Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૭. પુત્તસુત્તવણ્ણના
7. Puttasuttavaṇṇanā
૮૭. સત્તમે મ-કારો પદસન્ધિકરો ‘‘અઞ્ઞમઞ્ઞ’’ન્તિઆદીસુ વિય. નિચ્ચલસમણોતિ થિરસમણો. અભિસિઞ્ચિતબ્બોતિ અભિસેકોતિ કમ્મસાધનો અભિસેકસદ્દો. તેનાહ ‘‘અભિસેકં કાતું યુત્તો’’તિ.
87. Sattame ma-kāro padasandhikaro ‘‘aññamañña’’ntiādīsu viya. Niccalasamaṇoti thirasamaṇo. Abhisiñcitabboti abhisekoti kammasādhano abhisekasaddo. Tenāha ‘‘abhisekaṃ kātuṃ yutto’’ti.
બાકુલત્થેરો વિયાતિ થેરો હિ મહાયસસ્સી, તસ્સ પુત્તધીતરો નત્તુપનત્તકા સુખુમસાટકેહિ ચીવરાનિ કારેત્વા રજાપેત્વા સમુગ્ગે પક્ખિપિત્વા પહિણન્તિ. થેરસ્સ નહાનકાલે નહાનકોટ્ઠકે ઠપેન્તિ. થેરો તાનિ નિવાસેતિ ચેવ પારુપતિ ચ. તેનેવેતં વુત્તં.
Bākulatthero viyāti thero hi mahāyasassī, tassa puttadhītaro nattupanattakā sukhumasāṭakehi cīvarāni kāretvā rajāpetvā samugge pakkhipitvā pahiṇanti. Therassa nahānakāle nahānakoṭṭhake ṭhapenti. Thero tāni nivāseti ceva pārupati ca. Tenevetaṃ vuttaṃ.
ખદિરવનમગ્ગે સીવલિત્થેરો વિયાતિ સત્થરિ કિર તં મગ્ગં પટિપન્ને દેવતા ‘‘અમ્હાકં અય્યસ્સ સીવલિત્થેરસ્સ સક્કારં કરિસ્સામા’’તિ ચિન્તેત્વા એકેકયોજને વિહારં કારેત્વા એકયોજનતો ઉદ્ધં ગન્તું અદત્વા પાતોવ ઉટ્ઠાય દિબ્બાનિ યાગુઆદીનિ ગહેત્વા ‘‘અમ્હાકં અય્યો સીવલિત્થેરો કહં નિસિન્નો’’તિ વિચરન્તિ. થેરો અત્તનો અભિહટં બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દાપેસિ. એવં સત્થા સપરિવારો તિંસયોજનિકં કન્તારં સીવલિત્થેરસ્સ પુઞ્ઞફલં અનુભવમાનોવ અગમાસિ. તેનેવેતં વુત્તં.
Khadiravanamagge sīvalitthero viyāti satthari kira taṃ maggaṃ paṭipanne devatā ‘‘amhākaṃ ayyassa sīvalittherassa sakkāraṃ karissāmā’’ti cintetvā ekekayojane vihāraṃ kāretvā ekayojanato uddhaṃ gantuṃ adatvā pātova uṭṭhāya dibbāni yāguādīni gahetvā ‘‘amhākaṃ ayyo sīvalitthero kahaṃ nisinno’’ti vicaranti. Thero attano abhihaṭaṃ buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dāpesi. Evaṃ satthā saparivāro tiṃsayojanikaṃ kantāraṃ sīvalittherassa puññaphalaṃ anubhavamānova agamāsi. Tenevetaṃ vuttaṃ.
અટ્ઠકનાગરસુત્તે આનન્દત્થેરો વિયાતિ અટ્ઠકનાગરકો કિર ગહપતિ થેરસ્સ ધમ્મદેસનાય પસીદિત્વા પઞ્ચસતગ્ઘનકં વિહારં કારેત્વા અદાસિ. તં સન્ધાયેતં વુત્તં.
Aṭṭhakanāgarasutte ānandatthero viyāti aṭṭhakanāgarako kira gahapati therassa dhammadesanāya pasīditvā pañcasatagghanakaṃ vihāraṃ kāretvā adāsi. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.
પિલિન્દવચ્છત્થેરો વિયાતિ થેરસ્સ કિર ઇદ્ધાનુભાવેન પસન્ના મનુસ્સા સપ્પિઆદીનિ બહૂનિ ભેસજ્જાનિ અભિહરિંસુ. પકતિયાપિ ચ આયસ્મા પિલિન્દવચ્છો લાભી હોતિ પઞ્ચન્નં ભેસજ્જાનં, લદ્ધં લદ્ધં પરિસાય વિસ્સજ્જેતિ. તેનેતં વુત્તં ‘‘ગિલાનપચ્ચયં પિલિન્દવચ્છત્થેરો વિયા’’તિ.
Pilindavacchatthero viyāti therassa kira iddhānubhāvena pasannā manussā sappiādīni bahūni bhesajjāni abhihariṃsu. Pakatiyāpi ca āyasmā pilindavaccho lābhī hoti pañcannaṃ bhesajjānaṃ, laddhaṃ laddhaṃ parisāya vissajjeti. Tenetaṃ vuttaṃ ‘‘gilānapaccayaṃ pilindavacchatthero viyā’’ti.
તિણ્ણમ્પિ સન્નિપાતેન નિબ્બત્તાનીતિ પિત્તાદીનં તિણ્ણમ્પિ વિસમાનં સન્નિપાતેન જાતાનિ. અતિસીતાદિભાવેન ઉતૂનં પરિણામોતિ આહ ‘‘અતિસીતઅતિઉણ્હઉતુતો જાતાની’’તિ. પુરિમઉતુતો વિસદિસો ઉતુ ઉતુપરિણામો, તતો જાતાનિ ઉતુપરિણામજાનિ, વિસભાગઉતુતો જાતાનીતિ અત્થો. જઙ્ગલદેસવાસીનઞ્હિ અનૂપદેસે વસન્તાનં વિસભાગોવ ઉતુ ઉપ્પજ્જતિ, અનૂપદેસવાસીનઞ્ચ જઙ્ગલદેસેતિ. એવં મલયસમુદ્દતીરાદિવસેનપિ ઉતુવિસભાગતા ઉપ્પજ્જતિયેવ. તતો જાતાનિ ઉતુપરિણામજાનિ નામ.
Tiṇṇampi sannipātena nibbattānīti pittādīnaṃ tiṇṇampi visamānaṃ sannipātena jātāni. Atisītādibhāvena utūnaṃ pariṇāmoti āha ‘‘atisītaatiuṇhaututo jātānī’’ti. Purimaututo visadiso utu utupariṇāmo, tato jātāni utupariṇāmajāni, visabhāgaututo jātānīti attho. Jaṅgaladesavāsīnañhi anūpadese vasantānaṃ visabhāgova utu uppajjati, anūpadesavāsīnañca jaṅgaladeseti. Evaṃ malayasamuddatīrādivasenapi utuvisabhāgatā uppajjatiyeva. Tato jātāni utupariṇāmajāni nāma.
અત્તનો પકતિચરિયાનં વિસમં કાયસ્સ પરિહરણવસેન વિસમપરિહારજાનિ. તાનિ પન અચ્ચાસનઅતિટ્ઠાનાદિના વેદિતબ્બાનીતિ આહ ‘‘અચ્ચાસનઅતિટ્ઠાનાદિકા’’તિ. આદિ-સદ્દેન મહાભારવહણસુધાકોટ્ટનઅદેસકાલચરણાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. પરસ્સ ઉપક્કમતો નિબ્બત્તાનિ ઓપક્કમિકાનિ, અયં ચોરોતિ વા પારદારિકોતિ વા ગહેત્વા જણ્ણુકકપ્પરમુગ્ગરાદીહિ નિપ્પોથનઉપક્કમં પચ્ચયં કત્વા ઉપ્પન્નાનીતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘વધબન્ધનાદિઉપક્કમેન નિબ્બત્તાની’’તિ. કેવલન્તિ બાહિરં પચ્ચયં અનપેક્ખિત્વા કેવલં, તેન વિનાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘પુબ્બેકતકમ્મવિપાકવસેનેવ જાતાની’’તિ.
Attano pakaticariyānaṃ visamaṃ kāyassa pariharaṇavasena visamaparihārajāni. Tāni pana accāsanaatiṭṭhānādinā veditabbānīti āha ‘‘accāsanaatiṭṭhānādikā’’ti. Ādi-saddena mahābhāravahaṇasudhākoṭṭanaadesakālacaraṇādīni saṅgaṇhāti. Parassa upakkamato nibbattāni opakkamikāni, ayaṃ coroti vā pāradārikoti vā gahetvā jaṇṇukakapparamuggarādīhi nippothanaupakkamaṃ paccayaṃ katvā uppannānīti attho. Tenāha ‘‘vadhabandhanādiupakkamena nibbattānī’’ti. Kevalanti bāhiraṃ paccayaṃ anapekkhitvā kevalaṃ, tena vināti attho. Tenāha ‘‘pubbekatakammavipākavaseneva jātānī’’ti.
પુત્તસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Puttasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. પુત્તસુત્તં • 7. Puttasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૭. પુત્તસુત્તવણ્ણના • 7. Puttasuttavaṇṇanā