Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૪. રજનનિદ્દેસવણ્ણના

    4. Rajananiddesavaṇṇanā

    ૫૮. ઇદાનિ તેસં ચીવરાનં રજનવિધાનં દસ્સેતું ‘‘રજનાનિ ચા’’તિ વુત્તં. તત્થ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, છ રજનાનિ મૂલરજનં ખન્ધરજનં તચરજનં પત્તરજનં પુપ્ફરજનં ફલરજન’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૪૪) એવં ભગવતા અનુઞ્ઞાતત્તા ‘‘છપ્પકારાનિ અનુઞ્ઞાતાનિ સત્થુના’’તિ વુત્તં.

    58. Idāni tesaṃ cīvarānaṃ rajanavidhānaṃ dassetuṃ ‘‘rajanāni cā’’ti vuttaṃ. Tattha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, cha rajanāni mūlarajanaṃ khandharajanaṃ tacarajanaṃ pattarajanaṃ puppharajanaṃ phalarajana’’nti (mahāva. 344) evaṃ bhagavatā anuññātattā ‘‘chappakārāni anuññātāni satthunā’’ti vuttaṃ.

    ૫૯. તત્થ મૂલેતિ મૂલરજનેતિ અત્થો. હલિદ્દિં વિવજ્જિય સબ્બં લબ્ભન્તિ સમ્બન્ધો. એવં સેસેસુપિ. તુઙ્ગહારકો નામ એકો સકણ્ટકરુક્ખો, તસ્સ હરિતાલવણ્ણં ખન્ધરજનં હોતિ. ગિહિપરિભુત્તં પન અલ્લિપત્તેન એકવારં રજિતું વટ્ટતિ. ફલરજને અકપ્પિયં નામ નત્થિ, સબ્બં વટ્ટતીતિ. રજનવિનિચ્છયો.

    59. Tattha mūleti mūlarajaneti attho. Haliddiṃ vivajjiya sabbaṃ labbhanti sambandho. Evaṃ sesesupi. Tuṅgahārako nāma eko sakaṇṭakarukkho, tassa haritālavaṇṇaṃ khandharajanaṃ hoti. Gihiparibhuttaṃ pana allipattena ekavāraṃ rajituṃ vaṭṭati. Phalarajane akappiyaṃ nāma natthi, sabbaṃ vaṭṭatīti. Rajanavinicchayo.

    રજનનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rajananiddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact