Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
10. ராஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Rājasikkhāpadavaṇṇanā
537-539. ராஜஸிக்கா²பதே³ பன ‘‘அஜ்ஜண்ஹோ’’தி பாடே² ‘‘அஜ்ஜுண்ஹோ’’திபி பட²ந்தி. போ⁴கோ³தி பு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. யங் வுத்தங் மாதிகாட்ட²கதா²யங் ‘‘இமினா சீவரசேதாபன்னேன சீவரங் சேதாபெத்வா இத்த²ன்னாமங் பி⁴க்கு²ங் சீவரேன அச்சா²தே³ஹீதி இத³ங் ஆக³மனஸுத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங். ஸசே ஹி ‘இத³ங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தே³ஹீ’தி பேஸெய்ய, ஆக³மனஸ்ஸ அஸுத்³த⁴த்தா அகப்பியவத்து²ங் ஆரப்³ப⁴ பி⁴க்கு²னா கப்பியகாரகோபி நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ந ப⁴வெய்யா’’தி, தத்த² ஆக³மனஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴யா வா அஸுத்³தி⁴யா வா விஸேஸப்பயோஜனங் ந தி³ஸ்ஸதி. ஸதிபி ஹி ஆக³மனஸ்ஸ அஸுத்³த⁴பா⁴வே தூ³தோ அத்தனோ குஸலதாய கப்பியவோஹாரேன வத³தி, ‘‘கப்பியகாரகோ ந நித்³தி³ஸிதப்³போ³’’தி இத³ங் நத்தி², ந ச தூ³தேன கப்பியவோஹாரவஸேன வுத்தே தா³யகேன இத³ங் கத²ங் பேஸிதந்தி ஈதி³ஸீ விசாரணா உபலப்³ப⁴தி, அவிசாரெத்வா ச தங் ந ஸக்கா ஜானிதுங், யதி³ பன ஆக³மனஸ்ஸ அஸுத்³த⁴த்தா கப்பியகாரகோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ந ப⁴வெய்ய, சீவரானங் அத்தா²ய தூ³தஸ்ஸ ஹத்தே² அகப்பியவத்து²ஸ்மிங் பேஸிதே ஸப்³ப³த்த² தா³யகேன கத²ங் பேஸிதந்தி புச்சி²த்வாவ கப்பியகாரகோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ப⁴வெய்ய. தஸ்மா அஸதிபி ஆக³மனஸுத்³தி⁴யங் ஸசே ஸோ தூ³தோ அத்தனோ குஸலதாய கப்பியவோஹாரவஸேன வத³தி, தூ³தஸ்ஸேவ வசனங் க³ஹேதப்³ப³ங். யதி³ ஹி ஆக³மனஸுத்³தி⁴யேவெத்த² பமாணங், மூலஸாமிகேன கப்பியவோஹாரவஸேன பேஸிதஸ்ஸ தூ³தஸ்ஸ அகப்பியவோஹாரவஸேன வத³தோபி கப்பியகாரகோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³ ப⁴வெய்ய, தஸ்மா ஸப்³ப³த்த² தூ³தவசனமேவ பமாணந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.
537-539. Rājasikkhāpade pana ‘‘ajjaṇho’’ti pāṭhe ‘‘ajjuṇho’’tipi paṭhanti. Bhogoti bhuñjitabbo. Yaṃ vuttaṃ mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘iminā cīvaracetāpannena cīvaraṃ cetāpetvā itthannāmaṃ bhikkhuṃ cīvarena acchādehīti idaṃ āgamanasuddhiṃ dassetuṃ vuttaṃ. Sace hi ‘idaṃ itthannāmassa bhikkhuno dehī’ti peseyya, āgamanassa asuddhattā akappiyavatthuṃ ārabbha bhikkhunā kappiyakārakopi niddisitabbo na bhaveyyā’’ti, tattha āgamanassa suddhiyā vā asuddhiyā vā visesappayojanaṃ na dissati. Satipi hi āgamanassa asuddhabhāve dūto attano kusalatāya kappiyavohārena vadati, ‘‘kappiyakārako na niddisitabbo’’ti idaṃ natthi, na ca dūtena kappiyavohāravasena vutte dāyakena idaṃ kathaṃ pesitanti īdisī vicāraṇā upalabbhati, avicāretvā ca taṃ na sakkā jānituṃ, yadi pana āgamanassa asuddhattā kappiyakārako niddisitabbo na bhaveyya, cīvarānaṃ atthāya dūtassa hatthe akappiyavatthusmiṃ pesite sabbattha dāyakena kathaṃ pesitanti pucchitvāva kappiyakārako niddisitabbo bhaveyya. Tasmā asatipi āgamanasuddhiyaṃ sace so dūto attano kusalatāya kappiyavohāravasena vadati, dūtasseva vacanaṃ gahetabbaṃ. Yadi hi āgamanasuddhiyevettha pamāṇaṃ, mūlasāmikena kappiyavohāravasena pesitassa dūtassa akappiyavohāravasena vadatopi kappiyakārako niddisitabbo bhaveyya, tasmā sabbattha dūtavacanameva pamāṇanti gahetabbaṃ.
இமினா சீவரசேதாபன்னேனாதிஆதி³னா பன இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி – கப்பிய வஸேன ஆக³தம்பி சீவரமூலங் ஈதி³ஸேன தூ³தவசனேன அகப்பியங் ஹோதி, தஸ்மா தங் படிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி. தேனேவாஹ – ‘‘தேன பி⁴க்கு²னா ஸோ தூ³தோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ’’திஆதி³. ஸுவண்ணங், ரஜதங், கஹாபணோ, மாஸகோதி இமானி ஹி சத்தாரி நிஸ்ஸக்³கி³யவத்தூ²னி, முத்தா, மணி, வேளுரியோ, ஸங்கோ², ஸிலா, பவாளங், லோஹிதங்கோ, மஸாரக³ல்லங், ஸத்த த⁴ஞ்ஞானி, தா³ஸிதா³ஸங், கெ²த்தங், வத்து², புப்பா²ராமப²லாராமாத³யோதி இமானி து³க்கடவத்தூ²னி ச அத்தனோ வா சேதியஸங்க⁴க³ணபுக்³க³லானங் வா அத்தா²ய ஸம்படிச்சி²துங் ந வட்டந்தி, தஸ்மா தங் ஸாதி³துங் ந வட்டதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ந கோ² மயங், ஆவுஸோ, சீவரசேதாபன்னங் படிக்³க³ண்ஹாமா’’தி வுத்தங், ‘‘சீவரஞ்ச கோ² மயங் படிக்³க³ண்ஹாமா’’தி இத³ங் பன அத்தானங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஆப⁴தத்தா வத்துங் வட்டதி, தஸ்மா வுத்தங். ‘‘வெய்யாவச்சகரோ நித்³தி³ஸிதப்³போ³’’தி இத³ங் ‘‘அத்தி² பனாயஸ்மதோ கோசி வெய்யாவச்சகரோ’’தி கப்பியவசனேன வுத்தத்தா அனுஞ்ஞாதங். ஸசே பன தூ³தோ ‘‘கோ இமங் க³ண்ஹாதீ’’தி வா ‘‘கஸ்ஸ தே³மீ’’தி வா வத³தி, ந நித்³தி³ஸிதப்³போ³. ‘‘ஆராமிகோ வா உபாஸகோ வா’’தி இத³ங் ஸாருப்பதாய வுத்தங், ட²பெத்வா பன பஞ்ச ஸஹத⁴ம்மிகே யோ கோசி கப்பியகாரகோ வட்டதி. ‘‘ஏஸோ கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கூ²னங் வெய்யாவச்சகரோ’’தி இத³ங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ கப்பியவசனத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஏவமேவ ஹி வத்தப்³ப³ங், ‘‘ஏதஸ்ஸ தே³ஹீ’’திஆதி³ ந வத்தப்³ப³ங். ஸோ வா சேதாபெஸ்ஸதி வாதி எத்த² ஏகோ வா-ஸத்³தோ³ பத³பூரணோ, ‘‘ஸஞ்ஞத்தோ ஸோ மயா’’திஆதி³ பன தூ³தேன ஏவங் ஆரோசிதேயேவ தங் சோதே³துங் வட்டதி, நேவாஸ்ஸ ஹத்தே² த³த்வா க³தமத்தகாரணேனாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங்.
Iminā cīvaracetāpannenātiādinā pana imamatthaṃ dasseti – kappiya vasena āgatampi cīvaramūlaṃ īdisena dūtavacanena akappiyaṃ hoti, tasmā taṃ paṭikkhipitabbanti. Tenevāha – ‘‘tena bhikkhunā so dūto evamassa vacanīyo’’tiādi. Suvaṇṇaṃ, rajataṃ, kahāpaṇo, māsakoti imāni hi cattāri nissaggiyavatthūni, muttā, maṇi, veḷuriyo, saṅkho, silā, pavāḷaṃ, lohitaṅko, masāragallaṃ, satta dhaññāni, dāsidāsaṃ, khettaṃ, vatthu, pupphārāmaphalārāmādayoti imāni dukkaṭavatthūni ca attano vā cetiyasaṅghagaṇapuggalānaṃ vā atthāya sampaṭicchituṃ na vaṭṭanti, tasmā taṃ sādituṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ ‘‘na kho mayaṃ, āvuso, cīvaracetāpannaṃ paṭiggaṇhāmā’’ti vuttaṃ, ‘‘cīvarañca kho mayaṃ paṭiggaṇhāmā’’ti idaṃ pana attānaṃ uddissa ābhatattā vattuṃ vaṭṭati, tasmā vuttaṃ. ‘‘Veyyāvaccakaro niddisitabbo’’ti idaṃ ‘‘atthi panāyasmato koci veyyāvaccakaro’’ti kappiyavacanena vuttattā anuññātaṃ. Sace pana dūto ‘‘ko imaṃ gaṇhātī’’ti vā ‘‘kassa demī’’ti vā vadati, na niddisitabbo. ‘‘Ārāmiko vā upāsako vā’’ti idaṃ sāruppatāya vuttaṃ, ṭhapetvā pana pañca sahadhammike yo koci kappiyakārako vaṭṭati. ‘‘Eso kho, āvuso, bhikkhūnaṃ veyyāvaccakaro’’ti idaṃ bhikkhussa kappiyavacanadassanatthaṃ vuttaṃ. Evameva hi vattabbaṃ, ‘‘etassa dehī’’tiādi na vattabbaṃ. So vā cetāpessati vāti ettha eko vā-saddo padapūraṇo, ‘‘saññatto so mayā’’tiādi pana dūtena evaṃ ārociteyeva taṃ codetuṃ vaṭṭati, nevāssa hatthe datvā gatamattakāraṇenāti dassanatthaṃ vuttaṃ.
ஏதானி ஹி வசனானி…பே॰… ந வத்தப்³போ³தி எத்த² ‘‘ஏவங் வத³ந்தோ படிக்கி²த்தஸ்ஸ கதத்தா வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதி, சோத³னா பன ஹோதியேவா’’தி மஹாக³ண்டி²பதே³ மஜ்ஜி²மக³ண்டி²பதே³ ச வுத்தங். உத்³தி³ட்ட²சோத³னாபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெத்வாதி ‘‘து³தியம்பி வத்தப்³போ³’’திஆதி³னா த³ஸ்ஸெத்வா. புச்சி²யமானோதி எத்த² புச்சி²யமானேனாதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘கரணத்தே² பச்சத்தவசன’’ந்தி. ஆக³தகாரணங் ப⁴ஞ்ஜதீதி ஆக³தகாரணங் வினாஸேதி.
Etānihi vacanāni…pe… na vattabboti ettha ‘‘evaṃ vadanto paṭikkhittassa katattā vattabhede dukkaṭaṃ āpajjati, codanā pana hotiyevā’’ti mahāgaṇṭhipade majjhimagaṇṭhipade ca vuttaṃ. Uddiṭṭhacodanāparicchedaṃ dassetvāti ‘‘dutiyampi vattabbo’’tiādinā dassetvā. Pucchiyamānoti ettha pucchiyamānenāti attho gahetabboti āha ‘‘karaṇatthe paccattavacana’’nti. Āgatakāraṇaṃ bhañjatīti āgatakāraṇaṃ vināseti.
எத்த² கேசி வத³ந்தி ‘‘ஆக³தகாரணங் நாம சீவரக்³க³ஹணங், தங் ப⁴ஞ்ஜதீதி வுத்தத்தா புன தங் சீவரங் யேன கேனசி ஆகாரேன க³ஹேதுங் ந வட்டதீ’’தி. கேசி பன ‘‘ஆக³தகாரணங் நாம காயவாசாஹி சோத³னா, தங் ப⁴ஞ்ஜதீதி வுத்தத்தா புன தங் யேன கேனசி ஆகாரேன சோதே³துங் ந லப⁴தி. ஸசே ஸயமேவ தே³தி, மூலஸாமிகோ வா தா³பேதி, க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. அபரே பன ‘‘ஆக³தகாரணங் நாம டா²னங், தங் ப⁴ஞ்ஜதீதி வுத்தத்தா யதா² ‘அத்தோ² மே, ஆவுஸோ, சீவரேனா’தி ஏகாய சோத³னாய த்³வே டா²னானி ப⁴ஞ்ஜதி, ஏவமிதா⁴பி ஸசே ஆஸனே நிஸீத³தி, ஏகாய நிஸஜ்ஜாய த்³வே டா²னானி ப⁴ஞ்ஜதி. ஆமிஸங் சே படிக்³க³ண்ஹாதி, ஏகேன படிக்³க³ஹணேன த்³வே டா²னானி ப⁴ஞ்ஜதி. த⁴ம்மங் சே பா⁴ஸதி, த⁴ம்மதே³ஸனாஸிக்கா²பதே³ வுத்தபரிச்சே²தா³ய ஏகாய வாசாய த்³வே டா²னானி ப⁴ஞ்ஜதீ’’தி வத³ந்தி. இமேஸங் பன ஸப்³பே³ஸம்பி வாத³ங் ‘‘அயுத்த’’ந்தி படிக்கி²பித்வா தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு இத³ங் வுத்தங் ‘‘ஆக³தகாரணங் நாம டா²னமேவ, தஸ்மா ‘ந கத்தப்³ப³’ந்தி வாரிதஸ்ஸ கதத்தா நிஸஜ்ஜாதீ³ஸு கதேஸு ச²ஸு டா²னேஸு ஏகங் டா²னங் ப⁴ஞ்ஜதீ’’தி.
Ettha keci vadanti ‘‘āgatakāraṇaṃ nāma cīvaraggahaṇaṃ, taṃ bhañjatīti vuttattā puna taṃ cīvaraṃ yena kenaci ākārena gahetuṃ na vaṭṭatī’’ti. Keci pana ‘‘āgatakāraṇaṃ nāma kāyavācāhi codanā, taṃ bhañjatīti vuttattā puna taṃ yena kenaci ākārena codetuṃ na labhati. Sace sayameva deti, mūlasāmiko vā dāpeti, gahetuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Apare pana ‘‘āgatakāraṇaṃ nāma ṭhānaṃ, taṃ bhañjatīti vuttattā yathā ‘attho me, āvuso, cīvarenā’ti ekāya codanāya dve ṭhānāni bhañjati, evamidhāpi sace āsane nisīdati, ekāya nisajjāya dve ṭhānāni bhañjati. Āmisaṃ ce paṭiggaṇhāti, ekena paṭiggahaṇena dve ṭhānāni bhañjati. Dhammaṃ ce bhāsati, dhammadesanāsikkhāpade vuttaparicchedāya ekāya vācāya dve ṭhānāni bhañjatī’’ti vadanti. Imesaṃ pana sabbesampi vādaṃ ‘‘ayutta’’nti paṭikkhipitvā tīsupi gaṇṭhipadesu idaṃ vuttaṃ ‘‘āgatakāraṇaṃ nāma ṭhānameva, tasmā ‘na kattabba’nti vāritassa katattā nisajjādīsu katesu chasu ṭhānesu ekaṃ ṭhānaṃ bhañjatī’’ti.
தத்ர தத்ர டா²னே திட்ட²தீதி இத³ங் சோத³கஸ்ஸ டி²தட்டா²னதோ அபக்கம்ம தத்ர தத்ர உத்³தி³ஸ்ஸ டா²னங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘ஸாமங் வா க³ந்தப்³ப³ங், தூ³தோ வா பாஹேதப்³போ³’’தி இத³ங் ஸபா⁴வதோ சோதே³துங் அனிச்ச²ந்தேனபி காதப்³ப³மேவாதி வத³ந்தி. முக²ங் விவரித்வா ஸயமேவ கப்பியகாரகத்தங் உபக³தோதி முக²வேவடிககப்பியகாரகோ. அவிசாரேதுகாமதாயாதி இமஸ்மிங் பக்கே² ‘‘நத்த²ம்ஹாகங் கப்பியகாரகோ’’தி இத³ங் ‘‘தாதி³ஸங் கரொந்தோ கப்பியகாரகோ நத்தீ²’’தி இமினா அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங்.
Tatratatra ṭhāne tiṭṭhatīti idaṃ codakassa ṭhitaṭṭhānato apakkamma tatra tatra uddissa ṭhānaṃyeva sandhāya vuttaṃ. ‘‘Sāmaṃ vā gantabbaṃ, dūto vā pāhetabbo’’ti idaṃ sabhāvato codetuṃ anicchantenapi kātabbamevāti vadanti. Mukhaṃ vivaritvā sayameva kappiyakārakattaṃ upagatoti mukhavevaṭikakappiyakārako. Avicāretukāmatāyāti imasmiṃ pakkhe ‘‘natthamhākaṃ kappiyakārako’’ti idaṃ ‘‘tādisaṃ karonto kappiyakārako natthī’’ti iminā adhippāyena vuttaṃ.
‘‘மெண்ட³கஸிக்கா²பதே³ வுத்தனயேன படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வத்வா இதா³னி தங் மெண்ட³கஸிக்கா²பத³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘வுத்தஞ்ஹேத’’ந்திஆதி³மாஹ. இத³மேவ ஹி ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴ பஸன்னா’’திஆதி³வசனங் பே⁴ஸஜ்ஜக்க²ந்த⁴கே மெண்ட³கவத்து²ஸ்மிங் (மஹாவ॰ 299) வுத்தத்தா ‘‘மெண்ட³கஸிக்கா²பத³’’ந்தி வுத்தங். தத்த² ஹி மெண்ட³கேன நாம ஸெட்டி²னா –
‘‘Meṇḍakasikkhāpade vuttanayena paṭipajjitabba’’nti vatvā idāni taṃ meṇḍakasikkhāpadaṃ dassento ‘‘vuttañheta’’ntiādimāha. Idameva hi ‘‘santi, bhikkhave, saddhā pasannā’’tiādivacanaṃ bhesajjakkhandhake meṇḍakavatthusmiṃ (mahāva. 299) vuttattā ‘‘meṇḍakasikkhāpada’’nti vuttaṃ. Tattha hi meṇḍakena nāma seṭṭhinā –
‘‘ஸந்தி , ப⁴ந்தே, மக்³கா³ கந்தாரா அப்போத³கா அப்பப⁴க்கா², ந ஸுகரா அபாதெ²ய்யேன க³ந்துங், ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பி⁴க்கூ²னங் பாதெ²ய்யங் அனுஜானாதூ’’தி –
‘‘Santi , bhante, maggā kantārā appodakā appabhakkhā, na sukarā apātheyyena gantuṃ, sādhu, bhante, bhagavā bhikkhūnaṃ pātheyyaṃ anujānātū’’ti –
யாசிதேன ப⁴க³வதா –
Yācitena bhagavatā –
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பாதெ²ய்யங் பரியேஸிதுங். தண்டு³லோ தண்டு³லத்தி²கேன, முக்³கோ³ முக்³க³த்தி²கேன, மாஸோ மாஸத்தி²கேன, லோணங் லோணத்தி²கேன, கு³ளோ கு³ளத்தி²கேன, தேலங் தேலத்தி²கேன, ஸப்பி ஸப்பித்தி²கேனா’’தி –
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, pātheyyaṃ pariyesituṃ. Taṇḍulo taṇḍulatthikena, muggo muggatthikena, māso māsatthikena, loṇaṃ loṇatthikena, guḷo guḷatthikena, telaṃ telatthikena, sappi sappitthikenā’’ti –
வத்வா இத³ங் வுத்தங் –
Vatvā idaṃ vuttaṃ –
‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா, தே கப்பியகாரகானங் ஹத்தே² ஹிரஞ்ஞங் உபனிக்கி²பந்தி ‘இமினா அய்யஸ்ஸ யங் கப்பியங், தங் தே³தா²’தி. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யங் ததோ கப்பியங், தங் ஸாதி³துங், ந த்வேவாஹங் பி⁴க்க²வே கேனசி பரியாயேன ஜாதரூபரஜதங் ஸாதி³தப்³ப³ங் பரியேஸிதப்³ப³ந்தி வதா³மீ’’தி.
‘‘Santi, bhikkhave, manussā saddhā pasannā, te kappiyakārakānaṃ hatthe hiraññaṃ upanikkhipanti ‘iminā ayyassa yaṃ kappiyaṃ, taṃ dethā’ti. Anujānāmi, bhikkhave, yaṃ tato kappiyaṃ, taṃ sādituṃ, na tvevāhaṃ bhikkhave kenaci pariyāyena jātarūparajataṃ sāditabbaṃ pariyesitabbanti vadāmī’’ti.
ஹிரஞ்ஞங் உபனிக்கி²பந்தீதி எத்தா²பி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஆரோசனங் அத்தி²யேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங். அஞ்ஞதா² அனித்³தி³ட்ட²கப்பியகாரகத்தங் ப⁴ஜதீதி ந சோதே³தப்³போ³ ஸியா. யதி³ மூலங் ஸந்தா⁴ய சோதே³தி, தங் ஸாதி³தமேவ ஸியாதி ஆஹ ‘‘மூலங் அஸாதி³யந்தேனா’’தி.
Hiraññaṃupanikkhipantīti etthāpi bhikkhussa ārocanaṃ atthiyevāti gahetabbaṃ. Aññathā aniddiṭṭhakappiyakārakattaṃ bhajatīti na codetabbo siyā. Yadi mūlaṃ sandhāya codeti, taṃ sāditameva siyāti āha ‘‘mūlaṃ asādiyantenā’’ti.
‘‘அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதேஸு விய படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி இத³ங் அத்தனா சோத³னாடா²னஞ்ச ந காதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். அஞ்ஞங் பன கப்பியகாரகங் பேஸெத்வா லோகசாரித்தவஸேன அனுயுஞ்ஜித்வாபி கப்பியவத்து²ங் ஆஹராபேதுங் வட்டதி அத்தானங் உத்³தி³ஸ்ஸ நிக்கி²த்தஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்தகத்தா’’தி கேசி வத³ந்தி, தங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதேஸு விய படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே ஸயமேவ சீவரங் ஆனெத்வா தெ³ந்தி, க³ஹேதப்³ப³ங். நோ சே, கிஞ்சி ந வத்தப்³பா³’’தி த³ள்ஹங் கத்வா வுத்தத்தா ந க³ஹேதப்³ப³ந்தி அம்ஹாகங் க²ந்தி. ந ஹி அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதங் ஸயங் அவிஞ்ஞாபெத்வா அஞ்ஞேன விஞ்ஞாபேதுங் வட்டதி, ந ச யத்த² அஞ்ஞங் பேஸெத்வா ஆஹராபேதுங் வட்டதி, தத்த² ஸயங் க³ந்த்வா ந ஆஹராபேதப்³ப³ந்தி ஸக்கா வத்து²ங். யதி³ செத்த² அஞ்ஞேன ஆஹராபேதுங் வட்டதி, ‘‘அஞ்ஞாதகஅப்பவாரிதேஸு விய படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்திஆதி³வசனமேவ நிரத்த²கங் ஸியா. ‘‘தூ³தேனா’’தி இமஸ்ஸ ப்³யபி⁴சாரங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘ஸயங் ஆஹரித்வாபீ’’தி. த³த³ந்தேஸூதி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴ . பிண்ட³பாதாதீ³னங் அத்தா²யாதி இமினா பன ‘‘சீவரசேதாபன்ன’’ந்தி இமஸ்ஸ ப்³யபி⁴சாரங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஏஸேவ நயோ’’தி வுத்தத்தா பிண்ட³பாதாதீ³னங் அத்தா²ய தி³ன்னேபி டா²னசோத³னாதி³ ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ காதப்³ப³ங்.
‘‘Aññātakaappavāritesu viya paṭipajjitabbanti idaṃ attanā codanāṭhānañca na kātabbanti dassanatthaṃ vuttaṃ. Aññaṃ pana kappiyakārakaṃ pesetvā lokacārittavasena anuyuñjitvāpi kappiyavatthuṃ āharāpetuṃ vaṭṭati attānaṃ uddissa nikkhittassa attano santakattā’’ti keci vadanti, taṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘aññātakaappavāritesu viya paṭipajjitabbaṃ. Sace sayameva cīvaraṃ ānetvā denti, gahetabbaṃ. No ce, kiñci na vattabbā’’ti daḷhaṃ katvā vuttattā na gahetabbanti amhākaṃ khanti. Na hi aññātakaappavāritaṃ sayaṃ aviññāpetvā aññena viññāpetuṃ vaṭṭati, na ca yattha aññaṃ pesetvā āharāpetuṃ vaṭṭati, tattha sayaṃ gantvā na āharāpetabbanti sakkā vatthuṃ. Yadi cettha aññena āharāpetuṃ vaṭṭati, ‘‘aññātakaappavāritesu viya paṭipajjitabba’’ntiādivacanameva niratthakaṃ siyā. ‘‘Dūtenā’’ti imassa byabhicāraṃ dasseti ‘‘sayaṃ āharitvāpī’’ti. Dadantesūti iminā sambandho . Piṇḍapātādīnaṃ atthāyāti iminā pana ‘‘cīvaracetāpanna’’nti imassa byabhicāraṃ dasseti. ‘‘Eseva nayo’’ti vuttattā piṇḍapātādīnaṃ atthāya dinnepi ṭhānacodanādi sabbaṃ heṭṭhā vuttanayeneva kātabbaṃ.
படிக்³க³ஹணேபி பரிபோ⁴கே³பி ஆபத்தீதி படிக்³க³ஹணே பாசித்தியங், பரிபோ⁴கே³ து³க்கடங். ஸ்வேவ ஸாபத்திகோதி து³க்கடாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. இத³ஞ்ச அட்ட²கதா²பமாணேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘பரஸ்ஸ நித்³தோ³ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸ்வேவ ஸாபத்திகோ ஸதோ³ஸோதி வுத்தங் ஹோதீ’’திபி வத³ந்தி. ‘‘சோதே³தீதி வுத்தத்தா பன ஆபத்தியா சோதே³தீதி கத்வா ஸ்வேவ ஸாபத்திகோதி இத³ங் து³க்கடங்யேவ ஸந்தா⁴ய வத்துங் யுத்த’’ந்தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். படிக்³க³ஹணேபி பரிபோ⁴கே³பி ஆபத்தியேவாதி து³க்கடமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தளாகஸ்ஸபி கெ²த்தஸங்க³ஹிதத்தா தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணேபி ஆபத்தி வுத்தா. சத்தாரோ பச்சயே ஸங்கோ⁴ பரிபு⁴ஞ்ஜதூதி தே³தீதி எத்த² ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ சத்தாரோ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்சது, தளாகங் த³ம்மீ’’தி வா ‘‘சதுபச்சயபரிபோ⁴க³த்த²ங் தளாகங் த³ம்மீ’’தி வா வத³தி, வட்டதியேவ. ‘‘இதோ தளாகதோ உப்பன்னே சத்தாரோ பச்சயே த³ம்மீ’’தி வுத்தே பன வத்தப்³ப³மேவ நத்தி².
Paṭiggahaṇepi paribhogepi āpattīti paṭiggahaṇe pācittiyaṃ, paribhoge dukkaṭaṃ. Sveva sāpattikoti dukkaṭāpattiṃ sandhāya vadati. Idañca aṭṭhakathāpamāṇeneva gahetabbaṃ. ‘‘Parassa niddosabhāvadassanatthaṃ sveva sāpattiko sadosoti vuttaṃ hotī’’tipi vadanti. ‘‘Codetīti vuttattā pana āpattiyā codetīti katvā sveva sāpattikoti idaṃ dukkaṭaṃyeva sandhāya vattuṃ yutta’’nti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Paṭiggahaṇepi paribhogepi āpattiyevāti dukkaṭameva sandhāya vuttaṃ. Taḷākassapi khettasaṅgahitattā tassa paṭiggahaṇepi āpatti vuttā. Cattāro paccaye saṅgho paribhuñjatūti detīti ettha ‘‘bhikkhusaṅgho cattāro paccaye paribhuñcatu, taḷākaṃ dammī’’ti vā ‘‘catupaccayaparibhogatthaṃ taḷākaṃ dammī’’ti vā vadati, vaṭṭatiyeva. ‘‘Ito taḷākato uppanne cattāro paccaye dammī’’ti vutte pana vattabbameva natthi.
அம்ஹாகங் ஏகங் கப்பியகாரகங் ட²பேதா²தி வுத்தேதி இத³ங் ஈதி³ஸங்யேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கப்பியக்கமேன ஸம்படிச்சி²தேஸு கெ²த்ததளாகாதீ³ஸு பன அவுத்தேபி கப்பியகாரகங் ட²பேதுங் லப்³ப⁴தியேவ. யஸ்மா பரஸந்தகங் நாஸேதுங் பி⁴க்கூ²னங் ந வட்டதி, தஸ்மா ‘‘ந ஸஸ்ஸகாலே’’தி வுத்தங். ‘‘ஜனபத³ஸ்ஸ ஸாமிகோதி இமினாவ யோ தங் ஜனபத³ங் விசாரேதி, தேனபி அச்சி²ந்தி³த்வா தி³ன்னங் வட்டதியேவா’’தி வத³ந்தி. உத³கவாஹகந்தி உத³கமாதிகங். கப்பியவோஹாரேபீதி எத்த² ‘‘விதா⁴னங் வக்கா²மா’’தி பாட²ஸேஸோ. உத³கவஸேனாதி உத³கபரிபோ⁴க³த்த²ங். ஸுத்³த⁴சித்தானந்தி கேவலங் உத³கபரிபோ⁴க³த்த²மேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. அலஜ்ஜினா காராபிதே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘லஜ்ஜீபி⁴க்கு²னா’’தி. பகதிபா⁴கோ³ நாம இமஸ்மிங் ரட்டே² சதுஅம்ப³ணமத்தங். அகட்ட²புப்³ப³ங் நவஸஸ்ஸங் நாம. அபரிச்சி²ன்னபா⁴கே³தி ‘‘எத்தகே பூ⁴மிபா⁴கே³ எத்தகோ பா⁴கோ³ தா³தப்³போ³’’தி ஏவங் அபரிச்சி²ன்னபா⁴கே³.
Amhākaṃ ekaṃ kappiyakārakaṃ ṭhapethāti vutteti idaṃ īdisaṃyeva sandhāya vuttaṃ. Kappiyakkamena sampaṭicchitesu khettataḷākādīsu pana avuttepi kappiyakārakaṃ ṭhapetuṃ labbhatiyeva. Yasmā parasantakaṃ nāsetuṃ bhikkhūnaṃ na vaṭṭati, tasmā ‘‘na sassakāle’’ti vuttaṃ. ‘‘Janapadassa sāmikoti imināva yo taṃ janapadaṃ vicāreti, tenapi acchinditvā dinnaṃ vaṭṭatiyevā’’ti vadanti. Udakavāhakanti udakamātikaṃ. Kappiyavohārepīti ettha ‘‘vidhānaṃ vakkhāmā’’ti pāṭhaseso. Udakavasenāti udakaparibhogatthaṃ. Suddhacittānanti kevalaṃ udakaparibhogatthamevāti adhippāyo. Alajjinā kārāpite vattabbameva natthīti āha ‘‘lajjībhikkhunā’’ti. Pakatibhāgo nāma imasmiṃ raṭṭhe catuambaṇamattaṃ. Akaṭṭhapubbaṃ navasassaṃ nāma. Aparicchinnabhāgeti ‘‘ettake bhūmibhāge ettako bhāgo dātabbo’’ti evaṃ aparicchinnabhāge.
ரஜ்ஜுயா வா த³ண்டே³ன வாதி எத்த² ‘‘பாதே³ஹிபி மினிதுங் ந வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. க²லே வா ட²த்வா ரக்க²தீதி எத்த² பன தே²னெத்வா க³ண்ஹந்தே தி³ஸ்வா ‘‘மா க³ண்ஹதா²’’தி நிவாரெந்தோ ரக்க²தி நாம. ஸசே பன அவிசாரெத்வா கேவலங் துண்ஹீபூ⁴தோவ ரக்க²ணத்தா²ய ஓலோகெந்தோ திட்ட²தி, வட்டதி. ஸசேபி தஸ்மிங் துண்ஹீபூ⁴தே சோரிகாய ஹரந்தி, ‘‘மயங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசெஸ்ஸாமா’’தி ஏவங் வத்துங் வட்டதீதி வத³ந்தி. நீஹராபேதி படிஸாமேதீதி எத்தா²பி ‘‘ஸசே பரியாயேன வத³தி, வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. அபுப்³ப³ஸ்ஸ அனுப்பாதி³தத்தா அஞ்ஞேஸங் வட்டதீதி ஆஹ ‘‘தஸ்ஸேவ தங் அகப்பிய’’ந்தி.
Rajjuyā vā daṇḍena vāti ettha ‘‘pādehipi minituṃ na vaṭṭatī’’ti vadanti. Khale vā ṭhatvā rakkhatīti ettha pana thenetvā gaṇhante disvā ‘‘mā gaṇhathā’’ti nivārento rakkhati nāma. Sace pana avicāretvā kevalaṃ tuṇhībhūtova rakkhaṇatthāya olokento tiṭṭhati, vaṭṭati. Sacepi tasmiṃ tuṇhībhūte corikāya haranti, ‘‘mayaṃ bhikkhusaṅghassa ārocessāmā’’ti evaṃ vattuṃ vaṭṭatīti vadanti. Nīharāpeti paṭisāmetīti etthāpi ‘‘sace pariyāyena vadati, vaṭṭatī’’ti vadanti. Apubbassa anuppāditattā aññesaṃ vaṭṭatīti āha ‘‘tasseva taṃ akappiya’’nti.
நனு ச து³ப்³பி³சாரிதமத்தேன தஸ்ஸேவ தங் அகப்பியங், ந ஸப்³பே³ஸங் ரூபியஸங்வோஹாரே சதுத்த²பத்தோ விய. வுத்தஞ்ஹி தத்த² (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.589) ‘‘யோ பன ரூபியங் அஸம்படிச்சி²த்வா ‘தே²ரஸ்ஸ பத்தங் கிணித்வா தே³ஹீ’தி பஹிதகப்பியகாரகேன ஸத்³தி⁴ங் கம்மாரகுலங் க³ந்த்வா பத்தங் தி³ஸ்வா ‘இமே கஹாபணே க³ஹெத்வா இமங் தே³ஹீ’தி கஹாபணே தா³பெத்வா க³ஹிதோ, அயங் பத்தோ ஏதஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ந வட்டதி து³ப்³பி³சாரிதத்தா, அஞ்ஞேஸங் பன வட்டதி மூலஸ்ஸ அஸம்படிச்சி²தத்தா’’தி. தஸ்மா யங் தே ஆஹரந்தி, ஸப்³பே³ஸங் அகப்பியங். கஸ்மா? கஹாபணானங் விசாரிதத்தாதி இத³ங் கஸ்மா வுத்தந்தி? எத்த² கேசி வத³ந்தி ‘‘கஹாபணே ஸாதி³யித்வா விசாரிதங் ஸந்தா⁴ய ஏவங் வுத்த’’ந்தி. ஸங்கி⁴கத்தா ச நிஸ்ஸஜ்ஜிதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா ஸப்³பே³ஸங் ந கப்பதீதி தேஸங் அதி⁴ப்பாயோ. கேசி பன ‘‘அஸாதி³யித்வாபி கஹாபணானங் விசாரிதத்தா ரூபியஸங்வோஹாரோ கதோ ஹோதி, ஸங்கி⁴கத்தா ச நிஸ்ஸஜ்ஜிதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா ஸப்³பே³ஸங் ந கப்பதீ’’தி வத³ந்தி. க³ண்டி²பதே³ஸு பன தீஸுபி இத³ங் வுத்தங் ‘‘சதுத்த²பத்தோ கி³ஹிஸந்தகானங்யேவ கஹாபணானங் விசாரிதத்தா அஞ்ஞேஸங் கப்பதி, இத⁴ பன ஸங்கி⁴கானங் விசாரிதத்தா ஸப்³பே³ஸங் ந கப்பதீ’’தி. ஸப்³பே³ஸம்பி வாதோ³ தேன தேன பரியாயேன யுஜ்ஜதியேவ.
Nanu ca dubbicāritamattena tasseva taṃ akappiyaṃ, na sabbesaṃ rūpiyasaṃvohāre catutthapatto viya. Vuttañhi tattha (pārā. aṭṭha. 2.589) ‘‘yo pana rūpiyaṃ asampaṭicchitvā ‘therassa pattaṃ kiṇitvā dehī’ti pahitakappiyakārakena saddhiṃ kammārakulaṃ gantvā pattaṃ disvā ‘ime kahāpaṇe gahetvā imaṃ dehī’ti kahāpaṇe dāpetvā gahito, ayaṃ patto etasseva bhikkhuno na vaṭṭati dubbicāritattā, aññesaṃ pana vaṭṭati mūlassa asampaṭicchitattā’’ti. Tasmā yaṃ te āharanti, sabbesaṃ akappiyaṃ. Kasmā? Kahāpaṇānaṃ vicāritattāti idaṃ kasmā vuttanti? Ettha keci vadanti ‘‘kahāpaṇe sādiyitvā vicāritaṃ sandhāya evaṃ vutta’’nti. Saṅghikattā ca nissajjituṃ na sakkā, tasmā sabbesaṃ na kappatīti tesaṃ adhippāyo. Keci pana ‘‘asādiyitvāpi kahāpaṇānaṃ vicāritattā rūpiyasaṃvohāro kato hoti, saṅghikattā ca nissajjituṃ na sakkā, tasmā sabbesaṃ na kappatī’’ti vadanti. Gaṇṭhipadesu pana tīsupi idaṃ vuttaṃ ‘‘catutthapatto gihisantakānaṃyeva kahāpaṇānaṃ vicāritattā aññesaṃ kappati, idha pana saṅghikānaṃ vicāritattā sabbesaṃ na kappatī’’ti. Sabbesampi vādo tena tena pariyāyena yujjatiyeva.
சதுஸாலத்³வாரேதி போ⁴ஜனஸாலங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். பரியாயேன கதி²தத்தாதி ‘‘க³ண்ஹா’’தி அவத்வா ‘‘ஸீமா க³தா’’தி பரியாயேன கதி²தத்தா. பகதிபூ⁴மிகரணத்த²ங் ‘‘ஹெட்டா² க³ஹிதங் பங்ஸு’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தா³ஸங் த³ம்மீதி எத்த² ‘‘மனுஸ்ஸங் த³ம்மீதி வுத்தே வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. குக்குடஸூகரா…பே॰… வட்டதீதி எத்த² குக்குடஸூகரேஸு தீ³யமானேஸு ‘‘இமேஹி அம்ஹாகங் அத்தோ² நத்தி², ஸுக²ங் ஜீவந்து, அரஞ்ஞே விஸ்ஸஜ்ஜேதா²’’தி வத்துங் வட்டதி. ‘‘கெ²த்தவத்து²படிக்³க³ஹணா படிவிரதோ ஹோதீ’’திஆதி³வசனதோ (தீ³॰ நி॰ 1.10, 194) கெ²த்தாதீ³னங் படிக்³க³ஹணே அயங் ஸப்³போ³ வினிச்ச²யோ வுத்தோ. கப்பியகாரகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னா நித்³தி³ட்ட²பா⁴வோ, தூ³தேன அப்பிததா, ததுத்தரி வாயாமோ, தேன வாயாமேன படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி.
Catusāladvāreti bhojanasālaṃ sandhāya vuttaṃ. Pariyāyena kathitattāti ‘‘gaṇhā’’ti avatvā ‘‘sīmā gatā’’ti pariyāyena kathitattā. Pakatibhūmikaraṇatthaṃ ‘‘heṭṭhā gahitaṃ paṃsu’’ntiādi vuttaṃ. Dāsaṃ dammīti ettha ‘‘manussaṃ dammīti vutte vaṭṭatī’’ti vadanti. Kukkuṭasūkarā…pe… vaṭṭatīti ettha kukkuṭasūkaresu dīyamānesu ‘‘imehi amhākaṃ attho natthi, sukhaṃ jīvantu, araññe vissajjethā’’ti vattuṃ vaṭṭati. ‘‘Khettavatthupaṭiggahaṇā paṭivirato hotī’’tiādivacanato (dī. ni. 1.10, 194) khettādīnaṃ paṭiggahaṇe ayaṃ sabbo vinicchayo vutto. Kappiyakārakassa bhikkhunā niddiṭṭhabhāvo, dūtena appitatā, tatuttari vāyāmo, tena vāyāmena paṭilābhoti imānettha cattāri aṅgāni.
ராஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Rājasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ சீவரவக்³கோ³ பட²மோ.
Niṭṭhito cīvaravaggo paṭhamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 10. ராஜஸிக்கா²பத³ங் • 10. Rājasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. ராஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Rājasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. ராஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Rājasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. ராஜஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Rājasikkhāpadavaṇṇanā