Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    2. ரோஹினீதே²ரீகா³தா²

    2. Rohinītherīgāthā

    271.

    271.

    ‘‘‘ஸமணா’தி போ⁴தி ஸுபி 1, ‘ஸமணா’தி பபு³ஜ்ஜ²ஸி 2;

    ‘‘‘Samaṇā’ti bhoti supi 3, ‘samaṇā’ti pabujjhasi 4;

    ஸமணானேவ 5 கித்தேஸி, ஸமணீ நூன 6 ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Samaṇāneva 7 kittesi, samaṇī nūna 8 bhavissasi.

    272.

    272.

    ‘‘விபுலங் அன்னஞ்ச பானஞ்ச, ஸமணானங் பவேச்சஸி 9;

    ‘‘Vipulaṃ annañca pānañca, samaṇānaṃ paveccasi 10;

    ரோஹினீ தா³னி புச்சா²மி, கேன தே ஸமணா பியா.

    Rohinī dāni pucchāmi, kena te samaṇā piyā.

    273.

    273.

    ‘‘அகம்மகாமா அலஸா, பரத³த்தூபஜீவினோ;

    ‘‘Akammakāmā alasā, paradattūpajīvino;

    ஆஸங்ஸுகா ஸாது³காமா, கேன தே ஸமணா பியா’’.

    Āsaṃsukā sādukāmā, kena te samaṇā piyā’’.

    274.

    274.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத மங் தாத, ஸமணானங் பரிபுச்ச²ஸி;

    ‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāta, samaṇānaṃ paripucchasi;

    தேஸங் தே கித்தயிஸ்ஸாமி, பஞ்ஞாஸீலபரக்கமங்.

    Tesaṃ te kittayissāmi, paññāsīlaparakkamaṃ.

    275.

    275.

    ‘‘கம்மகாமா அனலஸா, கம்மஸெட்ட²ஸ்ஸ காரகா;

    ‘‘Kammakāmā analasā, kammaseṭṭhassa kārakā;

    ராக³ங் தோ³ஸங் பஜஹந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Rāgaṃ dosaṃ pajahanti, tena me samaṇā piyā.

    276.

    276.

    ‘‘தீணி பாபஸ்ஸ மூலானி, து⁴னந்த்ந்த்தி ஸுசிகாரினோ;

    ‘‘Tīṇi pāpassa mūlāni, dhunantntti sucikārino;

    ஸப்³ப³ங் பாபங் பஹீனேஸங், தேன மே ஸமணா பியா.

    Sabbaṃ pāpaṃ pahīnesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    277.

    277.

    ‘‘காயகம்மங் ஸுசி நேஸங், வசீகம்மஞ்ச தாதி³ஸங்;

    ‘‘Kāyakammaṃ suci nesaṃ, vacīkammañca tādisaṃ;

    மனோகம்மங் ஸுசி நேஸங், தேன மே ஸமணா பியா.

    Manokammaṃ suci nesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    278.

    278.

    ‘‘விமலா ஸங்க²முத்தாவ, ஸுத்³தா⁴ ஸந்தரபா³ஹிரா;

    ‘‘Vimalā saṅkhamuttāva, suddhā santarabāhirā;

    புண்ணா ஸுக்கான த⁴ம்மானங் 11, தேன மே ஸமணா பியா.

    Puṇṇā sukkāna dhammānaṃ 12, tena me samaṇā piyā.

    279.

    279.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, அரியா த⁴ம்மஜீவினோ;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    அத்த²ங் த⁴ம்மஞ்ச தே³ஸெந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Atthaṃ dhammañca desenti, tena me samaṇā piyā.

    280.

    280.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, அரியா த⁴ம்மஜீவினோ;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    ஏகக்³க³சித்தா ஸதிமந்தோ, தேன மே ஸமணா பியா.

    Ekaggacittā satimanto, tena me samaṇā piyā.

    281.

    281.

    ‘‘தூ³ரங்க³மா ஸதிமந்தோ, மந்தபா⁴ணீ அனுத்³த⁴தா;

    ‘‘Dūraṅgamā satimanto, mantabhāṇī anuddhatā;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தங் பஜானந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Dukkhassantaṃ pajānanti, tena me samaṇā piyā.

    282.

    282.

    ‘‘யஸ்மா கா³மா பக்கமந்தி, ந விலோகெந்தி கிஞ்சனங்;

    ‘‘Yasmā gāmā pakkamanti, na vilokenti kiñcanaṃ;

    அனபெக்கா²வ க³ச்ச²ந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Anapekkhāva gacchanti, tena me samaṇā piyā.

    283.

    283.

    ‘‘ந தேஸங் கொட்டே² ஓபெந்தி, ந கும்பி⁴ங் ந க²ளோபியங்;

    ‘‘Na tesaṃ koṭṭhe openti, na kumbhiṃ na khaḷopiyaṃ;

    பரினிட்டி²தமேஸானா, தேன மே ஸமணா பியா.

    Pariniṭṭhitamesānā, tena me samaṇā piyā.

    284.

    284.

    ‘‘ந தே ஹிரஞ்ஞங் க³ண்ஹந்தி, ந ஸுவண்ணங் ந ரூபியங்;

    ‘‘Na te hiraññaṃ gaṇhanti, na suvaṇṇaṃ na rūpiyaṃ;

    பச்சுப்பன்னேன யாபெந்தி, தேன மே ஸமணா பியா.

    Paccuppannena yāpenti, tena me samaṇā piyā.

    285.

    285.

    ‘‘நானாகுலா பப்³ப³ஜிதா, நானாஜனபதே³ஹி ச;

    ‘‘Nānākulā pabbajitā, nānājanapadehi ca;

    அஞ்ஞமஞ்ஞங் பியாயந்தி 13, தேன மே ஸமணா பியா’’.

    Aññamaññaṃ piyāyanti 14, tena me samaṇā piyā’’.

    286.

    286.

    ‘‘அத்தா²ய வத நோ போ⁴தி, குலே ஜாதாஸி ரோஹினீ;

    ‘‘Atthāya vata no bhoti, kule jātāsi rohinī;

    ஸத்³தா⁴ பு³த்³தே⁴ ச த⁴ம்மே ச, ஸங்கே⁴ ச திப்³ப³கா³ரவா.

    Saddhā buddhe ca dhamme ca, saṅghe ca tibbagāravā.

    287.

    287.

    ‘‘துவங் ஹேதங் பஜானாஸி, புஞ்ஞக்கெ²த்தங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Tuvaṃ hetaṃ pajānāsi, puññakkhettaṃ anuttaraṃ;

    அம்ஹம்பி ஏதே ஸமணா, படிக³ண்ஹந்தி த³க்கி²ணங்’’.

    Amhampi ete samaṇā, paṭigaṇhanti dakkhiṇaṃ’’.

    288.

    288.

    ‘‘பதிட்டி²தோ ஹெத்த² யஞ்ஞோ, விபுலோ நோ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Patiṭṭhito hettha yañño, vipulo no bhavissati;

    ஸசே பா⁴யஸி து³க்க²ஸ்ஸ, ஸசே தே து³க்க²மப்பியங்.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    289.

    289.

    ‘‘உபேஹி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாஹி ஸீலானி, தங் தே அத்தா²ய ஹேஹிதி’’.

    Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti’’.

    290.

    290.

    ‘‘உபேமி ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மங் ஸங்க⁴ஞ்ச தாதி³னங்;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    ஸமாதி³யாமி ஸீலானி, தங் மே அத்தா²ய ஹேஹிதி.

    Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.

    291.

    291.

    ‘‘ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ புரே ஆஸிங், ஸோ இதா³னிம்ஹி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, so idānimhi brāhmaṇo;

    தேவிஜ்ஜோ ஸொத்தியோ சம்ஹி, வேத³கூ³ சம்ஹி ந்ஹாதகோ’’.

    Tevijjo sottiyo camhi, vedagū camhi nhātako’’.

    … ரோஹினீ தே²ரீ….

    … Rohinī therī….







    Footnotes:
    1. போ⁴தி த்வங் ஸயஸி (ஸீ॰), போ⁴தி மங் விபஸ்ஸி (ஸ்யா॰)
    2. படிபு³ஜ்ஜ²ஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    3. bhoti tvaṃ sayasi (sī.), bhoti maṃ vipassi (syā.)
    4. paṭibujjhasi (sī. syā.)
    5. ஸமணானமேவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. ஸமணீ நு (க॰)
    7. samaṇānameva (sī. syā.)
    8. samaṇī nu (ka.)
    9. பயச்ச²ஸி (ஸீ॰)
    10. payacchasi (sī.)
    11. ஸுக்கேஹி த⁴ம்மேஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ அட்ட²॰)
    12. sukkehi dhammehi (sī. syā. aṭṭha.)
    13. பிஹயந்தி (க॰)
    14. pihayanti (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 2. ரோஹினீதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 2. Rohinītherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact