Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૩. રાગપેય્યાલં

    3. Rāgapeyyālaṃ

    ૩૦૩. ‘‘રાગસ્સ , ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? અસુભસઞ્ઞા, મરણસઞ્ઞા, આદીનવસઞ્ઞા, આહારે પટિકૂલસઞ્ઞા, સબ્બલોકે અનભિરતસઞ્ઞા 1 – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    303. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya pañca dhammā bhāvetabbā. Katame pañca? Asubhasaññā, maraṇasaññā, ādīnavasaññā, āhāre paṭikūlasaññā, sabbaloke anabhiratasaññā 2 – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ૩૦૪. ‘‘રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? અનિચ્ચસઞ્ઞા, અનત્તસઞ્ઞા, મરણસઞ્ઞા, આહારે પટિકૂલસઞ્ઞા, સબ્બલોકે અનભિરતસઞ્ઞા – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    304. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, abhiññāya pañca dhammā bhāvetabbā. Katame pañca? Aniccasaññā, anattasaññā, maraṇasaññā, āhāre paṭikūlasaññā, sabbaloke anabhiratasaññā – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ૩૦૫. ‘‘રાગસ્સ , ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? અનિચ્ચસઞ્ઞા, અનિચ્ચે દુક્ખસઞ્ઞા, દુક્ખે અનત્તસઞ્ઞા, પહાનસઞ્ઞા, વિરાગસઞ્ઞા – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    305. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya pañca dhammā bhāvetabbā. Katame pañca? Aniccasaññā, anicce dukkhasaññā, dukkhe anattasaññā, pahānasaññā, virāgasaññā – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ૩૦૬. ‘‘રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? સદ્ધિન્દ્રિયં, વીરિયિન્દ્રિયં, સતિન્દ્રિયં, સમાધિન્દ્રિયં, પઞ્ઞિન્દ્રિયં – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    306. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, abhiññāya pañca dhammā bhāvetabbā. Katame pañca? Saddhindriyaṃ, vīriyindriyaṃ, satindriyaṃ, samādhindriyaṃ, paññindriyaṃ – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ૩૦૭. ‘‘રાગસ્સ , ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. કતમે પઞ્ચ? સદ્ધાબલં, વીરિયબલં, સતિબલં, સમાધિબલં, પઞ્ઞાબલં – રાગસ્સ, ભિક્ખવે, અભિઞ્ઞાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    307. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya pañca dhammā bhāvetabbā. Katame pañca? Saddhābalaṃ, vīriyabalaṃ, satibalaṃ, samādhibalaṃ, paññābalaṃ – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ૩૦૮-૧૧૫૧. ‘‘રાગસ્સ, ભિક્ખવે, પરિઞ્ઞાય… પરિક્ખયાય… પહાનાય… ખયાય… વયાય… વિરાગાય… નિરોધાય… ચાગાય… પટિનિસ્સગ્ગાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા. દોસસ્સ… મોહસ્સ… કોધસ્સ… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પળાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ … મદસ્સ… પમાદસ્સ અભિઞ્ઞાય… પરિઞ્ઞાય… પરિક્ખયાય… પહાનાય… ખયાય… વયાય… વિરાગાય… નિરોધાય… ચાગાય… પટિનિસ્સગ્ગાય પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા.

    308-1151. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya pañca dhammā bhāvetabbā. Dosassa… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa … madassa… pamādassa abhiññāya… pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya pañca dhammā bhāvetabbā.

    ‘‘કતમે પઞ્ચ? સદ્ધાબલં, વીરિયબલં, સતિબલં, સમાધિબલં, પઞ્ઞાબલં – પમાદસ્સ, ભિક્ખવે, પટિનિસ્સગ્ગાય ઇમે પઞ્ચ ધમ્મા ભાવેતબ્બા’’તિ.

    ‘‘Katame pañca? Saddhābalaṃ, vīriyabalaṃ, satibalaṃ, samādhibalaṃ, paññābalaṃ – pamādassa, bhikkhave, paṭinissaggāya ime pañca dhammā bhāvetabbā’’ti.

    રાગપેય્યાલં નિટ્ઠિતં.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અભિઞ્ઞાય પરિઞ્ઞાય પરિક્ખયાય,

    Abhiññāya pariññāya parikkhayāya,

    પહાનાય ખયાય વયેન ચ;

    Pahānāya khayāya vayena ca;

    વિરાગનિરોધા ચાગઞ્ચ,

    Virāganirodhā cāgañca,

    પટિનિસ્સગ્ગો ઇમે દસાતિ.

    Paṭinissaggo ime dasāti.

    પઞ્ચકનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Pañcakanipāto niṭṭhito.

    તત્રિદં વગ્ગુદ્દાનં –

    Tatridaṃ vagguddānaṃ –

    સેખબલં બલઞ્ચેવ, પઞ્ચઙ્ગિકઞ્ચ સુમનં;

    Sekhabalaṃ balañceva, pañcaṅgikañca sumanaṃ;

    મુણ્ડનીવરણઞ્ચ સઞ્ઞઞ્ચ, યોધાજીવઞ્ચ અટ્ઠમં;

    Muṇḍanīvaraṇañca saññañca, yodhājīvañca aṭṭhamaṃ;

    થેરં કકુધફાસુઞ્ચ, અન્ધકવિન્દદ્વાદસં;

    Theraṃ kakudhaphāsuñca, andhakavindadvādasaṃ;

    ગિલાનરાજતિકણ્ડં, સદ્ધમ્માઘાતુપાસકં;

    Gilānarājatikaṇḍaṃ, saddhammāghātupāsakaṃ;

    અરઞ્ઞબ્રાહ્મણઞ્ચેવ, કિમિલક્કોસકં તથા;

    Araññabrāhmaṇañceva, kimilakkosakaṃ tathā;

    દીઘાચારાવાસિકઞ્ચ, દુચ્ચરિતૂપસમ્પદન્તિ.

    Dīghācārāvāsikañca, duccaritūpasampadanti.

    પઞ્ચકનિપાતપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Pañcakanipātapāḷi niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    2. sabbatthapi evameva dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact