Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૩. પૂતિમુખપેતવત્થુ

    3. Pūtimukhapetavatthu

    .

    7.

    ‘‘દિબ્બં સુભં ધારેસિ વણ્ણધાતું, વેહાયસં તિટ્ઠસિ અન્તલિક્ખે;

    ‘‘Dibbaṃ subhaṃ dhāresi vaṇṇadhātuṃ, vehāyasaṃ tiṭṭhasi antalikkhe;

    મુખઞ્ચ તે કિમયો પૂતિગન્ધં, ખાદન્તિ કિં કમ્મમકાસિ પુબ્બે’’.

    Mukhañca te kimayo pūtigandhaṃ, khādanti kiṃ kammamakāsi pubbe’’.

    .

    8.

    ‘‘સમણો અહં પાપોતિદુટ્ઠવાચો 1, તપસ્સિરૂપો મુખસા અસઞ્ઞતો;

    ‘‘Samaṇo ahaṃ pāpotiduṭṭhavāco 2, tapassirūpo mukhasā asaññato;

    લદ્ધા ચ મે તપસા વણ્ણધાતુ, મુખઞ્ચ મે પેસુણિયેન પૂતિ.

    Laddhā ca me tapasā vaṇṇadhātu, mukhañca me pesuṇiyena pūti.

    .

    9.

    ‘‘તયિદં તયા નારદ સામં દિટ્ઠં,

    ‘‘Tayidaṃ tayā nārada sāmaṃ diṭṭhaṃ,

    અનુકમ્પકા યે કુસલા વદેય્યું;

    Anukampakā ye kusalā vadeyyuṃ;

    ‘મા પેસુણં મા ચ મુસા અભાણિ,

    ‘Mā pesuṇaṃ mā ca musā abhāṇi,

    યક્ખો તુવં હોહિસિ કામકામી’’’તિ.

    Yakkho tuvaṃ hohisi kāmakāmī’’’ti.

    પૂતિમુખપેતવત્થુ તતિયં.

    Pūtimukhapetavatthu tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. પાપો દુટ્ઠવાચો (સી॰), પાપો દુક્ખવાચો (સ્યા॰ પી॰)
    2. pāpo duṭṭhavāco (sī.), pāpo dukkhavāco (syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૩. પૂતિમુખપેતવત્થુવણ્ણના • 3. Pūtimukhapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact