Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૦. પુરાભેદસુત્તં

    10. Purābhedasuttaṃ

    ૮૫૪.

    854.

    ‘‘કથંદસ્સી કથંસીલો, ઉપસન્તોતિ વુચ્ચતિ;

    ‘‘Kathaṃdassī kathaṃsīlo, upasantoti vuccati;

    તં મે ગોતમ પબ્રૂહિ, પુચ્છિતો ઉત્તમં નરં’’.

    Taṃ me gotama pabrūhi, pucchito uttamaṃ naraṃ’’.

    ૮૫૫.

    855.

    ‘‘વીતતણ્હો પુરા ભેદા, (ઇતિ ભગવા) પુબ્બમન્તમનિસ્સિતો;

    ‘‘Vītataṇho purā bhedā, (iti bhagavā) pubbamantamanissito;

    વેમજ્ઝે નુપસઙ્ખેય્યો, તસ્સ નત્થિ પુરક્ખતં.

    Vemajjhe nupasaṅkheyyo, tassa natthi purakkhataṃ.

    ૮૫૬.

    856.

    ‘‘અક્કોધનો અસન્તાસી, અવિકત્થી અકુક્કુચો;

    ‘‘Akkodhano asantāsī, avikatthī akukkuco;

    મન્તભાણી 1 અનુદ્ધતો, સ વે વાચાયતો મુનિ.

    Mantabhāṇī 2 anuddhato, sa ve vācāyato muni.

    ૮૫૭.

    857.

    ‘‘નિરાસત્તિ અનાગતે, અતીતં નાનુસોચતિ;

    ‘‘Nirāsatti anāgate, atītaṃ nānusocati;

    વિવેકદસ્સી ફસ્સેસુ, દિટ્ઠીસુ ચ ન નીયતિ 3.

    Vivekadassī phassesu, diṭṭhīsu ca na nīyati 4.

    ૮૫૮.

    858.

    ‘‘પતિલીનો અકુહકો, અપિહાલુ અમચ્છરી;

    ‘‘Patilīno akuhako, apihālu amaccharī;

    અપ્પગબ્ભો અજેગુચ્છો, પેસુણેય્યે ચ નો યુતો.

    Appagabbho ajeguccho, pesuṇeyye ca no yuto.

    ૮૫૯.

    859.

    ‘‘સાતિયેસુ અનસ્સાવી, અતિમાને ચ નો યુતો;

    ‘‘Sātiyesu anassāvī, atimāne ca no yuto;

    સણ્હો ચ પટિભાનવા 5, ન સદ્ધો ન વિરજ્જતિ.

    Saṇho ca paṭibhānavā 6, na saddho na virajjati.

    ૮૬૦.

    860.

    ‘‘લાભકમ્યા ન સિક્ખતિ, અલાભે ચ ન કુપ્પતિ;

    ‘‘Lābhakamyā na sikkhati, alābhe ca na kuppati;

    અવિરુદ્ધો ચ તણ્હાય, રસેસુ નાનુગિજ્ઝતિ.

    Aviruddho ca taṇhāya, rasesu nānugijjhati.

    ૮૬૧.

    861.

    ‘‘ઉપેક્ખકો સદા સતો, ન લોકે મઞ્ઞતે સમં;

    ‘‘Upekkhako sadā sato, na loke maññate samaṃ;

    ન વિસેસી ન નીચેય્યો, તસ્સ નો સન્તિ ઉસ્સદા.

    Na visesī na nīceyyo, tassa no santi ussadā.

    ૮૬૨.

    862.

    ‘‘યસ્સ નિસ્સયના 7 નત્થિ, ઞત્વા ધમ્મં અનિસ્સિતો;

    ‘‘Yassa nissayanā 8 natthi, ñatvā dhammaṃ anissito;

    ભવાય વિભવાય વા, તણ્હા યસ્સ ન વિજ્જતિ.

    Bhavāya vibhavāya vā, taṇhā yassa na vijjati.

    ૮૬૩.

    863.

    ‘‘તં બ્રૂમિ ઉપસન્તોતિ, કામેસુ અનપેક્ખિનં;

    ‘‘Taṃ brūmi upasantoti, kāmesu anapekkhinaṃ;

    ગન્થા તસ્સ ન વિજ્જન્તિ, અતરી સો વિસત્તિકં.

    Ganthā tassa na vijjanti, atarī so visattikaṃ.

    ૮૬૪.

    864.

    ‘‘ન તસ્સ પુત્તા પસવો, ખેત્તં વત્થુઞ્ચ વિજ્જતિ;

    ‘‘Na tassa puttā pasavo, khettaṃ vatthuñca vijjati;

    અત્તા વાપિ નિરત્તા વા 9, ન તસ્મિં ઉપલબ્ભતિ.

    Attā vāpi nirattā vā 10, na tasmiṃ upalabbhati.

    ૮૬૫.

    865.

    ‘‘યેન નં વજ્જું પુથુજ્જના, અથો સમણબ્રાહ્મણા;

    ‘‘Yena naṃ vajjuṃ puthujjanā, atho samaṇabrāhmaṇā;

    તં તસ્સ અપુરક્ખતં, તસ્મા વાદેસુ નેજતિ.

    Taṃ tassa apurakkhataṃ, tasmā vādesu nejati.

    ૮૬૬.

    866.

    ‘‘વીતગેધો અમચ્છરી, ન ઉસ્સેસુ વદતે મુનિ;

    ‘‘Vītagedho amaccharī, na ussesu vadate muni;

    ન સમેસુ ન ઓમેસુ, કપ્પં નેતિ અકપ્પિયો.

    Na samesu na omesu, kappaṃ neti akappiyo.

    ૮૬૭.

    867.

    ‘‘યસ્સ લોકે સકં નત્થિ, અસતા ચ ન સોચતિ;

    ‘‘Yassa loke sakaṃ natthi, asatā ca na socati;

    ધમ્મેસુ ચ ન ગચ્છતિ, સ વે સન્તોતિ વુચ્ચતી’’તિ.

    Dhammesu ca na gacchati, sa ve santoti vuccatī’’ti.

    પુરાભેદસુત્તં દસમં નિટ્ઠિતં.

    Purābhedasuttaṃ dasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. મન્તાભાણી (સ્યા॰ પી॰)
    2. mantābhāṇī (syā. pī.)
    3. નિય્યતિ (બહૂસુ)
    4. niyyati (bahūsu)
    5. પટિભાણવા (સ્યા॰ પી॰)
    6. paṭibhāṇavā (syā. pī.)
    7. નિસ્સયતા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. nissayatā (sī. syā. pī.)
    9. અત્તં વાપિ નિરત્તં વા (બહૂસુ)
    10. attaṃ vāpi nirattaṃ vā (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૦. પુરાભેદસુત્તવણ્ણના • 10. Purābhedasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact