Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૩૭. પૂતિમંસજાતકં (૧૧)

    437. Pūtimaṃsajātakaṃ (11)

    ૯૬.

    96.

    ન ખો મે રુચ્ચતિ આળિ, પૂતિમંસસ્સ પેક્ખના;

    Na kho me ruccati āḷi, pūtimaṃsassa pekkhanā;

    એતાદિસા સખારસ્મા, આરકા પરિવજ્જયે.

    Etādisā sakhārasmā, ārakā parivajjaye.

    ૯૭.

    97.

    ઉમ્મત્તિકા અયં વેણી, વણ્ણેતિ પતિનો સખિં;

    Ummattikā ayaṃ veṇī, vaṇṇeti patino sakhiṃ;

    પજ્ઝાયિ 1 પટિગચ્છન્તિં, આગતં મેણ્ડ 2 માતરં.

    Pajjhāyi 3 paṭigacchantiṃ, āgataṃ meṇḍa 4 mātaraṃ.

    ૯૮.

    98.

    ત્વં ખોસિ સમ્મ ઉમ્મત્તો, દુમ્મેધો અવિચક્ખણો;

    Tvaṃ khosi samma ummatto, dummedho avicakkhaṇo;

    યો ત્વં 5 મતાલયં કત્વા, અકાલેન વિપેક્ખસિ.

    Yo tvaṃ 6 matālayaṃ katvā, akālena vipekkhasi.

    ૯૯.

    99.

    ન અકાલે વિપેક્ખેય્ય, કાલે પેક્ખેય્ય પણ્ડિતો;

    Na akāle vipekkheyya, kāle pekkheyya paṇḍito;

    પૂતિમંસોવ પજ્ઝાયિ 7, યો અકાલે વિપેક્ખતિ.

    Pūtimaṃsova pajjhāyi 8, yo akāle vipekkhati.

    ૧૦૦.

    100.

    પિયં ખો આળિ મે હોતુ, પુણ્ણપત્તં દદાહિ મે;

    Piyaṃ kho āḷi me hotu, puṇṇapattaṃ dadāhi me;

    પતિ સઞ્જીવિતો મય્હં, એય્યાસિ પિયપુચ્છિકા 9.

    Pati sañjīvito mayhaṃ, eyyāsi piyapucchikā 10.

    ૧૦૧.

    101.

    પિયં ખો આળિ તે હોતુ, પુણ્ણપત્તં દદામિ તે;

    Piyaṃ kho āḷi te hotu, puṇṇapattaṃ dadāmi te;

    મહતા પરિવારેન 11, એસ્સં 12 કયિરાહિ 13 ભોજનં.

    Mahatā parivārena 14, essaṃ 15 kayirāhi 16 bhojanaṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    કીદિસો તુય્હં પરિવારો, યેસં કાહામિ ભોજનં;

    Kīdiso tuyhaṃ parivāro, yesaṃ kāhāmi bhojanaṃ;

    કિંનામકા ચ તે સબ્બે, તં 17 મે અક્ખાહિ પુચ્છિતા.

    Kiṃnāmakā ca te sabbe, taṃ 18 me akkhāhi pucchitā.

    ૧૦૩.

    103.

    માલિયો ચતુરક્ખો ચ, પિઙ્ગિયો અથ જમ્બુકો;

    Māliyo caturakkho ca, piṅgiyo atha jambuko;

    એદિસો મય્હં પરિવારો, તેસં કયિરાહિ 19 ભોજનં.

    Ediso mayhaṃ parivāro, tesaṃ kayirāhi 20 bhojanaṃ.

    ૧૦૪.

    104.

    નિક્ખન્તાય અગારસ્મા, ભણ્ડકમ્પિ વિનસ્સતિ;

    Nikkhantāya agārasmā, bhaṇḍakampi vinassati;

    આરોગ્યં આળિનો વજ્જં 21, ઇધેવ વસ માગમાતિ.

    Ārogyaṃ āḷino vajjaṃ 22, idheva vasa māgamāti.

    પૂતિમંસજાતકં એકાદસમં.

    Pūtimaṃsajātakaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. પજ્ઝાતિ (સી॰ પી॰), પજ્ઝાયતિ (સી॰ નિય્ય)
    2. મેળ (સી॰ પી॰)
    3. pajjhāti (sī. pī.), pajjhāyati (sī. niyya)
    4. meḷa (sī. pī.)
    5. સો ત્વં (સ્યા॰)
    6. so tvaṃ (syā.)
    7. પજ્ઝાતિ (સી॰ પી॰), પજ્ઝાયતિ (સી॰ નિય્ય)
    8. pajjhāti (sī. pī.), pajjhāyati (sī. niyya)
    9. પુચ્છિતા (સ્યા॰ ક॰)
    10. pucchitā (syā. ka.)
    11. પરિહારેન (સ્યા॰)
    12. એસં (સી॰ પી॰)
    13. કયિરાસિ (પી॰)
    14. parihārena (syā.)
    15. esaṃ (sī. pī.)
    16. kayirāsi (pī.)
    17. તે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    18. te (sī. syā. pī.)
    19. કયિરાસિ (પી॰)
    20. kayirāsi (pī.)
    21. વચ્છં (?)
    22. vacchaṃ (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૩૭] ૧૧. પૂતિમંસજાતકવણ્ણના • [437] 11. Pūtimaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact