Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    રાજગહસેટ્ઠિવત્થુકથા

    Rājagahaseṭṭhivatthukathā

    ૩૩૨. સક્ખિસ્સસિ પન ત્વં ગહપતીતિ કસ્મા આહ? ઇરિયાપથસમ્પરિવત્તનેન કિર મત્થલુઙ્ગં ન સણ્ઠાતિ, અસ્સ ચ તીહિ સત્તાહેહિ નિચ્ચલસ્સ નિપન્નસ્સ મત્થલુઙ્ગં સણ્ઠહિસ્સતીતિ ઞત્વા અપ્પેવ નામ સત્તસત્તમાસે પટિજાનિત્વા સત્તસત્તદિવસેપિ નિપજ્જેય્યાતિ નં એવમાહ. તેનેવ પરતો વુત્તં ‘‘અપિ ચ પટિકચ્ચેવ મયા ઞાતો’’તિ. સીસચ્છવિં ઉપ્પાટેત્વાતિ સીસચમ્મં અપનેત્વા. સિબ્બિનિં વિનામેત્વાતિ સિબ્બિનિં વિવરિત્વા. નાહં આચરિય સક્કોમીતિ તસ્સ કિર સરીરે મહાડાહો ઉપ્પજ્જિ, તસ્મા એવમાહ. તીહિ સત્તાહેહીતિ તીહિ પસ્સેહિ એકેકેન સત્તાહેન.

    332.Sakkhissasipana tvaṃ gahapatīti kasmā āha? Iriyāpathasamparivattanena kira matthaluṅgaṃ na saṇṭhāti, assa ca tīhi sattāhehi niccalassa nipannassa matthaluṅgaṃ saṇṭhahissatīti ñatvā appeva nāma sattasattamāse paṭijānitvā sattasattadivasepi nipajjeyyāti naṃ evamāha. Teneva parato vuttaṃ ‘‘api ca paṭikacceva mayā ñāto’’ti. Sīsacchaviṃ uppāṭetvāti sīsacammaṃ apanetvā. Sibbiniṃ vināmetvāti sibbiniṃ vivaritvā. Nāhaṃ ācariya sakkomīti tassa kira sarīre mahāḍāho uppajji, tasmā evamāha. Tīhi sattāhehīti tīhi passehi ekekena sattāhena.

    ૩૩૩. જનં ઉસ્સારેત્વાતિ જનં નીહરાપેત્વા.

    333.Janaṃussāretvāti janaṃ nīharāpetvā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૨૦૫. રાજગહસેટ્ઠિવત્થુ • 205. Rājagahaseṭṭhivatthu
    ૨૦૬. સેટ્ઠિપુત્તવત્થુ • 206. Seṭṭhiputtavatthu

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૦૫. રાજગહસેટ્ઠિવત્થુકથા • 205. Rājagahaseṭṭhivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact