Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. રાહુલસુત્તવણ્ણના

    7. Rāhulasuttavaṇṇanā

    ૧૭૭. સત્તમે અજ્ઝત્તિકાતિ કેસાદીસુ વીસતિયા કોટ્ઠાસેસુ થદ્ધાકારલક્ખણા પથવીધાતુ. બાહિરાતિ બહિદ્ધા અનિન્દ્રિયબદ્ધેસુ પાસાણપબ્બતાદીસુ થદ્ધાકારલક્ખણા પથવીધાતુ . ઇમિનાવ નયેન સેસાપિ ધાતુયો વેદિતબ્બા. નેતં મમ, નેસોહમસ્મિ, ન મેસો અત્તાતિ ઇદં તયં તણ્હામાનદિટ્ઠિગ્ગાહપટિક્ખેપવસેન વુત્તં. સમ્મપ્પઞ્ઞાય દટ્ઠબ્બન્તિ હેતુના કારણેન મગ્ગપઞ્ઞાય પસ્સિતબ્બં. દિસ્વાતિ સહવિપસ્સનાય મગ્ગપઞ્ઞાય પસ્સિત્વા. અચ્છેચ્છિ તણ્હન્તિ મગ્ગવજ્ઝતણ્હં સમૂલકં છિન્દિ. વિવત્તયિ સંયોજનન્તિ દસવિધમ્પિ સંયોજનં વિવત્તયિ ઉબ્બત્તેત્વા પજહિ. સમ્મા માનાભિસમયાતિ હેતુના કારણેન નવવિધસ્સ માનસ્સ પહાનાભિસમયા. અન્તમકાસિ દુક્ખસ્સાતિ વટ્ટદુક્ખં પરિચ્છિન્નં પરિવટુમં અકાસિ, કત્વા ઠિતોતિ અત્થો. ઇતિ સત્થારા સંયુત્તમહાનિકાયે રાહુલોવાદે (સં॰ નિ॰ ૩.૯૧ આદયો) વિપસ્સના કથિતા, ચૂળરાહુલોવાદેપિ (મ॰ નિ॰ ૩.૪૧૬ આદયો) વિપસ્સના કથિતા, અમ્બલટ્ઠિકરાહુલોવાદે (મ॰ નિ॰ ૨.૧૦૭ આદયો) દહરસ્સેવ સતો મુસાવાદા વેરમણી કથિતા, મહારાહુલોવાદે (મ॰ નિ॰ ૨.૧૧૩ આદયો) વિપસ્સના કથિતા. ઇમસ્મિં અઙ્ગુત્તરમહાનિકાયે અયં ચતુકોટિકસુઞ્ઞતા નામ કથિતાતિ.

    177. Sattame ajjhattikāti kesādīsu vīsatiyā koṭṭhāsesu thaddhākāralakkhaṇā pathavīdhātu. Bāhirāti bahiddhā anindriyabaddhesu pāsāṇapabbatādīsu thaddhākāralakkhaṇā pathavīdhātu . Imināva nayena sesāpi dhātuyo veditabbā. Netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attāti idaṃ tayaṃ taṇhāmānadiṭṭhiggāhapaṭikkhepavasena vuttaṃ. Sammappaññāya daṭṭhabbanti hetunā kāraṇena maggapaññāya passitabbaṃ. Disvāti sahavipassanāya maggapaññāya passitvā. Acchecchi taṇhanti maggavajjhataṇhaṃ samūlakaṃ chindi. Vivattayi saṃyojananti dasavidhampi saṃyojanaṃ vivattayi ubbattetvā pajahi. Sammā mānābhisamayāti hetunā kāraṇena navavidhassa mānassa pahānābhisamayā. Antamakāsi dukkhassāti vaṭṭadukkhaṃ paricchinnaṃ parivaṭumaṃ akāsi, katvā ṭhitoti attho. Iti satthārā saṃyuttamahānikāye rāhulovāde (saṃ. ni. 3.91 ādayo) vipassanā kathitā, cūḷarāhulovādepi (ma. ni. 3.416 ādayo) vipassanā kathitā, ambalaṭṭhikarāhulovāde (ma. ni. 2.107 ādayo) daharasseva sato musāvādā veramaṇī kathitā, mahārāhulovāde (ma. ni. 2.113 ādayo) vipassanā kathitā. Imasmiṃ aṅguttaramahānikāye ayaṃ catukoṭikasuññatā nāma kathitāti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. રાહુલસુત્તં • 7. Rāhulasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. રાહુલસુત્તવણ્ણના • 7. Rāhulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact