Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૭. રાજપુત્તપેતવત્થુ

    7. Rājaputtapetavatthu

    ૭૫૩.

    753.

    પુબ્બે કતાનં કમ્માનં, વિપાકો મથયે મનં;

    Pubbe katānaṃ kammānaṃ, vipāko mathaye manaṃ;

    રૂપે સદ્દે રસે ગન્ધે, ફોટ્ઠબ્બે ચ મનોરમે.

    Rūpe sadde rase gandhe, phoṭṭhabbe ca manorame.

    ૭૫૪.

    754.

    નચ્ચં ગીતં રતિં ખિડ્ડં, અનુભુત્વા અનપ્પકં;

    Naccaṃ gītaṃ ratiṃ khiḍḍaṃ, anubhutvā anappakaṃ;

    ઉય્યાને પરિચરિત્વા, પવિસન્તો ગિરિબ્બજં.

    Uyyāne paricaritvā, pavisanto giribbajaṃ.

    ૭૫૫.

    755.

    ઇસિં સુનેત્ત 1 મદ્દક્ખિ, અત્તદન્તં સમાહિતં;

    Isiṃ sunetta 2 maddakkhi, attadantaṃ samāhitaṃ;

    અપ્પિચ્છં હિરિસમ્પન્નં, ઉઞ્છે પત્તગતે રતં.

    Appicchaṃ hirisampannaṃ, uñche pattagate rataṃ.

    ૭૫૬.

    756.

    હત્થિક્ખન્ધતો ઓરુય્હ, લદ્ધા ભન્તેતિ ચાબ્રવિ;

    Hatthikkhandhato oruyha, laddhā bhanteti cābravi;

    તસ્સ પત્તં ગહેત્વાન, ઉચ્ચં પગ્ગય્હ ખત્તિયો.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, uccaṃ paggayha khattiyo.

    ૭૫૭.

    757.

    થણ્ડિલે પત્તં ભિન્દિત્વા, હસમાનો અપક્કમિ;

    Thaṇḍile pattaṃ bhinditvā, hasamāno apakkami;

    ‘‘રઞ્ઞો કિતવસ્સાહં પુત્તો, કિં મં ભિક્ખુ કરિસ્સસિ’’.

    ‘‘Rañño kitavassāhaṃ putto, kiṃ maṃ bhikkhu karissasi’’.

    ૭૫૮.

    758.

    તસ્સ કમ્મસ્સ ફરુસસ્સ, વિપાકો કટુકો અહુ;

    Tassa kammassa pharusassa, vipāko kaṭuko ahu;

    યં રાજપુત્તો વેદેસિ, નિરયમ્હિ સમપ્પિતો.

    Yaṃ rājaputto vedesi, nirayamhi samappito.

    ૭૫૯.

    759.

    છળેવ ચતુરાસીતિ, વસ્સાનિ નવુતાનિ ચ;

    Chaḷeva caturāsīti, vassāni navutāni ca;

    ભુસં દુક્ખં નિગચ્છિત્થો, નિરયે કતકિબ્બિસો.

    Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.

    ૭૬૦.

    760.

    ઉત્તાનોપિ ચ પચ્ચિત્થ, નિકુજ્જો વામદક્ખિણો;

    Uttānopi ca paccittha, nikujjo vāmadakkhiṇo;

    ઉદ્ધંપાદો ઠિતો ચેવ, ચિરં બાલો અપચ્ચથ.

    Uddhaṃpādo ṭhito ceva, ciraṃ bālo apaccatha.

    ૭૬૧.

    761.

    બહૂનિ વસ્સસહસ્સાનિ, પૂગાનિ નહુતાનિ ચ;

    Bahūni vassasahassāni, pūgāni nahutāni ca;

    ભુસં દુક્ખં નિગચ્છિત્થો, નિરયે કતકિબ્બિસો.

    Bhusaṃ dukkhaṃ nigacchittho, niraye katakibbiso.

    ૭૬૨.

    762.

    એતાદિસં ખો કટુકં, અપ્પદુટ્ઠપ્પદોસિનં;

    Etādisaṃ kho kaṭukaṃ, appaduṭṭhappadosinaṃ;

    પચ્ચન્તિ પાપકમ્મન્તા, ઇસિમાસજ્જ સુબ્બતં.

    Paccanti pāpakammantā, isimāsajja subbataṃ.

    ૭૬૩.

    763.

    સો તત્થ બહુવસ્સાનિ, વેદયિત્વા બહું દુખં;

    So tattha bahuvassāni, vedayitvā bahuṃ dukhaṃ;

    ખુપ્પિપાસહતો નામ 3, પેતો આસિ તતો ચુતો.

    Khuppipāsahato nāma 4, peto āsi tato cuto.

    ૭૬૪.

    764.

    એતમાદીનવં ઞત્વા 5, ઇસ્સરમદસમ્ભવં;

    Etamādīnavaṃ ñatvā 6, issaramadasambhavaṃ;

    પહાય ઇસ્સરમદં, નિવાતમનુવત્તયે.

    Pahāya issaramadaṃ, nivātamanuvattaye.

    ૭૬૫.

    765.

    દિટ્ઠેવ ધમ્મે પાસંસો, યો બુદ્ધેસુ સગારવો;

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃso, yo buddhesu sagāravo;

    કાયસ્સ ભેદા સપ્પઞ્ઞો, સગ્ગં સો ઉપપજ્જતીતિ.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatīti.

    રાજપુત્તપેતવત્થુ સત્તમં.

    Rājaputtapetavatthu sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. સુનિત (ક॰)
    2. sunita (ka.)
    3. ખુપ્પિપાસાહતો નામ (સી॰ પી)
    4. khuppipāsāhato nāma (sī. pī)
    5. દિસ્વા (સી॰)
    6. disvā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૭. રાજપુત્તપેતવત્થુવણ્ણના • 7. Rājaputtapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact