Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
3. ரத²காரபேதிவத்து²வண்ணனா
3. Rathakārapetivatthuvaṇṇanā
வேளுரியத²ம்ப⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரந்தி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே அஞ்ஞதரங் பேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே அஞ்ஞதரா இத்தீ² ஸீலாசாரஸம்பன்னா கல்யாணமித்தஸன்னிஸ்ஸயேன ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா ஸுவிப⁴த்தவிசித்ரபி⁴த்தித²ம்ப⁴ஸோபானபூ⁴மிதலங் அதிவிய த³ஸ்ஸனீயங் ஏகங் ஆவாஸங் கத்வா தத்த² பி⁴க்கூ² நிஸீதா³பெத்வா பணீதேன ஆஹாரேன பரிவிஸித்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதே³ஸி. ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா அஞ்ஞஸ்ஸ பாபகம்மஸ்ஸ வஸேன ஹிமவதி பப்³ப³தராஜே ரத²காரத³ஹங் நிஸ்ஸாய விமானபேதீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆவாஸதா³னபுஞ்ஞானுபா⁴வேன ஸப்³ப³ரதனமயங் உளாரங் அதிவிய ஸமந்ததோ பாஸாதி³கங் மனோஹரங் ரமணீயங் பொக்க²ரணியங் நந்த³னவனஸதி³ஸங் உபஸோபி⁴தங் விமானங் நிப்³ப³த்தி, ஸயஞ்ச ஸுவண்ணவண்ணா அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா அஹோஸி.
Veḷuriyathambhaṃ ruciraṃ pabhassaranti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante aññataraṃ petiṃ ārabbha vuttaṃ. Atīte kira kassapassa bhagavato kāle aññatarā itthī sīlācārasampannā kalyāṇamittasannissayena sāsane abhippasannā suvibhattavicitrabhittithambhasopānabhūmitalaṃ ativiya dassanīyaṃ ekaṃ āvāsaṃ katvā tattha bhikkhū nisīdāpetvā paṇītena āhārena parivisitvā bhikkhusaṅghassa niyyādesi. Sā aparena samayena kālaṃ katvā aññassa pāpakammassa vasena himavati pabbatarāje rathakāradahaṃ nissāya vimānapetī hutvā nibbatti. Tassā saṅghassa āvāsadānapuññānubhāvena sabbaratanamayaṃ uḷāraṃ ativiya samantato pāsādikaṃ manoharaṃ ramaṇīyaṃ pokkharaṇiyaṃ nandanavanasadisaṃ upasobhitaṃ vimānaṃ nibbatti, sayañca suvaṇṇavaṇṇā abhirūpā dassanīyā pāsādikā ahosi.
ஸா தத்த² புரிஸேஹி வினாவ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ விஹரதி. தஸ்ஸா தத்த² தீ³க⁴ரத்தங் நிப்புரிஸாய வஸந்தியா அனபி⁴ரதி உப்பன்னா. ஸா உக்கண்டி²தா ஹுத்வா ‘‘அத்தே²ஸோ உபாயோ’’தி சிந்தெத்வா தி³ப்³பா³னி அம்ப³பக்கானி நதி³யங் பக்கி²பதி. ஸப்³ப³ங் கண்ணமுண்ட³பேதிவத்து²ஸ்மிங் ஆக³தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். இத⁴ பன பா³ராணஸிவாஸீ ஏகோ மாணவோ க³ங்கா³ய தேஸு ஏகங் அம்ப³ப²லங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ பப⁴வங் க³வேஸந்தோ அனுக்கமேன தங் டா²னங் க³ந்த்வா நதி³ங் தி³ஸ்வா தத³னுஸாரேன தஸ்ஸா வஸனட்டா²னங் க³தோ. ஸா தங் தி³ஸ்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் நெத்வா படிஸந்தா²ரங் கரொந்தீ நிஸீதி³. ஸோ தஸ்ஸா வஸனட்டா²னஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா புச்ச²ந்தோ –
Sā tattha purisehi vināva dibbasampattiṃ anubhavantī viharati. Tassā tattha dīgharattaṃ nippurisāya vasantiyā anabhirati uppannā. Sā ukkaṇṭhitā hutvā ‘‘attheso upāyo’’ti cintetvā dibbāni ambapakkāni nadiyaṃ pakkhipati. Sabbaṃ kaṇṇamuṇḍapetivatthusmiṃ āgatanayeneva veditabbaṃ. Idha pana bārāṇasivāsī eko māṇavo gaṅgāya tesu ekaṃ ambaphalaṃ disvā tassa pabhavaṃ gavesanto anukkamena taṃ ṭhānaṃ gantvā nadiṃ disvā tadanusārena tassā vasanaṭṭhānaṃ gato. Sā taṃ disvā attano vasanaṭṭhānaṃ netvā paṭisanthāraṃ karontī nisīdi. So tassā vasanaṭṭhānasampattiṃ disvā pucchanto –
439.
439.
‘‘வேளுரியத²ம்ப⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங், விமானமாருய்ஹ அனேகசித்தங்;
‘‘Veḷuriyathambhaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, vimānamāruyha anekacittaṃ;
தத்த²ச்ச²ஸி தே³வி மஹானுபா⁴வே, பத²த்³த⁴னி பன்னரஸேவ சந்தோ³.
Tatthacchasi devi mahānubhāve, pathaddhani pannaraseva cando.
440.
440.
‘‘வண்ணோ ச தே கனகஸ்ஸ ஸன்னிபோ⁴, உத்தத்தரூபோ பு⁴ஸ த³ஸ்ஸனெய்யோ;
‘‘Vaṇṇo ca te kanakassa sannibho, uttattarūpo bhusa dassaneyyo;
பல்லங்கஸெட்டே² அதுலே நிஸின்னா, ஏகா துவங் நத்தி² ச துய்ஹ ஸாமிகோ.
Pallaṅkaseṭṭhe atule nisinnā, ekā tuvaṃ natthi ca tuyha sāmiko.
441.
441.
‘‘இமா ச தே பொக்க²ரணீ ஸமந்தா, பஹூதமல்யா ப³ஹுபுண்ட³ரீகா;
‘‘Imā ca te pokkharaṇī samantā, pahūtamalyā bahupuṇḍarīkā;
ஸுவண்ணசுண்ணேஹி ஸமந்தமொத்த²தா, ந தத்த² பங்கோ பணகோ ச விஜ்ஜதி.
Suvaṇṇacuṇṇehi samantamotthatā, na tattha paṅko paṇako ca vijjati.
442.
442.
‘‘ஹங்ஸா சிமே த³ஸ்ஸனீயா மனோரமா, உத³கஸ்மிமனுபரியந்தி ஸப்³ப³தா³;
‘‘Haṃsā cime dassanīyā manoramā, udakasmimanupariyanti sabbadā;
ஸமய்ய வக்³கூ³பனத³ந்தி ஸப்³பே³, பி³ந்து³ஸ்ஸரா து³ந்து³பீ⁴னங்வ கோ⁴ஸோ.
Samayya vaggūpanadanti sabbe, bindussarā dundubhīnaṃva ghoso.
443.
443.
‘‘த³த்³த³ல்லமானா யஸஸா யஸஸ்ஸினீ, நாவாய ச த்வங் அவலம்ப³ திட்ட²ஸி;
‘‘Daddallamānā yasasā yasassinī, nāvāya ca tvaṃ avalamba tiṭṭhasi;
ஆளாரபம்ஹே ஹஸிதே பியங்வதே³, ஸப்³ப³ங்க³கல்யாணி பு⁴ஸங் விரோசஸி.
Āḷārapamhe hasite piyaṃvade, sabbaṅgakalyāṇi bhusaṃ virocasi.
444.
444.
‘‘இத³ங் விமானங் விரஜங் ஸமே டி²தங், உய்யானவந்தங் ரதினந்தி³வட்³ட⁴னங்;
‘‘Idaṃ vimānaṃ virajaṃ same ṭhitaṃ, uyyānavantaṃ ratinandivaḍḍhanaṃ;
இச்சா²மஹங் நாரி அனோமத³ஸ்ஸனே, தயா ஸஹ நந்த³னே இத⁴ மோதி³து’’ந்தி. –
Icchāmahaṃ nāri anomadassane, tayā saha nandane idha moditu’’nti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
439. தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் விமானே. அச்ச²ஸீதி இச்சி²திச்சி²தகாலே நிஸீத³ஸி. தே³வீதி தங் ஆலபதி. மஹானுபா⁴வேதி மஹதா தி³ப்³பா³னுபா⁴வேன ஸமன்னாக³தே. பத²த்³த⁴னீதி அத்தனோ பத²பூ⁴தே அத்³த⁴னி, க³க³னதலமக்³கே³தி அத்தோ². பன்னரஸேவ சந்தோ³தி புண்ணமாஸியங் பரிபுண்ணமண்ட³லோ சந்தோ³ விய விஜ்ஜோதமானாதி அத்தோ².
439. Tattha tatthāti tasmiṃ vimāne. Acchasīti icchiticchitakāle nisīdasi. Devīti taṃ ālapati. Mahānubhāveti mahatā dibbānubhāvena samannāgate. Pathaddhanīti attano pathabhūte addhani, gaganatalamaggeti attho. Pannaraseva candoti puṇṇamāsiyaṃ paripuṇṇamaṇḍalo cando viya vijjotamānāti attho.
440. வண்ணோ ச தே கனகஸ்ஸ ஸன்னிபோ⁴தி தவ வண்ணோ ச உத்தத்தஸிங்கீ³ஸுவண்ணேன ஸதி³ஸோ அதிவிய மனோஹரோ. தேனாஹ ‘‘உத்தத்தரூபோ பு⁴ஸ த³ஸ்ஸனெய்யோ’’தி. அதுலேதி மஹாரஹே. அதுலேதி வா தே³வதாய ஆலபனங், அஸதி³ஸரூபேதி அத்தோ². நத்தி² ச துய்ஹ ஸாமிகோதி துய்ஹங் ஸாமிகோ ச நத்தி².
440.Vaṇṇoca te kanakassa sannibhoti tava vaṇṇo ca uttattasiṅgīsuvaṇṇena sadiso ativiya manoharo. Tenāha ‘‘uttattarūpo bhusa dassaneyyo’’ti. Atuleti mahārahe. Atuleti vā devatāya ālapanaṃ, asadisarūpeti attho. Natthi ca tuyha sāmikoti tuyhaṃ sāmiko ca natthi.
441. பஹூதமல்யாதி கமலகுவலயாதி³ப³ஹுவித⁴குஸுமவதியோ . ஸுவண்ணசுண்ணேஹீதி ஸுவண்ணவாலுகாஹி. ஸமந்தமொத்த²தாதி ஸமந்ததோ ஓகிண்ணா. தத்தா²தி தாஸு பொக்க²ரணீஸு. பங்கோ பணகோ சாதி கத்³த³மோ வா உத³கபிச்சி²ல்லோ வா ந விஜ்ஜதி.
441.Pahūtamalyāti kamalakuvalayādibahuvidhakusumavatiyo . Suvaṇṇacuṇṇehīti suvaṇṇavālukāhi. Samantamotthatāti samantato okiṇṇā. Tatthāti tāsu pokkharaṇīsu. Paṅko paṇako cāti kaddamo vā udakapicchillo vā na vijjati.
442. ஹங்ஸா சிமே த³ஸ்ஸனீயா மனோரமாதி இமே ஹங்ஸா ச த³ஸ்ஸனஸுகா² மனோரமா ச. அனுபரியந்தீதி அனுவிசரந்தி. ஸப்³ப³தா³தி ஸப்³பே³ஸு உதூஸு. ஸமய்யாதி ஸங்க³ம்ம. வக்³கூ³தி மது⁴ரங். உபனத³ந்தீதி விகூஜந்தி. பி³ந்து³ஸ்ஸராதி அவிஸடஸ்ஸரா ஸம்பிண்டி³தஸ்ஸரா. து³ந்து³பீ⁴னங்வ கோ⁴ஸோதி வக்³கு³பி³ந்து³ஸ்ஸரபா⁴வேன து³ந்து³பீ⁴னங் விய தவ பொக்க²ரணியங் ஹங்ஸானங் கோ⁴ஸோதி அத்தோ².
442.Haṃsā cime dassanīyā manoramāti ime haṃsā ca dassanasukhā manoramā ca. Anupariyantīti anuvicaranti. Sabbadāti sabbesu utūsu. Samayyāti saṅgamma. Vaggūti madhuraṃ. Upanadantīti vikūjanti. Bindussarāti avisaṭassarā sampiṇḍitassarā. Dundubhīnaṃva ghosoti vaggubindussarabhāvena dundubhīnaṃ viya tava pokkharaṇiyaṃ haṃsānaṃ ghosoti attho.
443. த³த்³த³ல்லமானாதி அதிவிய அபி⁴ஜலந்தீ. யஸஸாதி தே³வித்³தி⁴யா. நாவாயாதி தோ³ணியங். பொக்க²ரணியஞ்ஹி பது³மினியங் ஸுவண்ணனாவாய மஹாரஹே பல்லங்கே நிஸீதி³த்வா உத³ககீளங் கீளந்திங் பேதிங் தி³ஸ்வா ஏவமாஹ. அவலம்பா³தி அவலம்பி³த்வா அபஸ்ஸேனங் அபஸ்ஸாய. திட்ட²ஸீதி இத³ங் டா²னஸத்³த³ஸ்ஸ க³தினிவத்தி அத்த²த்தா க³தியா படிக்கே²பவசனங். ‘‘நிஸஜ்ஜஸீ’’தி வா பாடோ², நிஸீத³ஸிச்சேவஸ்ஸ அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஆளாரபம்ஹேதி வேல்லிததீ³க⁴னீலபகு²மே. ஹஸிதேதி ஹஸிதமஹாஹஸிதமுகே². பியங்வதே³தி பியபா⁴ணினீ. ஸப்³ப³ங்க³கல்யாணீதி ஸப்³பே³ஹி அங்கே³ஹி ஸுந்த³ரே, ஸோப⁴னஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கீ³தி அத்தோ². விரோசஸீதி விராஜேஸி.
443.Daddallamānāti ativiya abhijalantī. Yasasāti deviddhiyā. Nāvāyāti doṇiyaṃ. Pokkharaṇiyañhi paduminiyaṃ suvaṇṇanāvāya mahārahe pallaṅke nisīditvā udakakīḷaṃ kīḷantiṃ petiṃ disvā evamāha. Avalambāti avalambitvā apassenaṃ apassāya. Tiṭṭhasīti idaṃ ṭhānasaddassa gatinivatti atthattā gatiyā paṭikkhepavacanaṃ. ‘‘Nisajjasī’’ti vā pāṭho, nisīdasiccevassa attho daṭṭhabbo. Āḷārapamheti vellitadīghanīlapakhume. Hasiteti hasitamahāhasitamukhe. Piyaṃvadeti piyabhāṇinī. Sabbaṅgakalyāṇīti sabbehi aṅgehi sundare, sobhanasabbaṅgapaccaṅgīti attho. Virocasīti virājesi.
444. விரஜந்தி விக³தரஜங் நித்³தோ³ஸங். ஸமே டி²தந்தி ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ டி²தங், சதுரஸ்ஸஸோபி⁴ததாய வா ஸமபா⁴கே³ டி²தங், ஸமந்தப⁴த்³த³கந்தி அத்தோ². உய்யானவந்தந்தி நந்த³னவனஸஹிதங். ரதினந்தி³வட்³ட⁴னந்தி ரதிஞ்ச நந்தி³ஞ்ச வட்³டே⁴தீதி ரதினந்தி³வட்³ட⁴னங், ஸுக²ஸ்ஸ ச பீதியா ச ஸங்வட்³ட⁴னந்தி அத்தோ². நாரீதி தஸ்ஸா ஆலபனங். அனோமத³ஸ்ஸனேதி பரிபுண்ணஅங்க³பச்சங்க³தாய அனிந்தி³தத³ஸ்ஸனே. நந்த³னேதி நந்த³னகரே. இதா⁴தி நந்த³னவனே, விமானே வா. மோதி³துந்தி அபி⁴ரமிதுங் இச்சா²மீதி யோஜனா.
444.Virajanti vigatarajaṃ niddosaṃ. Same ṭhitanti same bhūmibhāge ṭhitaṃ, caturassasobhitatāya vā samabhāge ṭhitaṃ, samantabhaddakanti attho. Uyyānavantanti nandanavanasahitaṃ. Ratinandivaḍḍhananti ratiñca nandiñca vaḍḍhetīti ratinandivaḍḍhanaṃ, sukhassa ca pītiyā ca saṃvaḍḍhananti attho. Nārīti tassā ālapanaṃ. Anomadassaneti paripuṇṇaaṅgapaccaṅgatāya aninditadassane. Nandaneti nandanakare. Idhāti nandanavane, vimāne vā. Moditunti abhiramituṃ icchāmīti yojanā.
ஏவங் தேன மாணவேன வுத்தே ஸா விமானபேதிதே³வதா தஸ்ஸ படிவசனங் தெ³ந்தீ –
Evaṃ tena māṇavena vutte sā vimānapetidevatā tassa paṭivacanaṃ dentī –
445.
445.
‘‘கரோஹி கம்மங் இத⁴ வேத³னீயங், சித்தஞ்ச தே இத⁴ நிஹிதங் ப⁴வது;
‘‘Karohi kammaṃ idha vedanīyaṃ, cittañca te idha nihitaṃ bhavatu;
கத்வான கம்மங் இத⁴ வேத³னீயங், ஏவங் மமங் லச்ச²ஸி காமகாமினி’’ந்தி. –
Katvāna kammaṃ idha vedanīyaṃ, evaṃ mamaṃ lacchasi kāmakāmini’’nti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² கரோஹி கம்மங் இத⁴ வேத³னீயந்தி இத⁴ இமஸ்மிங் தி³ப்³ப³ட்டா²னே விபச்சனகங் விபாகதா³யகங் குஸலகம்மங் கரோஹி பஸவெய்யாஸி. இத⁴ நிஹிதந்தி இதூ⁴பனீதங், ‘‘இத⁴ நின்ன’’ந்தி வா பாடோ², இமஸ்மிங் டா²னே நின்னங் போணங் பப்³பா⁴ரங் தவ சித்தங் ப⁴வது ஹோது. மமந்தி மங். லச்ச²ஸீதி லபி⁴ஸ்ஸஸி.
Gāthamāha. Tattha karohi kammaṃ idha vedanīyanti idha imasmiṃ dibbaṭṭhāne vipaccanakaṃ vipākadāyakaṃ kusalakammaṃ karohi pasaveyyāsi. Idha nihitanti idhūpanītaṃ, ‘‘idha ninna’’nti vā pāṭho, imasmiṃ ṭhāne ninnaṃ poṇaṃ pabbhāraṃ tava cittaṃ bhavatu hotu. Mamanti maṃ. Lacchasīti labhissasi.
ஸோ மாணவோ தஸ்ஸா விமானபேதியா வசனங் ஸுத்வா ததோ மனுஸ்ஸபத²ங் க³தோ தத்த² சித்தங் பணிதா⁴ய தஜ்ஜங் புஞ்ஞகம்மங் கத்வா நசிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா தத்த² நிப்³ப³த்தி தஸ்ஸா பேதியா ஸஹப்³யதங். தமத்த²ங் பகாஸெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –
So māṇavo tassā vimānapetiyā vacanaṃ sutvā tato manussapathaṃ gato tattha cittaṃ paṇidhāya tajjaṃ puññakammaṃ katvā nacirasseva kālaṃ katvā tattha nibbatti tassā petiyā sahabyataṃ. Tamatthaṃ pakāsentā saṅgītikārā –
446.
446.
‘‘ஸாதூ⁴தி ஸோ தஸ்ஸா படிஸ்ஸுணித்வா,
‘‘Sādhūti so tassā paṭissuṇitvā,
அகாஸி கம்மங் தஹிங் வேத³னீயங்;
Akāsi kammaṃ tahiṃ vedanīyaṃ;
கத்வான கம்மங் தஹிங் வேத³னீயங்,
Katvāna kammaṃ tahiṃ vedanīyaṃ,
உபபஜ்ஜி ஸோ மாணவோ தஸ்ஸா ஸஹப்³யத’’ந்தி. –
Upapajji so māṇavo tassā sahabyata’’nti. –
ஓஸானகா³த²மாஹங்ஸு. தத்த² ஸாதூ⁴தி ஸம்படிச்ச²னே நிபாதோ. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸா விமானபேதியா. படிஸ்ஸுணித்வாதி தஸ்ஸா வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா. தஹிங் வேத³னீயந்தி தஸ்மிங் விமானே தாய ஸத்³தி⁴ங் வேதி³தப்³ப³ஸுக²விபாகங் குஸலகம்மங். ஸஹப்³யதந்தி ஸஹபா⁴வங். ஸோ மாணவோ தஸ்ஸா ஸஹப்³யதங் உபபஜ்ஜீதி யோஜனா. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
Osānagāthamāhaṃsu. Tattha sādhūti sampaṭicchane nipāto. Tassāti tassā vimānapetiyā. Paṭissuṇitvāti tassā vacanaṃ sampaṭicchitvā. Tahiṃ vedanīyanti tasmiṃ vimāne tāya saddhiṃ veditabbasukhavipākaṃ kusalakammaṃ. Sahabyatanti sahabhāvaṃ. So māṇavo tassā sahabyataṃ upapajjīti yojanā. Sesaṃ uttānameva.
ஏவங் தேஸு தத்த² சிரகாலங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தேஸு புரிஸோ கம்மஸ்ஸ பரிக்க²யேன காலமகாஸி, இத்தீ² பன அத்தனோ புஞ்ஞகம்மஸ்ஸ கெ²த்தங்க³தபா⁴வேன ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தத்த² பரிபுண்ணங் கத்வா வஸி. அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுக்கமேன ஜேதவனே விஹரந்தே ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஏகதி³வஸங் பப்³ப³தசாரிகங் சரமானோ தங் விமானஞ்ச விமானபேதிஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘வேளுரியத²ம்ப⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸர’’ந்திஆதி³காஹி கா³தா²ஹி புச்சி². ஸா சஸ்ஸ ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் அத்தனோ பவத்திங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா தே²ரோ ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ தா³னாதி³புஞ்ஞத⁴ம்மனிரதோ அஹோஸீதி.
Evaṃ tesu tattha cirakālaṃ dibbasampattiṃ anubhavantesu puriso kammassa parikkhayena kālamakāsi, itthī pana attano puññakammassa khettaṅgatabhāvena ekaṃ buddhantaraṃ tattha paripuṇṇaṃ katvā vasi. Atha amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anukkamena jetavane viharante āyasmā mahāmoggallāno ekadivasaṃ pabbatacārikaṃ caramāno taṃ vimānañca vimānapetiñca disvā ‘‘veḷuriyathambhaṃ ruciraṃ pabhassara’’ntiādikāhi gāthāhi pucchi. Sā cassa ādito paṭṭhāya sabbaṃ attano pavattiṃ ārocesi. Taṃ sutvā thero sāvatthiṃ āgantvā bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Taṃ sutvā mahājano dānādipuññadhammanirato ahosīti.
ரத²காரபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Rathakārapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 3. ரத²காரபேதிவத்து² • 3. Rathakārapetivatthu