Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. પુત્તસુત્તવણ્ણના
9. Puttasuttavaṇṇanā
૩૯. નવમે ભતો વા નો ભરિસ્સતીતિ અમ્હેહિ થઞ્ઞપાયનહત્થપાદવડ્ઢનાદીહિ ભતો પટિજગ્ગિતો અમ્હે મહલ્લકકાલે હત્થપાદધોવન-ન્હાપનયાગુભત્તદાનાદીહિ ભરિસ્સતિ. કિચ્ચં વા નો કરિસ્સતીતિ અત્તનો કમ્મં ઠપેત્વા અમ્હાકં રાજકુલાદીસુ ઉપ્પન્નં કિચ્ચં ગન્ત્વા કરિસ્સતિ . કુલવંસો ચિરં ઠસ્સતીતિ અમ્હાકં સન્તકં ખેત્તવત્થુહિરઞ્ઞસુવણ્ણાદિં અવિનાસેત્વા રક્ખન્તે પુત્તે કુલવંસો ચિરં ઠસ્સતિ, અમ્હેહિ વા પવત્તિતાનિ સલાકભત્તાદીનિ અનુપચ્છિન્દિત્વા પવત્તેસ્સતિ, એવમ્પિ નો કુલવંસો ચિરં ઠસ્સતિ. દાયજ્જં પટિપજ્જિસ્સતીતિ કુલવંસાનુરૂપાય પટિપત્તિયા અત્તાનં દાયજ્જારહં કરોન્તો અમ્હાકં સન્તકં દાયજ્જં પટિપજ્જિસ્સતિ. દક્ખિણં અનુપ્પદસ્સતીતિ પત્તિદાનં કત્વા તતિયદિવસતો પટ્ઠાય દાનં અનુપ્પદસ્સતિ.
39. Navame bhato vā no bharissatīti amhehi thaññapāyanahatthapādavaḍḍhanādīhi bhato paṭijaggito amhe mahallakakāle hatthapādadhovana-nhāpanayāgubhattadānādīhi bharissati. Kiccaṃ vā no karissatīti attano kammaṃ ṭhapetvā amhākaṃ rājakulādīsu uppannaṃ kiccaṃ gantvā karissati . Kulavaṃso ciraṃ ṭhassatīti amhākaṃ santakaṃ khettavatthuhiraññasuvaṇṇādiṃ avināsetvā rakkhante putte kulavaṃso ciraṃ ṭhassati, amhehi vā pavattitāni salākabhattādīni anupacchinditvā pavattessati, evampi no kulavaṃso ciraṃ ṭhassati. Dāyajjaṃ paṭipajjissatīti kulavaṃsānurūpāya paṭipattiyā attānaṃ dāyajjārahaṃ karonto amhākaṃ santakaṃ dāyajjaṃ paṭipajjissati. Dakkhiṇaṃ anuppadassatīti pattidānaṃ katvā tatiyadivasato paṭṭhāya dānaṃ anuppadassati.
સન્તો સપ્પુરિસાતિ ઇમસ્મિં ઠાને માતાપિતૂસુ સમ્મા પટિપત્તિયા સન્તો સપ્પુરિસાતિ વેદિતબ્બા. પુબ્બે કતમનુસ્સરન્તિ માતાપિતૂહિ પઠમતરં કતગુણં અનુસ્સરન્તા. ઓવાદકારીતિ માતાપિતૂહિ દિન્નસ્સ ઓવાદસ્સ કત્તા. ભતપોસીતિ યેહિ ભતો, તેસં પોસકો. પસંસિયોતિ દિટ્ઠેવ ધમ્મે મહાજનેન પસંસિતબ્બો હોતિ.
Santo sappurisāti imasmiṃ ṭhāne mātāpitūsu sammā paṭipattiyā santo sappurisāti veditabbā. Pubbe katamanussaranti mātāpitūhi paṭhamataraṃ kataguṇaṃ anussarantā. Ovādakārīti mātāpitūhi dinnassa ovādassa kattā. Bhataposīti yehi bhato, tesaṃ posako. Pasaṃsiyoti diṭṭheva dhamme mahājanena pasaṃsitabbo hoti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. પુત્તસુત્તં • 9. Puttasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. પુત્તસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Puttasuttādivaṇṇanā