Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૪. રથવિનીતસુત્તવણ્ણના
4. Rathavinītasuttavaṇṇanā
૨૫૨. મહાગોવિન્દેન પરિગ્ગહિતતાકિત્તનં તદા મગધરાજેન પરિગ્ગહિતૂપલક્ખણં. તસ્સ હિ સો પુરોહિતો. મહાગોવિન્દોતિ પુરાતનો એકો મગધરાજાતિ કેચિ. ગય્હતીતિ ગહો, રાજૂનં ગહો રાજગહં. નગર-સદ્દાપેક્ખાય નપુંસકનિદ્દેસો. અઞ્ઞેપેત્થ પકારેતિ રાજૂહિ દિસ્વા સમ્મા પતિટ્ઠાપિતત્તા તેસં ગહં ગેહભૂતન્તિપિ રાજગહં. આરક્ખસમ્પત્તિઆદિના અનત્થુપ્પત્તિહેતુતાય ઉપગતાનં પટિરાજૂનં ગહં ગહભૂતન્તિપિ રાજગહં, આરામરામણીયકાદીહિ રાજતે, નિવાસસુખતાદિના સત્તેહિ મમત્તવસેન ગય્હતિ, પરિગ્ગય્હતીતિ વા રાજગહન્તિ એવમાદિકે પકારે. બુદ્ધકાલે ચ ચક્કવત્તિકાલે ચાતિ ઇદં યેભુય્યવસેન વુત્તં. વેળૂહિ પરિક્ખિત્તં અહોસિ, ન પન કેવલં કટ્ઠકપવનમેવ. રઞ્ઞો ઉય્યાનકાલે પતિટ્ઠાપિતઅટ્ટાલકવસેન અટ્ટાલકયુત્તં.
252. Mahāgovindena pariggahitatākittanaṃ tadā magadharājena pariggahitūpalakkhaṇaṃ. Tassa hi so purohito. Mahāgovindoti purātano eko magadharājāti keci. Gayhatīti gaho, rājūnaṃ gaho rājagahaṃ. Nagara-saddāpekkhāya napuṃsakaniddeso. Aññepettha pakāreti rājūhi disvā sammā patiṭṭhāpitattā tesaṃ gahaṃ gehabhūtantipi rājagahaṃ. Ārakkhasampattiādinā anatthuppattihetutāya upagatānaṃ paṭirājūnaṃ gahaṃ gahabhūtantipi rājagahaṃ, ārāmarāmaṇīyakādīhi rājate, nivāsasukhatādinā sattehi mamattavasena gayhati, pariggayhatīti vā rājagahanti evamādike pakāre. Buddhakāle ca cakkavattikāle cāti idaṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Veḷūhi parikkhittaṃ ahosi, na pana kevalaṃ kaṭṭhakapavanameva. Rañño uyyānakāle patiṭṭhāpitaaṭṭālakavasena aṭṭālakayuttaṃ.
જનનં જાતિ, જાતિયા ભૂમિ જાતિભૂમં, જાયિ વા મહાબોધિસત્તો એત્થાભિ જાતિ, સા એવ ભૂમીતિ જાતિભૂમં, સા ઇમેસં નિવાસોતિ જાતિભૂમકાતિ આહ ‘‘જાતિભૂમકાતિ જાતિભૂમિવાસિનો’’તિ. કસ્સ પનાયં જાતિભૂમીતિ આહ ‘‘તં ખો પના’’તિઆદિ. તેન અનઞ્ઞસાધારણાય જાતિયા અધિપ્પેતત્તા સદેવકે લોકે સુપાકટભાવતો વિસેસનેન વિનાપિ વિસિટ્ઠવિસયોવ ઇધ જાતિ-સદ્દો વિઞ્ઞાયતીતિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘સબ્બઞ્ઞુબોધિસત્તસ્સ જાતટ્ઠાનસાકિયજનપદો’’તિ. તત્થપિ કપિલવત્થુસન્નિસ્સયો પદેસોતિ આહ ‘‘કપિલવત્થાહારો’’તિ.
Jananaṃ jāti, jātiyā bhūmi jātibhūmaṃ, jāyi vā mahābodhisatto etthābhi jāti, sā eva bhūmīti jātibhūmaṃ, sā imesaṃ nivāsoti jātibhūmakāti āha ‘‘jātibhūmakāti jātibhūmivāsino’’ti. Kassa panāyaṃ jātibhūmīti āha ‘‘taṃ kho panā’’tiādi. Tena anaññasādhāraṇāya jātiyā adhippetattā sadevake loke supākaṭabhāvato visesanena vināpi visiṭṭhavisayova idha jāti-saddo viññāyatīti dasseti. Tenāha ‘‘sabbaññubodhisattassa jātaṭṭhānasākiyajanapado’’ti. Tatthapi kapilavatthusannissayo padesoti āha ‘‘kapilavatthāhāro’’ti.
ગરુધમ્મભાવવણ્ણના
Garudhammabhāvavaṇṇanā
સાકિયમણ્ડલસ્સાતિ સાકિયરાજસમૂહસ્સ. દસન્નં અપ્પિચ્છકથાદીનં વત્થુ દસકથાવત્થુ, અપ્પિચ્છતાદિ. તત્થ સુપ્પતિટ્ઠિતતાય તસ્સ લાભી દસકથાવત્થુલાભી. તત્થાતિ દસકથાવત્થુસ્મિં.
Sākiyamaṇḍalassāti sākiyarājasamūhassa. Dasannaṃ appicchakathādīnaṃ vatthu dasakathāvatthu, appicchatādi. Tattha suppatiṭṭhitatāya tassa lābhī dasakathāvatthulābhī. Tatthāti dasakathāvatthusmiṃ.
ગરુકરણીયતાય ધમ્મો ગરુ એતસ્સાતિ ધમ્મગરુ, તસ્સ ભાવો ધમ્મગરુતા, તાય. ‘‘અજ્ઝાસયેન વેદિતબ્બો’’તિ વત્વા ન કેવલં અજ્ઝાસયેનેવ, અથ ખો કાયવચીપયોગેહિપિ વેદિતબ્બોતિ દસ્સેન્તો ‘‘ધમ્મગરુતાયેવ હી’’તિઆદિમાહ. તિયામરત્તિં ધમ્મકથં કત્વાતિ એત્થ ‘‘કુમ્ભકારસ્સ નિવેસને તિયામરત્તિં વસન્તો ધમ્મકથં કત્વા’’તિ એવં વચનસેસવસેન અત્થો વેદિતબ્બો. અઞ્ઞથા યથાલાભવસેન અત્થે ગય્હમાને તિયામરત્તિં ધમ્મકથા કતાતિ આપજ્જતિ, ન ચ તં અત્થિ. વક્ખતિ હિ ‘‘બહુદેવ રત્તિન્તિ દિયડ્ઢયામમત્ત’’ન્તિ. દસબલાદિગુણવિસેસા વિય ધમ્મગારવહેતુકા પરહિતપટિપત્તિપિ સબ્બબુદ્ધાનં મજ્ઝે ભિન્નસુવણ્ણં વિય સદિસા એવાતિ ઇમસ્સ ભગવતો ધમ્મગારવકિત્તને ‘‘કસ્સપોપિ ભગવા’’તિઆદિના કસ્સપભગવતો ધમ્મગારવં દસ્સેતિ.
Garukaraṇīyatāya dhammo garu etassāti dhammagaru, tassa bhāvo dhammagarutā, tāya. ‘‘Ajjhāsayena veditabbo’’ti vatvā na kevalaṃ ajjhāsayeneva, atha kho kāyavacīpayogehipi veditabboti dassento ‘‘dhammagarutāyeva hī’’tiādimāha. Tiyāmarattiṃ dhammakathaṃ katvāti ettha ‘‘kumbhakārassa nivesane tiyāmarattiṃ vasanto dhammakathaṃ katvā’’ti evaṃ vacanasesavasena attho veditabbo. Aññathā yathālābhavasena atthe gayhamāne tiyāmarattiṃ dhammakathā katāti āpajjati, na ca taṃ atthi. Vakkhati hi ‘‘bahudeva rattinti diyaḍḍhayāmamatta’’nti. Dasabalādiguṇavisesā viya dhammagāravahetukā parahitapaṭipattipi sabbabuddhānaṃ majjhe bhinnasuvaṇṇaṃ viya sadisā evāti imassa bhagavato dhammagāravakittane ‘‘kassapopi bhagavā’’tiādinā kassapabhagavato dhammagāravaṃ dasseti.
ચારિકં નિક્ખમીતિ જનપદચારિકં ચરિતું નિક્ખમિ. જનપદચારિકાય અકાલે નિક્ખન્તત્તા કોસલરાજાદયો વારેતું આરભિંસુ. પવારેત્વા હિ ચરણં બુદ્ધાચિણ્ણં. પુણ્ણાય સમ્માપટિપત્તિં પચ્ચાસીસન્તો ભગવા ‘‘કિં મે કરિસ્સસી’’તિ આહ.
Cārikaṃ nikkhamīti janapadacārikaṃ carituṃ nikkhami. Janapadacārikāya akāle nikkhantattā kosalarājādayo vāretuṃ ārabhiṃsu. Pavāretvā hi caraṇaṃ buddhāciṇṇaṃ. Puṇṇāya sammāpaṭipattiṃ paccāsīsanto bhagavā ‘‘kiṃ me karissasī’’ti āha.
અનહાતોવાતિ ધમ્મસવનુસ્સુક્કેન સાયન્હે બુદ્ધાચિણ્ણં ન્હાનં અકત્વાવ. અત્તહિતપરહિતપટિપત્તીસુ એકિસ્સા દ્વિન્નઞ્ચ અત્થિતાસિદ્ધા ચતુબ્બિધતા પટિપત્તિકતા એવ નામ હોતીતિ વુત્તં ‘‘પટિપન્નકો ચ નામ…પે॰… ચતુબ્બિધો હોતી’’તિ. પટિક્ખેપપુબ્બકોપિ હિ પટિપન્નો અત્થતો પટિપન્નત્થો એવાતિ. કામં અત્તહિતાય પટિપન્નો તાય સમ્માપટિપત્તિયા સાસનં સોભતિ, ન પન સાસનં વડ્ઢેતિ અપ્પોસ્સુક્કભાવતો, ન ચ કારુણિકસ્સ ભગવતો સબ્બથા મનોરથં પૂરેતિ. તથા હિ ભગવા પઠમબોધિયં એકસટ્ઠિયા ચ અરહન્તેસુ જાતેસુ – ‘‘ચરથ, ભિક્ખવે, બહુજનહિતાયા’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૨.૮૬-૮૮; મહાવ॰ ૩૨) ભિક્ખૂ પરહિતપટિપત્તિયં નિયોજેસિ. તેન વુત્તં ‘‘એવરૂપં ભિક્ખું ભગવા ન પુચ્છતિ, કસ્મા? ન મય્હં સાસનસ્સ વુડ્ઢિપક્ખે ઠિતો’’તિ.
Anahātovāti dhammasavanussukkena sāyanhe buddhāciṇṇaṃ nhānaṃ akatvāva. Attahitaparahitapaṭipattīsu ekissā dvinnañca atthitāsiddhā catubbidhatā paṭipattikatā eva nāma hotīti vuttaṃ ‘‘paṭipannako ca nāma…pe… catubbidho hotī’’ti. Paṭikkhepapubbakopi hi paṭipanno atthato paṭipannattho evāti. Kāmaṃ attahitāya paṭipanno tāya sammāpaṭipattiyā sāsanaṃ sobhati, na pana sāsanaṃ vaḍḍheti appossukkabhāvato, na ca kāruṇikassa bhagavato sabbathā manorathaṃ pūreti. Tathā hi bhagavā paṭhamabodhiyaṃ ekasaṭṭhiyā ca arahantesu jātesu – ‘‘caratha, bhikkhave, bahujanahitāyā’’tiādinā (dī. ni. 2.86-88; mahāva. 32) bhikkhū parahitapaṭipattiyaṃ niyojesi. Tena vuttaṃ ‘‘evarūpaṃ bhikkhuṃ bhagavā na pucchati, kasmā? Na mayhaṃ sāsanassa vuḍḍhipakkhe ṭhito’’ti.
સમુદાયો અપ્પકેન ઊનોપિ અનૂનો વિય હોતીતિ બાકુલત્થેરં ચતુત્થરાસિતો બહિ કત્વાપિ ‘‘અસીતિમહાથેરા વિયા’’તિ વુત્તં. અસીતિમહાથેરસમઞ્ઞા વા અવયવેપિ અટ્ઠસમાપત્તિસામઞ્ઞા વિય દટ્ઠબ્બા. ઈદિસે ઠાને બહૂનં એકતો કથનં મહતા કણ્ઠેન ચ કથનં સત્થુ ચિત્તારાધનમેવાતિ તેહિ ભિક્ખૂહિ તથા પટિપન્નન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘તે ભિક્ખૂ મેઘસદ્દં સુત્વા’’તિઆદિમાહ. ગુણસમ્ભાવનાયાતિ વક્ખમાનગુણહેતુકાય સમ્ભાવનાય સમ્ભાવિતો, ન યેન કેનચિ કિચ્ચસમત્થતાદિના.
Samudāyo appakena ūnopi anūno viya hotīti bākulattheraṃ catuttharāsito bahi katvāpi ‘‘asītimahātherā viyā’’ti vuttaṃ. Asītimahātherasamaññā vā avayavepi aṭṭhasamāpattisāmaññā viya daṭṭhabbā. Īdise ṭhāne bahūnaṃ ekato kathanaṃ mahatā kaṇṭhena ca kathanaṃ satthu cittārādhanamevāti tehi bhikkhūhi tathā paṭipannanti dassento ‘‘te bhikkhū meghasaddaṃ sutvā’’tiādimāha. Guṇasambhāvanāyāti vakkhamānaguṇahetukāya sambhāvanāya sambhāvito, na yena kenaci kiccasamatthatādinā.
ગરુધમ્મભાવવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Garudhammabhāvavaṇṇanā niṭṭhitā.
અપ્પિચ્છતાદિવણ્ણના
Appicchatādivaṇṇanā
અપ્પ-સદ્દસ્સ પરિત્તપરિયાયતં મનસિ કત્વા આહ ‘‘બ્યઞ્જનં સાવસેસં વિયા’’તિ. તેનાહ ‘‘ન હિ તસ્સા’’તિઆદિ. અપ્પ-સદ્દો પનેત્થ અભાવત્થોતિ સક્કા વિઞ્ઞાતું ‘‘અપ્પાબાધતઞ્ચ સઞ્જાનામી’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૨૫; ૨.૧૩૪) વિય.
Appa-saddassa parittapariyāyataṃ manasi katvā āha ‘‘byañjanaṃ sāvasesaṃ viyā’’ti. Tenāha ‘‘na hi tassā’’tiādi. Appa-saddo panettha abhāvatthoti sakkā viññātuṃ ‘‘appābādhatañca sañjānāmī’’tiādīsu (ma. ni. 1.225; 2.134) viya.
અત્રિચ્છતા નામ (અ॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૧.૬૩) અત્ર અત્ર ઇચ્છાતિ કત્વા. અસન્તગુણસમ્ભાવનતાતિ અત્તનિ અવિજ્જમાનં ગુણાનં વિજ્જમાનાનં વિય પરેસં પકાસના. સદ્ધોતિ મં જનો જાનાતૂતિ વત્તપટિપત્તિકારકવિસેસલાભીતિ જાનાતુ ‘‘વત્તપટિપત્તિઆપાથકજ્ઝાયિતા’’તિ એવમાદિના. સન્તગુણસમ્ભાવનાતિ ઇચ્છાચારે ઠત્વા અત્તનિ વિજ્જમાનસીલધુતધમ્માદિગુણવિભાવના. તાદિસસ્સ હિ પટિગ્ગહણે અમત્તઞ્ઞુતાપિ હોતિ.
Atricchatā nāma (a. ni. ṭī. 1.1.63) atra atra icchāti katvā. Asantaguṇasambhāvanatāti attani avijjamānaṃ guṇānaṃ vijjamānānaṃ viya paresaṃ pakāsanā. Saddhoti maṃ jano jānātūti vattapaṭipattikārakavisesalābhīti jānātu ‘‘vattapaṭipattiāpāthakajjhāyitā’’ti evamādinā. Santaguṇasambhāvanāti icchācāre ṭhatvā attani vijjamānasīladhutadhammādiguṇavibhāvanā. Tādisassa hi paṭiggahaṇe amattaññutāpi hoti.
ગણ્હન્તોયેવ ઉમ્મુજ્જિ અઞ્ઞેસં અજાનન્તાનંયેવાતિ અધિપ્પાયો.
Gaṇhantoyeva ummujji aññesaṃ ajānantānaṃyevāti adhippāyo.
અપ્પિચ્છતાપધાનં પુગ્ગલાધિટ્ઠાનેન ચતુબ્બિધં ઇચ્છાપભેદં દસ્સેત્વા પુનપિ પુગ્ગલાધિટ્ઠાનેન ચતુબ્બિધં ઇચ્છાપભેદં દસ્સેન્તો ‘‘અપરોપિ ચતુબ્બિધો અપ્પિચ્છો’’તિઆદિમાહ. દાયકસ્સ વસન્તિ દાયકસ્સ ચિત્તવસં. દેય્યધમ્મસ્સ વસન્તિ દેય્યધમ્મસ્સ અપ્પબહુભાવં. અત્તનો થામન્તિ અત્તનો યાપનમત્તકથામં.
Appicchatāpadhānaṃ puggalādhiṭṭhānena catubbidhaṃ icchāpabhedaṃ dassetvā punapi puggalādhiṭṭhānena catubbidhaṃ icchāpabhedaṃ dassento ‘‘aparopi catubbidhoappiccho’’tiādimāha. Dāyakassa vasanti dāyakassa cittavasaṃ. Deyyadhammassa vasanti deyyadhammassa appabahubhāvaṃ. Attano thāmanti attano yāpanamattakathāmaṃ.
એકભિક્ખુપિ ન અઞ્ઞાસિ સોસાનિકવત્તે સમ્મદેવ વુત્તિત્તા. અબ્બોકિણ્ણન્તિ અવિચ્છેદં. દુતિયો મં ન જાનેય્યાતિ દુતિયો સહાયભૂતોપિ યથા મં જાનિતું ન સક્કુણેય્ય, તથા સટ્ઠિ વસ્સાનિ નિરન્તરં સુસાને વસામિ, તસ્મા અહં અહો સોસાનિકુત્તમો.
Ekabhikkhupi na aññāsi sosānikavatte sammadeva vuttittā. Abbokiṇṇanti avicchedaṃ. Dutiyo maṃ na jāneyyāti dutiyo sahāyabhūtopi yathā maṃ jānituṃ na sakkuṇeyya, tathā saṭṭhi vassāni nirantaraṃ susāne vasāmi, tasmā ahaṃ aho sosānikuttamo.
ધમ્મકથાય જનતં ખોભેત્વાતિ લોમહંસનસાધુકારદાનચેલુક્ખેપાદિવસેન સન્નિપતિતં ઇતરઞ્ચ ‘‘કથં નુ ખો અય્યસ્સ સન્તિકેવ ધમ્મં સોસ્સામા’’તિ કોલાહલવસેન મહાજનં ખોભેત્વા. ગતોતિ ‘‘અયં સો, તેન રત્તિયં ધમ્મકથા કતા’’તિ જાનનભયેન પરિયત્તિઅપ્પિચ્છતાય પરિવેણં ગતો.
Dhammakathāya janataṃ khobhetvāti lomahaṃsanasādhukāradānacelukkhepādivasena sannipatitaṃ itarañca ‘‘kathaṃ nu kho ayyassa santikeva dhammaṃ sossāmā’’ti kolāhalavasena mahājanaṃ khobhetvā. Gatoti ‘‘ayaṃ so, tena rattiyaṃ dhammakathā katā’’ti jānanabhayena pariyattiappicchatāya pariveṇaṃ gato.
તયો કુલપુત્તા વિયાતિ પાચીનવંસદાયે સમગ્ગવાસં વુત્થા તયો કુલપુત્તા વિય. પહાયાતિ પુબ્બભાગે તદઙ્ગાદિવસેન પચ્છા અગ્ગમગ્ગેનેવ પજહિત્વા.
Tayokulaputtā viyāti pācīnavaṃsadāye samaggavāsaṃ vutthā tayo kulaputtā viya. Pahāyāti pubbabhāge tadaṅgādivasena pacchā aggamaggeneva pajahitvā.
અપ્પિચ્છતાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Appicchatādivaṇṇanā niṭṭhitā.
દ્વાદસવિધસન્તોસવણ્ણના
Dvādasavidhasantosavaṇṇanā
પકતિદુબ્બલાદીનં ગરુચીવરાદીનિ નફાસુભાવાવહાનિ સરીરખેદાવહાનિ ચ હોન્તીતિ પયોજનવસેન નઅત્રિચ્છતાદિવસેન તાનિ પરિવત્તેત્વા લહુકચીવરપરિભોગો ન સન્તોસવિરોધીતિ આહ ‘‘લહુકેન યાપેન્તોપિ સન્તુટ્ઠોવ હોતી’’તિ. મહગ્ઘચીવરં, બહૂનિ વા ચીવરાનિ લભિત્વાપિ તાનિ વિસ્સજ્જેત્વા તદઞ્ઞસ્સ ગહણં યથાસારુપ્પનયે ઠિતત્તા ન સન્તોસવિરોધીતિ આહ ‘‘તેસં…પે॰… ધારેન્તોપિ સન્તુટ્ઠોવ હોતી’’તિ. એવં સેસપચ્ચયેસુપિ યથાબલયથાસારુપ્પસન્તોસનિદ્દેસેસુ અપિસદ્દગ્ગહણે અધિપ્પાયો વેદિતબ્બો. યથાસારુપ્પસન્તોસોયેવ અગ્ગો અલોભજ્ઝાસયસ્સ ઉક્કંસનતો.
Pakatidubbalādīnaṃ garucīvarādīni naphāsubhāvāvahāni sarīrakhedāvahāni ca hontīti payojanavasena naatricchatādivasena tāni parivattetvā lahukacīvaraparibhogo na santosavirodhīti āha ‘‘lahukena yāpentopi santuṭṭhova hotī’’ti. Mahagghacīvaraṃ, bahūni vā cīvarāni labhitvāpi tāni vissajjetvā tadaññassa gahaṇaṃ yathāsāruppanaye ṭhitattā na santosavirodhīti āha ‘‘tesaṃ…pe… dhārentopi santuṭṭhova hotī’’ti. Evaṃ sesapaccayesupi yathābalayathāsāruppasantosaniddesesu apisaddaggahaṇe adhippāyo veditabbo. Yathāsāruppasantosoyeva aggo alobhajjhāsayassa ukkaṃsanato.
દ્વાદસવિધસન્તોસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dvādasavidhasantosavaṇṇanā niṭṭhitā.
તિવિધપવિવેકવણ્ણના
Tividhapavivekavaṇṇanā
એકોતિ એકાકી. ગચ્છતીતિ ચુણ્ણિકઇરિયાપથવસેન વુત્તં. ચરતીતિ વિહારતો બહિ સઞ્ચારવસેન, વિહરતીતિ દિવાવિહારાદિવસેન. કાયવિવેકોતિ ચ નેક્ખમ્માધિમુત્તસ્સ ભાવનાનુયોગવસેન વિવેકટ્ઠકાયતા, ન ઝાનવિવેકમત્તં. તેનાહ ‘‘નેક્ખમ્માભિરતાન’’ન્તિ. પરિસુદ્ધચિત્તાનન્તિ નીવરણાદિસંકિલેસતો વિસુદ્ધચિત્તાનં. પરમવોદાનપ્પત્તાનન્તિ વિતક્કાદિતંતંઝાનપટિપક્ખવિગમેન પરમં ઉત્તમં વોદાનં પત્તાનં. નિરુપધીનન્તિ કિલેસુપધિઆદીનં વિગમેન નિરુપધીનં.
Ekoti ekākī. Gacchatīti cuṇṇikairiyāpathavasena vuttaṃ. Caratīti vihārato bahi sañcāravasena, viharatīti divāvihārādivasena. Kāyavivekoti ca nekkhammādhimuttassa bhāvanānuyogavasena vivekaṭṭhakāyatā, na jhānavivekamattaṃ. Tenāha ‘‘nekkhammābhiratāna’’nti. Parisuddhacittānanti nīvaraṇādisaṃkilesato visuddhacittānaṃ. Paramavodānappattānanti vitakkāditaṃtaṃjhānapaṭipakkhavigamena paramaṃ uttamaṃ vodānaṃ pattānaṃ. Nirupadhīnanti kilesupadhiādīnaṃ vigamena nirupadhīnaṃ.
તિવિધપવિવેકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Tividhapavivekavaṇṇanā niṭṭhitā.
પઞ્ચવિધસંસગ્ગવણ્ણના
Pañcavidhasaṃsaggavaṇṇanā
સંસીદતિ એતેનાતિ સંસગ્ગો, રાગો. સવનહેતુકો, સવનવસેન વા પવત્તો સંસગ્ગો સવનસંસગ્ગો. એસ નયો સેસેસુપિ. કાયસંસગ્ગો પન કાયપરામાસો. ઇત્થી વાતિ વધૂ, યુવતી વા. સન્ધાનેતુન્તિ પુબ્બેનાપરં ઘટેતું. સોતવિઞ્ઞાણવીથિવસેનાતિ ઇદં મૂલભૂતં સવનં સન્ધાય વુત્તં, તસ્સ પિટ્ઠિવત્તકમનોદ્વારિકજવનવીથીસુ ઉપ્પન્નોપિ રાગો સવનસંસગ્ગોયેવ. દસ્સનસંસગ્ગેપિ એસેવ નયો. અનિત્થિગન્ધબોધિસત્તો પરેહિ કથિયમાનવસેન પવત્તસવનસંસગ્ગસ્સ નિદસ્સનં. તિસ્સદહરો અત્તના સુય્યમાનવસેન. તત્થ પઠમં જાતકે વેદિતબ્બન્તિ ઇતરં દસ્સેન્તો ‘‘દહરો કિરા’’તિઆદિમાહ. કામરાગેન વિદ્ધોતિ રાગસલ્લેન હદયે અપ્પિતો અન્તો અનુવિદ્ધો.
Saṃsīdati etenāti saṃsaggo, rāgo. Savanahetuko, savanavasena vā pavatto saṃsaggo savanasaṃsaggo. Esa nayo sesesupi. Kāyasaṃsaggo pana kāyaparāmāso. Itthī vāti vadhū, yuvatī vā. Sandhānetunti pubbenāparaṃ ghaṭetuṃ. Sotaviññāṇavīthivasenāti idaṃ mūlabhūtaṃ savanaṃ sandhāya vuttaṃ, tassa piṭṭhivattakamanodvārikajavanavīthīsu uppannopi rāgo savanasaṃsaggoyeva. Dassanasaṃsaggepi eseva nayo. Anitthigandhabodhisatto parehi kathiyamānavasena pavattasavanasaṃsaggassa nidassanaṃ. Tissadaharo attanā suyyamānavasena. Tattha paṭhamaṃ jātake veditabbanti itaraṃ dassento ‘‘daharo kirā’’tiādimāha. Kāmarāgena viddhoti rāgasallena hadaye appito anto anuviddho.
સોતિ દસ્સનસંસગ્ગો. એવં વેદિતબ્બોતિ વત્થુવસેન પાકટં કરોતિ. તસ્મિં કિર ગામે યેભુય્યેન ઇત્થિયો અભિરૂપા દસ્સનીયા પાસાદિકા, તસ્મા થેરો ‘‘સચે અન્તોગામે ન ચરિસ્સસી’’તિ આહ. કાલસ્સેવ પવિટ્ઠત્તા યાગું અદાસિ, તસ્મા યાગુમેવ ગહેત્વા ગચ્છન્તં ‘‘નિવત્તથ, ભન્તે, ભિક્ખં ગણ્હાહી’’તિ આહંસુ. યાચિત્વાતિ ‘‘ન મયં, ભન્તે, ભિક્ખં દાતુકામા નિવત્તેમ, અપિચ ઇદં ભન્તે કારણ’’ન્તિ યાચિત્વા.
Soti dassanasaṃsaggo. Evaṃ veditabboti vatthuvasena pākaṭaṃ karoti. Tasmiṃ kira gāme yebhuyyena itthiyo abhirūpā dassanīyā pāsādikā, tasmā thero ‘‘sace antogāme na carissasī’’ti āha. Kālasseva paviṭṭhattā yāguṃ adāsi, tasmā yāgumeva gahetvā gacchantaṃ ‘‘nivattatha, bhante, bhikkhaṃ gaṇhāhī’’ti āhaṃsu. Yācitvāti ‘‘na mayaṃ, bhante, bhikkhaṃ dātukāmā nivattema, apica idaṃ bhante kāraṇa’’nti yācitvā.
આદિતો લપનં આલાપો, વચનપટિવચનવસેન પવત્તો લાપો સલ્લાપો. ભિક્ખુનિયાતિ ઇદં નિદસ્સનમત્તં. યાય કાયચિપિ ઇત્થિયા સન્તકપરિભોગવસેન ઉપ્પન્નરાગોપિ સમ્ભોગસંસગ્ગોવ.
Ādito lapanaṃ ālāpo, vacanapaṭivacanavasena pavatto lāpo sallāpo. Bhikkhuniyāti idaṃ nidassanamattaṃ. Yāya kāyacipi itthiyā santakaparibhogavasena uppannarāgopi sambhogasaṃsaggova.
પઞ્ચવિધસંસગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pañcavidhasaṃsaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
ગાહગાહકાદિવણ્ણના
Gāhagāhakādivaṇṇanā
ભિક્ખુનો ભિક્ખૂહિ કાયપરામાસો કાયસમ્બાહનાદિવસેન. કાયસંસગ્ગન્તિ કાયપરામાસસંસગ્ગં. ગાહગાહકોતિ ગણ્હનકાનં ગણ્હનકોતિ અત્થો. ગાહમુત્તકોતિ અયોનિસો આમિસેહિ સઙ્ગણ્હનકેહિ સયં મુચ્ચનકો. મુત્તગાહકોતિ યથાવુત્તસઙ્ગહતો મુત્તાનં સઙ્ગણ્હનકો. મુત્તમુત્તકોતિ મુચ્ચનકેહિ સયમ્પિ મુચ્ચનકો. ગહણવસેન સઙ્ગણ્હનવસેન. ઉપસઙ્કમન્તિ તતો કિઞ્ચિ લોકામિસં પચ્ચાસીસન્તા, ન દક્ખિણેય્યવસેન. ભિક્ખુપક્ખે ગહણવસેનાતિ પચ્ચયલાભાય સઙ્ગણ્હનવસેનાતિ યોજેતબ્બં. વુત્તનયેનાતિ ‘‘આમિસેના’’તિઆદિના વુત્તનયેન.
Bhikkhuno bhikkhūhi kāyaparāmāso kāyasambāhanādivasena. Kāyasaṃsagganti kāyaparāmāsasaṃsaggaṃ. Gāhagāhakoti gaṇhanakānaṃ gaṇhanakoti attho. Gāhamuttakoti ayoniso āmisehi saṅgaṇhanakehi sayaṃ muccanako. Muttagāhakoti yathāvuttasaṅgahato muttānaṃ saṅgaṇhanako. Muttamuttakoti muccanakehi sayampi muccanako. Gahaṇavasena saṅgaṇhanavasena. Upasaṅkamanti tato kiñci lokāmisaṃ paccāsīsantā, na dakkhiṇeyyavasena. Bhikkhupakkhe gahaṇavasenāti paccayalābhāya saṅgaṇhanavasenāti yojetabbaṃ. Vuttanayenāti ‘‘āmisenā’’tiādinā vuttanayena.
ઠાનન્તિ અત્તનો ઠાનાવત્થં. પાપુણિતું ન દેતિ ઉપ્પન્નમેવ તં પટિસઙ્ખાનબલેન નીહરન્તો વિક્ખમ્ભેતિ. તેનાહ ‘‘મન્તેના’’તિઆદિ. યથા જીવિતુકામો પુરિસો કણ્હસપ્પેન, અમિત્તેન વા સહ ન સંવસતિ, એવં ખણમત્તમ્પિ કિલેસેહિ સહ ન સંવસતીતિ અત્થો.
Ṭhānanti attano ṭhānāvatthaṃ. Pāpuṇituṃ na deti uppannameva taṃ paṭisaṅkhānabalena nīharanto vikkhambheti. Tenāha ‘‘mantenā’’tiādi. Yathā jīvitukāmo puriso kaṇhasappena, amittena vā saha na saṃvasati, evaṃ khaṇamattampi kilesehi saha na saṃvasatīti attho.
ચતુપારિસુદ્ધિસીલં લોકિયં લોકુત્તરઞ્ચ. તથા સમાધિપિ. વિપસ્સનાય પાદકા વિપસ્સનાપાદકાતિ અટ્ઠસમાપત્તિગ્ગહણેન યથા લોકિયસમાધિ ગહિતો, એવં વિપસ્સનાપાદકા એતેસન્તિ વિપસ્સનાપાદકાતિ અટ્ઠસમાપત્તિગ્ગહણેનેવ લોકુત્તરો સમાધિ ગહિતો. યથા હિ ચત્તારિ રૂપજ્ઝાનાનિ અધિટ્ઠાનં કત્વા પવત્તો મગ્ગસમાધિ વિપસ્સનાપાદકો, એવં ચત્તારિ અરૂપજ્ઝાનાનિ અધિટ્ઠાનં કત્વા પવત્તોપિ. સમાપત્તિપરિયાયો પન પુબ્બવોહારેન વેદિતબ્બો. પટિપક્ખસમુચ્છેદનેન સમ્મા આપજ્જનતો વા યથા ‘‘સોતાપત્તિમગ્ગો’’તિ. એવમેત્થ સીલસમાધીનમ્પિ મિસ્સકભાવો વેદિતબ્બો, ન પઞ્ઞાય એવ. વિમુત્તીતિ અરિયફલન્તિ વુત્તં ‘‘વિમુત્તિસમ્પન્નો’’તિ વુત્તત્તા. તઞ્હિ નિપ્ફાદનટ્ઠેન સમ્પાદેતબ્બં, ન નિબ્બાનન્તિ.
Catupārisuddhisīlaṃ lokiyaṃ lokuttarañca. Tathā samādhipi. Vipassanāya pādakā vipassanāpādakāti aṭṭhasamāpattiggahaṇena yathā lokiyasamādhi gahito, evaṃ vipassanāpādakā etesanti vipassanāpādakāti aṭṭhasamāpattiggahaṇeneva lokuttaro samādhi gahito. Yathā hi cattāri rūpajjhānāni adhiṭṭhānaṃ katvā pavatto maggasamādhi vipassanāpādako, evaṃ cattāri arūpajjhānāni adhiṭṭhānaṃ katvā pavattopi. Samāpattipariyāyo pana pubbavohārena veditabbo. Paṭipakkhasamucchedanena sammā āpajjanato vā yathā ‘‘sotāpattimaggo’’ti. Evamettha sīlasamādhīnampi missakabhāvo veditabbo, na paññāya eva. Vimuttīti ariyaphalanti vuttaṃ ‘‘vimuttisampanno’’ti vuttattā. Tañhi nipphādanaṭṭhena sampādetabbaṃ, na nibbānanti.
એત્થ ચ અપ્પિચ્છતાય લદ્ધપચ્ચયેન પરિતુસ્સતિ, સન્તુટ્ઠતાય લદ્ધા તે અગધિતો અમુચ્છિતોઆદીનવદસ્સી નિસ્સરણપઞ્ઞો પરિભુઞ્જતિ, એવંભૂતો ચ કત્થચિ અલગ્ગમાનસતાય પવિવેકં પરિબ્રૂહેન્તો કેનચિ અસંસટ્ઠો વિહરતિ ગહટ્ઠેન વા પબ્બજિતેન વા. સો એવં અજ્ઝાસયસમ્પન્નો વીરિયં આરભતિ અપ્પત્તસ્સ પત્તિયા, અનધિગમસ્સ અધિગમાય. આરભન્તો ચ યથાસમાદિન્નં અત્તનો સીલં પચ્ચવેક્ખતિ, તસ્સ સીલસ્સ સુપરિસુદ્ધતં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જતિ અવિપ્પટિસારો, અયમસ્સ સીલસમ્પદા. તસ્સ અવિપ્પટિસારમૂલકેહિ પામોજ્જપીતિપસ્સદ્ધિસુખેહિ સમ્મા બ્રૂહિતં ચિત્તં સમ્મદેવ સમાધિયતિ, અયમસ્સ સમાધિસમ્પદા. તતો યથાભૂતં જાનં પસ્સં નિબ્બિન્દતિ, નિબ્બિન્દં વિરજ્જતિ, વિરાગા વિમુચ્ચતિ, અયમસ્સ પઞ્ઞાસમ્પદા. વિમુત્તચિત્તતા પનસ્સ વિમુત્તિસમ્પદા, તતો વિમુત્તિતો ઞાણદસ્સનન્તિ એતેસં દસન્નં કથાવત્થૂનં અનુપુબ્બી વેદિતબ્બા. તસ્સ યો દસહિ કથાવત્થૂહિ સમન્નાગમો, અયં અત્તહિતાય પટિપત્તિ. યા નેસં પરેસં સંકિત્તનં, અયં પરહિતાય પટિપત્તિ. તાસુ પુરિમા ઞાણપુબ્બઙ્ગમા ઞાણસમ્પયુત્તા ચ, ઇતરા કરુણાપુબ્બઙ્ગમા કરુણાસમ્પયુત્તા ચાતિ સબ્બં ઞાણકરુણાકણ્ડં વત્તબ્બં.
Ettha ca appicchatāya laddhapaccayena paritussati, santuṭṭhatāya laddhā te agadhito amucchitoādīnavadassī nissaraṇapañño paribhuñjati, evaṃbhūto ca katthaci alaggamānasatāya pavivekaṃ paribrūhento kenaci asaṃsaṭṭho viharati gahaṭṭhena vā pabbajitena vā. So evaṃ ajjhāsayasampanno vīriyaṃ ārabhati appattassa pattiyā, anadhigamassa adhigamāya. Ārabhanto ca yathāsamādinnaṃ attano sīlaṃ paccavekkhati, tassa sīlassa suparisuddhataṃ nissāya uppajjati avippaṭisāro, ayamassa sīlasampadā. Tassa avippaṭisāramūlakehi pāmojjapītipassaddhisukhehi sammā brūhitaṃ cittaṃ sammadeva samādhiyati, ayamassa samādhisampadā. Tato yathābhūtaṃ jānaṃ passaṃ nibbindati, nibbindaṃ virajjati, virāgā vimuccati, ayamassa paññāsampadā. Vimuttacittatā panassa vimuttisampadā, tato vimuttito ñāṇadassananti etesaṃ dasannaṃ kathāvatthūnaṃ anupubbī veditabbā. Tassa yo dasahi kathāvatthūhi samannāgamo, ayaṃ attahitāya paṭipatti. Yā nesaṃ paresaṃ saṃkittanaṃ, ayaṃ parahitāya paṭipatti. Tāsu purimā ñāṇapubbaṅgamā ñāṇasampayuttā ca, itarā karuṇāpubbaṅgamā karuṇāsampayuttā cāti sabbaṃ ñāṇakaruṇākaṇḍaṃ vattabbaṃ.
દસહિ કથાવત્થૂહિ કરણભૂતેહિ ભિક્ખૂનં ઓવાદં દેતિ, ‘‘ભિક્ખુના નામ અત્રિચ્છતાદિકે દૂરતો વજ્જેત્વા સમ્મદેવ અપ્પિચ્છેન ભવિતબ્બ’’ન્તિઆદિના તં તં કથાવત્થું ભિક્ખૂનં ઉપદિસતીતિ અત્થો. ઉપદિસન્તો હિ તાનિ ‘‘તેહિ ભિક્ખૂ ઓવદતી’’તિ વુત્તો. ઓવદતિયેવ સરૂપદસ્સનમત્તેન. સુખુમં અત્થં પરિવત્તેત્વાતિ એવમ્પિ અપ્પિચ્છતા હોતિ એવમ્પીતિ અપ્પિચ્છતાદિવસેન અપરાપરં અપ્પિચ્છતાવુત્તિં દસ્સેત્વા તત્થ સુખુમનિપુણં અપ્પિચ્છતાસઙ્ખાતં અત્થં જાનાપેતું ન સક્કોતિ. વિઞ્ઞાપેતીતિ યથાવુત્તેહિ વિસેસેહિ વિઞ્ઞાપેતિ. કારણન્તિ યેન કારણેન અપ્પિચ્છતા ઇજ્ઝતિ, તં પન ‘‘મહિચ્છતાદીસુ એતે દોસા, અપ્પિચ્છતાય અયમાનિસંસો’’તિઆદીનવાનિસંસદસ્સનં દટ્ઠબ્બં. સમ્મા હેતુના અપ્પિચ્છતં દસ્સેતીતિ સન્દસ્સકો. ગાહેતુન્તિ યથા ગણ્હતિ, તથા કાતું, તત્થ પટ્ઠપેતુન્તિ અત્થો. ઉસ્સાહજનનવસેનાતિ યથા તં સમાદાનં નિચ્ચલં હોતિ, એવં ઉસ્સોળ્હિયા ઉપ્પાદનવસેન સમ્મદેવ ઉત્તેજેતીતિ સમુત્તેજકો. ઉસ્સાહજાતેતિ અપ્પિચ્છતાય જાતુસ્સાહે. વણ્ણં વત્વા તત્થ સમ્પત્તિં આયતિઞ્ચ લબ્ભમાનગુણં કિત્તેત્વા સમ્પહંસેતિ સમ્મદેવ પકારેહિ તોસેતીતિ સમ્પહંસકો. એવં સન્તુટ્ઠિઆદીસુ યથારહં યોજના કાતબ્બા.
Dasahikathāvatthūhi karaṇabhūtehi bhikkhūnaṃ ovādaṃ deti, ‘‘bhikkhunā nāma atricchatādike dūrato vajjetvā sammadeva appicchena bhavitabba’’ntiādinā taṃ taṃ kathāvatthuṃ bhikkhūnaṃ upadisatīti attho. Upadisanto hi tāni ‘‘tehi bhikkhū ovadatī’’ti vutto. Ovadatiyeva sarūpadassanamattena. Sukhumaṃ atthaṃ parivattetvāti evampi appicchatā hoti evampīti appicchatādivasena aparāparaṃ appicchatāvuttiṃ dassetvā tattha sukhumanipuṇaṃ appicchatāsaṅkhātaṃ atthaṃ jānāpetuṃ na sakkoti. Viññāpetīti yathāvuttehi visesehi viññāpeti. Kāraṇanti yena kāraṇena appicchatā ijjhati, taṃ pana ‘‘mahicchatādīsu ete dosā, appicchatāya ayamānisaṃso’’tiādīnavānisaṃsadassanaṃ daṭṭhabbaṃ. Sammā hetunā appicchataṃ dassetīti sandassako. Gāhetunti yathā gaṇhati, tathā kātuṃ, tattha paṭṭhapetunti attho. Ussāhajananavasenāti yathā taṃ samādānaṃ niccalaṃ hoti, evaṃ ussoḷhiyā uppādanavasena sammadeva uttejetīti samuttejako. Ussāhajāteti appicchatāya jātussāhe. Vaṇṇaṃ vatvā tattha sampattiṃ āyatiñca labbhamānaguṇaṃ kittetvā sampahaṃseti sammadeva pakārehi tosetīti sampahaṃsako. Evaṃ santuṭṭhiādīsu yathārahaṃ yojanā kātabbā.
ગાહગાહકાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gāhagāhakādivaṇṇanā niṭṭhitā.
પઞ્ચલાભવણ્ણના
Pañcalābhavaṇṇanā
૨૫૩. સત્થુ સમ્મુખા એવં વણ્ણો અબ્ભુગ્ગતોતિ. ઇમિના તસ્સ વણ્ણસ્સ યથાભૂતગુણસમુટ્ઠિતતં દસ્સેતિ. મન્દમન્દો વિયાતિ અતિ વિય અછેકો વિય. અબલબલો વિયાતિ અતિ વિય અબલો વિય. ભાકુટિકભાકુટિકો વિયાતિ અતિ વિય દુમ્મુખો વિય. અનુમસ્સાતિ અનુમસિત્વા, દસ કથાવત્થૂનિ સરૂપતો વિસેસતો ચ અનુપરિગ્ગહેત્વાતિ અત્થો. પરિગ્ગણ્હનં પન નેસં અનુપવિસનં વિય હોતીતિ વુત્તં ‘‘અનુપવિસિત્વા’’તિ. સબ્રહ્મચારીહિ વણ્ણભાસનં એકો લાભોતિ યોજના. એવં સેસેસુપિ. પત્થયમાનો એવમાહ ધમ્મગરુતાયાતિ અધિપ્પાયો.
253.Satthu sammukhā evaṃ vaṇṇo abbhuggatoti. Iminā tassa vaṇṇassa yathābhūtaguṇasamuṭṭhitataṃ dasseti. Mandamando viyāti ati viya acheko viya. Abalabalo viyāti ati viya abalo viya. Bhākuṭikabhākuṭiko viyāti ati viya dummukho viya. Anumassāti anumasitvā, dasa kathāvatthūni sarūpato visesato ca anupariggahetvāti attho. Pariggaṇhanaṃ pana nesaṃ anupavisanaṃ viya hotīti vuttaṃ ‘‘anupavisitvā’’ti. Sabrahmacārīhi vaṇṇabhāsanaṃ eko lābhoti yojanā. Evaṃ sesesupi. Patthayamāno evamāha dhammagarutāyāti adhippāyo.
પઞ્ચલાભવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pañcalābhavaṇṇanā niṭṭhitā.
ચારિકાદિવણ્ણના
Cārikādivaṇṇanā
૨૫૪. અભિરમનં અભિરતં, તદેવ અનુનાસિકલોપં અકત્વા વુત્તં ‘‘અભિરન્ત’’ન્તિ. ભાવનપુંસકઞ્ચેતં. અનભિરતિ નામ નત્થિ, અભિરમિત્વા ચિરવિહારોપિ નત્થિ સમ્મદેવ પરિઞ્ઞાતવત્થુકત્તા. સબ્બસહા હિ બુદ્ધા ભગવન્તો અસય્હલાભિનો.
254. Abhiramanaṃ abhirataṃ, tadeva anunāsikalopaṃ akatvā vuttaṃ ‘‘abhiranta’’nti. Bhāvanapuṃsakañcetaṃ. Anabhirati nāma natthi, abhiramitvā ciravihāropi natthi sammadeva pariññātavatthukattā. Sabbasahā hi buddhā bhagavanto asayhalābhino.
પુબ્બે ધમ્મગરુતાકિત્તનપસઙ્ગેન ગહિતં અગ્ગહિતઞ્ચ મહાકસ્સપપચ્ચુગ્ગમનાદિં એકદેસેન દસ્સેત્વા વનવાસિતિસ્સસામણેરસ્સ વત્થું વિત્થારેત્વા જનપદચારિકં કથેતું ‘‘ભગવા હી’’તિઆદિ આરદ્ધં. આકાસગામીહિ સદ્ધિં ગન્તુકામો ‘‘છળભિઞ્ઞાનં આરોચેહી’’તિ આહ. સઙ્ઘકમ્મેન સિજ્ઝમાનાપિ ઉપસમ્પદા સત્થુ આણાવસેનેવ સિજ્ઝનતો ‘‘બુદ્ધદાયજ્જં તે દસ્સામી’’તિ વુત્તન્તિ વદન્તિ. અપરે ‘‘અપરિપુણ્ણવીસતિવસ્સસ્સેવ તસ્સ ઉપસમ્પદં અનુજાનન્તો સત્થા ‘બુદ્ધદાયજ્જં તે દસ્સામી’તિ અવોચા’’તિ વદન્તિ. ઉપસમ્પાદેત્વાતિ ધમ્મસેનાપતિના ઉપજ્ઝાયેન ઉપસમ્પાદેત્વા.
Pubbe dhammagarutākittanapasaṅgena gahitaṃ aggahitañca mahākassapapaccuggamanādiṃ ekadesena dassetvā vanavāsitissasāmaṇerassa vatthuṃ vitthāretvā janapadacārikaṃ kathetuṃ ‘‘bhagavā hī’’tiādi āraddhaṃ. Ākāsagāmīhi saddhiṃ gantukāmo ‘‘chaḷabhiññānaṃ ārocehī’’ti āha. Saṅghakammena sijjhamānāpi upasampadā satthu āṇāvaseneva sijjhanato ‘‘buddhadāyajjaṃ te dassāmī’’ti vuttanti vadanti. Apare ‘‘aparipuṇṇavīsativassasseva tassa upasampadaṃ anujānanto satthā ‘buddhadāyajjaṃ tedassāmī’ti avocā’’ti vadanti. Upasampādetvāti dhammasenāpatinā upajjhāyena upasampādetvā.
નવયોજનસતિકં મજ્ઝિમદેસપરિયાપન્નમેવ, તતો પરં નાધિપ્પેતં દન્ધતાવસેન ગમનતો. સમન્તાતિ ગતગતટ્ઠાનસ્સ ચતૂસુ પસ્સેસુ. અઞ્ઞેનપિ કારણેનાતિ ભિક્ખૂનં સમથવિપસ્સનાતરુણભાવતો અઞ્ઞેનપિ મજ્ઝિમમણ્ડલે વેનેય્યાનં ઞાણપરિપાકાદિકારણેન નિક્ખમતિ, અન્તોમણ્ડલં ઓતરતિ. સત્તહિ વાતિઆદિ ‘‘એકં માસં વા’’તિઆદિના વુત્તાનુક્કમેન યોજેતબ્બં.
Navayojanasatikaṃ majjhimadesapariyāpannameva, tato paraṃ nādhippetaṃ dandhatāvasena gamanato. Samantāti gatagataṭṭhānassa catūsu passesu. Aññenapi kāraṇenāti bhikkhūnaṃ samathavipassanātaruṇabhāvato aññenapi majjhimamaṇḍale veneyyānaṃ ñāṇaparipākādikāraṇena nikkhamati, antomaṇḍalaṃ otarati. Sattahi vātiādi ‘‘ekaṃ māsaṃ vā’’tiādinā vuttānukkamena yojetabbaṃ.
સરીરફાસુકત્થાયાતિ એકસ્મિંયેવ ઠાને નિબદ્ધવાસેન ઉસ્સન્નધાતુકસ્સ સરીરસ્સ વિરેચનેન ફાસુભાવત્થાય. અટ્ઠુપ્પત્તિકાલાભિકઙ્ખનત્થાયાતિ અગ્ગિક્ખન્ધૂપમસુત્ત (અ॰ નિ॰ ૭.૭૨) મઘદેવજાતકાદિદેસનાનં (જા॰ ૧.૧.૯) વિય ધમ્મદેસનાય અટ્ઠુપ્પત્તિકાલસ્સ આકઙ્ખનેન. સુરાપાનસિક્ખાપદપઞ્ઞાપને (પાચિ॰ ૩૨૬) વિય સિક્ખાપદપઞ્ઞાપનત્થાય. બોધનેય્યસત્તે અઙ્ગુલિમાલાદિકે બોધનત્થાય. નિબદ્ધવાસઞ્ચ પુગ્ગલં ઉદ્દિસ્સ ચારિકા નિબદ્ધચારિકા.
Sarīraphāsukatthāyāti ekasmiṃyeva ṭhāne nibaddhavāsena ussannadhātukassa sarīrassa virecanena phāsubhāvatthāya. Aṭṭhuppattikālābhikaṅkhanatthāyāti aggikkhandhūpamasutta (a. ni. 7.72) maghadevajātakādidesanānaṃ (jā. 1.1.9) viya dhammadesanāya aṭṭhuppattikālassa ākaṅkhanena. Surāpānasikkhāpadapaññāpane (pāci. 326) viya sikkhāpadapaññāpanatthāya. Bodhaneyyasatte aṅgulimālādike bodhanatthāya. Nibaddhavāsañca puggalaṃ uddissa cārikā nibaddhacārikā.
૨૫૫. અપરિગ્ગહભાવં કત્થચિ અલગ્ગભાવં દસ્સેતું ‘‘યૂથં પહાય…પે॰… મત્તહત્થી વિયા’’તિ વુત્તં. અસહાયકિચ્ચોતિ સહાયકિચ્ચરહિતો સીહો વિય. તેનસ્સ એકવિહારિતં તેજવન્તતઞ્ચ દસ્સેતિ. તદા પન કાયવિવેકો ન સક્કા લદ્ધુન્તિ ઇદમેત્થ કારણં દટ્ઠબ્બં. બહૂહીતિઆદિ પન સભાવદસ્સનવસેન વુત્તં. થેરસ્સ પરિસા સુવિનીતા ચિણ્ણગરુવાસા ગરુનો ઇચ્છાનુરૂપમેવ વત્તતિ.
255. Apariggahabhāvaṃ katthaci alaggabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yūthaṃ pahāya…pe… mattahatthī viyā’’ti vuttaṃ. Asahāyakiccoti sahāyakiccarahito sīho viya. Tenassa ekavihāritaṃ tejavantatañca dasseti. Tadā pana kāyaviveko na sakkā laddhunti idamettha kāraṇaṃ daṭṭhabbaṃ. Bahūhītiādi pana sabhāvadassanavasena vuttaṃ. Therassa parisā suvinītā ciṇṇagaruvāsā garuno icchānurūpameva vattati.
વુત્તકારણયુત્તે અદ્ધાનગમને ચારિકાનં વોહારો સાસને નિરુળ્હોતિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપી’’તિઆદિ. કેનચિદેવ નિમિત્તેન કિસ્મિઞ્ચિ અત્થે પવત્તાય સઞ્ઞાય તન્નિમિત્તરહિતેપિ અઞ્ઞસ્મિં પવત્તિ રુળ્હી નામ. વિજિતમારત્તા સઙ્ગામવિજયમહાયોધો વિય. અઞ્ઞં સેવિત્વાતિ ‘‘મમ આગતભાવં સત્થુ આરોચેહી’’તિ આરોચનત્થં અઞ્ઞં ભિક્ખું સેવિત્વા.
Vuttakāraṇayutte addhānagamane cārikānaṃ vohāro sāsane niruḷhoti āha ‘‘kiñcāpī’’tiādi. Kenacideva nimittena kismiñci atthe pavattāya saññāya tannimittarahitepi aññasmiṃ pavatti ruḷhī nāma. Vijitamārattā saṅgāmavijayamahāyodho viya. Aññaṃ sevitvāti ‘‘mama āgatabhāvaṃ satthu ārocehī’’ti ārocanatthaṃ aññaṃ bhikkhuṃ sevitvā.
ભગવા ધમ્મં દેસેન્તો તંતંપુગ્ગલજ્ઝાસયાનુરૂપં તદનુચ્છવિકમેવ ધમ્મિં કથં કરોતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘ચૂળગોસિઙ્ગસુત્તે’’તિઆદિમાહ. તત્થ સામગ્ગિરસાનિસંસન્તિ ‘‘કચ્ચિ પન વો, અનુરુદ્ધા, સમગ્ગા સમ્મોદમાના’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૧.૩૨૬) સામગ્ગિરસાનિસંસં કથેસિ. આવસથાનિસંસન્તિ ‘‘સીતં ઉણ્હં પટિહનતી’’તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૨૯૫, ૩૧૫) આવસથપટિસંયુત્તં આનિસંસં. સતિપટિલાભિકન્તિ જોતિપાલત્થેરે લામકં ઠાનં ઓતિણ્ણમત્તે મહાબોધિપલ્લઙ્કે પન સબ્બઞ્ઞુતં પટિવિજ્ઝિતું પત્થનં કત્વા પારમિયો પૂરેન્તો આગતો. તાદિસસ્સ નામ પમાદવિહારો ન યુત્તોતિ યથા કસ્સપો ભગવા બોધિસત્તસ્સ સતિં પટિલભિતું ધમ્મિં કથં કથેસિ, તથા અયં ભગવા તમેવ પુબ્બેનિવાસપટિસંયુત્તકથં ભિક્ખૂનં ઘટિકારસુત્તં (મ॰ નિ॰ ૨.૨૮૨) કથેસિ. ચત્તારો ધમ્મુદ્દેસેતિ – ‘‘ઉપનીયતિ લોકો અદ્ધુવો, અતાણો લોકો અનભિસ્સરો, અસ્સકો લોકો સબ્બં પહાય ગમનીયં, ઊનો લોકો અતિત્તો તણ્હાદાસો ચા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૫) ઇમે ચત્તારો ધમ્મુદ્દેસે કથેસિ. કામઞ્ચેતે ધમ્મુદ્દેસા રટ્ઠપાલસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૪) આયસ્મતા રટ્ઠપાલત્થેરેન રઞ્ઞો કોરબ્યસ્સ કથિતા, તે પન ભગવતો એવ આહરિત્વા થેરેન તત્થ કથિતાતિ વુત્તં ‘‘રટ્ઠપાલસુત્તે’’તિઆદિ. તથા હિ વુત્તં સુત્તે – ‘‘અત્થિ ખો, મહારાજ, તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન ચત્તારો ધમ્મુદ્દેસા ઉદ્દિટ્ઠા’’તિઆદિ (મ॰ નિ॰ ૨.૩૦૫) પાનકાનિસંસકથન્તિ ‘‘અગ્ગિહુત્તં મુખં યઞ્ઞા’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૨.૪૦૦; સુ॰ નિ॰ ૫૭૩) અનુમોદનં વત્વા પુન પકિણ્ણકકથાવસેન પાનકપટિસંયુત્તં આનિસંસકથં કથેસિ. એકીભાવે આનિસંસં કથેસિ, યં સન્ધાય વુત્તં ‘‘અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં ભગું ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસી’’તિઆદિ (મ॰ નિ॰ ૩.૨૩૮). અનન્તનયન્તિ અપરિમાણદેસનાનયં અપ્પિચ્છતાદિપટિસંયુત્તં ધમ્મિં કથં. તેનાહ ‘‘પુણ્ણ, અયમ્પિ અપ્પિચ્છકથાયેવા’’તિઆદિ બહૂહિ પરિયાયેહિ નાનાનયં દેસેતિ. કથં તથા દેસિતં થેરો અઞ્ઞાસીતિ આહ ‘‘પટિસમ્ભિદાપત્તસ્સ…પે॰… અહોસી’’તિ.