Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
12. ஸோளஸனிபாதோ
12. Soḷasanipāto
1. புண்ணாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
1. Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā
ஸோளஸனிபாதே உத³ஹாரீ அஹங் ஸீதேதிஆதி³கா புண்ணாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஹேதுஸம்பன்னதாய ஸஞ்ஜாதஸங்வேகா³ பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா லத்³த⁴ப்பஸாதா³ பப்³ப³ஜித்வா பரிஸுத்³த⁴ஸீலா தீணி பிடகானி உக்³க³ஹெத்வா ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா த⁴ம்மகதி²கா ச அஹோஸி. யதா² ச விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே, ஏவங் ஸிகி²ஸ்ஸ வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ கோணாக³மனஸ்ஸ கஸ்ஸபஸ்ஸ ச ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஸீலஸம்பன்னா ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா த⁴ம்மகதி²கா ச அஹோஸி. மானதா⁴துகத்தா பன கிலேஸே ஸமுச்சி²ந்தி³துங் நாஸக்கி². மானோபனிஸ்ஸயவஸேன கம்மஸ்ஸ கதத்தா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ க⁴ரதா³ஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, புண்ணாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா ஸீஹனாத³ஸுத்தந்ததே³ஸனாய (ம॰ நி॰ 1.146 ஆத³யோ) ஸோதாபன்னா ஹுத்வா பச்சா² உத³கஸுத்³தி⁴கங் ப்³ராஹ்மணங் த³மெத்வா ஸெட்டி²னா ஸம்பா⁴விதா ஹுத்வா தேன பு⁴ஜிஸ்ஸபா⁴வங் பாபிதா தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தீ ந சிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.4.184-203) –
Soḷasanipāte udahārī ahaṃ sītetiādikā puṇṇāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patvā hetusampannatāya sañjātasaṃvegā bhikkhunīnaṃ santikaṃ gantvā dhammaṃ sutvā laddhappasādā pabbajitvā parisuddhasīlā tīṇi piṭakāni uggahetvā bahussutā dhammadharā dhammakathikā ca ahosi. Yathā ca vipassissa bhagavato sāsane, evaṃ sikhissa vessabhussa kakusandhassa koṇāgamanassa kassapassa ca bhagavato sāsane pabbajitvā sīlasampannā bahussutā dhammadharā dhammakathikā ca ahosi. Mānadhātukattā pana kilese samucchindituṃ nāsakkhi. Mānopanissayavasena kammassa katattā imasmiṃ buddhuppāde anāthapiṇḍikassa seṭṭhino gharadāsiyā kucchimhi nibbatti, puṇṇātissā nāmaṃ ahosi. Sā sīhanādasuttantadesanāya (ma. ni. 1.146 ādayo) sotāpannā hutvā pacchā udakasuddhikaṃ brāhmaṇaṃ dametvā seṭṭhinā sambhāvitā hutvā tena bhujissabhāvaṃ pāpitā taṃ pabbajjaṃ anujānāpetvā pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.4.184-203) –
‘‘விபஸ்ஸினோ ப⁴க³வதோ, ஸிகி²னோ வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ச;
‘‘Vipassino bhagavato, sikhino vessabhussa ca;
ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ முனினோ, கோணாக³மனதாதி³னோ.
Kakusandhassa munino, koṇāgamanatādino.
‘‘கஸ்ஸபஸ்ஸ ச பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜித்வான ஸாஸனே;
‘‘Kassapassa ca buddhassa, pabbajitvāna sāsane;
பி⁴க்கு²னீ ஸீலஸம்பன்னா, நிபகா ஸங்வுதிந்த்³ரியா.
Bhikkhunī sīlasampannā, nipakā saṃvutindriyā.
‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, த⁴ம்மத்த²படிபுச்சி²கா;
‘‘Bahussutā dhammadharā, dhammatthapaṭipucchikā;
உக்³க³ஹேதா ச த⁴ம்மானங், ஸோதா பயிருபாஸிதா.
Uggahetā ca dhammānaṃ, sotā payirupāsitā.
‘‘தே³ஸெந்தீ ஜனமஜ்ஜே²ஹங், அஹோஸிங் ஜினஸாஸனே;
‘‘Desentī janamajjhehaṃ, ahosiṃ jinasāsane;
பா³ஹுஸச்சேன தேனாஹங், பேஸலா அபி⁴மஞ்ஞிஸங்.
Bāhusaccena tenāhaṃ, pesalā abhimaññisaṃ.
‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஸாவத்தி²யங் புருத்தமே;
‘‘Pacchime ca bhave dāni, sāvatthiyaṃ puruttame;
அனாத²பிண்டி³னோ கே³ஹே, ஜாதாஹங் கும்ப⁴தா³ஸியா.
Anāthapiṇḍino gehe, jātāhaṃ kumbhadāsiyā.
‘‘க³தா உத³கஹாரியங், ஸொத்தி²யங் தி³ஜமத்³த³ஸங்;
‘‘Gatā udakahāriyaṃ, sotthiyaṃ dijamaddasaṃ;
ஸீதட்டங் தோயமஜ்ஜ²ம்ஹி, தங் தி³ஸ்வா இத³மப்³ரவிங்.
Sītaṭṭaṃ toyamajjhamhi, taṃ disvā idamabraviṃ.
‘‘உத³ஹாரீ அஹங் ஸீதே, ஸதா³ உத³கமோதரிங்;
‘‘Udahārī ahaṃ sīte, sadā udakamotariṃ;
அய்யானங் த³ண்ட³ப⁴யபீ⁴தா, வாசாதோ³ஸப⁴யட்டிதா.
Ayyānaṃ daṇḍabhayabhītā, vācādosabhayaṭṭitā.
‘‘கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண த்வங் பீ⁴தோ, ஸதா³ உத³கமோதரி;
‘‘Kassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;
வேத⁴மானேஹி க³த்தேஹி, ஸீதங் வேத³யஸே பு⁴ஸங்.
Vedhamānehi gattehi, sītaṃ vedayase bhusaṃ.
‘‘ஜானந்தீ வத மங் போ⁴தி, புண்ணிகே பரிபுச்ச²ஸி;
‘‘Jānantī vata maṃ bhoti, puṇṇike paripucchasi;
கரொந்தங் குஸலங் கம்மங், ருந்த⁴ந்தங் கதபாபகங்.
Karontaṃ kusalaṃ kammaṃ, rundhantaṃ katapāpakaṃ.
‘‘யோ ச வுட்³டோ⁴ த³ஹரோ வா, பாபகம்மங் பகுப்³ப³தி;
‘‘Yo ca vuḍḍho daharo vā, pāpakammaṃ pakubbati;
த³காபி⁴ஸேசனா ஸோபி, பாபகம்மா பமுச்சதி.
Dakābhisecanā sopi, pāpakammā pamuccati.
‘‘உத்தரந்தஸ்ஸ அக்கா²ஸிங், த⁴ம்மத்த²ஸங்ஹிதங் பத³ங்;
‘‘Uttarantassa akkhāsiṃ, dhammatthasaṃhitaṃ padaṃ;
தஞ்ச ஸுத்வா ஸ ஸங்விக்³கோ³, பப்³ப³ஜித்வாரஹா அஹு.
Tañca sutvā sa saṃviggo, pabbajitvārahā ahu.
‘‘பூரெந்தீ ஊனகஸதங், ஜாதா தா³ஸிகுலே யதோ;
‘‘Pūrentī ūnakasataṃ, jātā dāsikule yato;
ததோ புண்ணாதி நாமங் மே, பு⁴ஜிஸ்ஸங் மங் அகங்ஸு தே.
Tato puṇṇāti nāmaṃ me, bhujissaṃ maṃ akaṃsu te.
‘‘ஸெட்டி²ங் ததோனுஜானெத்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;
‘‘Seṭṭhiṃ tatonujānetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ;
ந சிரேனேவ காலேன, அரஹத்தமபாபுணிங்.
Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.
‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;
‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;
சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.
Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.
‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;
ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;
‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;
ஞாணங் மே விமலங் ஸுத்³த⁴ங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ வாஹஸா.
Ñāṇaṃ me vimalaṃ suddhaṃ, buddhaseṭṭhassa vāhasā.
‘‘பா⁴வனாய மஹாபஞ்ஞா, ஸுதேனேவ ஸுதாவினீ;
‘‘Bhāvanāya mahāpaññā, suteneva sutāvinī;
மானேன நீசகுலஜா, ந ஹி கம்மங் வினஸ்ஸதி.
Mānena nīcakulajā, na hi kammaṃ vinassati.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
236.
236.
‘‘உத³ஹாரீ அஹங் ஸீதே, ஸதா³ உத³கமோதரிங்;
‘‘Udahārī ahaṃ sīte, sadā udakamotariṃ;
அய்யானங் த³ண்ட³ப⁴யபீ⁴தா, வாசாதோ³ஸப⁴யட்டிதா.
Ayyānaṃ daṇḍabhayabhītā, vācādosabhayaṭṭitā.
237.
237.
‘‘கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண த்வங் பீ⁴தோ, ஸதா³ உத³கமோதரி;
‘‘Kassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;
வேத⁴மானேஹி க³த்தேஹி, ஸீதங் வேத³யஸே பு⁴ஸங்.
Vedhamānehi gattehi, sītaṃ vedayase bhusaṃ.
238.
238.
‘‘ஜானந்தீ வத மங் போ⁴தி, புண்ணிகே பரிபுச்ச²ஸி;
‘‘Jānantī vata maṃ bhoti, puṇṇike paripucchasi;
கரொந்தங் குஸலங் கம்மங், ருந்த⁴ந்தங் கதபாபகங்.
Karontaṃ kusalaṃ kammaṃ, rundhantaṃ katapāpakaṃ.
239.
239.
‘‘யோ ச வுட்³டோ⁴ த³ஹரோ வா, பாபகம்மங் பகுப்³ப³தி;
‘‘Yo ca vuḍḍho daharo vā, pāpakammaṃ pakubbati;
த³காபி⁴ஸேசனா ஸோபி, பாபகம்மா பமுச்சதி.
Dakābhisecanā sopi, pāpakammā pamuccati.
240.
240.
‘‘கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, அஜானந்தஸ்ஸ அஜானகோ;
‘‘Ko nu te idamakkhāsi, ajānantassa ajānako;
‘த³காபி⁴ஸேசனா நாம, பாபகம்மா பமுச்சதி’.
‘Dakābhisecanā nāma, pāpakammā pamuccati’.
241.
241.
‘‘ஸக்³க³ங் நூன க³மிஸ்ஸந்தி, ஸப்³பே³ மண்டூ³ககச்ச²பா;
‘‘Saggaṃ nūna gamissanti, sabbe maṇḍūkakacchapā;
நாகா³ ச ஸுஸுமாரா ச, யே சஞ்ஞே உத³கே சரா.
Nāgā ca susumārā ca, ye caññe udake carā.
242.
242.
‘‘ஓரப்³பி⁴கா ஸூகரிகா, மச்சி²கா மிக³ப³ந்த⁴கா;
‘‘Orabbhikā sūkarikā, macchikā migabandhakā;
சோரா ச வஜ்ஜ²கா⁴தா ச, யே சஞ்ஞே பாபகம்மினோ;
Corā ca vajjhaghātā ca, ye caññe pāpakammino;
த³காபி⁴ஸேசனா தேபி, பாபகம்மா பமுச்சரே.
Dakābhisecanā tepi, pāpakammā pamuccare.
243.
243.
‘‘ஸசே இமா நதி³யோ தே, பாபங் புப்³பே³ கதங் வஹுங்;
‘‘Sace imā nadiyo te, pāpaṃ pubbe kataṃ vahuṃ;
புஞ்ஞம்பி மா வஹெய்யுங் தே, தேன த்வங் பரிபா³ஹிரோ.
Puññampi mā vaheyyuṃ te, tena tvaṃ paribāhiro.
244.
244.
‘‘யஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண த்வங் பீ⁴தோ, ஸதா³ உத³கமோதரி;
‘‘Yassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;
தமேவ ப்³ரஹ்மே மாகாஸி, மா தே ஸீதங் ச²விங் ஹனே.
Tameva brahme mākāsi, mā te sītaṃ chaviṃ hane.
245.
245.
‘‘கும்மக்³க³படிபன்னங் மங், அரியமக்³க³ங் ஸமானயி;
‘‘Kummaggapaṭipannaṃ maṃ, ariyamaggaṃ samānayi;
த³காபி⁴ஸேசனா போ⁴தி, இமங் ஸாடங் த³தா³மி தே.
Dakābhisecanā bhoti, imaṃ sāṭaṃ dadāmi te.
246.
246.
‘‘துய்ஹேவ ஸாடகோ ஹோது, நாஹமிச்சா²மி ஸாடகங்;
‘‘Tuyheva sāṭako hotu, nāhamicchāmi sāṭakaṃ;
ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.
Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.
247.
247.
‘‘மாகாஸி பாபகங் கம்மங், ஆவி வா யதி³ வா ரஹோ;
‘‘Mākāsi pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho;
ஸசே ச பாபகங் கம்மங், கரிஸ்ஸஸி கரோஸி வா.
Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissasi karosi vā.
248.
248.
‘‘ந தே து³க்கா² பமுத்யத்தி², உபேச்சாபி பலாயதோ;
‘‘Na te dukkhā pamutyatthi, upeccāpi palāyato;
ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.
Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.
249.
249.
‘‘உபேஹி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;
‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;
ஸமாதி³யாஹி ஸீலானி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி.
Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti.
250.
250.
‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;
‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;
ஸமாதி³யாமி ஸீலானி, தங் மே அத்தா²ய ஹேஹிதி.
Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.
251.
251.
‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ புரே ஆஸிங், அஜ்ஜம்ஹி ஸச்சப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, ajjamhi saccabrāhmaṇo;
தேவிஜ்ஜோ வேத³ஸம்பன்னோ, ஸொத்தியோ சம்ஹி ந்ஹாதகோ’’தி. –
Tevijjo vedasampanno, sottiyo camhi nhātako’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² உத³ஹாரீதி க⁴டேன உத³கங் வாஹிகா. ஸீதே ததா³ உத³கமோதரிந்தி ஸீதகாலேபி ஸப்³ப³தா³ ரத்திந்தி³வங் உத³கங் ஓதரிங். யதா³ யதா³ அய்யகானங் உத³கேன அத்தோ², ததா³ ததா³ உத³கங் பாவிஸிங், உத³கமோதரித்வா உத³கங் உபனேஸிந்தி அதி⁴ப்பாயோ. அய்யானங் த³ண்ட³ப⁴யபீ⁴தாதி அய்யகானங் த³ண்ட³ப⁴யேன பீ⁴தா. வாசாதோ³ஸப⁴யட்டிதாதி வசீத³ண்ட³ப⁴யேன சேவ தோ³ஸப⁴யேன ச அட்டிதா பீளிதா, ஸீதேபி உத³கமோதரிந்தி யோஜனா.
Tattha udahārīti ghaṭena udakaṃ vāhikā. Sīte tadā udakamotarinti sītakālepi sabbadā rattindivaṃ udakaṃ otariṃ. Yadā yadā ayyakānaṃ udakena attho, tadā tadā udakaṃ pāvisiṃ, udakamotaritvā udakaṃ upanesinti adhippāyo. Ayyānaṃ daṇḍabhayabhītāti ayyakānaṃ daṇḍabhayena bhītā. Vācādosabhayaṭṭitāti vacīdaṇḍabhayena ceva dosabhayena ca aṭṭitā pīḷitā, sītepi udakamotarinti yojanā.
அதே²கதி³வஸங் புண்ணா தா³ஸீ க⁴டேன உத³கங் ஆனேதுங் உத³கதித்த²ங் க³தா. தத்த² அத்³த³ஸ அஞ்ஞதரங் ப்³ராஹ்மணங் உத³கஸுத்³தி⁴கங் ஹிமபாதஸமயே மஹதி ஸீதே வத்தமானே பாதோவ உத³கங் ஓதரித்வா ஸஸீஸங் நிமுஜ்ஜித்வா மந்தே ஜப்பித்வா உத³கதோ உட்ட²ஹித்வா அல்லவத்த²ங் அல்லகேஸங் பவேத⁴ந்தங் த³ந்தவீணங் வாத³யமானங். தங் தி³ஸ்வா கருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸா ததோ நங் தி³ட்டி²க³தா விவேசேதுகாமா ‘‘கஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, த்வங் பீ⁴தோ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² கஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, த்வங் குதோ ச நாம ப⁴யஹேதுதோ பீ⁴தோ ஹுத்வா ஸதா³ உத³கமோதரி ஸப்³ப³காலங் ஸாயங் பாதங் உத³கங் ஓதரி. ஓதரித்வா ச வேத⁴மானேஹி கம்பமானேஹி க³த்தேஹி ஸரீராவயவேஹி ஸீதங் வேத³யஸே பு⁴ஸங் ஸீதது³க்க²ங் அதிவிய து³ஸ்ஸஹங் படிஸங்வேத³யஸி பச்சனுப⁴வஸி.
Athekadivasaṃ puṇṇā dāsī ghaṭena udakaṃ ānetuṃ udakatitthaṃ gatā. Tattha addasa aññataraṃ brāhmaṇaṃ udakasuddhikaṃ himapātasamaye mahati sīte vattamāne pātova udakaṃ otaritvā sasīsaṃ nimujjitvā mante jappitvā udakato uṭṭhahitvā allavatthaṃ allakesaṃ pavedhantaṃ dantavīṇaṃ vādayamānaṃ. Taṃ disvā karuṇāya sañcoditamānasā tato naṃ diṭṭhigatā vivecetukāmā ‘‘kassa, brāhmaṇa, tvaṃ bhīto’’ti gāthamāha. Tattha kassa, brāhmaṇa, tvaṃ kuto ca nāma bhayahetuto bhīto hutvā sadāudakamotari sabbakālaṃ sāyaṃ pātaṃ udakaṃ otari. Otaritvā ca vedhamānehi kampamānehi gattehi sarīrāvayavehi sītaṃ vedayase bhusaṃ sītadukkhaṃ ativiya dussahaṃ paṭisaṃvedayasi paccanubhavasi.
ஜானந்தீ வத மங் போ⁴தீதி, போ⁴தி புண்ணிகே, த்வங் தங் உபசிதங் பாபகம்மங் ருந்த⁴ந்தங் நிவாரணஸமத்த²ங் குஸலங் கம்மங் இமினா உத³கோரோஹனேன கரொந்தங் மங் ஜானந்தீ வத பரிபுச்ச²ஸி.
Jānantī vata maṃ bhotīti, bhoti puṇṇike, tvaṃ taṃ upacitaṃ pāpakammaṃ rundhantaṃ nivāraṇasamatthaṃ kusalaṃ kammaṃ iminā udakorohanena karontaṃ maṃ jānantī vata paripucchasi.
நனு அயமத்தோ² லோகே பாகடோ ஏவ. கதா²பி மயங் துய்ஹங் வதா³மாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யோ ச வுட்³டோ⁴’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – வுட்³டோ⁴ வா த³ஹரோ வா மஜ்ஜி²மோ வா யோ கோசி ஹிங்ஸாதி³பே⁴த³ங் பாபகம்மங் பகுப்³ப³தி அதிவிய கரோதி, ஸோபி பு⁴ஸங் பாபகம்மனிரதோ த³காபி⁴ஸேசனா ஸினானேன ததோ பாபகம்மா பமுச்சதி அச்சந்தமேவ விமுச்சதீதி.
Nanu ayamattho loke pākaṭo eva. Kathāpi mayaṃ tuyhaṃ vadāmāti dassento ‘‘yo ca vuḍḍho’’ti gāthamāha. Tassattho – vuḍḍho vā daharo vā majjhimo vā yo koci hiṃsādibhedaṃ pāpakammaṃpakubbati ativiya karoti, sopi bhusaṃ pāpakammanirato dakābhisecanā sinānena tato pāpakammā pamuccati accantameva vimuccatīti.
தங் ஸுத்வா புண்ணிகா தஸ்ஸ படிவசனங் தெ³ந்தீ ‘‘கோ நு தே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, அஜானந்தஸ்ஸ அஜானகோதி கம்மவிபாகங் அஜானந்தஸ்ஸ தே ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் கம்மவிபாகங் அஜானதோ அஜானகோ அவித்³த³ஸு பா³லோ உத³காபி⁴ஸேசனஹேது பாபகம்மதோ பமுச்சதீதி, இத³ங் அத்த²ஜாதங் கோ நு நாம அக்கா²ஸி, ந ஸோ ஸத்³தெ⁴ய்யவசனோ, நாபி சேதங் யுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
Taṃ sutvā puṇṇikā tassa paṭivacanaṃ dentī ‘‘ko nu te’’tiādimāha. Tattha ko nu te idamakkhāsi, ajānantassaajānakoti kammavipākaṃ ajānantassa te sabbena sabbaṃ kammavipākaṃ ajānato ajānako aviddasu bālo udakābhisecanahetu pāpakammato pamuccatīti, idaṃ atthajātaṃ ko nu nāma akkhāsi, na so saddheyyavacano, nāpi cetaṃ yuttanti adhippāyo.
இதா³னிஸ்ஸ தமேவ யுத்திஅபா⁴வங் விபா⁴வெந்தீ ‘‘ஸக்³க³ங் நூன க³மிஸ்ஸந்தீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² நாகா³தி விஜ்ஜ²ஸா. ஸுஸுமாராதி கும்பீ⁴லா. யே சஞ்ஞே உத³கே சராதி யே சஞ்ஞேபி வாரிகோ³சரா மச்ச²மகரனந்தி³யாவத்தாத³யோ ச, தேபி ஸக்³க³ங் நூன க³மிஸ்ஸந்தி தே³வலோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸந்தி மஞ்ஞே, உத³காபி⁴ஸேசனா பாபகம்மதோ முத்தி ஹோதி சேதி அத்தோ².
Idānissa tameva yuttiabhāvaṃ vibhāventī ‘‘saggaṃ nūna gamissantī’’tiādimāha. Tattha nāgāti vijjhasā. Susumārāti kumbhīlā. Ye caññe udake carāti ye caññepi vārigocarā macchamakaranandiyāvattādayo ca, tepi saggaṃ nūna gamissanti devalokaṃ upapajjissanti maññe, udakābhisecanā pāpakammato mutti hoti ceti attho.
ஓரப்³பி⁴காதி உரப்³ப⁴கா⁴தகா. ஸூகரிகாதி ஸூகரகா⁴தகா. மச்சி²காதி கேவட்டா. மிக³ப³ந்த⁴காதி மாக³விகா. வஜ்ஜ²கா⁴தாதி வஜ்ஜ²கா⁴தகம்மே நியுத்தா.
Orabbhikāti urabbhaghātakā. Sūkarikāti sūkaraghātakā. Macchikāti kevaṭṭā. Migabandhakāti māgavikā. Vajjhaghātāti vajjhaghātakamme niyuttā.
புஞ்ஞம்பி மா வஹெய்யுந்தி இமா அசிரவதிஆத³யோ நதி³யோ யதா² தயா புப்³பே³ கதங் பாபங் தத்த² உத³காபி⁴ஸேசனேன ஸசே வஹுங் நீஹரெய்யுங், ததா² தயா கதங் புஞ்ஞம்பி இமா நதி³யோ வஹெய்யுங் பவாஹெய்யுங். தேன த்வங் பரிபா³ஹிரோ அஸ்ஸ ததா² ஸதி தேன புஞ்ஞகம்மேன த்வங் பரிபா³ஹிரோ விரஹிதோவ ப⁴வெய்யாதி ந சேதங் யுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. யதா² வா உத³கேன உத³கோரோஹகஸ்ஸ புஞ்ஞபவாஹனங் ந ஹோதி, ஏவங் பாபபவாஹனம்பி ந ஹோதி ஏவ. கஸ்மா? ந்ஹானஸ்ஸ பாபஹேதூனங் அப்படிபக்க²பா⁴வதோ. யோ யங் வினாஸேதி, ஸோ தஸ்ஸ படிபக்கோ². யதா² ஆலோகோ அந்த⁴காரஸ்ஸ, விஜ்ஜா ச அவிஜ்ஜாய, ந ஏவங் ந்ஹானங் பாபஸ்ஸ. தஸ்மா நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங் ‘‘ந உத³காபி⁴ஸேசனா பாபதோ பரிமுத்தீ’’தி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Puññampi mā vaheyyunti imā aciravatiādayo nadiyo yathā tayā pubbe kataṃ pāpaṃ tattha udakābhisecanena sace vahuṃ nīhareyyuṃ, tathā tayā kataṃ puññampi imā nadiyo vaheyyuṃ pavāheyyuṃ. Tena tvaṃparibāhiroassa tathā sati tena puññakammena tvaṃ paribāhiro virahitova bhaveyyāti na cetaṃ yuttanti adhippāyo. Yathā vā udakena udakorohakassa puññapavāhanaṃ na hoti, evaṃ pāpapavāhanampi na hoti eva. Kasmā? Nhānassa pāpahetūnaṃ appaṭipakkhabhāvato. Yo yaṃ vināseti, so tassa paṭipakkho. Yathā āloko andhakārassa, vijjā ca avijjāya, na evaṃ nhānaṃ pāpassa. Tasmā niṭṭhamettha gantabbaṃ ‘‘na udakābhisecanā pāpato parimuttī’’ti. Tenāha bhagavā –
‘‘ந உத³கேன ஸுசீ ஹோதி, ப³ஹ்வெத்த² ந்ஹாயதீ ஜனோ;
‘‘Na udakena sucī hoti, bahvettha nhāyatī jano;
யம்ஹி ஸச்சஞ்ச த⁴ம்மோ ச, ஸோ ஸுசீ ஸோ ச ப்³ராஹ்மணோ’’தி. (உதா³॰ 9; நெத்தி॰ 104);
Yamhi saccañca dhammo ca, so sucī so ca brāhmaṇo’’ti. (udā. 9; netti. 104);
இதா³னி யதி³ பாபங் பவாஹேதுகாமோஸி, ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் பாபங் மா கரோஹீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மணா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² தமேவ ப்³ரஹ்மே மாகாஸீதி யதோ பாபதோ த்வங் பீ⁴தோ, தமேவ பாபங் ப்³ரஹ்மே, ப்³ராஹ்மண, த்வங் மா அகாஸி. உத³கோரோஹனங் பன ஈதி³ஸே ஸீதகாலே கேவலங் ஸரீரமேவ பா³த⁴தி . தேனாஹ – ‘‘மா தே ஸீதங் ச²விங் ஹனே’’தி, ஈதி³ஸே ஸீதகாலே உத³காபி⁴ஸேசனேன ஜாதஸீதங் தவ ஸரீரச்ச²விங் மா ஹனெய்ய மா பா³தே⁴ஸீதி அத்தோ².
Idāni yadi pāpaṃ pavāhetukāmosi, sabbena sabbaṃ pāpaṃ mā karohīti dassetuṃ ‘‘yassa, brāhmaṇā’’ti gāthamāha. Tattha tameva brahme mākāsīti yato pāpato tvaṃ bhīto, tameva pāpaṃ brahme, brāhmaṇa, tvaṃ mā akāsi. Udakorohanaṃ pana īdise sītakāle kevalaṃ sarīrameva bādhati . Tenāha – ‘‘mā te sītaṃ chaviṃ hane’’ti, īdise sītakāle udakābhisecanena jātasītaṃ tava sarīracchaviṃ mā haneyya mā bādhesīti attho.
கும்மக்³க³படிபன்னங் மந்தி ‘‘உத³காபி⁴ஸேசனேன ஸுத்³தி⁴ ஹோதீ’’தி இமங் கும்மக்³க³ங் மிச்சா²கா³ஹங் படிபன்னங் பக்³க³ய்ஹ டி²தங் மங். அரியமக்³க³ங் ஸமானயீதி ‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங், குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183; நெத்தி॰ 30, 116, 124; பேடகோ॰ 29) இமங் பு³த்³தா⁴தீ³ஹி அரியேஹி க³தமக்³க³ங் ஸமானயி, ஸம்மதே³வ உபனேஸி, தஸ்மா போ⁴தி இமங் ஸாடகங் துட்டி²தா³னங் ஆசரியபா⁴க³ங் துய்ஹங் த³தா³மி, தங் படிக்³க³ண்ஹாதி அத்தோ².
Kummaggapaṭipannaṃ manti ‘‘udakābhisecanena suddhi hotī’’ti imaṃ kummaggaṃ micchāgāhaṃ paṭipannaṃ paggayha ṭhitaṃ maṃ. Ariyamaggaṃ samānayīti ‘‘sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā’’ti (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183; netti. 30, 116, 124; peṭako. 29) imaṃ buddhādīhi ariyehi gatamaggaṃ samānayi, sammadeva upanesi, tasmā bhoti imaṃ sāṭakaṃ tuṭṭhidānaṃ ācariyabhāgaṃ tuyhaṃ dadāmi, taṃ paṭiggaṇhāti attho.
ஸா தங் படிக்கி²பித்வா த⁴ம்மங் கதெ²த்வா ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பேதுங் ‘‘துய்ஹேவ ஸாடகோ ஹோது, நாஹமிச்சா²மி ஸாடக’’ந்தி வத்வா ‘‘ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யதி³ துவங் ஸகலாபாயிகே ஸுக³தியஞ்ச அபா²ஸுகதாதோ³ப⁴க்³க³தாதி³பே⁴தா³ து³க்கா² பா⁴யஸி. யதி³ தே தங் அப்பியங் ந இட்ட²ங். ஆவி வா பரேஸங் பாகடபா⁴வேன அப்படிச்ச²ன்னங் கத்வா காயேன வாசாய பாணாதிபாதாதி³வஸேன வா யதி³ வா ரஹோ அபாகடபா⁴வேன படிச்ச²ன்னங் கத்வா மனொத்³வாரேயேவ அபி⁴ஜ்ஜா²தி³வஸேன வா அணுமத்தம்பி பாபகங் லாமகங் கம்மங் மாகாஸி மா கரி. அத² பன தங் பாபகம்மங் ஆயதிங் கரிஸ்ஸஸி, ஏதரஹி கரோஸி வா, ‘‘நிரயாதீ³ஸு சதூஸு அபாயேஸு மனுஸ்ஸேஸு ச தஸ்ஸ ப²லபூ⁴தங் து³க்க²ங் இதோ எத்தோ வா பலாயந்தே மயி நானுப³ந்தி⁴ஸ்ஸதீ’’தி அதி⁴ப்பாயேன உபேச்ச ஸஞ்சிச்ச பலாயதோபி தே ததோ பாபதோ முத்தி மொக்கா² நத்தி², க³திகாலாதி³பச்சயந்தரஸமவாயே ஸதி விபச்சதே ஏவாதி அத்தோ². ‘‘உப்பச்சா’’தி வா பாடோ², உப்பதித்வாதி அத்தோ². ஏவங் பாபஸ்ஸ அகரணேன து³க்கா²பா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி புஞ்ஞஸ்ஸ கரணேனபி தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே பா⁴யஸீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தாதி³னந்தி தி³ட்டா²தீ³ஸு தாதி³பா⁴வப்பத்தங். யதா² வா புரிமகா ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ பஸ்ஸிதப்³பா³, ததா² பஸ்ஸிதப்³ப³தோ தாதி³, தங் பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் உபேஹீதி யோஜனா. த⁴ம்மஸங்கே⁴ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தாதீ³னங் வரபு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மங், அட்ட²ன்னங் அரியபுக்³க³லானங் ஸங்க⁴ங் ஸமூஹந்தி யோஜனா. தந்தி ஸரணக³மனங் ஸீலானங் ஸமாதா³னஞ்ச. ஹேஹிதீதி ப⁴விஸ்ஸதி.
Sā taṃ paṭikkhipitvā dhammaṃ kathetvā saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhāpetuṃ ‘‘tuyheva sāṭako hotu, nāhamicchāmi sāṭaka’’nti vatvā ‘‘sace bhāyasi dukkhassā’’tiādimāha. Tassattho – yadi tuvaṃ sakalāpāyike sugatiyañca aphāsukatādobhaggatādibhedā dukkhā bhāyasi. Yadi te taṃ appiyaṃ na iṭṭhaṃ. Āvi vā paresaṃ pākaṭabhāvena appaṭicchannaṃ katvā kāyena vācāya pāṇātipātādivasena vā yadi vā raho apākaṭabhāvena paṭicchannaṃ katvā manodvāreyeva abhijjhādivasena vā aṇumattampi pāpakaṃ lāmakaṃ kammaṃ mākāsi mā kari. Atha pana taṃ pāpakammaṃ āyatiṃ karissasi, etarahi karosi vā, ‘‘nirayādīsu catūsu apāyesu manussesu ca tassa phalabhūtaṃ dukkhaṃ ito etto vā palāyante mayi nānubandhissatī’’ti adhippāyena upecca sañcicca palāyatopi te tato pāpato mutti mokkhā natthi, gatikālādipaccayantarasamavāye sati vipaccate evāti attho. ‘‘Uppaccā’’ti vā pāṭho, uppatitvāti attho. Evaṃ pāpassa akaraṇena dukkhābhāvaṃ dassetvā idāni puññassa karaṇenapi taṃ dassetuṃ ‘‘sace bhāyasī’’tiādi vuttaṃ. Tattha tādinanti diṭṭhādīsu tādibhāvappattaṃ. Yathā vā purimakā sammāsambuddhā passitabbā, tathā passitabbato tādi, taṃ buddhaṃ saraṇaṃ upehīti yojanā. Dhammasaṅghesupi eseva nayo. Tādīnaṃ varabuddhānaṃ dhammaṃ, aṭṭhannaṃ ariyapuggalānaṃ saṅghaṃ samūhanti yojanā. Tanti saraṇagamanaṃ sīlānaṃ samādānañca. Hehitīti bhavissati.
ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டா²ய அபரபா⁴கே³ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா க⁴டெந்தோ வாயமந்தோ ந சிரஸ்ஸேவ தேவிஜ்ஜோ ஹுத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னெந்தோ ‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்தூ⁴’’தி கா³த²மாஹ.
So brāhmaṇo saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhāya aparabhāge satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā ghaṭento vāyamanto na cirasseva tevijjo hutvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānento ‘‘brahmabandhū’’ti gāthamāha.
தஸ்ஸத்தோ² – அஹங் புப்³பே³ ப்³ராஹ்மணகுலே உப்பத்திமத்தேன ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ நாமாஸிங். ததா² இருப்³பே³தா³தீ³னங் அஜ்ஜே²னாதி³மத்தேன தேவிஜ்ஜோ வேத³ஸம்பன்னோ ஸொத்தியோ ந்ஹாதகோ ச நாமாஸிங். இதா³னி ஸப்³ப³ஸோ பா³ஹிதபாபதாய ஸச்சப்³ராஹ்மணோ பரமத்த²ப்³ராஹ்மணோ, விஜ்ஜத்தயாதி⁴க³மேன தேவிஜ்ஜோ, மக்³க³ஞாணஸங்கா²தேன வேதே³ன ஸமன்னாக³தத்தா வேத³ஸம்பன்னோ, நித்த²ரஸப்³ப³பாபதாய ந்ஹாதகோ ச அம்ஹீதி. எத்த² ச ப்³ராஹ்மணேன வுத்தகா³தா²பி அத்தனா வுத்தகா³தா²பி பச்சா² தே²ரியா பச்சேகங் பா⁴ஸிதாதி ஸப்³பா³ தே²ரியா கா³தா² ஏவ ஜாதாதி.
Tassattho – ahaṃ pubbe brāhmaṇakule uppattimattena brahmabandhu nāmāsiṃ. Tathā irubbedādīnaṃ ajjhenādimattena tevijjo vedasampanno sottiyo nhātako ca nāmāsiṃ. Idāni sabbaso bāhitapāpatāya saccabrāhmaṇo paramatthabrāhmaṇo, vijjattayādhigamena tevijjo, maggañāṇasaṅkhātena vedena samannāgatattā vedasampanno, nittharasabbapāpatāya nhātako ca amhīti. Ettha ca brāhmaṇena vuttagāthāpi attanā vuttagāthāpi pacchā theriyā paccekaṃ bhāsitāti sabbā theriyā gāthā eva jātāti.
புண்ணாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸோளஸனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Soḷasanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. புண்ணாதே²ரீகா³தா² • 1. Puṇṇātherīgāthā