Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. રાગવિનયસુત્તં

    6. Rāgavinayasuttaṃ

    ૯૬. ‘‘ચત્તારોમે , ભિક્ખવે, પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? અત્તહિતાય પટિપન્નો નો પરહિતાય, પરહિતાય પટિપન્નો નો અત્તહિતાય, નેવત્તહિતાય પટિપન્નો નો પરહિતાય, અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો પરહિતાય ચ.

    96. ‘‘Cattārome , bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Attahitāya paṭipanno no parahitāya, parahitāya paṭipanno no attahitāya, nevattahitāya paṭipanno no parahitāya, attahitāya ceva paṭipanno parahitāya ca.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ નો પરહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના રાગવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં રાગવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના દોસવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં દોસવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના મોહવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં મોહવિનયાય સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo attahitāya paṭipanno hoti no parahitāya? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā rāgavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ rāgavinayāya samādapeti; attanā dosavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ dosavinayāya samādapeti; attanā mohavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ mohavinayāya samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo attahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પરહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો અત્તહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના ન રાગવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરં રાગવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ન દોસવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરં દોસવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ન મોહવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરં મોહવિનયાય સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પરહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો અત્તહિતાય.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo parahitāya paṭipanno hoti, no attahitāya? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā na rāgavinayāya paṭipanno hoti, paraṃ rāgavinayāya samādapeti; attanā na dosavinayāya paṭipanno hoti, paraṃ dosavinayāya samādapeti; attanā na mohavinayāya paṭipanno hoti, paraṃ mohavinayāya samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo parahitāya paṭipanno hoti, no attahitāya.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના ન રાગવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં રાગવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ન દોસવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં દોસવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ન મોહવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરં મોહવિનયાય સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo nevattahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā na rāgavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ rāgavinayāya samādapeti; attanā na dosavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ dosavinayāya samādapeti; attanā na mohavinayāya paṭipanno hoti, no paraṃ mohavinayāya samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo nevattahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના ચ રાગવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરઞ્ચ રાગવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ દોસવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરઞ્ચ દોસવિનયાય સમાદપેતિ; અત્તના ચ મોહવિનયાય પટિપન્નો હોતિ, પરઞ્ચ મોહવિનયાય સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે , પુગ્ગલો અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ. છટ્ઠં.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo attahitāya ceva paṭipanno hoti parahitāya ca? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā ca rāgavinayāya paṭipanno hoti, parañca rāgavinayāya samādapeti; attanā ca dosavinayāya paṭipanno hoti, parañca dosavinayāya samādapeti; attanā ca mohavinayāya paṭipanno hoti, parañca mohavinayāya samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave , puggalo attahitāya ceva paṭipanno hoti parahitāya ca. Ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૬. છવાલાતસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Chavālātasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact