Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૫. રૂપસુત્તં

    5. Rūpasuttaṃ

    ૬૫. ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? રૂપપ્પમાણો રૂપપ્પસન્નો, ઘોસપ્પમાણો ઘોસપ્પસન્નો , લૂખપ્પમાણો લૂખપ્પસન્નો, ધમ્મપ્પમાણો ધમ્મપ્પસન્નો – ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ.

    65. ‘‘Cattārome, bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Rūpappamāṇo rūpappasanno, ghosappamāṇo ghosappasanno , lūkhappamāṇo lūkhappasanno, dhammappamāṇo dhammappasanno – ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti.

    ‘‘યે ચ રૂપે પમાણિંસુ 1, યે ચ ઘોસેન અન્વગૂ;

    ‘‘Ye ca rūpe pamāṇiṃsu 2, ye ca ghosena anvagū;

    છન્દરાગવસૂપેતા, નાભિજાનન્તિ તે જના 3.

    Chandarāgavasūpetā, nābhijānanti te janā 4.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ ન જાનાતિ, બહિદ્ધા ચ ન પસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca na jānāti, bahiddhā ca na passati;

    સમન્તાવરણો બાલો, સ વે ઘોસેન વુય્હતિ.

    Samantāvaraṇo bālo, sa ve ghosena vuyhati.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ ન જાનાતિ, બહિદ્ધા ચ વિપસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca na jānāti, bahiddhā ca vipassati;

    બહિદ્ધા ફલદસ્સાવી, સોપિ ઘોસેન વુય્હતિ.

    Bahiddhā phaladassāvī, sopi ghosena vuyhati.

    ‘‘અજ્ઝત્તઞ્ચ પજાનાતિ, બહિદ્ધા ચ વિપસ્સતિ;

    ‘‘Ajjhattañca pajānāti, bahiddhā ca vipassati;

    વિનીવરણદસ્સાવી, ન સો ઘોસેન વુય્હતી’’તિ. પઞ્ચમં;

    Vinīvaraṇadassāvī, na so ghosena vuyhatī’’ti. pañcamaṃ;







    Footnotes:
    1. યે ચ રૂપેન પામિંસુ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. ye ca rūpena pāmiṃsu (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ન તે જાનન્તિ તં જના (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. na te jānanti taṃ janā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. રૂપસુત્તવણ્ણના • 5. Rūpasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. રૂપસુત્તવણ્ણના • 5. Rūpasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact