Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
10. புண்ணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
10. Puṇṇattheragāthāvaṇṇanā
ஸீலமேவாதி ஆயஸ்மதோ புண்ணத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ப்³ராஹ்மணஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் க³ந்த்வா காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா க⁴ராவாஸங் பஹாய தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஹிமவந்தப்பதே³ஸே பண்ணகுடிங் கத்வா வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்ஸ வஸனட்டா²னஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் பப்³பா⁴ரே பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஆபா³தி⁴கோ ஹுத்வா பரினிப்³பா³யி, தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னஸமயே மஹா ஆலோகோ அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸோ, ‘‘கத²ங் நு கோ² அயங் ஆலோகோ உப்பன்னோ’’தி வீமங்ஸனவஸேன இதோ சிதோ ச ஆஹிண்ட³ந்தோ பப்³பா⁴ரே பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங் பரினிப்³பு³தங் தி³ஸ்வா க³ந்த⁴தா³ரூனி ஸங்கட்³டி⁴த்வா ஸரீரங் ஜா²பெத்வா க³ந்தோ⁴த³கேன உபஸிஞ்சி. தத்தே²கோ தே³வபுத்தோ அந்தலிக்கே² ட²த்வா ஏவமாஹ – ‘‘ஸாது⁴, ஸாது⁴, ஸப்புரிஸ, ப³ஹுங் தயா புஞ்ஞங் பஸவந்தேன பூரிதங் ஸுக³திஸங்வத்தனியங் கம்மங் தேன த்வங் ஸுக³தீஸுயேவ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸஸி, ‘புண்ணோ’தி ச தே நாமங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸுனாபரந்தஜனபதே³ ஸுப்பாரகபட்டனே க³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தி, புண்ணோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ வாணிஜ்ஜவஸேன மஹதா ஸத்தே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஸாவத்தி²ங் க³தோ. தேன ச ஸமயேன ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. அத² ஸோ ஸாவத்தி²வாஸீஹி உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³தோ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா வத்தபடிவத்தேஹி ஆசரியுபஜ்ஜா²யே ஆராதெ⁴ந்தோ விஹாஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ஸாது⁴ மங், ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸங்கி²த்தேன ஓவாதே³ன ஓவத³து, யமஹங் ஸுத்வா ஸுனாபரந்தஜனபதே³ விஹரெய்ய’’ந்தி ஆஹ. தஸ்ஸ ப⁴க³வா, ‘‘ஸந்தி கோ², புண்ண, சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.395; ஸங்॰ நி॰ 4.88) ஓவாத³ங் த³த்வா ஸீஹனாத³ங் நதா³பெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ஸுனாபரந்தஜனபத³ங் க³ந்த்வா ஸுப்பாரகபட்டனே விஹரந்தோ ஸமத²விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ஸச்சா²காஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.41.29-44) –
Sīlamevāti āyasmato puṇṇattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinanto ito ekanavute kappe buddhasuññe loke brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto brāhmaṇasippesu nipphattiṃ gantvā kāmesu ādīnavaṃ disvā gharāvāsaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā himavantappadese paṇṇakuṭiṃ katvā vāsaṃ kappesi. Tassa vasanaṭṭhānassa avidūre ekasmiṃ pabbhāre paccekabuddho ābādhiko hutvā parinibbāyi, tassa parinibbānasamaye mahā āloko ahosi. Taṃ disvā so, ‘‘kathaṃ nu kho ayaṃ āloko uppanno’’ti vīmaṃsanavasena ito cito ca āhiṇḍanto pabbhāre paccekasambuddhaṃ parinibbutaṃ disvā gandhadārūni saṃkaḍḍhitvā sarīraṃ jhāpetvā gandhodakena upasiñci. Tattheko devaputto antalikkhe ṭhatvā evamāha – ‘‘sādhu, sādhu, sappurisa, bahuṃ tayā puññaṃ pasavantena pūritaṃ sugatisaṃvattaniyaṃ kammaṃ tena tvaṃ sugatīsuyeva uppajjissasi, ‘puṇṇo’ti ca te nāmaṃ bhavissatī’’ti. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sunāparantajanapade suppārakapaṭṭane gahapatikule nibbatti, puṇṇotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto vāṇijjavasena mahatā satthena saddhiṃ sāvatthiṃ gato. Tena ca samayena bhagavā sāvatthiyaṃ viharati. Atha so sāvatthivāsīhi upāsakehi saddhiṃ vihāraṃ gato satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vattapaṭivattehi ācariyupajjhāye ārādhento vihāsi. So ekadivasaṃ satthāraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘sādhu maṃ, bhante bhagavā, saṃkhittena ovādena ovadatu, yamahaṃ sutvā sunāparantajanapade vihareyya’’nti āha. Tassa bhagavā, ‘‘santi kho, puṇṇa, cakkhuviññeyyā rūpā’’tiādinā (ma. ni. 3.395; saṃ. ni. 4.88) ovādaṃ datvā sīhanādaṃ nadāpetvā vissajjesi. So bhagavantaṃ vanditvā sunāparantajanapadaṃ gantvā suppārakapaṭṭane viharanto samathavipassanaṃ ussukkāpetvā tisso vijjā sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.41.29-44) –
‘‘பப்³பா⁴ரகூடங் நிஸ்ஸாய, ஸயம்பூ⁴ அபராஜிதோ;
‘‘Pabbhārakūṭaṃ nissāya, sayambhū aparājito;
ஆபா³தி⁴கோ ச ஸோ பு³த்³தோ⁴, வஸதி பப்³ப³தந்தரே.
Ābādhiko ca so buddho, vasati pabbatantare.
‘‘மம அஸ்ஸமஸாமந்தா, பனாதோ³ ஆஸி தாவதே³;
‘‘Mama assamasāmantā, panādo āsi tāvade;
பு³த்³தே⁴ நிப்³பா³யமானம்ஹி, ஆலோகோ உத³பஜ்ஜத².
Buddhe nibbāyamānamhi, āloko udapajjatha.
‘‘யாவதா வனஸண்ட³ஸ்மிங், அச்ச²கோகதரச்ச²கா;
‘‘Yāvatā vanasaṇḍasmiṃ, acchakokataracchakā;
வாளா ச கேஸரீ ஸப்³பே³, அபி⁴க³ஜ்ஜிங்ஸு தாவதே³.
Vāḷā ca kesarī sabbe, abhigajjiṃsu tāvade.
‘‘உப்பாதங் தமஹங் தி³ஸ்வா, பப்³பா⁴ரங் அக³மாஸஹங்;
‘‘Uppātaṃ tamahaṃ disvā, pabbhāraṃ agamāsahaṃ;
தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், நிப்³பு³தங் அபராஜிதங்.
Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, nibbutaṃ aparājitaṃ.
‘‘ஸுபு²ல்லங் ஸாலராஜங்வ, ஸதரங்ஸிங்வ உக்³க³தங்;
‘‘Suphullaṃ sālarājaṃva, sataraṃsiṃva uggataṃ;
வீதச்சிகங்வ அங்கா³ரங், நிப்³பு³தங் அபராஜிதங்.
Vītaccikaṃva aṅgāraṃ, nibbutaṃ aparājitaṃ.
‘‘திணங் கட்ட²ஞ்ச பூரெத்வா, சிதகங் தத்த²காஸஹங்;
‘‘Tiṇaṃ kaṭṭhañca pūretvā, citakaṃ tatthakāsahaṃ;
சிதகங் ஸுகதங் கத்வா, ஸரீரங் ஜா²பயிங் அஹங்.
Citakaṃ sukataṃ katvā, sarīraṃ jhāpayiṃ ahaṃ.
‘‘ஸரீரங் ஜா²பயித்வான, க³ந்த⁴தோயங் ஸமோகிரிங்;
‘‘Sarīraṃ jhāpayitvāna, gandhatoyaṃ samokiriṃ;
அந்தலிக்கே² டி²தோ யக்கோ², நாமமக்³க³ஹி தாவதே³.
Antalikkhe ṭhito yakkho, nāmamaggahi tāvade.
‘‘யங் பூரிதங் தயா கிச்சங், ஸயம்பு⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Yaṃ pūritaṃ tayā kiccaṃ, sayambhussa mahesino;
புண்ணகோ நாம நாமேன, ஸதா³ ஹோஹி துவங் முனே.
Puṇṇako nāma nāmena, sadā hohi tuvaṃ mune.
‘‘தம்ஹா காயா சவித்வான, தே³வலோகங் அக³ச்ச²ஹங்;
‘‘Tamhā kāyā cavitvāna, devalokaṃ agacchahaṃ;
தத்த² தி³ப்³ப³மயோ க³ந்தோ⁴, அந்தலிக்கா² பவஸ்ஸதி.
Tattha dibbamayo gandho, antalikkhā pavassati.
‘‘தத்ராபி நாமதெ⁴ய்யங் மே, புண்ணகோதி அஹூ ததா³;
‘‘Tatrāpi nāmadheyyaṃ me, puṇṇakoti ahū tadā;
தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, ஸங்கப்பங் பூரயாமஹங்.
Devabhūto manusso vā, saṅkappaṃ pūrayāmahaṃ.
‘‘இத³ங் பச்சி²மகங் மய்ஹங், சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;
‘‘Idaṃ pacchimakaṃ mayhaṃ, carimo vattate bhavo;
இதா⁴பி புண்ணகோ நாம, நாமதெ⁴ய்யங் பகாஸதி.
Idhāpi puṇṇako nāma, nāmadheyyaṃ pakāsati.
‘‘தோஸயித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;
‘‘Tosayitvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;
ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.
Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, தனுகிச்சஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, tanukiccassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா தே²ரோ ப³ஹூ மனுஸ்ஸே ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸாதே³ஸி. யதோ பஞ்சஸதமத்தா புரிஸா உபாஸகத்தங் பஞ்சஸதமத்தா ச இத்தி²யோ உபாஸிகாபா⁴வங் படிவேதே³ஸுங். ஸோ தத்த² ரத்தசந்த³னேன சந்த³னமாளங் நாம க³ந்த⁴குடிங் காராபெத்வா, ‘‘ஸத்தா² பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் மாளங் படிச்ச²தூ’’தி ப⁴க³வந்தங் புப்ப²தூ³தேன நிமந்தேஸி . ப⁴க³வா ச இத்³தா⁴னுபா⁴வேன தத்தகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா சந்த³னமாளங் படிக்³க³ஹெத்வா அருணே அனுட்டி²தேயேவ பச்சாக³மாஸி. தே²ரோ அபரபா⁴கே³ பரினிப்³பா³னஸமயே அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā thero bahū manusse sāsane abhippasādesi. Yato pañcasatamattā purisā upāsakattaṃ pañcasatamattā ca itthiyo upāsikābhāvaṃ paṭivedesuṃ. So tattha rattacandanena candanamāḷaṃ nāma gandhakuṭiṃ kārāpetvā, ‘‘satthā pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ māḷaṃ paṭicchatū’’ti bhagavantaṃ pupphadūtena nimantesi . Bhagavā ca iddhānubhāvena tattakehi bhikkhūhi saddhiṃ tattha gantvā candanamāḷaṃ paṭiggahetvā aruṇe anuṭṭhiteyeva paccāgamāsi. Thero aparabhāge parinibbānasamaye aññaṃ byākaronto –
70.
70.
‘‘ஸீலமேவ இத⁴ அக்³க³ங், பஞ்ஞவா பன உத்தமோ;
‘‘Sīlameva idha aggaṃ, paññavā pana uttamo;
மனுஸ்ஸேஸு ச தே³வேஸு, ஸீலபஞ்ஞாணதோ ஜய’’ந்தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;
Manussesu ca devesu, sīlapaññāṇato jaya’’nti. – gāthaṃ abhāsi;
தத்த² ஸீலந்தி ஸீலனட்டே²ன ஸீலங், பதிட்டா²னட்டே²ன ஸமாதா⁴னட்டே²ன சாதி அத்தோ². ஸீலஞ்ஹி ஸப்³ப³கு³ணானங் பதிட்டா², தேனாஹ – ‘‘ஸீலே பதிட்டா²ய நரோ ஸபஞ்ஞோ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.23; பேடகோ॰ 22; விஸுத்³தி⁴॰ 1.1). ஸமாத³ஹதி ச தங் காயவாசாஅவிப்பகிண்ணங் கரோதீதி அத்தோ². தயித³ங் ஸீலமேவ அக்³க³ங் ஸப்³ப³கு³ணானங் மூலபா⁴வதோ பமுக²பா⁴வதோ ச. யதா²ஹ – ‘‘தஸ்மாதிஹ, த்வங் பி⁴க்கு², ஆதி³மேவ விஸோதே⁴ஹி குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. கோ சாதி³ குஸலானங் த⁴ம்மானங் ஸீலஞ்ச ஸுவிஸுத்³த⁴’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 5.369), ‘‘பாதிமொக்க²ந்தி முக²மேதங் பமுக²மேத’’ந்தி (மஹாவ॰ 135) ச ஆதி³. இதா⁴தி நிபாதமத்தங். பஞ்ஞவாதி ஞாணஸம்பன்னோ. ஸோ உத்தமோ ஸெட்டோ² பவரோதி புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாய கா³தா²ய பஞ்ஞாயயேவ ஸெட்ட²பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. பஞ்ஞுத்தரா ஹி குஸலா த⁴ம்மா. இதா³னி தங் ஸீலபஞ்ஞானங் அக்³க³ஸெட்ட²பா⁴வங் காரணதோ த³ஸ்ஸேதி ‘‘மனுஸ்ஸேஸு ச தே³வேஸு, ஸீலபஞ்ஞாணதோ ஜய’’ந்தி ச. ஸீலபஞ்ஞாணஹேது படிபக்க²ஜயோ காமகிலேஸஜயோ ஹோதீதி அத்தோ².
Tattha sīlanti sīlanaṭṭhena sīlaṃ, patiṭṭhānaṭṭhena samādhānaṭṭhena cāti attho. Sīlañhi sabbaguṇānaṃ patiṭṭhā, tenāha – ‘‘sīle patiṭṭhāya naro sapañño’’ti (saṃ. ni. 1.23; peṭako. 22; visuddhi. 1.1). Samādahati ca taṃ kāyavācāavippakiṇṇaṃ karotīti attho. Tayidaṃ sīlameva aggaṃ sabbaguṇānaṃ mūlabhāvato pamukhabhāvato ca. Yathāha – ‘‘tasmātiha, tvaṃ bhikkhu, ādimeva visodhehi kusalesu dhammesu. Ko cādi kusalānaṃ dhammānaṃ sīlañca suvisuddha’’nti (saṃ. ni. 5.369), ‘‘pātimokkhanti mukhametaṃ pamukhameta’’nti (mahāva. 135) ca ādi. Idhāti nipātamattaṃ. Paññavāti ñāṇasampanno. So uttamo seṭṭho pavaroti puggalādhiṭṭhānāya gāthāya paññāyayeva seṭṭhabhāvaṃ dasseti. Paññuttarā hi kusalā dhammā. Idāni taṃ sīlapaññānaṃ aggaseṭṭhabhāvaṃ kāraṇato dasseti ‘‘manussesu ca devesu, sīlapaññāṇato jaya’’nti ca. Sīlapaññāṇahetu paṭipakkhajayo kāmakilesajayo hotīti attho.
புண்ணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Puṇṇattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸத்தமவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sattamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 10. புண்ணத்தே²ரகா³தா² • 10. Puṇṇattheragāthā