Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૧. રાહુલસુત્તં

    11. Rāhulasuttaṃ

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘કચ્ચિ અભિણ્હસંવાસા, નાવજાનાસિ પણ્ડિતં;

    ‘‘Kacci abhiṇhasaṃvāsā, nāvajānāsi paṇḍitaṃ;

    ઉક્કાધારો 1 મનુસ્સાનં, કચ્ચિ અપચિતો તયા’’ 2.

    Ukkādhāro 3 manussānaṃ, kacci apacito tayā’’ 4.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘નાહં અભિણ્હસંવાસા, અવજાનામિ પણ્ડિતં;

    ‘‘Nāhaṃ abhiṇhasaṃvāsā, avajānāmi paṇḍitaṃ;

    ઉક્કાધારો મનુસ્સાનં, નિચ્ચં અપચિતો મયા’’.

    Ukkādhāro manussānaṃ, niccaṃ apacito mayā’’.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘પઞ્ચ કામગુણે હિત્વા, પિયરૂપે મનોરમે;

    ‘‘Pañca kāmaguṇe hitvā, piyarūpe manorame;

    સદ્ધાય ઘરા નિક્ખમ્મ, દુક્ખસ્સન્તકરો ભવ.

    Saddhāya gharā nikkhamma, dukkhassantakaro bhava.

    ૩૪૦.

    340.

    ‘‘મિત્તે ભજસ્સુ કલ્યાણે, પન્તઞ્ચ સયનાસનં;

    ‘‘Mitte bhajassu kalyāṇe, pantañca sayanāsanaṃ;

    વિવિત્તં અપ્પનિગ્ઘોસં, મત્તઞ્ઞૂ હોહિ ભોજને.

    Vivittaṃ appanigghosaṃ, mattaññū hohi bhojane.

    ૩૪૧.

    341.

    ‘‘ચીવરે પિણ્ડપાતે ચ, પચ્ચયે સયનાસને;

    ‘‘Cīvare piṇḍapāte ca, paccaye sayanāsane;

    એતેસુ તણ્હં માકાસિ, મા લોકં પુનરાગમિ.

    Etesu taṇhaṃ mākāsi, mā lokaṃ punarāgami.

    ૩૪૨.

    342.

    ‘‘સંવુતો પાતિમોક્ખસ્મિં, ઇન્દ્રિયેસુ ચ પઞ્ચસુ;

    ‘‘Saṃvuto pātimokkhasmiṃ, indriyesu ca pañcasu;

    સતિ કાયગતાત્યત્થુ, નિબ્બિદાબહુલો ભવ.

    Sati kāyagatātyatthu, nibbidābahulo bhava.

    ૩૪૩.

    343.

    ‘‘નિમિત્તં પરિવજ્જેહિ, સુભં રાગૂપસઞ્હિતં;

    ‘‘Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasañhitaṃ;

    અસુભાય ચિત્તં ભાવેહિ, એકગ્ગં સુસમાહિતં.

    Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    ૩૪૪.

    344.

    ‘‘અનિમિત્તઞ્ચ ભાવેહિ, માનાનુસયમુજ્જહ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    તતો માનાભિસમયા, ઉપસન્તો ચરિસ્સતી’’તિ.

    Tato mānābhisamayā, upasanto carissatī’’ti.

    ઇત્થં સુદં ભગવા આયસ્મન્તં રાહુલં ઇમાહિ ગાથાહિ અભિણ્હં ઓવદતીતિ.

    Itthaṃ sudaṃ bhagavā āyasmantaṃ rāhulaṃ imāhi gāthāhi abhiṇhaṃ ovadatīti.

    રાહુલસુત્તં એકાદસમં નિટ્ઠિતં.

    Rāhulasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ઓક્કાધારો (સ્યા॰ ક॰)
    2. તવ (સી॰ અટ્ઠ॰)
    3. okkādhāro (syā. ka.)
    4. tava (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૧. રાહુલસુત્તવણ્ણના • 11. Rāhulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact