Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૧. રોહણમિગજાતકં (૫)

    501. Rohaṇamigajātakaṃ (5)

    ૧૦૪.

    104.

    એતે યૂથા પતિયન્તિ, ભીતા મરણસ્સ 1 ચિત્તક;

    Ete yūthā patiyanti, bhītā maraṇassa 2 cittaka;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૦૫.

    105.

    નાહં રોહણ 3 ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    Nāhaṃ rohaṇa 4 gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં અહં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૦૭.

    107.

    નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં બદ્ધં 5 જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ baddhaṃ 6 jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૦૮.

    108.

    ગચ્છ ભીરુ પલાયસ્સુ, કૂટે બદ્ધોસ્મિ આયસે;

    Gaccha bhīru palāyassu, kūṭe baddhosmi āyase;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૦૯.

    109.

    નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં અહં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૧૧.

    111.

    નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં બદ્ધં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ baddhaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    અયં સો લુદ્દકો એતિ, લુદ્દરૂપો 7 સહાવુધો;

    Ayaṃ so luddako eti, luddarūpo 8 sahāvudho;

    યો નો વધિસ્સતિ અજ્જ, ઉસુના સત્તિયા અપિ 9.

    Yo no vadhissati ajja, usunā sattiyā api 10.

    ૧૧૩.

    113.

    સા મુહુત્તં પલાયિત્વા, ભયટ્ટા 11 ભયતજ્જિતા;

    Sā muhuttaṃ palāyitvā, bhayaṭṭā 12 bhayatajjitā;

    સુદુક્કરં અકરા ભીરુ, મરણાયૂપનિવત્તથ.

    Sudukkaraṃ akarā bhīru, maraṇāyūpanivattatha.

    ૧૧૪.

    114.

    કિન્નુ તેમે મિગા હોન્તિ, મુત્તા બદ્ધં ઉપાસરે;

    Kinnu teme migā honti, muttā baddhaṃ upāsare;

    ન તં ચજિતુમિચ્છન્તિ, જીવિતસ્સપિ કારણા.

    Na taṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā.

    ૧૧૫.

    115.

    ભાતરો હોન્તિ મે લુદ્દ, સોદરિયા એકમાતુકા;

    Bhātaro honti me ludda, sodariyā ekamātukā;

    ન મં ચજિતુમિચ્છન્તિ, જીવિતસ્સપિ કારણા.

    Na maṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā.

    ૧૧૬.

    116.

    તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    પઞ્ચન્નં જીવિતં દેહિ, ભાતરં મુઞ્ચ લુદ્દક.

    Pañcannaṃ jīvitaṃ dehi, bhātaraṃ muñca luddaka.

    ૧૧૭.

    117.

    સો વો અહં પમોક્ખામિ, માતાપેત્તિભરં મિગં;

    So vo ahaṃ pamokkhāmi, mātāpettibharaṃ migaṃ;

    નન્દન્તુ માતાપિતરો, મુત્તં દિસ્વા મહામિગં.

    Nandantu mātāpitaro, muttaṃ disvā mahāmigaṃ.

    ૧૧૮.

    118.

    એવં લુદ્દક નન્દસ્સુ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ નન્દામિ, મુત્તં દિસ્વા મહામિગં.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā mahāmigaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    કથં ત્વં પમોક્ખો 13 આસિ, ઉપનીતસ્મિ જીવિતે;

    Kathaṃ tvaṃ pamokkho 14 āsi, upanītasmi jīvite;

    કથં પુત્ત અમોચેસિ, કૂટપાસમ્હ લુદ્દકો.

    Kathaṃ putta amocesi, kūṭapāsamha luddako.

    ૧૨૦.

    120.

    ભણં કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાહિ વાચાહિ, ચિત્તકો મં અમોચયિ.

    Subhāsitāhi vācāhi, cittako maṃ amocayi.

    ૧૨૧.

    121.

    ભણં કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાહિ વાચાહિ, સુતના મં અમોચયિ.

    Subhāsitāhi vācāhi, sutanā maṃ amocayi.

    ૧૨૨.

    122.

    સુત્વા કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    Sutvā kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાનિ સુત્વાન, લુદ્દકો મં અમોચયિ.

    Subhāsitāni sutvāna, luddako maṃ amocayi.

    ૧૨૩.

    123.

    એવં આનન્દિતો હોતુ, સહ દારેહિ લુદ્દકો;

    Evaṃ ānandito hotu, saha dārehi luddako;

    યથા મયજ્જ નન્દામ, દિસ્વા રોહણમાગતં.

    Yathā mayajja nandāma, disvā rohaṇamāgataṃ.

    ૧૨૪.

    124.

    નનુ ત્વં અવચ 15 લુદ્દ, ‘‘મિગચમ્માનિ આહરિં’’;

    Nanu tvaṃ avaca 16 ludda, ‘‘migacammāni āhariṃ’’;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, મિગચમ્માનિ નાહરિ.

    Atha kena nu vaṇṇena, migacammāni nāhari.

    ૧૨૫.

    125.

    આગમા ચેવ હત્થત્થં, કૂટપાસઞ્ચ સો મિગો;

    Āgamā ceva hatthatthaṃ, kūṭapāsañca so migo;

    અબજ્ઝિ તં 17 મિગરાજં, તઞ્ચ મુત્તા ઉપાસરે.

    Abajjhi taṃ 18 migarājaṃ, tañca muttā upāsare.

    ૧૨૬.

    126.

    તસ્સ મે અહુ સંવેગો, અબ્ભુતો લોમહંસનો;

    Tassa me ahu saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    ઇમઞ્ચાહં મિગં હઞ્ઞે, અજ્જ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Imañcāhaṃ migaṃ haññe, ajja hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૨૭.

    127.

    કીદિસા તે મિગા લુદ્દ, કીદિસા ધમ્મિકા મિગા;

    Kīdisā te migā ludda, kīdisā dhammikā migā;

    કથંવણ્ણા કથંસીલા, બાળ્હં ખો ને પસંસસિ.

    Kathaṃvaṇṇā kathaṃsīlā, bāḷhaṃ kho ne pasaṃsasi.

    ૧૨૮.

    128.

    ઓદાતસિઙ્ગા સુચિવાળા, જાતરૂપતચૂપમા;

    Odātasiṅgā sucivāḷā, jātarūpatacūpamā;

    પાદા લોહિતકા તેસં, અઞ્જિતક્ખા મનોરમા.

    Pādā lohitakā tesaṃ, añjitakkhā manoramā.

    ૧૨૯.

    129.

    એદિસા તે મિગા દેવ, એદિસા ધમ્મિકા મિગા;

    Edisā te migā deva, edisā dhammikā migā;

    માતાપેત્તિભરા દેવ, ન તે સો અભિહારિતું 19.

    Mātāpettibharā deva, na te so abhihārituṃ 20.

    ૧૩૦.

    130.

    દમ્મિ નિક્ખસતં લુદ્દ, થૂલઞ્ચ મણિકુણ્ડલં;

    Dammi nikkhasataṃ ludda, thūlañca maṇikuṇḍalaṃ;

    ચતુસ્સદઞ્ચ 21 પલ્લઙ્કં, ઉમાપુપ્ફસરિન્નિભં 22.

    Catussadañca 23 pallaṅkaṃ, umāpupphasarinnibhaṃ 24.

    ૧૩૧.

    131.

    દ્વે ચ સાદિસિયો ભરિયા, ઉસભઞ્ચ ગવં સતં;

    Dve ca sādisiyo bhariyā, usabhañca gavaṃ sataṃ;

    ધમ્મેન રજ્જં કારેસ્સં, બહુકારો મેસિ લુદ્દક.

    Dhammena rajjaṃ kāressaṃ, bahukāro mesi luddaka.

    ૧૩૨.

    132.

    કસિવાણિજ્જા 25 ઇણદાનં, ઉઞ્છાચરિયા ચ લુદ્દક;

    Kasivāṇijjā 26 iṇadānaṃ, uñchācariyā ca luddaka;

    એતેન દારં પોસેહિ, મા પાપં અકરી પુનાતિ 27.

    Etena dāraṃ posehi, mā pāpaṃ akarī punāti 28.

    રોહણમિગજાતકં 29 પઞ્ચમં.

    Rohaṇamigajātakaṃ 30 pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. મરણા (સ્યા॰ પી॰), મરણ (ક॰)
    2. maraṇā (syā. pī.), maraṇa (ka.)
    3. રોહન્ત (સી॰ પી॰), રોહન (સ્યા॰)
    4. rohanta (sī. pī.), rohana (syā.)
    5. બન્ધં (ક॰)
    6. bandhaṃ (ka.)
    7. રુદ્દરૂપો (સી॰ પી॰)
    8. ruddarūpo (sī. pī.)
    9. મપિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. mapi (sī. syā. pī.)
    11. ભયટ્ઠા (પી॰)
    12. bhayaṭṭhā (pī.)
    13. કથં પમોક્ખો (સી॰ પી॰), કથં તે પરોક્ખો (?)
    14. kathaṃ pamokkho (sī. pī.), kathaṃ te parokkho (?)
    15. અવચા (સી॰ પી॰)
    16. avacā (sī. pī.)
    17. અબજ્ઝિ તઞ્ચ (પી॰)
    18. abajjhi tañca (pī.)
    19. અભિહારયું (ક॰ સી॰), અભિહારયિં (સ્યા॰), અભિહારયં (પી॰)
    20. abhihārayuṃ (ka. sī.), abhihārayiṃ (syā.), abhihārayaṃ (pī.)
    21. ચતુરસ્સઞ્ચ (સ્યા॰ ક॰)
    22. ઉમ્માપુપ્ફસિરિન્નિભં (સી॰ સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    23. caturassañca (syā. ka.)
    24. ummāpupphasirinnibhaṃ (sī. syā. pī. ka.)
    25. કસી વણિજ્જા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    26. kasī vaṇijjā (sī. syā. pī.)
    27. અકરા પુનન્તિ (ક॰ સી॰ પી॰)
    28. akarā punanti (ka. sī. pī.)
    29. રોહન્તમિગજાતકં (સી॰ પી॰)
    30. rohantamigajātakaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૧] ૫. રોહણમિગજાતકવણ્ણના • [501] 5. Rohaṇamigajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact