Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
3. பூதிமுக²பேதவத்து²வண்ணனா
3. Pūtimukhapetavatthuvaṇṇanā
தி³ப்³ப³ங் ஸுப⁴ங் தா⁴ரேஸி வண்ணதா⁴துந்தி இத³ங் ஸத்த²ரி வேளுவனே விஹரந்தே கலந்த³கனிவாபே அஞ்ஞதரங் பூதிமுக²பேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே த்³வே குலபுத்தா தஸ்ஸ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஸீலாசாரஸம்பன்னா ஸல்லேக²வுத்தினோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகாவாஸே ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு. அத² அஞ்ஞதரோ பாபஜ்ஜா²ஸயோ பேஸுஞ்ஞாபி⁴ரதோ பி⁴க்கு² தேஸங் வஸனட்டா²னங் உபக³ஞ்சி². தே²ரா தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா வஸனட்டா²னங் த³த்வா து³தியதி³வஸே தங் க³ஹெத்வா கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸிங்ஸு. மனுஸ்ஸா தே தி³ஸ்வா தேஸு தே²ரேஸு அதிவிய பரமனிபச்சகாரங் கத்வா யாகு³ப⁴த்தாதீ³ஹி படிமானேஸுங். ஸோ விஹாரங் பவிஸித்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸுந்த³ரோ வதாயங் கோ³சரகா³மோ, மனுஸ்ஸா ச ஸத்³தா⁴ பஸன்னா, பணீதபணீதங் பிண்ட³பாதங் தெ³ந்தி, அயஞ்ச விஹாரோ சா²யூத³கஸம்பன்னோ, ஸக்கா மே இத⁴ ஸுகே²ன வஸிதுங். இமேஸு பன பி⁴க்கூ²ஸு இத⁴ வஸந்தேஸு மய்ஹங் பா²ஸுவிஹாரோ ந ப⁴விஸ்ஸதி, அந்தேவாஸிகவாஸோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. ஹந்தா³ஹங் இமே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பி⁴ந்தி³த்வா யதா² ந புன இத⁴ வஸிஸ்ஸந்தி, ததா² கரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Dibbaṃsubhaṃ dhāresi vaṇṇadhātunti idaṃ satthari veḷuvane viharante kalandakanivāpe aññataraṃ pūtimukhapetaṃ ārabbha vuttaṃ. Atīte kira kassapassa bhagavato kāle dve kulaputtā tassa sāsane pabbajitvā sīlācārasampannā sallekhavuttino aññatarasmiṃ gāmakāvāse samaggavāsaṃ vasiṃsu. Atha aññataro pāpajjhāsayo pesuññābhirato bhikkhu tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ upagañchi. Therā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā vasanaṭṭhānaṃ datvā dutiyadivase taṃ gahetvā gāmaṃ piṇḍāya pavisiṃsu. Manussā te disvā tesu theresu ativiya paramanipaccakāraṃ katvā yāgubhattādīhi paṭimānesuṃ. So vihāraṃ pavisitvā cintesi – ‘‘sundaro vatāyaṃ gocaragāmo, manussā ca saddhā pasannā, paṇītapaṇītaṃ piṇḍapātaṃ denti, ayañca vihāro chāyūdakasampanno, sakkā me idha sukhena vasituṃ. Imesu pana bhikkhūsu idha vasantesu mayhaṃ phāsuvihāro na bhavissati, antevāsikavāso viya bhavissati. Handāhaṃ ime aññamaññaṃ bhinditvā yathā na puna idha vasissanti, tathā karissāmī’’ti.
அதே²கதி³வஸங் மஹாதே²ரே த்³வின்னம்பி ஓவாத³ங் த³த்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் பவிட்டே² பேஸுணிகோ பி⁴க்கு² தோ²கங் காலங் வீதினாமெத்வா மஹாதே²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா தே²ரேன ‘‘கிங், ஆவுஸோ, விகாலே ஆக³தோஸீ’’தி ச வுத்தே, ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே கிஞ்சி வத்தப்³ப³ங் அத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘கதே²ஹி, ஆவுஸோ’’தி தே²ரேன அனுஞ்ஞாதோ ஆஹ – ‘‘ஏஸோ, ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் ஸஹாயகத்தே²ரோ ஸம்முகா² மித்தோ விய அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா பரம்முகா² ஸபத்தோ விய உபவத³தீ’’தி. ‘‘கிங் கதே²தீ’’தி புச்சி²தோ ‘‘ஸுணாத², ப⁴ந்தே, ‘ஏஸோ மஹாதே²ரோ ஸடோ² மாயாவீ குஹகோ மிச்சா²ஜீவேன ஜீவிகங் கப்பேதீ’தி தும்ஹாகங் அகு³ணங் கதே²தீ’’தி ஆஹ. ‘‘மா, ஆவுஸோ, ஏவங் ப⁴ணி, ந ஸோ பி⁴க்கு² ஏவங் மங் உபவதி³ஸ்ஸதி, கி³ஹிகாலதோ பட்டா²ய மம ஸபா⁴வங் ஜானாதி ‘பேஸலோ கல்யாணஸீலோ’’’தி. ‘‘ஸசே, ப⁴ந்தே, தும்ஹே அத்தனோ விஸுத்³த⁴சித்ததாய ஏவங் சிந்தேத², தங் தும்ஹாகங்யேவ அனுச்ச²விகங், மய்ஹங் பன தேன ஸத்³தி⁴ங் வேரங் நத்தி², கஸ்மா அஹங் தேன அவுத்தங் ‘வுத்த’ந்தி வதா³மி. ஹோது, காலந்தரேன ஸயமேவ ஜானிஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. தே²ரோபி புது²ஜ்ஜனபா⁴வதோ³ஸேன த்³வெள்ஹகசித்தோ ‘‘ஏவம்பி ஸியா’’தி ஸாஸங்கஹத³யோ ஹுத்வா தோ²கங் ஸிதி²லவிஸ்ஸாஸோ அஹோஸி. ஸோ பா³லோ பட²மங் மஹாதே²ரங் பரிபி⁴ந்தி³த்வா இதரம்பி தே²னங் வுத்தனயேனேவ பரிபி⁴ந்தி³. அத² தே உபோ⁴பி தே²ரா து³தியதி³வஸே அஞ்ஞமஞ்ஞங் அனாலபித்வா பத்தசீவரமாதா³ய கா³மே பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதமாதா³ய அத்தனோ வஸனட்டா²னேயேவ பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸாமீசிமத்தம்பி அகத்வா தங் தி³வஸங் தத்தே²வ வஸித்வா விபா⁴தாய ச ரத்தியா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அனாரோசெத்வாவ யதா²பா²ஸுகட்டா²னங் அக³மங்ஸு.
Athekadivasaṃ mahāthere dvinnampi ovādaṃ datvā attano vasanaṭṭhānaṃ paviṭṭhe pesuṇiko bhikkhu thokaṃ kālaṃ vītināmetvā mahātheraṃ upasaṅkamitvā vanditvā therena ‘‘kiṃ, āvuso, vikāle āgatosī’’ti ca vutte, ‘‘āma, bhante kiñci vattabbaṃ atthī’’ti vatvā ‘‘kathehi, āvuso’’ti therena anuññāto āha – ‘‘eso, bhante, tumhākaṃ sahāyakatthero sammukhā mitto viya attānaṃ dassetvā parammukhā sapatto viya upavadatī’’ti. ‘‘Kiṃ kathetī’’ti pucchito ‘‘suṇātha, bhante, ‘eso mahāthero saṭho māyāvī kuhako micchājīvena jīvikaṃ kappetī’ti tumhākaṃ aguṇaṃ kathetī’’ti āha. ‘‘Mā, āvuso, evaṃ bhaṇi, na so bhikkhu evaṃ maṃ upavadissati, gihikālato paṭṭhāya mama sabhāvaṃ jānāti ‘pesalo kalyāṇasīlo’’’ti. ‘‘Sace, bhante, tumhe attano visuddhacittatāya evaṃ cintetha, taṃ tumhākaṃyeva anucchavikaṃ, mayhaṃ pana tena saddhiṃ veraṃ natthi, kasmā ahaṃ tena avuttaṃ ‘vutta’nti vadāmi. Hotu, kālantarena sayameva jānissathā’’ti āha. Theropi puthujjanabhāvadosena dveḷhakacitto ‘‘evampi siyā’’ti sāsaṅkahadayo hutvā thokaṃ sithilavissāso ahosi. So bālo paṭhamaṃ mahātheraṃ paribhinditvā itarampi thenaṃ vuttanayeneva paribhindi. Atha te ubhopi therā dutiyadivase aññamaññaṃ anālapitvā pattacīvaramādāya gāme piṇḍāya caritvā piṇḍapātamādāya attano vasanaṭṭhāneyeva paribhuñjitvā sāmīcimattampi akatvā taṃ divasaṃ tattheva vasitvā vibhātāya ca rattiyā aññamaññaṃ anārocetvāva yathāphāsukaṭṭhānaṃ agamaṃsu.
பேஸுணிகங் பன பி⁴க்கு²ங் பரிபுண்ணமனோரத²ங் கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்ட²ங் மனுஸ்ஸா தி³ஸ்வா ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, தே²ரா குஹிங் க³தா’’தி? ஸோ ஆஹ – ‘‘ஸப்³ப³ரத்திங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கத்வா மயா ‘மா கலஹங் கரோத², ஸமக்³கா³ ஹோத², கலஹோ நாம அனத்தா²வஹோ ஆயதிது³க்கு²ப்பாத³கோ அகுஸலஸங்வத்தனிகோ, புரிமகாபி கலஹேன மஹதா ஹிதா பரிப⁴ட்டா²’திஆதீ³னி வுச்சமானாபி மம வசனங் அனாதி³யித்வா பக்கந்தா’’தி. ததோ மனுஸ்ஸா ‘‘தே²ரா தாவ க³ச்ச²ந்து, தும்ஹே பன அம்ஹாகங் அனுகம்பாய இதே⁴வ அனுக்கண்டி²த்வா வஸதா²’’தி யாசிங்ஸு. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா தத்தே²வ வஸந்தோ கதிபாஹேன சிந்தேஸி – ‘‘மயா ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா பி⁴க்கூ² ஆவாஸலோபே⁴ன பரிபி⁴ன்னா, ப³ஹுங் வத மயா பாபகம்மங் பஸுத’’ந்தி ப³லவவிப்படிஸாராபி⁴பூ⁴தோ ஸோகவேகே³ன கி³லானோ ஹுத்வா நசிரேனேவ காலங் கத்வா அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்தி.
Pesuṇikaṃ pana bhikkhuṃ paripuṇṇamanorathaṃ gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhaṃ manussā disvā āhaṃsu – ‘‘bhante, therā kuhiṃ gatā’’ti? So āha – ‘‘sabbarattiṃ aññamaññaṃ kalahaṃ katvā mayā ‘mā kalahaṃ karotha, samaggā hotha, kalaho nāma anatthāvaho āyatidukkhuppādako akusalasaṃvattaniko, purimakāpi kalahena mahatā hitā paribhaṭṭhā’tiādīni vuccamānāpi mama vacanaṃ anādiyitvā pakkantā’’ti. Tato manussā ‘‘therā tāva gacchantu, tumhe pana amhākaṃ anukampāya idheva anukkaṇṭhitvā vasathā’’ti yāciṃsu. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā tattheva vasanto katipāhena cintesi – ‘‘mayā sīlavanto kalyāṇadhammā bhikkhū āvāsalobhena paribhinnā, bahuṃ vata mayā pāpakammaṃ pasuta’’nti balavavippaṭisārābhibhūto sokavegena gilāno hutvā nacireneva kālaṃ katvā avīcimhi nibbatti.
இதரே த்³வே ஸஹாயகத்தே²ரா ஜனபத³சாரிகங் சரந்தா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே ஸமாக³ந்த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸம்மோதி³த்வா தேன பி⁴க்கு²னா வுத்தங் பே⁴த³வசனங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஆரோசெத்வா தஸ்ஸ அபூ⁴தபா⁴வங் ஞத்வா ஸமக்³கா³ ஹுத்வா அனுக்கமேன தமேவ ஆவாஸங் பச்சாக³மிங்ஸு. மனுஸ்ஸா த்³வே தே²ரே தி³ஸ்வா ஹட்ட²துட்டா² ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸா ஹுத்வா சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹிங்ஸு. தே²ரா ச தத்தே²வ வஸந்தா ஸப்பாயஆஹாரலாபே⁴ன ஸமாஹிதசித்தா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா நசிரேனேவ அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு.
Itare dve sahāyakattherā janapadacārikaṃ carantā aññatarasmiṃ āvāse samāgantvā aññamaññaṃ sammoditvā tena bhikkhunā vuttaṃ bhedavacanaṃ aññamaññassa ārocetvā tassa abhūtabhāvaṃ ñatvā samaggā hutvā anukkamena tameva āvāsaṃ paccāgamiṃsu. Manussā dve there disvā haṭṭhatuṭṭhā sañjātasomanassā hutvā catūhi paccayehi upaṭṭhahiṃsu. Therā ca tattheva vasantā sappāyaāhāralābhena samāhitacittā vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacireneva arahattaṃ pāpuṇiṃsu.
பேஸுணிகோ பி⁴க்கு² ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் நிரயே பச்சித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹஸ்ஸ அவிதூ³ரே பூதிமுக²பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ காயோ ஸுவண்ணவண்ணோ அஹோஸி, முக²தோ பன புளவகா நிக்க²மித்வா இதோ சிதோ ச முக²ங் கா²த³ந்தி, தஸ்ஸ தூ³ரம்பி ஓகாஸங் ப²ரித்வா து³க்³க³ந்த⁴ங் வாயதி. அதா²யஸ்மா நாரதோ³ கி³ஜ்ஜ²கூடபப்³ப³தா ஓரோஹந்தோ தங் தி³ஸ்வா –
Pesuṇiko bhikkhu ekaṃ buddhantaraṃ niraye paccitvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahassa avidūre pūtimukhapeto hutvā nibbatti. Tassa kāyo suvaṇṇavaṇṇo ahosi, mukhato pana puḷavakā nikkhamitvā ito cito ca mukhaṃ khādanti, tassa dūrampi okāsaṃ pharitvā duggandhaṃ vāyati. Athāyasmā nārado gijjhakūṭapabbatā orohanto taṃ disvā –
7.
7.
‘‘தி³ப்³ப³ங் ஸுப⁴ங் தா⁴ரேஸி வண்ணதா⁴துங், வேஹாயஸங் திட்ட²ஸி அந்தலிக்கே²;
‘‘Dibbaṃ subhaṃ dhāresi vaṇṇadhātuṃ, vehāyasaṃ tiṭṭhasi antalikkhe;
முக²ஞ்ச தே கிமயோ பூதிக³ந்த⁴ங், கா²த³ந்தி கிங் கம்மமகாஸி புப்³பே³’’தி. –
Mukhañca te kimayo pūtigandhaṃ, khādanti kiṃ kammamakāsi pubbe’’ti. –
இமாய கா³தா²ய கதகம்மங் புச்சி². தத்த² தி³ப்³ப³ந்தி தி³வி ப⁴வங் தே³வத்தபா⁴வபரியாபன்னங். இத⁴ பன தி³ப்³ப³ங் வியாதி தி³ப்³ப³ங். ஸுப⁴ந்தி ஸோப⁴னங், ஸுந்த³ரபா⁴வங் வா. வண்ணதா⁴துந்தி ச²விவண்ணங். தா⁴ரேஸீதி வஹஸி . வேஹாயஸங் திட்ட²ஸி அந்தலிக்கே²தி வேஹாயஸஸஞ்ஞிதே அந்தலிக்கே² திட்ட²ஸி. கேசி பன ‘‘விஹாயஸங் திட்ட²ஸி அந்தலிக்கே²’’தி பாட²ங் வத்வா விஹாயஸங் ஓபா⁴ஸெந்தோ அந்தலிக்கே² திட்ட²ஸீதி வசனஸேஸேன அத்த²ங் வத³ந்தி. பூதிக³ந்த⁴ந்தி குணபக³ந்த⁴ங், து³க்³க³ந்த⁴ந்தி அத்தோ². கிங் கம்மமகாஸி புப்³பே³தி பரமது³க்³க³ந்த⁴ங் தே முக²ங் கிமயோ கா²த³ந்தி, காயோ ச ஸுவண்ணவண்ணோ, கீதி³ஸங் நாம கம்மங் ஏவரூபஸ்ஸ அத்தபா⁴வஸ்ஸ காரணபூ⁴தங் புப்³பே³ த்வங் அகாஸீதி புச்சி².
Imāya gāthāya katakammaṃ pucchi. Tattha dibbanti divi bhavaṃ devattabhāvapariyāpannaṃ. Idha pana dibbaṃ viyāti dibbaṃ. Subhanti sobhanaṃ, sundarabhāvaṃ vā. Vaṇṇadhātunti chavivaṇṇaṃ. Dhāresīti vahasi . Vehāyasaṃ tiṭṭhasi antalikkheti vehāyasasaññite antalikkhe tiṭṭhasi. Keci pana ‘‘vihāyasaṃ tiṭṭhasi antalikkhe’’ti pāṭhaṃ vatvā vihāyasaṃ obhāsento antalikkhe tiṭṭhasīti vacanasesena atthaṃ vadanti. Pūtigandhanti kuṇapagandhaṃ, duggandhanti attho. Kiṃ kammamakāsi pubbeti paramaduggandhaṃ te mukhaṃ kimayo khādanti, kāyo ca suvaṇṇavaṇṇo, kīdisaṃ nāma kammaṃ evarūpassa attabhāvassa kāraṇabhūtaṃ pubbe tvaṃ akāsīti pucchi.
ஏவங் தே²ரேன ஸோ பேதோ அத்தனா கதகம்மங் புட்டோ² தமத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ –
Evaṃ therena so peto attanā katakammaṃ puṭṭho tamatthaṃ vissajjento –
8.
8.
‘‘ஸமணோ அஹங் பாபோதிது³ட்ட²வாசோ, தபஸ்ஸிரூபோ முக²ஸா அஸஞ்ஞதோ;
‘‘Samaṇo ahaṃ pāpotiduṭṭhavāco, tapassirūpo mukhasā asaññato;
லத்³தா⁴ ச மே தமஸா வண்ணதா⁴து, முக²ஞ்ச மே பேஸுணியேன பூதீ’’தி. –
Laddhā ca me tamasā vaṇṇadhātu, mukhañca me pesuṇiyena pūtī’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² ஸமணோ அஹங் பாபோதி அஹங் லாமகோ ஸமணோ பாபபி⁴க்கு² அஹோஸிங். அதிது³ட்ட²வாசோதி அதிது³ட்ட²வசனோ, பரே அதிக்கமித்வா லங்கி⁴த்வா வத்தா, பரேஸங் கு³ணபரித⁴ங்ஸகவசனோதி அத்தோ². ‘‘அதிது³க்க²வாசோ’’தி வா பாடோ², அதிவிய ப²ருஸவசனோ முஸாவாத³பேஸுஞ்ஞாதி³வசீது³ச்சரிதனிரதோ. தபஸ்ஸிரூபோதி ஸமணபதிரூபகோ. முக²ஸாதி முகே²ன. லத்³தா⁴தி படிலத்³தா⁴. ச-காரோ ஸம்பிண்ட³னத்தோ². மேதி மயா. தபஸாதி ப்³ரஹ்மசரியேன. பேஸுணியேனாதி பிஸுணவாசாய. புதீதி பூதிக³ந்த⁴ங்.
Gāthamāha. Tattha samaṇo ahaṃ pāpoti ahaṃ lāmako samaṇo pāpabhikkhu ahosiṃ. Atiduṭṭhavācoti atiduṭṭhavacano, pare atikkamitvā laṅghitvā vattā, paresaṃ guṇaparidhaṃsakavacanoti attho. ‘‘Atidukkhavāco’’ti vā pāṭho, ativiya pharusavacano musāvādapesuññādivacīduccaritanirato. Tapassirūpoti samaṇapatirūpako. Mukhasāti mukhena. Laddhāti paṭiladdhā. Ca-kāro sampiṇḍanattho. Meti mayā. Tapasāti brahmacariyena. Pesuṇiyenāti pisuṇavācāya. Putīti pūtigandhaṃ.
ஏவங் ஸோ பேதோ அத்தனா கதகம்மங் ஆசிக்கி²த்வா இதா³னி தே²ரஸ்ஸ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –
Evaṃ so peto attanā katakammaṃ ācikkhitvā idāni therassa ovādaṃ dento –
9.
9.
‘‘தயித³ங் தயா நாரத³ ஸாமங் தி³ட்ட²ங்,
‘‘Tayidaṃ tayā nārada sāmaṃ diṭṭhaṃ,
அனுகம்பகா யே குஸலா வதெ³ய்யுங்;
Anukampakā ye kusalā vadeyyuṃ;
மா பேஸுணங் மா ச முஸா அபா⁴ணி,
Mā pesuṇaṃ mā ca musā abhāṇi,
யக்கோ² துவங் ஹோஹிஸி காமகாமீ’’தி. –
Yakkho tuvaṃ hohisi kāmakāmī’’ti. –
ஓஸானகா³த²மாஹ. தத்த² தயித³ந்தி தங் இத³ங் மம ரூபங். அனுகம்பகா யே குஸலா வதெ³ய்யுந்தி யே அனுகம்பனஸீலா காருணிகா பரஹிதபடிபத்தியங் குஸலா நிபுணா பு³த்³தா⁴த³யோ யங் வதெ³ய்யுங், ததே³வ வதா³மீதி அதி⁴ப்பாயோ. இதா³னி தங் ஓவாத³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மா பேஸுணங் மா ச முஸா அபா⁴ணி, யக்கோ² துவங் ஹோஹிஸி காமகாமீ’’தி ஆஹ. தஸ்ஸத்தோ² – பேஸுணங் பிஸுணவசனங் முஸா ச மா அபா⁴ணி மா கதே²ஹி. யதி³ ஹி த்வங் முஸாவாத³ங் பிஸுணவாசஞ்ச பஹாய வாசாய ஸஞ்ஞதோ ப⁴வெய்யாஸி, யக்கோ² வா தே³வோ வா தே³வஞ்ஞதரோ வா த்வங் ப⁴விஸ்ஸஸி, காமங் காமிதப்³ப³ங் உளாரங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் படிலபி⁴த்வா தத்த² காமனஸீலோ யதா²ஸுக²ங் இந்த்³ரியானங் பரிசரணேன அபி⁴ரமணஸீலோதி.
Osānagāthamāha. Tattha tayidanti taṃ idaṃ mama rūpaṃ. Anukampakā ye kusalā vadeyyunti ye anukampanasīlā kāruṇikā parahitapaṭipattiyaṃ kusalā nipuṇā buddhādayo yaṃ vadeyyuṃ, tadeva vadāmīti adhippāyo. Idāni taṃ ovādaṃ dassento ‘‘mā pesuṇaṃ mā ca musā abhāṇi, yakkho tuvaṃ hohisi kāmakāmī’’ti āha. Tassattho – pesuṇaṃ pisuṇavacanaṃ musā ca mā abhāṇi mā kathehi. Yadi hi tvaṃ musāvādaṃ pisuṇavācañca pahāya vācāya saññato bhaveyyāsi, yakkho vā devo vā devaññataro vā tvaṃ bhavissasi, kāmaṃ kāmitabbaṃ uḷāraṃ dibbasampattiṃ paṭilabhitvā tattha kāmanasīlo yathāsukhaṃ indriyānaṃ paricaraṇena abhiramaṇasīloti.
தங் ஸுத்வா தே²ரோ ததோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ ஸத்து² தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² தங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா ஸம்பத்தபரிஸாய ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Taṃ sutvā thero tato rājagahaṃ gantvā piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto satthu tamatthaṃ ārocesi. Satthā taṃ aṭṭhuppattiṃ katvā dhammaṃ desesi. Sā desanā sampattaparisāya sātthikā ahosīti.
பூதிமுக²பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Pūtimukhapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 3. பூதிமுக²பேதவத்து² • 3. Pūtimukhapetavatthu