Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૧૦. રહોનિસજ્જસિક્ખાપદવણ્ણના

    10. Rahonisajjasikkhāpadavaṇṇanā

    ઉપરીતિ અચેલકવગ્ગે. ઉપનન્દસ્સ ચતુત્થસિક્ખાપદેનાતિ અપ્પટિચ્છન્ને માતુગામેન સદ્ધિં રહોનિસજ્જસિક્ખાપદેન (પાચિ॰ ૨૮૪ આદયો). તઞ્હિ ઉપનન્દત્થેરં આરબ્ભ પઞ્ઞત્તેસુ ચતુત્થભાવતો ‘‘ઉપનન્દસ્સ ચતુત્થસિક્ખાપદ’’ન્તિ વુત્તં. યદિ એકપરિચ્છેદં, અથ કસ્મા વિસું પઞ્ઞત્તન્તિ આહ ‘‘અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન પન વિસું પઞ્ઞત્ત’’ન્તિ. તત્થ અટ્ઠુપ્પત્તિવસેનાતિ અત્થસ્સ ઉપ્પત્તિવસેન, ભિક્ખુનિયા એવ રહોનિસજ્જાય ઉપ્પત્તિવસેનાતિ અત્થો. અયં હેત્થાધિપ્પાયો – ચતુત્થસિક્ખાપદવત્થુતો ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ વત્થુનો પઠમં ઉપ્પન્નત્તા એકપરિચ્છેદેપિ ઇદં પઠમં વિસું પઞ્ઞત્તન્તિ.

    Uparīti acelakavagge. Upanandassa catutthasikkhāpadenāti appaṭicchanne mātugāmena saddhiṃ rahonisajjasikkhāpadena (pāci. 284 ādayo). Tañhi upanandattheraṃ ārabbha paññattesu catutthabhāvato ‘‘upanandassa catutthasikkhāpada’’nti vuttaṃ. Yadi ekaparicchedaṃ, atha kasmā visuṃ paññattanti āha ‘‘aṭṭhuppattivasena pana visuṃ paññatta’’nti. Tattha aṭṭhuppattivasenāti atthassa uppattivasena, bhikkhuniyā eva rahonisajjāya uppattivasenāti attho. Ayaṃ hetthādhippāyo – catutthasikkhāpadavatthuto imassa sikkhāpadassa vatthuno paṭhamaṃ uppannattā ekaparicchedepi idaṃ paṭhamaṃ visuṃ paññattanti.

    રહોનિસજ્જસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rahonisajjasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.

    ઓવાદવગ્ગો તતિયો.

    Ovādavaggo tatiyo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact