Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૪. રજનનિદ્દેસવણ્ણના
4. Rajananiddesavaṇṇanā
૫૮. મૂલઞ્ચ ખન્ધો ચ તચો ચ પત્તઞ્ચ ફલઞ્ચ પુપ્ફઞ્ચ, તેસં પભેદોતિ છટ્ઠીતપ્પુરિસો. અથ વા પભેદ-સદ્દસ્સ કમ્મસાધનત્તે તાનિયેવ પભેદોતિ કમ્મધારયો, તતો. રજન્તિ એતેહીતિ રજનાનિ, મૂલાદીનિ. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, છ રજનાનિ મૂલરજન’’ન્તિઆદિના (મહાવ॰ ૩૪૪) ભગવતા અનુઞ્ઞાતત્તા વુત્તં ‘‘રજના છપ્પકારાનિ, અનુઞ્ઞાતાનિ સત્થુના’’તિ.
58. Mūlañca khandho ca taco ca pattañca phalañca pupphañca, tesaṃ pabhedoti chaṭṭhītappuriso. Atha vā pabheda-saddassa kammasādhanatte tāniyeva pabhedoti kammadhārayo, tato. Rajanti etehīti rajanāni, mūlādīni. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, cha rajanāni mūlarajana’’ntiādinā (mahāva. 344) bhagavatā anuññātattā vuttaṃ ‘‘rajanā chappakārāni, anuññātāni satthunā’’ti.
૫૯. મૂલેતિ મૂલરજને હલિદ્દિં વિવજ્જિય સબ્બં લબ્ભન્તિ સમ્બન્ધો. એવં સબ્બત્થ. મઞ્જેટ્ઠિ ચ તુઙ્ગહારકો ચાતિ દ્વન્દો. અલ્લિ-સદ્દેન નીલિ-સદ્દેન ચ તેસં ગચ્છજાતીનં પત્તાનિ ગહિતાનિ ઉપચારેન, તથા લોદ્દ-સદ્દેન કણ્ડુલ-સદ્દેન ચ તચો, કુસુમ્ભ-સદ્દેન કિં સુક-સદ્દેન ચ પુપ્ફાનિ. તેનેવ ચ તાનિ નપુંસકાનિ. તુઙ્ગહારકો નામ એકો કણ્ટકરુક્ખો, તસ્સ હરિતાલવણ્ણં ખન્ધરજનં હોતિ. અલ્લિપત્તેન એકવારં ગિહિપરિભુત્તં રજિતું વટ્ટતિ. ફલરજને સબ્બમ્પિ વટ્ટતિ.
59.Mūleti mūlarajane haliddiṃ vivajjiya sabbaṃ labbhanti sambandho. Evaṃ sabbattha. Mañjeṭṭhi ca tuṅgahārako cāti dvando. Alli-saddena nīli-saddena ca tesaṃ gacchajātīnaṃ pattāni gahitāni upacārena, tathā lodda-saddena kaṇḍula-saddena ca taco, kusumbha-saddena kiṃ suka-saddena ca pupphāni. Teneva ca tāni napuṃsakāni. Tuṅgahārako nāma eko kaṇṭakarukkho, tassa haritālavaṇṇaṃ khandharajanaṃ hoti. Allipattena ekavāraṃ gihiparibhuttaṃ rajituṃ vaṭṭati. Phalarajane sabbampi vaṭṭati.
રજનનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Rajananiddesavaṇṇanā niṭṭhitā.