Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-પુરાણ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-purāṇa-ṭīkā

    ૪. પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ‘‘સાકિયાનિયો વિય સુદ્ધભિક્ખુસઙ્ઘે વા’’તિ ઇદં ‘‘ભિક્ખુની નામ ઉભતોસઙ્ઘે ઉપસમ્પન્ના’’તિ (પારા॰ ૫૦૫) ઇમિના વિરુજ્ઝતીતિ ચે? ન, અધિપ્પાયાજાનનતો . ભિક્ખૂનં સન્તિકે ઉપસમ્પદાય પટિક્ખિત્તત્તા તદનુપ્પસઙ્ગભયા એવં વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.

    ‘‘Sākiyāniyo viya suddhabhikkhusaṅghe vā’’ti idaṃ ‘‘bhikkhunī nāma ubhatosaṅghe upasampannā’’ti (pārā. 505) iminā virujjhatīti ce? Na, adhippāyājānanato . Bhikkhūnaṃ santike upasampadāya paṭikkhittattā tadanuppasaṅgabhayā evaṃ vuttanti veditabbaṃ.

    એકેન વત્થુનાતિ યેન કેનચિ પઠમેન. અવુત્તા વા ધોવતીતિ અવુત્તા ધોવતિ, રજતિ આકોટેતીતિ અત્થો. ‘‘‘અવુત્તા’તિ વચનતો અવાદાપેત્વા ધોવનાદીસુ અનાપત્તી’’તિ લિખિતં. ઇધ ચીવરં નામ નિવાસનપારુપનૂપગમેવ. યદિ એવં ‘‘નિવાસનપારુપનૂપગમેવ વત્તબ્બ’’ન્તિ ચે? તં ન વત્તબ્બં ‘‘પુરાણચીવર’’ન્તિ ઇમિનાવ સિદ્ધત્તા. વુત્તઞ્હેતં ‘‘પુરાણચીવરં નામ સકિં નિવત્થમ્પિ સકિં પારુતમ્પી’’તિ (પારા॰ ૫૦૫).

    Ekena vatthunāti yena kenaci paṭhamena. Avuttā vā dhovatīti avuttā dhovati, rajati ākoṭetīti attho. ‘‘‘Avuttā’ti vacanato avādāpetvā dhovanādīsu anāpattī’’ti likhitaṃ. Idha cīvaraṃ nāma nivāsanapārupanūpagameva. Yadi evaṃ ‘‘nivāsanapārupanūpagameva vattabba’’nti ce? Taṃ na vattabbaṃ ‘‘purāṇacīvara’’nti imināva siddhattā. Vuttañhetaṃ ‘‘purāṇacīvaraṃ nāma sakiṃ nivatthampi sakiṃ pārutampī’’ti (pārā. 505).

    પુરાણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact