Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૩. રથકારપેતિવત્થુ

    3. Rathakārapetivatthu

    ૪૩૯.

    439.

    ‘‘વેળુરિયથમ્ભં રુચિરં પભસ્સરં, વિમાનમારુય્હ અનેકચિત્તં;

    ‘‘Veḷuriyathambhaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, vimānamāruyha anekacittaṃ;

    તત્થચ્છસિ દેવિ મહાનુભાવે, પથદ્ધનિ 1 પન્નરસેવ ચન્દો.

    Tatthacchasi devi mahānubhāve, pathaddhani 2 pannaraseva cando.

    ૪૪૦.

    440.

    ‘‘વણ્ણો ચ તે કનકસ્સ સન્નિભો, ઉત્તત્તરૂપો ભુસ દસ્સનેય્યો;

    ‘‘Vaṇṇo ca te kanakassa sannibho, uttattarūpo bhusa dassaneyyo;

    પલ્લઙ્કસેટ્ઠે અતુલે નિસિન્ના, એકા તુવં નત્થિ ચ તુય્હ સામિકો.

    Pallaṅkaseṭṭhe atule nisinnā, ekā tuvaṃ natthi ca tuyha sāmiko.

    ૪૪૧.

    441.

    ‘‘ઇમા ચ તે પોક્ખરણી સમન્તા, પહૂતમલ્યા 3 બહુપુણ્ડરીકા;

    ‘‘Imā ca te pokkharaṇī samantā, pahūtamalyā 4 bahupuṇḍarīkā;

    સુવણ્ણચુણ્ણેહિ સમન્તમોત્થતા, ન તત્થ પઙ્કો પણકો ચ વિજ્જતિ.

    Suvaṇṇacuṇṇehi samantamotthatā, na tattha paṅko paṇako ca vijjati.

    ૪૪૨.

    442.

    ‘‘હંસા ચિમે દસ્સનીયા મનોરમા, ઉદકસ્મિમનુપરિયન્તિ સબ્બદા;

    ‘‘Haṃsā cime dassanīyā manoramā, udakasmimanupariyanti sabbadā;

    સમય્ય વગ્ગૂપનદન્તિ સબ્બે, બિન્દુસ્સરા દુન્દુભીનંવ ઘોસો.

    Samayya vaggūpanadanti sabbe, bindussarā dundubhīnaṃva ghoso.

    ૪૪૩.

    443.

    ‘‘દદ્દલ્લમાના યસસા યસસ્સિની, નાવાય ચ ત્વં અવલમ્બ તિટ્ઠસિ;

    ‘‘Daddallamānā yasasā yasassinī, nāvāya ca tvaṃ avalamba tiṭṭhasi;

    આળારપમ્હે હસિતે પિયંવદે, સબ્બઙ્ગકલ્યાણિ ભુસં વિરોચસિ.

    Āḷārapamhe hasite piyaṃvade, sabbaṅgakalyāṇi bhusaṃ virocasi.

    ૪૪૪.

    444.

    ‘‘ઇદં વિમાનં વિરજં સમે ઠિતં, ઉય્યાનવન્તં 5 રતિનન્દિવડ્ઢનં;

    ‘‘Idaṃ vimānaṃ virajaṃ same ṭhitaṃ, uyyānavantaṃ 6 ratinandivaḍḍhanaṃ;

    ઇચ્છામહં નારિ અનોમદસ્સને, તયા સહ નન્દને ઇધ મોદિતુ’’ન્તિ.

    Icchāmahaṃ nāri anomadassane, tayā saha nandane idha moditu’’nti.

    ૪૪૫.

    445.

    ‘‘કરોહિ કમ્મં ઇધ વેદનીયં, ચિત્તઞ્ચ તે ઇધ નિહિતં ભવતુ 7;

    ‘‘Karohi kammaṃ idha vedanīyaṃ, cittañca te idha nihitaṃ bhavatu 8;

    કત્વાન કમ્મં ઇધ વેદનીયં, એવં મમં લચ્છસિ કામકામિનિ’’ન્તિ.

    Katvāna kammaṃ idha vedanīyaṃ, evaṃ mamaṃ lacchasi kāmakāmini’’nti.

    ૪૪૬.

    446.

    ‘‘સાધૂ’’તિ સો તસ્સા પટિસ્સુણિત્વા, અકાસિ કમ્મં તહિં વેદનીયં;

    ‘‘Sādhū’’ti so tassā paṭissuṇitvā, akāsi kammaṃ tahiṃ vedanīyaṃ;

    કત્વાન કમ્મં તહિં વેદનીયં, ઉપપજ્જિ સો માણવો તસ્સા સહબ્યતન્તિ.

    Katvāna kammaṃ tahiṃ vedanīyaṃ, upapajji so māṇavo tassā sahabyatanti.

    રથકારપેતિવત્થુ તતિયં.

    Rathakārapetivatthu tatiyaṃ.

    ભાણવારં દુતિયં નિટ્ઠિતં.

    Bhāṇavāraṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. સમન્તતો (ક॰)
    2. samantato (ka.)
    3. પહૂતમાલા (સી॰ સ્યા॰)
    4. pahūtamālā (sī. syā.)
    5. ઉય્યાનવનં (ક॰)
    6. uyyānavanaṃ (ka.)
    7. નતઞ્ચ હોતુ (ક॰), નિતઞ્ચ હોતુ (સ્યા॰)
    8. natañca hotu (ka.), nitañca hotu (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૩. રથકારપેતિવત્થુવણ્ણના • 3. Rathakārapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact