Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    અઙ્ગુત્તરનિકાયો

    Aṅguttaranikāyo

    એકકનિપાતપાળિ

    Ekakanipātapāḷi

    ૧. રૂપાદિવગ્ગો

    1. Rūpādivaggo

    . એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    1. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકરૂપમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિરૂપં. ઇત્થિરૂપં, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. પઠમં.

    ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarūpampi samanupassāmi yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, itthirūpaṃ. Itthirūpaṃ, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Paṭhamaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકસદ્દમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિસદ્દો. ઇત્થિસદ્દો, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. દુતિયં.

    2. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekasaddampi samanupassāmi yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, itthisaddo. Itthisaddo, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Dutiyaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકગન્ધમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિગન્ધો. ઇત્થિગન્ધો, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. તતિયં.

    3. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekagandhampi samanupassāmi yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, itthigandho. Itthigandho, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Tatiyaṃ.

    . ‘‘નાહં , ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકરસમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિરસો. ઇત્થિરસો, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. ચતુત્થં.

    4. ‘‘Nāhaṃ , bhikkhave, aññaṃ ekarasampi samanupassāmi yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, itthiraso. Itthiraso, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Catutthaṃ.

    . ‘‘નાહં , ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકફોટ્ઠબ્બમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, ઇત્થિફોટ્ઠબ્બો. ઇત્થિફોટ્ઠબ્બો, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. પઞ્ચમં.

    5. ‘‘Nāhaṃ , bhikkhave, aññaṃ ekaphoṭṭhabbampi samanupassāmi yaṃ evaṃ purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, itthiphoṭṭhabbo. Itthiphoṭṭhabbo, bhikkhave, purisassa cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Pañcamaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકરૂપમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, પુરિસરૂપં. પુરિસરૂપં, ભિક્ખવે, ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. છટ્ઠં.

    6. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarūpampi samanupassāmi yaṃ evaṃ itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, purisarūpaṃ. Purisarūpaṃ, bhikkhave, itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Chaṭṭhaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકસદ્દમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, પુરિસસદ્દો. પુરિસસદ્દો, ભિક્ખવે, ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. સત્તમં.

    7. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekasaddampi samanupassāmi yaṃ evaṃ itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, purisasaddo. Purisasaddo, bhikkhave, itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Sattamaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકગન્ધમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, પુરિસગન્ધો. પુરિસગન્ધો, ભિક્ખવે, ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. અટ્ઠમં.

    8. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekagandhampi samanupassāmi yaṃ evaṃ itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, purisagandho. Purisagandho, bhikkhave, itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Aṭṭhamaṃ.

    . ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકરસમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, પુરિસરસો. પુરિસરસો, ભિક્ખવે, ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. નવમં.

    9. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekarasampi samanupassāmi yaṃ evaṃ itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, purisaraso. Purisaraso, bhikkhave, itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Navamaṃ.

    ૧૦. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, અઞ્ઞં એકફોટ્ઠબ્બમ્પિ સમનુપસ્સામિ યં એવં ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતિ યથયિદં, ભિક્ખવે, પુરિસફોટ્ઠબ્બો. પુરિસફોટ્ઠબ્બો, ભિક્ખવે, ઇત્થિયા ચિત્તં પરિયાદાય તિટ્ઠતી’’તિ. દસમં.

    10. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekaphoṭṭhabbampi samanupassāmi yaṃ evaṃ itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhati yathayidaṃ, bhikkhave, purisaphoṭṭhabbo. Purisaphoṭṭhabbo, bhikkhave, itthiyā cittaṃ pariyādāya tiṭṭhatī’’ti. Dasamaṃ.

    રૂપાદિવગ્ગો પઠમો.

    Rūpādivaggo paṭhamo.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. રૂપાદિવગ્ગવણ્ણના • 1. Rūpādivaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧. રૂપાદિવગ્ગવણ્ણના • 1. Rūpādivaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact