Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    12. ஸோளஸனிபாதோ

    12. Soḷasanipāto

    1. புண்ணாதே²ரீகா³தா²

    1. Puṇṇātherīgāthā

    236.

    236.

    ‘‘உத³ஹாரீ அஹங் ஸீதே 1, ஸதா³ உத³கமோதரிங்;

    ‘‘Udahārī ahaṃ sīte 2, sadā udakamotariṃ;

    அய்யானங் த³ண்ட³ப⁴யபீ⁴தா, வாசாதோ³ஸப⁴யட்டிதா.

    Ayyānaṃ daṇḍabhayabhītā, vācādosabhayaṭṭitā.

    237.

    237.

    ‘‘கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண த்வங் பீ⁴தோ, ஸதா³ உத³கமோதரி;

    ‘‘Kassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;

    வேத⁴மானேஹி க³த்தேஹி, ஸீதங் வேத³யஸே பு⁴ஸங்’’.

    Vedhamānehi gattehi, sītaṃ vedayase bhusaṃ’’.

    238.

    238.

    ஜானந்தீ வத மங் 3 போ⁴தி, புண்ணிகே பரிபுச்ச²ஸி;

    Jānantī vata maṃ 4 bhoti, puṇṇike paripucchasi;

    கரொந்தங் குஸலங் கம்மங், ருந்த⁴ந்தங் கதபாபகங்.

    Karontaṃ kusalaṃ kammaṃ, rundhantaṃ katapāpakaṃ.

    239.

    239.

    ‘‘யோ ச வுட்³டோ⁴ த³ஹரோ வா, பாபகம்மங் பகுப்³ப³தி;

    ‘‘Yo ca vuḍḍho daharo vā, pāpakammaṃ pakubbati;

    த³காபி⁴ஸேசனா ஸோபி, பாபகம்மா பமுச்சதி’’.

    Dakābhisecanā sopi, pāpakammā pamuccati’’.

    240.

    240.

    ‘‘கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, அஜானந்தஸ்ஸ அஜானகோ;

    ‘‘Ko nu te idamakkhāsi, ajānantassa ajānako;

    த³காபி⁴ஸேசனா நாம, பாபகம்மா பமுச்சதி.

    Dakābhisecanā nāma, pāpakammā pamuccati.

    241.

    241.

    ‘‘ஸக்³க³ங் நூன க³மிஸ்ஸந்தி, ஸப்³பே³ மண்டூ³ககச்ச²பா;

    ‘‘Saggaṃ nūna gamissanti, sabbe maṇḍūkakacchapā;

    நாகா³ 5 ச ஸுஸுமாரா ச, யே சஞ்ஞே உத³கே சரா.

    Nāgā 6 ca susumārā ca, ye caññe udake carā.

    242.

    242.

    ‘‘ஓரப்³பி⁴கா ஸூகரிகா, மச்சி²கா மிக³ப³ந்த⁴கா;

    ‘‘Orabbhikā sūkarikā, macchikā migabandhakā;

    சோரா ச வஜ்ஜ²கா⁴தா ச, யே சஞ்ஞே பாபகம்மினோ;

    Corā ca vajjhaghātā ca, ye caññe pāpakammino;

    த³காபி⁴ஸேசனா தேபி, பாபகம்மா பமுச்சரே.

    Dakābhisecanā tepi, pāpakammā pamuccare.

    243.

    243.

    ‘‘ஸசே இமா நதி³யோ தே, பாபங் புப்³பே³ கதங் வஹுங்;

    ‘‘Sace imā nadiyo te, pāpaṃ pubbe kataṃ vahuṃ;

    புஞ்ஞம்பிமா வஹெய்யுங் தே, தேன த்வங் பரிபா³ஹிரோ.

    Puññampimā vaheyyuṃ te, tena tvaṃ paribāhiro.

    244.

    244.

    ‘‘யஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண த்வங் பீ⁴தோ, ஸதா³ உத³கமோதரி;

    ‘‘Yassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;

    தமேவ ப்³ரஹ்மே மா காஸி, மா தே ஸீதங் ச²விங் ஹனே’’.

    Tameva brahme mā kāsi, mā te sītaṃ chaviṃ hane’’.

    245.

    245.

    ‘‘கும்மக்³க³படிபன்னங் மங், அரியமக்³க³ங் ஸமானயி;

    ‘‘Kummaggapaṭipannaṃ maṃ, ariyamaggaṃ samānayi;

    த³காபி⁴ஸேசனா போ⁴தி, இமங் ஸாடங் த³தா³மி தே’’.

    Dakābhisecanā bhoti, imaṃ sāṭaṃ dadāmi te’’.

    246.

    246.

    ‘‘துய்ஹேவ ஸாடகோ ஹோது, நாஹமிச்சா²மி ஸாடகங்;

    ‘‘Tuyheva sāṭako hotu, nāhamicchāmi sāṭakaṃ;

    ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    247.

    247.

    ‘‘மாகாஸி பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ;

    ‘‘Mākāsi pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho;

    ஸசே ச பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸஸி கரோஸி வா.

    Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissasi karosi vā.

    248.

    248.

    ‘‘ந தே து³க்கா² பமுத்யத்தி², உபேச்சாபி 7 பலாயதோ;

    ‘‘Na te dukkhā pamutyatthi, upeccāpi 8 palāyato;

    ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    249.

    249.

    ‘‘உபேஹி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாஹி ஸீலானி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி’’.

    Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti’’.

    250.

    250.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாமி ஸீலானி, தங் மே அத்தா²ய ஹேஹிதி.

    Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.

    251.

    251.

    ‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ புரே ஆஸிங், அஜ்ஜம்ஹி ஸச்சப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, ajjamhi saccabrāhmaṇo;

    தேவிஜ்ஜோ வேத³ஸம்பன்னோ, ஸொத்தியோ சம்ஹி ந்ஹாதகோ’’தி.

    Tevijjo vedasampanno, sottiyo camhi nhātako’’ti.

    … புண்ணா தே²ரீ….

    … Puṇṇā therī….

    ஸோளஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Soḷasanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. உத³கமாஹரிங் ஸீதே (ஸீ॰)
    2. udakamāhariṃ sīte (sī.)
    3. ஜானந்தீ ச துவங் (க॰)
    4. jānantī ca tuvaṃ (ka.)
    5. நக்கா (ஸீ॰)
    6. nakkā (sī.)
    7. உப்பச்சாபி (அட்ட²॰ பாட²ந்தரங்)
    8. uppaccāpi (aṭṭha. pāṭhantaraṃ)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. புண்ணாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact