Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૨. પુરિમકોટિપઞ્હો

    2. Purimakoṭipañho

    . રાજા આહ ‘‘ભન્તે નાગસેન, યં પનેતં બ્રૂસિ ‘પુરિમા કોટિ ન પઞ્ઞાયતી’તિ, તસ્સ ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, પુરિસો પરિત્તં 1 બીજં પથવિયં નિક્ખિપેય્ય, તતો અઙ્કુરો ઉટ્ઠહિત્વા અનુપુબ્બેન વુડ્ઢિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જિત્વા ફલં દદેય્ય. તતો બીજં ગહેત્વા પુન રોપેય્ય, તતોપિ અઙ્કુરો ઉટ્ઠહિત્વા અનુપુબ્બેન વુડ્ઢિં વિરૂળ્હિં વેપુલ્લં આપજ્જિત્વા ફલં દદેય્ય. એવમેતિસ્સા સન્તતિયા અત્થિ અન્તો’’તિ? ‘‘નત્થિ ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, અદ્ધાનસ્સાપિ પુરિમા કોટિ ન પઞ્ઞાયતી’’તિ.

    2. Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, yaṃ panetaṃ brūsi ‘purimā koṭi na paññāyatī’ti, tassa opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, puriso parittaṃ 2 bījaṃ pathaviyaṃ nikkhipeyya, tato aṅkuro uṭṭhahitvā anupubbena vuḍḍhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjitvā phalaṃ dadeyya. Tato bījaṃ gahetvā puna ropeyya, tatopi aṅkuro uṭṭhahitvā anupubbena vuḍḍhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjitvā phalaṃ dadeyya. Evametissā santatiyā atthi anto’’ti? ‘‘Natthi bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, addhānassāpi purimā koṭi na paññāyatī’’ti.

    ‘‘ભિય્યો ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, કુક્કુટિયા અણ્ડં ભવેય્ય, અણ્ડતો કુક્કુટી કુક્કુટિયા અણ્ડન્તિ. એવમેતિસ્સા સન્તતિયા અત્થિ અન્તો’’તિ? ‘‘નત્થિ ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, અદ્ધાનસ્સાપિ પુરિમા કોટિ ન પઞ્ઞાયતી’’તિ.

    ‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kukkuṭiyā aṇḍaṃ bhaveyya, aṇḍato kukkuṭī kukkuṭiyā aṇḍanti. Evametissā santatiyā atthi anto’’ti? ‘‘Natthi bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, addhānassāpi purimā koṭi na paññāyatī’’ti.

    ‘‘ભિય્યો ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. થેરો પથવિયા ચક્કં લિખિત્વા મિલિન્દં રાજાનં એતદવોચ ‘‘અત્થિ, મહારાજ, ઇમસ્સ ચક્કસ્સ અન્તો’’તિ? ‘‘નત્થિ ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, ઇમાનિ ચક્કાનિ વુત્તાનિ ભગવતા ‘ચક્ખુઞ્ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણં, તિણ્ણં સઙ્ગતિ ફસ્સો, ફસ્સપચ્ચયા વેદના, વેદનાપચ્ચયા તણ્હા, તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં, ઉપાદાનપચ્ચયા કમ્મં, કમ્મતો પુન ચક્ખું જાયતી’તિ. એવમેતિસ્સા સન્તતિયા અત્થિ અન્તો’’તિ? ‘‘નત્થિ ભન્તે’’તિ.

    ‘‘Bhiyyo opammaṃ karohī’’ti. Thero pathaviyā cakkaṃ likhitvā milindaṃ rājānaṃ etadavoca ‘‘atthi, mahārāja, imassa cakkassa anto’’ti? ‘‘Natthi bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, imāni cakkāni vuttāni bhagavatā ‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇaṃ, tiṇṇaṃ saṅgati phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā kammaṃ, kammato puna cakkhuṃ jāyatī’ti. Evametissā santatiyā atthi anto’’ti? ‘‘Natthi bhante’’ti.

    ‘‘‘સોતઞ્ચ પટિચ્ચ સદ્દે ચ…પે॰… મનઞ્ચ પટિચ્ચ ધમ્મે ચ ઉપ્પજ્જતિ મનોવિઞ્ઞાણં, તિણ્ણં સઙ્ગતિ ફસ્સો, ફસ્સપચ્ચયા વેદના, વેદનાપચ્ચયા તણ્હા, તણ્હાપચ્ચયા ઉપાદાનં, ઉપાદાનપચ્ચયા કમ્મં, કમ્મતો પુન મનો જાયતી’તિ. એવમેતિસ્સા સન્તતિયા અત્થિ અન્તો’’તિ? ‘‘નત્થિ ભન્તે’’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, અદ્ધાનસ્સાપિ પુરિમા કોટિ ન પઞ્ઞાયતી’’તિ.

    ‘‘‘Sotañca paṭicca sadde ca…pe… manañca paṭicca dhamme ca uppajjati manoviññāṇaṃ, tiṇṇaṃ saṅgati phasso, phassapaccayā vedanā, vedanāpaccayā taṇhā, taṇhāpaccayā upādānaṃ, upādānapaccayā kammaṃ, kammato puna mano jāyatī’ti. Evametissā santatiyā atthi anto’’ti? ‘‘Natthi bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, addhānassāpi purimā koṭi na paññāyatī’’ti.

    ‘‘કલ્લોસિ, ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi, bhante nāgasenā’’ti.

    પુરિમકોટિપઞ્હો દુતિયો.

    Purimakoṭipañho dutiyo.







    Footnotes:
    1. પરિપક્કં (ક॰)
    2. paripakkaṃ (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact