Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ૫૦૩-૫. તેન સમયેનાતિ પુરાણચીવરસિક્ખાપદં. તત્થ યાવ સત્તમા પિતામહયુગાતિ પિતુપિતા પિતામહો, પિતામહસ્સ યુગં પિતામહયુગં. યુગન્તિ આયુપ્પમાણં વુચ્ચતિ. અભિલાપ મત્તમેવ ચેતં. અત્થતો પન પિતામહોયેવ પિતામહયુગં. તતો ઉદ્ધં સબ્બેપિ પુબ્બપુરિસા પિતામહગ્ગહણેનેવ ગહિતા. એવં યાવ સત્તમો પુરિસો તાવ યા અસમ્બદ્ધા સા યાવ સત્તમા પિતામહયુગા અસમ્બદ્ધાતિ વુચ્ચતિ. દેસનામુખમેવ ચેતં. ‘‘માતિતો વા પિતિતો વા’’તિવચનતો પન પિતામહયુગમ્પિ પિતામહિયુગમ્પિ માતામહયુગમ્પિ માતામહિયુગમ્પિ તેસં ભાતુભગિનીભાગિનેય્યપુત્તપપુત્તાદયોપિ સબ્બે ઇધ સઙ્ગહિતા એવાતિ વેદિતબ્બા.

    503-5.Tena samayenāti purāṇacīvarasikkhāpadaṃ. Tattha yāva sattamā pitāmahayugāti pitupitā pitāmaho, pitāmahassa yugaṃ pitāmahayugaṃ. Yuganti āyuppamāṇaṃ vuccati. Abhilāpa mattameva cetaṃ. Atthato pana pitāmahoyeva pitāmahayugaṃ. Tato uddhaṃ sabbepi pubbapurisā pitāmahaggahaṇeneva gahitā. Evaṃ yāva sattamo puriso tāva yā asambaddhā sā yāva sattamā pitāmahayugā asambaddhāti vuccati. Desanāmukhameva cetaṃ. ‘‘Mātito vā pitito vā’’tivacanato pana pitāmahayugampi pitāmahiyugampi mātāmahayugampi mātāmahiyugampi tesaṃ bhātubhaginībhāgineyyaputtapaputtādayopi sabbe idha saṅgahitā evāti veditabbā.

    તત્રાયં વિત્થારનયો – પિતા પિતુપિતા તસ્સ પિતા તસ્સાપિ પિતાતિ એવં યાવ સત્તમા યુગા, પિતા પિતુમાતા તસ્સા પિતા ચ માતા ચ ભાતા ચ ભગિની ચ પુત્તા ચ ધીતરો ચાતિ એવમ્પિ ઉદ્ધઞ્ચ અધો ચ યાવ સત્તમા યુગા, પિતા પિતુભાતા પિતુભગિની પિતુપુત્તા પિતુધીતરો તેસમ્પિ પુત્તધીતુપરમ્પરાતિ એવમ્પિ યાવ સત્તમા યુગા, માતા માતુમાતા તસ્સા માતા તસ્સાપિ માતાતિ એવમ્પિ યાવ સત્તમા યુગા, માતા માતુપિતા તસ્સ માતા ચ પિતા ચ ભાતા ચ ભગિની ચ પુત્તા ચ ધીતરો ચાતિ, એવમ્પિ ઉદ્ધઞ્ચ અધો ચ યાવ સત્તમા યુગા, માતા માતુભાતા માતુભગિની માતુપુત્તા માતુધીતરો તેસમ્પિ પુત્તધીતુપરમ્પરાતિ એવમ્પિ યાવ સત્તમા યુગા, નેવ માતુસમ્બન્ધેન ન પિતુસમ્બન્ધેન સમ્બદ્ધા, અયં અઞ્ઞાતિકા નામ.

    Tatrāyaṃ vitthāranayo – pitā pitupitā tassa pitā tassāpi pitāti evaṃ yāva sattamā yugā, pitā pitumātā tassā pitā ca mātā ca bhātā ca bhaginī ca puttā ca dhītaro cāti evampi uddhañca adho ca yāva sattamā yugā, pitā pitubhātā pitubhaginī pituputtā pitudhītaro tesampi puttadhītuparamparāti evampi yāva sattamā yugā, mātā mātumātā tassā mātā tassāpi mātāti evampi yāva sattamā yugā, mātā mātupitā tassa mātā ca pitā ca bhātā ca bhaginī ca puttā ca dhītaro cāti, evampi uddhañca adho ca yāva sattamā yugā, mātā mātubhātā mātubhaginī mātuputtā mātudhītaro tesampi puttadhītuparamparāti evampi yāva sattamā yugā, neva mātusambandhena na pitusambandhena sambaddhā, ayaṃ aññātikā nāma.

    ઉભતો સઙ્ઘેતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘે ઞત્તિચતુત્થેન ભિક્ખુસઙ્ઘે ઞત્તિચતુત્થેનાતિ અટ્ઠવાચિકવિનયકમ્મેન ઉપસમ્પન્ના.

    Ubhato saṅgheti bhikkhunisaṅghe ñatticatutthena bhikkhusaṅghe ñatticatutthenāti aṭṭhavācikavinayakammena upasampannā.

    સકિં નિવત્થમ્પિ સકિં પારુતમ્પીતિ રજિત્વા કપ્પં કત્વા એકવારમ્પિ નિવત્થં વા પારુતં વા. અન્તમસો પરિભોગસીસેન અંસે વા મત્થકે વા કત્વા મગ્ગં ગતો હોતિ, ઉસ્સીસકં વા કત્વા નિપન્નો હોતિ, એતમ્પિ પુરાણચીવરમેવ. સચે પન પચ્ચત્થરણસ્સ હેટ્ઠા કત્વા નિપજ્જતિ, હત્થેહિ વા ઉક્ખિપિત્વા આકાસે વિતાનં કત્વા સીસેન અફુસન્તો ગચ્છતિ, અયં પરિભોગો નામ ન હોતીતિ કુરુન્દિયં વુત્તં.

    Sakiṃ nivatthampi sakiṃ pārutampīti rajitvā kappaṃ katvā ekavārampi nivatthaṃ vā pārutaṃ vā. Antamaso paribhogasīsena aṃse vā matthake vā katvā maggaṃ gato hoti, ussīsakaṃ vā katvā nipanno hoti, etampi purāṇacīvarameva. Sace pana paccattharaṇassa heṭṭhā katvā nipajjati, hatthehi vā ukkhipitvā ākāse vitānaṃ katvā sīsena aphusanto gacchati, ayaṃ paribhogo nāma na hotīti kurundiyaṃ vuttaṃ.

    ધોતં નિસ્સગ્ગિયન્તિ એત્થ એવં આણત્તા ભિક્ખુની ધોવનત્થાય ઉદ્ધનં સજ્જેતિ, દારૂનિ સંહરતિ, અગ્ગિં કરોતિ, ઉદકં આહરતિ યાવ નં ધોવિત્વા ઉક્ખિપતિ, તાવ ભિક્ખુનિયા પયોગે પયોગે ભિક્ખુસ્સ દુક્કટં. ધોવિત્વા ઉક્ખિત્તમત્તે નિસ્સગ્ગિયં હોતિ. સચે દુદ્ધોતન્તિ મઞ્ઞમાના પુન સિઞ્ચતિ વા ધોવતિ વા યાવ નિટ્ઠાનં ન ગચ્છતિ તાવ પયોગે પયોગે દુક્કટં. એસ નયો રજનાકોટનેસુ. રજનદોણિયઞ્હિ રજનં આકિરિત્વા યાવ સકિં ચીવરં રજતિ, તતો પુબ્બે યંકિઞ્ચિ રજનત્થાય કરોતિ, પચ્છા વા પટિરજતિ, સબ્બત્થ પયોગે પયોગે ભિક્ખુસ્સ દુક્કટં. એવં આકોટનેપિ પયોગો વેદિતબ્બો.

    Dhotaṃ nissaggiyanti ettha evaṃ āṇattā bhikkhunī dhovanatthāya uddhanaṃ sajjeti, dārūni saṃharati, aggiṃ karoti, udakaṃ āharati yāva naṃ dhovitvā ukkhipati, tāva bhikkhuniyā payoge payoge bhikkhussa dukkaṭaṃ. Dhovitvā ukkhittamatte nissaggiyaṃ hoti. Sace duddhotanti maññamānā puna siñcati vā dhovati vā yāva niṭṭhānaṃ na gacchati tāva payoge payoge dukkaṭaṃ. Esa nayo rajanākoṭanesu. Rajanadoṇiyañhi rajanaṃ ākiritvā yāva sakiṃ cīvaraṃ rajati, tato pubbe yaṃkiñci rajanatthāya karoti, pacchā vā paṭirajati, sabbattha payoge payoge bhikkhussa dukkaṭaṃ. Evaṃ ākoṭanepi payogo veditabbo.

    ૫૦૬. અઞ્ઞાતિકાય અઞ્ઞાતિકસઞ્ઞી પુરાણચીવરં ધોવાપેતીતિ નો ચેપિ ‘‘ઇમં ધોવા’’તિ વદતિ, અથ ખો ધોવનત્થાય કાયવિકારં કત્વા હત્થેન વા હત્થે દેતિ, પાદમૂલે વા ઠપેતિ, ઉપરિ વા ખિપતિ, સિક્ખમાનાસામણેરીસામણેરઉપાસકતિત્થિયાદીનં વા હત્થે પેસેતિ, નદીતિત્થે ધોવન્તિયા ઉપચારે વા ખિપતિ, અન્તોદ્વાદસહત્થે ઓકાસે ઠત્વા, ધોવાપિતંયેવ હોતિ. સચે પન ઉપચારં મુઞ્ચિત્વા ઓરતો ઠપેતિ સા ચે ધોવિત્વા આનેતિ, અનાપત્તિ. સિક્ખમાનાય વા સામણેરિયા વા ઉપાસિકાય વા હત્થે ધોવનત્થાય દેતિ, સા ચે ઉપસમ્પજ્જિત્વા ધોવતિ, આપત્તિયેવ. ઉપાસકસ્સ હત્થે દેતિ, સો ચે લિઙ્ગે પરિવત્તે ભિક્ખુનીસુ પબ્બજિત્વા ઉપસમ્પજ્જિત્વા ધોવતિ , આપત્તિયેવ. સામણેરસ્સ વા ભિક્ખુસ્સ વા હત્થે દિન્નેપિ લિઙ્ગપરિવત્તને એસેવ નયો.

    506.Aññātikāya aññātikasaññī purāṇacīvaraṃ dhovāpetīti no cepi ‘‘imaṃ dhovā’’ti vadati, atha kho dhovanatthāya kāyavikāraṃ katvā hatthena vā hatthe deti, pādamūle vā ṭhapeti, upari vā khipati, sikkhamānāsāmaṇerīsāmaṇeraupāsakatitthiyādīnaṃ vā hatthe peseti, nadītitthe dhovantiyā upacāre vā khipati, antodvādasahatthe okāse ṭhatvā, dhovāpitaṃyeva hoti. Sace pana upacāraṃ muñcitvā orato ṭhapeti sā ce dhovitvā āneti, anāpatti. Sikkhamānāya vā sāmaṇeriyā vā upāsikāya vā hatthe dhovanatthāya deti, sā ce upasampajjitvā dhovati, āpattiyeva. Upāsakassa hatthe deti, so ce liṅge parivatte bhikkhunīsu pabbajitvā upasampajjitvā dhovati , āpattiyeva. Sāmaṇerassa vā bhikkhussa vā hatthe dinnepi liṅgaparivattane eseva nayo.

    ધોવાપેતિ રજાપેતીતિઆદીસુ એકેન વત્થુના નિસ્સગ્ગિયં, દુતિયેન દુક્કટં. તીણિપિ કારાપેન્તસ્સ એકેન નિસ્સગ્ગિયં, સેસેહિ દ્વે દુક્કટાનિ. યસ્મા પનેતાનિ ધોવનાદીનિ પટિપાટિયા વા ઉપ્પટિપાટિયા વા કારેન્તસ્સ મોક્ખો નત્થિ, તસ્મા એત્થ તીણિ ચતુક્કાનિ વુત્તાનિ. સચેપિ હિ ‘‘ઇમં ચીવરં રજિત્વા ધોવિત્વા આનેહી’’તિ વુત્તે સા ભિક્ખુની પઠમં ધોવિત્વા પચ્છા રજતિ, નિસ્સગ્ગિયેન દુક્કટમેવ. એવં સબ્બેસુ વિપરીતવચનેસુ નયો નેતબ્બો. સચે પન ‘‘ધોવિત્વા આનેહી’’તિ વુત્તા ધોવતિ ચેવ રજતિ ચ, ધોવાપનપચ્ચયા એવ આપત્તિ, રજને અનાપત્તિ. એવં સબ્બત્થ વુત્તાધિકકરણે ‘‘અવુત્તા ધોવતી’’તિ ઇમિના લક્ખણેન અનાપત્તિ વેદિતબ્બા. ‘‘ઇમસ્મિં ચીવરે યં કાતબ્બં, સબ્બં તં તુય્હં ભારો’’તિ વદન્તો પન એકવાચાય સમ્બહુલા આપત્તિયો આપજ્જતીતિ.

    Dhovāpeti rajāpetītiādīsu ekena vatthunā nissaggiyaṃ, dutiyena dukkaṭaṃ. Tīṇipi kārāpentassa ekena nissaggiyaṃ, sesehi dve dukkaṭāni. Yasmā panetāni dhovanādīni paṭipāṭiyā vā uppaṭipāṭiyā vā kārentassa mokkho natthi, tasmā ettha tīṇi catukkāni vuttāni. Sacepi hi ‘‘imaṃ cīvaraṃ rajitvā dhovitvā ānehī’’ti vutte sā bhikkhunī paṭhamaṃ dhovitvā pacchā rajati, nissaggiyena dukkaṭameva. Evaṃ sabbesu viparītavacanesu nayo netabbo. Sace pana ‘‘dhovitvā ānehī’’ti vuttā dhovati ceva rajati ca, dhovāpanapaccayā eva āpatti, rajane anāpatti. Evaṃ sabbattha vuttādhikakaraṇe ‘‘avuttā dhovatī’’ti iminā lakkhaṇena anāpatti veditabbā. ‘‘Imasmiṃ cīvare yaṃ kātabbaṃ, sabbaṃ taṃ tuyhaṃ bhāro’’ti vadanto pana ekavācāya sambahulā āpattiyo āpajjatīti.

    અઞ્ઞાતિકાય વેમતિકો અઞ્ઞાતિકાય ઞાતિકસઞ્ઞીતિ ઇમાનિપિ પદાનિ વુત્તાનંયેવ તિણ્ણં ચતુક્કાનં વસેન વિત્થારતો વેદિતબ્બાનિ.

    Aññātikāya vematiko aññātikāya ñātikasaññīti imānipi padāni vuttānaṃyeva tiṇṇaṃ catukkānaṃ vasena vitthārato veditabbāni.

    એકતો ઉપસમ્પન્નાયાતિ ભિક્ખુનીનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય ધોવાપેન્તસ્સ દુક્કટં. ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્નાય પન યથાવત્થુકમેવ, ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પન્ના નામ પઞ્ચસતા સાકિયાનિયો.

    Ekato upasampannāyāti bhikkhunīnaṃ santike upasampannāya dhovāpentassa dukkaṭaṃ. Bhikkhūnaṃ santike upasampannāya pana yathāvatthukameva, bhikkhūnaṃ santike upasampannā nāma pañcasatā sākiyāniyo.

    ૫૦૭. અવુત્તા ધોવતીતિ ઉદ્દેસાય વા ઓવાદાય વા આગતા કિલિન્નં ચીવરં દિસ્વા ઠપિતટ્ઠાનતો ગહેત્વા વા ‘‘દેથ, અય્ય, ધોવિસ્સામી’’તિ આહરાપેત્વા વા ધોવતિ ચેવ રજતિ ચ આકોટેતિ ચ, અયં અવુત્તા ધોવતિ નામ. યાપિ ‘‘ઇમં ચીવરં ધોવા’’તિ દહરં વા સામણેરં વા આણાપેન્તસ્સ ભિક્ખુનો સુત્વા ‘‘આહરથય્ય અહં ધોવિસ્સામી’’તિ ધોવતિ, તાવકાલિકં વા ગહેત્વા ધોવિત્વા રજિત્વા દેતિ, અયમ્પિ અવુત્તા ધોવતિ નામ.

    507.Avuttā dhovatīti uddesāya vā ovādāya vā āgatā kilinnaṃ cīvaraṃ disvā ṭhapitaṭṭhānato gahetvā vā ‘‘detha, ayya, dhovissāmī’’ti āharāpetvā vā dhovati ceva rajati ca ākoṭeti ca, ayaṃ avuttā dhovati nāma. Yāpi ‘‘imaṃ cīvaraṃ dhovā’’ti daharaṃ vā sāmaṇeraṃ vā āṇāpentassa bhikkhuno sutvā ‘‘āharathayya ahaṃ dhovissāmī’’ti dhovati, tāvakālikaṃ vā gahetvā dhovitvā rajitvā deti, ayampi avuttā dhovati nāma.

    અઞ્ઞં પરિક્ખારન્તિ ઉપાહનત્થવિકપત્તત્થવિકઅંસબદ્ધકકાયબન્ધનમઞ્ચપીઠભિસિતટ્ટિકાદિં યંકિઞ્ચિ ધોવાપેતિ, અનાપત્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ.

    Aññaṃ parikkhāranti upāhanatthavikapattatthavikaaṃsabaddhakakāyabandhanamañcapīṭhabhisitaṭṭikādiṃ yaṃkiñci dhovāpeti, anāpatti. Sesamettha uttānatthameva.

    સમુટ્ઠાનાદીસુ પન ઇદં સિક્ખાપદં છસમુટ્ઠાનં, કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    Samuṭṭhānādīsu pana idaṃ sikkhāpadaṃ chasamuṭṭhānaṃ, kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદં • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact