Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૫. પુત્તસુત્તં

    5. Puttasuttaṃ

    ૭૪. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    74. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તયોમે, ભિક્ખવે, પુત્તા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે તયો? અતિજાતો, અનુજાતો, અવજાતોતિ.

    ‘‘Tayome, bhikkhave, puttā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame tayo? Atijāto, anujāto, avajātoti.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, પુત્તો અતિજાતો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુત્તસ્સ માતાપિતરો હોન્તિ ન બુદ્ધં સરણં ગતા, ન ધમ્મં સરણં ગતા, ન સઙ્ઘં સરણં ગતા; પાણાતિપાતા અપ્પટિવિરતા, અદિન્નાદાના અપ્પટિવિરતા, કામેસુમિચ્છાચારા અપ્પટિવિરતા, મુસાવાદા અપ્પટિવિરતા, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના અપ્પટિવિરતા, દુસ્સીલા પાપધમ્મા. પુત્તો ચ નેસં હોતિ બુદ્ધં સરણં ગતો, ધમ્મં સરણં ગતો, સઙ્ઘં સરણં ગતો; પાણાતિપાતા પટિવિરતો, અદિન્નાદાના પટિવિરતો, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો, મુસાવાદા પટિવિરતો, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો, સીલવા કલ્યાણધમ્મો. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુત્તો અતિજાતો હોતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, putto atijāto hoti? Idha, bhikkhave, puttassa mātāpitaro honti na buddhaṃ saraṇaṃ gatā, na dhammaṃ saraṇaṃ gatā, na saṅghaṃ saraṇaṃ gatā; pāṇātipātā appaṭiviratā, adinnādānā appaṭiviratā, kāmesumicchācārā appaṭiviratā, musāvādā appaṭiviratā, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā appaṭiviratā, dussīlā pāpadhammā. Putto ca nesaṃ hoti buddhaṃ saraṇaṃ gato, dhammaṃ saraṇaṃ gato, saṅghaṃ saraṇaṃ gato; pāṇātipātā paṭivirato, adinnādānā paṭivirato, kāmesumicchācārā paṭivirato, musāvādā paṭivirato, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato, sīlavā kalyāṇadhammo. Evaṃ kho, bhikkhave, putto atijāto hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, પુત્તો અનુજાતો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુત્તસ્સ માતાપિતરો હોન્તિ બુદ્ધં સરણં ગતા, ધમ્મં સરણં ગતા, સઙ્ઘં સરણં ગતા; પાણાતિપાતા પટિવિરતા, અદિન્નાદાના પટિવિરતા, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા, મુસાવાદા પટિવિરતા, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતા, સીલવન્તો કલ્યાણધમ્મા. પુત્તોપિ નેસં હોતિ બુદ્ધં સરણં ગતો, ધમ્મં સરણં ગતો, સઙ્ઘં સરણં ગતો; પાણાતિપાતા પટિવિરતો, અદિન્નાદાના પટિવિરતો, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો, મુસાવાદા પટિવિરતો, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો, સીલવા કલ્યાણધમ્મો. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુત્તો અનુજાતો હોતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, putto anujāto hoti? Idha, bhikkhave, puttassa mātāpitaro honti buddhaṃ saraṇaṃ gatā, dhammaṃ saraṇaṃ gatā, saṅghaṃ saraṇaṃ gatā; pāṇātipātā paṭiviratā, adinnādānā paṭiviratā, kāmesumicchācārā paṭiviratā, musāvādā paṭiviratā, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā, sīlavanto kalyāṇadhammā. Puttopi nesaṃ hoti buddhaṃ saraṇaṃ gato, dhammaṃ saraṇaṃ gato, saṅghaṃ saraṇaṃ gato; pāṇātipātā paṭivirato, adinnādānā paṭivirato, kāmesumicchācārā paṭivirato, musāvādā paṭivirato, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato, sīlavā kalyāṇadhammo. Evaṃ kho, bhikkhave, putto anujāto hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, પુત્તો અવજાતો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, પુત્તસ્સ માતાપિતરો હોન્તિ બુદ્ધં સરણં ગતા, ધમ્મં સરણં ગતા, સઙ્ઘં સરણં ગતા; પાણાતિપાતા પટિવિરતા, અદિન્નાદાના પટિવિરતા, કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા, મુસાવાદા પટિવિરતા, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતા, સીલવન્તો કલ્યાણધમ્મા. પુત્તો ચ નેસં હોતિ ન બુદ્ધં સરણં ગતો, ન ધમ્મં સરણં ગતો, ન સઙ્ઘં સરણં ગતો; પાણાતિપાતા અપ્પટિવિરતો, અદિન્નાદાના અપ્પટિવિરતો, કામેસુમિચ્છાચારા અપ્પટિવિરતો, મુસાવાદા અપ્પટિવિરતો, સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના અપ્પટિવિરતો, દુસ્સીલો પાપધમ્મો. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુત્તો અવજાતો હોતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, તયો પુત્તા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, putto avajāto hoti? Idha, bhikkhave, puttassa mātāpitaro honti buddhaṃ saraṇaṃ gatā, dhammaṃ saraṇaṃ gatā, saṅghaṃ saraṇaṃ gatā; pāṇātipātā paṭiviratā, adinnādānā paṭiviratā, kāmesumicchācārā paṭiviratā, musāvādā paṭiviratā, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭiviratā, sīlavanto kalyāṇadhammā. Putto ca nesaṃ hoti na buddhaṃ saraṇaṃ gato, na dhammaṃ saraṇaṃ gato, na saṅghaṃ saraṇaṃ gato; pāṇātipātā appaṭivirato, adinnādānā appaṭivirato, kāmesumicchācārā appaṭivirato, musāvādā appaṭivirato, surāmerayamajjapamādaṭṭhānā appaṭivirato, dussīlo pāpadhammo. Evaṃ kho, bhikkhave, putto avajāto hoti. Ime kho, bhikkhave, tayo puttā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘અતિજાતં અનુજાતં, પુત્તમિચ્છન્તિ પણ્ડિતા;

    ‘‘Atijātaṃ anujātaṃ, puttamicchanti paṇḍitā;

    અવજાતં ન ઇચ્છન્તિ, યો હોતિ કુલગન્ધનો.

    Avajātaṃ na icchanti, yo hoti kulagandhano.

    ‘‘એતે ખો પુત્તા લોકસ્મિં, યે ભવન્તિ ઉપાસકા;

    ‘‘Ete kho puttā lokasmiṃ, ye bhavanti upāsakā;

    સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરા;

    Saddhā sīlena sampannā, vadaññū vītamaccharā;

    ચન્દો અબ્ભઘના મુત્તો, પરિસાસુ વિરોચરે’’તિ.

    Cando abbhaghanā mutto, parisāsu virocare’’ti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઞ્ચમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૫. પુત્તસુત્તવણ્ણના • 5. Puttasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact