇena, ‘‘evaṃ me hitaṃ bhavissatī’’ti pavattena hitacittena vā. Kammassakatāñāṇaṃ diṭṭhijukammaṃ. Niyamalakkhaṇanti mahapphalatāniyamassa lakkhaṇaṃ. Sīlamaye saṅgahaṃ gacchanti cārittavasena. Anavajjavatthuṃ pariccajanto viya abbhanumodamānopi parassa sampattiyā modatīti abbhanumodanā dānamaye saṅgahitā. Bhāventopīti asamattabhāvanaṃ sandhāyāha. Samattā hi appanā hotīti. Aṭṭheva koṭṭhāse katvāti ekassa sattassa ekasmiṃ khaṇe uppannamekaṃ paṭhamacittaṃ dassetvā aññāni tādisāni adassentena sabbāni tāni sarikkhaṭṭhena ekīkatāni honti, tathā sesānipīti evaṃ aṭṭha katvā.
કામાવચરકુસલવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kāmāvacarakusalavaṇṇanā niṭṭhitā.